Розв’язування типових задач з генетики.

Про матеріал

Завдання для закріплення уміння розв'язувати задачі з генетики, визначати характер успадкування при моногібридному та дигібридному схрещуваннях, генотип та фенотип нащадків за генотипами батьківських форм і навпаки, а також прогнозувати можливість появи нащадків з патологічними ознаками; розвивати увагу, логічне мислення, уміння робити висновки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНА РОБОТАТема: Розв’язування типових генетичних задач.

Номер слайду 2

Закріпити основні поняття та симвоілку теми;Навчитися розв’язувати задачі з генетики;ОСНОВНІ ЦІЛІ:навчитись застосовувати теоретичні знання під час розв’язування задач, визначати генотипи та фенотипи нащадків за генотипом батьківських особин, або навпаки. МЕТА:

Номер слайду 3

1. А, В, Е, … - домінантні гени2. а, в, е, … - рецесивні гени3. Р – батьківські організми, взяті для схрещування (від лат. «Parentes»)ПОЗНАЧЕННЯ І СИМВОЛИ ГЕНЕТИКИ 4. х – схрещування організмів5.  ♂ - особа чоловічої статі (алхімічний знак Марса – щит та спис)6.  ♀ - особа жіночої статі (алхімічний знак Венери – люстерко з ручкою)7. G – гамети 8.  F1 – гібриди першого покоління

Номер слайду 4

ГОЛОВНІ ВИМОГИ ДО РОЗВ’ЯЗАННЯ ГЕНЕТИЧНИХ ЗАДАЧ1. Розв’язувати усвідомлено.2. Керуватися теоретичними знаннями.3. Сорти гамет в особин, що схрещуються, визначити на основі механізму мейозу.4. Відповіді записувати після розв’язку.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ1. Спадкову інформацію нащадкам передають обидва батьківські організми, внесок кожного однаковий.2. Кожна особина має два гени, які займають певні ділянки гомологічних хромосом.3. Гамети містять лише один ген з кожноїтакої пари.4. Гени,які знаходяться в різних хромосомах, розходяться в гамети та успадковуються незалежно один від одного.5. Гени,які знаходяться в одній хромосомі, мають тенденцію успадковуватися сумісно.

Номер слайду 6

Алгоритм розвязування генетичних задач1. Визначте за умовами задачі (або малюнком) домінантну і рецесивну ознаки.2. Введіть буквені позначення домінантної та рецесивної  ознак. 3. Запишіть генотипи особин із рецесивною ознакою або особин із відомим за умовою задачі генотипом.4. Запишіть, які гамети утворюють батьківські форми.5. Складіть схему схрещування. Запишіть генотипи гібридів та  їхні гамети в решітку Пеннета по горизонталі й вертикалі.6. Запишіть генотипи нащадків у клітинах перетину.7. Визначте співвідношення фенотипів у поколіннях.

Номер слайду 7

Правила, що допомагають розв'язувати генетичні задачі1. Якщо після схрещування двох фенотипових особин в їх  потомстві спостерігається розщеплення ознак, то ці особини гетерозиготні.2. Якщо в результаті схрещування особин, що відрізняються фенотипово заоднією з ознак, отримали потомство, в якого спостерігається розщеплення за цією ж парою ознак, (1:1) то одна з батьківських особин була гетерозиготною, а друга гомозиготною за рецесивною ознакою.3. Якщо після схрещування фенотипово однакових за однією парою ознак особин у першому поколінні гібридів відбувається розщеплення ознак на трифенотипові групи у співвідношенні 1: 2: 1, то це свідчить про неповне домінування й те, що батьківські особини гетерозиготні.4. Якщо внаслідок схрещування двох фенотипно однакових особин впотомстві відбувається розщеплення ознак у співвідношенні 9: 3: 3: 1, то вони були дигетерозиготними.

Номер слайду 8

Задача1. У людини ген кароокості домінує над блакитним. Кароока жінка (гомозигота) вийшла заміж за блакитноокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Батько хворий на гемофілію. Мати здорова. Син — гемофілік. Чи можна сказати в цьому випадку, що й син успадкував гемофілію від батька?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ГРУПИ КРОВІ МОЖУТЬ РОЗПОВІСТИ БАГАТО ПРО ЩО1 групу крові мають люди енергійні, пробивні, які з легкістю йдуть на контакт. Їх енергія невичерпна, вони невпинно працюють. Нерідко люди, які досягають успіхів у бізнесі, мистецтві, ораторстві, мають 1 групу крові.ІІ групу крові мають люди сумлінні, з високою виконавською дисципліною. У своїй професійній діяльності впевнено йдуть уперед. Дуже щирі у своїх почуттях, вірні в дружбі.ІІІ групу крові мають люди дуже впливові, делікатні, з великою завзятястю. У роботі як до себе, так і до оточуючих дуже вимогливі. Онак у житті дуже спокійні й розважливі.ІV групу крові мають люди з надмірною чутливістю, іноді нерішучі, замкнуті. Невдачі переживають, поринаючи в себе. Дуже цінують дружбу. Вірні ідеалам родини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

КОРИСТУЮЧИСЬ ТАБЛИЦЕЮ «АЛЬТЕРНАТИВНІ ОЗНАКИ В ЛЮДИНИ»СКЛАДІТЬ ТА РОЗВ’ЯЖІТЬ ЗАДАЧУ НА ДИГІБРІДНЕ СХРЕЩУВАННЯ {4 F956 BFD-8 DB1-43 EF-A86 A-CE888 CA95 E63}№Домінантна ознака. Рецесивна ознака Людина1 Курчаве волосся(у гетерозигот хвилясте)Пряме волосся2 Темне волосся. Світле волосся3 Резус-позитивний фактор кровіРезус-негативний фактор крові4 Праворукість. Ліворукість5 Карликовість. Нормальний зріст6 Полідактилія. Нормальна кількість пальців7 Раннє облисіння. Норма8 Не руде волосся. Руде волосся8 Карий колір очей. Блакитний, або сірий колір очей10 Наявність пігментаціїВідсутність пігментації{4 F956 BFD-8 DB1-43 EF-A86 A-CE888 CA95 E63}Томати1 Округлі плоди. Грушоподібні плоди2 Червоне забарвлення плодів. Жовте забарвлення плодів3 Високорослість. Низькорослість{4 F956 BFD-8 DB1-43 EF-A86 A-CE888 CA95 E63} Горох1 Жовте забарвлення насіння. Зелене забарвлення насіння2 Гладенька поверхня насіння. Зморшкувата поверхня насіння3 Червоне забарвлення пелюсток. Біле забарвлення пелюсток4 Пазушне положення квіток. Верхівкове положення квіток5 Зелене забарвлення бобів. Жовте забарвлення бобів

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. СКЛАДІТЬ ГЕНЕАЛОГІЧНУ КАРТУ УСПАДКУВАННЯ ГРУП КРОВІ ВАШОЇ СІМ'Ї.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку