Розважально-пізнавальна гра "Майстер-шеф по-українськи"Мета: створити радісну атмосферу, весело і цікаво провести виховний захід; познайомити школярів із стравами українсь-кої ку

Про матеріал

Розважально-пізнавальна гра "Майстер-шеф по-українськи"

Мета:

створити радісну атмосферу, весело і цікаво провести виховний захід;

познайомити школярів із стравами українсь-кої кухні та традиціями їх приготування;

розповісти школярам про полтавський пам'ятник галушкам;

розширювати кругозір дітей, збагачувати словниковий запас;

викликати в учнів зацікавленість до збагачення своїх знань;

сприяти розвитку мислення, зв'язного мовлен-ня; швидкості реагування; уяву, фантазію, кмітливість, творчі здібності дітей;

закріпити вміння учнів використовувати знання на практиці;

 примножувати любов і шану до національних звичаїв, традицій;

виховувати повагу до людської праці, цінностей українського громадянина, патріота рідного краю – Полтавщини.

вивчити народні прислів'я про страви української кухні;

 виховувати естетичний смак.

Перегляд файлу

Кобеляцький навчально-реабілітаційний центр

Полтавської обласної ради

 

 

 

Картинки по запросу Рамка для тексту за українську символіку 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    Підготувала: вихователь

                                                           Пестременко Л.А.

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

створити радісну атмосферу, весело і цікаво провести виховний захід;

познайомити школярів із стравами українсь-кої кухні та традиціями їх приготування;

Похожее изображениерозповісти школярам про полтавський пам’ятник галушкам;

розширювати кругозір дітей, збагачувати Картинки по запросу картинка україночка словниковий запас;

викликати в учнів зацікавленість до збагачення своїх знань;

сприяти розвитку мислення, зв’язного мовлен-ня; швидкості реагування; уяву, фантазію, кмітливість, творчі здібності дітей;

закріпити вміння учнів використовувати знання на практиці;

примножувати любов і шану до національних звичаїв, традицій;

виховувати повагу до людської праці, цінностей українського громадянина, патріота рідного краю – Полтавщини.

вивчити народні прислів’я про страви української кухні;

виховувати естетичний смак.

 

 

Доброго дня всім,

І дорослим і малим!

        Зібралися ми тут, щоб повеселитися і порозважатися, та дещо цікаве про традиційні українські страви дізнатися, а ще (пауза) позмагатися в грі «майстер-шеф по-українськи»!

        - Діти, а кого, на вашу думку, називають майстром-шефом? (відповіді дітей)

        - Отже, майстром-шефом (шеф-майстром) називають головного умільця своєї справи, що бездоганно знає і виконує роботу. В нашому випадку це той, хто вміло та вправно готує різноманітні смачні українські страви.

        Гра «Майстер-шеф» складається з цікавих завдань. Фіналістом стане той учасник гри, який виконає ці завдання швидко, правильно й красиво.

        А визначати переможця гри «Майстер – шеф по- українськи» буде дуже компетентне і об’єктивне журі в складі:

  1. ________________________
  2. ________________________
  3. ________________________
  4. ________________________

        Учасниками гри «Майстер – шеф по-українськи» будуть учні 1-А – 2 класів

Гравець під №1___________________________________

Гравець під №2___________________________________

Гравець під №3___________________________________

Гравець під №4___________________________________

        А поки гравці готуються, одягають відповідний одяг, я поведу розмову про традиційні страви української кухні.

        Українці здавна славляться своєю гостинністю і смачною кухнею. Зайдіть до української оселі на годинку – без частування господарі не проводять вас. Усе смачно, ситно, а головне – корисно та невибагливо.

        Символом гостинності в українській хаті завжди були хліб і сіль. Хліб є домашнім оберегом. У наших предків він був символом сонця, тобто життя. Бо навіть слово «життя» походить від слова «жито» - назви однієї із зернових культур.

Похожее изображение        Хліб – наша щоденна їжа, найпотрібніша їжа, головна страва на столі, й до нього ставляться з особливою шаною:

Певне, чули ви малята

Вже не раз такі слова:

«Хліб потрібно шанувати!

Хліб – годувальник,

Всьому голова!»

        А ще в народі кажуть «Без хліба нема обіду».

        Тож розпочнемо змагання нашої гри «Майстер – шеф по українськи» - з першого завдання:

 

 

        І завдання – «Бутерброд»

         Наші гравці повинні приготувати апетитний і ситний бутерброд та гарно його прикрасити зеленню і кетчупом, цибулею, перцем. Щоб  бутерброд був ситним – використаєм сало, бо для справжнього українця сало є традиційною національною їжею, і донині візитною карткою національних продуктів.

        Для приготування цієї страви, кожен гравець займає місце за кухонним столиком з відповідним набором продуктів.

        Хто першим виконає завдання – піднімає руку, журі робить замітки, але інші гравці обов’язково закінчують і своє приготування. Бутерброд повинен бути зроблений не тільки швидко, а й красиво,  ще й охайно. На це зверне увагу журі при оцінюванні.

        (Поки гравці готують, звучать пісні про хліб. Я веду розмову з дітками, що прийшли на захід: - хто знає, що таке бутерброд? І таке інше)

        Підсумок першого завдання.

        Гравець під №1,2,3,4 – отримують бали

ІІ завдання -  «Борщ».

        Переходимо до наступного завдання:

        Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця немає обіднього столу без миски борщу.

Іди, іди дощику!

Похожее изображениеЗварю тобі борщику. Картинки по запросу картинка іди іди дощику зварю тобі борщику

В глиняному горщику.

Поставлю на дуба,

Лий, як з луба, -

Цебром, відром, дійничкою

Над нашою пшеничкою!

        У давнину, борщ був своєрідною ритуальною їжею, яку приносили в жертву дощовим хмарам.

        Ця страва сприймається як те, без чого не можна обійтися, без чого відразу розпадеться життєвий ланцюг.

        Борщ – це символ родинного тепла, сімейної злагоди і спокою! Настільки призвичаївся українець до борщу, що не може не згадати про нього навіть тоді, коли розмова не має ніякого відношення до кухні. «Дивись не переборщи», - остерігає народна мудрість.

        От і наші гравці повинні «не переборщити» готуючи цю страву. Бо на другім завданні гри «Майстер – шеф по- українськи» потрібно відібрати до каструлі картки із зображенням саме тих продуктів, з яких вариться борщ.

        - Учасники, будь-ласка, займіть свої місця. Ви зрозуміли завдання? (Уточнюю) Готові? Увага! Почали! В цей час звучить музика – пісня про борщ; гравці зма-гаються; журі спостерігає, перевіряє, ставить бали, оголошує результат.

ІІІ завдання -  «Каша».

        На третьому завдання гри «Майстер – шеф по українськи» говоримо народним прислів’я: «Каша – мати наша».

        Каша – це символ продовження роду. Вона супро-воджує людину від народження, адже є першою стравою після материнського молока.

        Це – найпростіша й водночас одна з найсмачніших страв української народної кухні.

        «Вари воду – вода буде, сип крупу – каша буде», - цим прислів’ям визначається рецепт цієї страви. А головний її секрет – побільше масла, бо «маслом каші не зіпсуєш».

        Каша на сніданок, обід і вечерю, каша в містах і селах, каша на столі бідного і багатого – під різними дахами вона почуває себе господинею, на якій і хата, і двір, і сила наша тримається! Яких лише каш не вигадано! На всій території України найбільш поширена була пшоняна каша. Із пшона варили кашу з гарбузом, (згадайте  «Ходить гарбуз по городу». «… миска пшона, кусок сала»,) квасолею, яблуками, сухими сливами.

        - Діти, а які ви їсте каші, назвіть їх. (Відповіді учнів).

        Тож наші гравці зараз позмагаються на краще приготування цієї страви: по різні сторони на столі у кожного гравця стоять по 2 миски – в одній крупа, іншій – вода. Потрібно, не розхлюпавши переносити – залити пшоняну крупу водою. (Завдання зрозуміле? Учасники змагаються; звучить музика – пісні про кашу; журі перевіряє і оголошує результат)

IV завдання – «Риба»

        Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів смачних страв. До неї входять і рибні страви: карасі в сметані; щука тушкована з хроном; рибні крученики; юшка; фарширований короп… Всіх зразу і не перелічити.

        Тож наступним, четвертим завданням буде відгаду-вання назви рибки.

        Кожен гравець отримує конверт, в якому набір літер з яких складається слово – назва рибки. Їх потрібно правильно викласти  і отримати назву своєї рибки: судак, лин, щука, короп.

V завдання – «Галушки»

        В місті Полтава – нашому обласному центрі є пам’ятник «смачний». Бо скульптор  створив із каменя дуже славетну в Україні, і далеко за її межами, улюблену всіма українцями страву. Роздивіться фото і скажіть її назву, хто здогадався?

        Відповідь: галушки (слухаємо пісню про галушки). Галушки – страва трударів, які звикли до простої поживної їжі. На Полтавщині кожна господиня знає рецепт приготування галушок.

        І зараз ми перевіримо компетентність нашого журі, а саме знання повара. Будь-ласка, ваша відповідь, пані…., слухаємо ваш рецепт.  (Жартуємо, слухаємо).

        Дивним словом назвали люди шматок тіста, зварений у воді. Вимовиш «галушка», і ніби в рот покладеш щось м’якеньке, маленьке, надзвичайно смачне.

        І наступним  завданням буде поїдання галушок на швидкість (без рук нашими гравцями), бо хіба ж можна встояти перед такою смакотою, та ще й рідними полтавськими галушками!

(Йде змагання; оцінювання. Пісня «Полтавські галушки)

VI завдання – «Вареники»

        Діти, а про яку страву із тіста можна так сказати:

Химерний, маленький,

Бокастий, товстенький,

Чимось смачним напхався,

В окропі скупався

        Вареники на столі українців – це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища.

Похожее изображениеВаренички в Україні

Ліплять й варять ще донині. Картинки по запросу картинка козак їсть варкники

Без них в неділю не обід,

Їх любить весь вкраїнський рід.

Їх ліпить кожна вправна жінка,

Та головне у них – начинка:

Гриби, капуста, бараболя,

Горох, пшоно, а чи квасоля,

А також сир, чи мак, чи гречка –

Підійде все, аби не суперечка,

Достиглі вишні чи суниці –

Усе заліплять в тісто молодиці.

Вареники – то річ смачна така!

Від них і сить, і сила в козака.

«Варенички на стіл – біда за поріг», -

Каже народна мудрість.

        Тож, щоб кожен з нас жив весело та багато «як вареник у маслі» і не знав біди; прохаємо наших гравців виконати VI завдання, зліпити варенички.

(Змагання; пісня про вареники; журі оголошує кількість набраних балів)

VII завдання – «Узвар»

        І останнім завданням розважально-пізнавальної гри «Майстер – шеф по українськи» буде випивання на швидкість традиційного українського напою – узвару (компоту) через трубочку.

(Гравці змагаються)

        Журі оголошує кількість набраних  балів.

        Учасник гри «Майстер – шеф по українськи»

        під № 1___________________________ набрав таку кількість балів….

              №2____________________________ набрав таку кількість балів….

              №3____________________________ набрав таку кількість балів….

              №4____________________________ набрав таку кількість балів….

        Поки журі підсумовує бали, загадую присутнім дітям загадки:

З мене листя обдирають,

Мене квасять, в борщ кидають,

Пироги зі мною печуть,

І в салат мене січуть! (Капуста)

 

    У землі вона зростає

    І брунатний колір має.

    Її смажать і печуть,

    Її варять і товчуть.

    Овоч цей всі люблять дуже,

    Як же він зоветься, друже? (Картопля)

 

Ця широколиста пані

На землі і на паркані.

У стручки, як у торби,

Заховала всі скарби. (Квасоля)

 

      Зелений чуб, червоний бік,

      Смачний із нього чавлять сік,

      Матусі варять з ним борщі

      Росте в городі на кущі» Помідор

        Оголошую підсумок гри:

        Переможцем гри «Майстер – шеф по українськи» стає учасник під номером       , йому присвоюється почесне звання «Майстер – шеф». Вручається пам’ятна медаль, грамота; подарунок. Іншим гравця вручаються Грамоти і також подарунки.

        Наш виховний захід закінчився. Тож будьте завжди як вареники на столі – «панами на всю губу», або великого пана цяці.

        А по-скільки український народ дуже гостинний, тож і почастуємо ми вас також нашими стравами.

До побачення!

(Пісня про коровай»)

Картинки по запросу картинка каравай на рушнику

 

 

 

 

 

 

            

docx
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
1610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку