Розвиток освіти, архітектура та образотворче мистецтво

Про матеріал
Ознайомити учнів з розвитком духовної культури українських земель другої половини XIV -XV ст.; розвивати вміння аналізувати матеріал; удосконалювати вміння складати схеми й працювати за ними, заповнювати порівнювальні таблиці, виховувати історичне мислення, інтерес до історії і культури, естетичні смаки.
Перегляд файлу

Історія України, 7 клас

Тема. Розвиток освіти, архітектура та образотворче мистецтво.

Мета.Ознайомити учнів з розвитком духовної культури українських земель другої половини XIV -XV ст.; розвивати вміння аналізувати матеріал; удосконалювати вміння складати схеми й працювати за ними, заповнювати порівнювальні таблиці, виховувати історичне мислення, інтерес до історії і культури, естетичні смаки.

Тип уроку. Урок вивчення нового матеріалу

План уроку

І. Організація класу.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Ось уже протягом декількох уроків ми вивчаємо з вами розділ «Українські землі у складі Великого князівства Литовського». Під час їх вивчення дізналися багато нових слів термінів. Давайте згадаємо основні з них і спробуємо пояснити їх зміст

А) Словникова робота

Шляхта- привілейований стан суспільства часів польсько-литовської доби

Фільварок- велике багатогалузеве господарство

Магдебурське право- міське право, яке виникло в 13 столітті, за яким міста звільнялись від влади місцевих феодалів та створювали органи місцевого самоуправління.

Цех- об’єднання ремісників однієї професії

Фреска- малювання мінеральними фарбами на сирій штукатурці

Іконопис- провідний жанр тогочасного малярства

Книжкова мініатюра- ілюстрації, якими оздоблювали рукописні книги

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

А) Оголошення теми уроку.

Сьогодні на уроці ми вивчатимемо тему «Розвиток освіти, архітектура та образотворче мистецтво в 14-15 століттях на українських землях»

Кожний історичний період в розвитку держави залишає по собі історичні пам’ятки. Пригадайте , які ви знаєте пам’ятки мистецтва часів Київської Русі(Десятинна церква, Софіївський собор,поема «Слово о полку Ігореві», Галицько-Волинської держави (Галицько-Волинський літопис, Успенський собор у Володимирі)

За часів польсько-литовської доби на українських землях також є історичні пам’ятки, які ми і будемо досліджувати на уроці. Дослідуємо по таких напрямках як освіта, архітектура та образотворче мистецтво

Але спочатку розглянемо споруду на малюнку на с.177 в підручнику. Прочитайте назву споруди. А тепер поміркуйте, чому на поділлі в 15 столітті було збудовано таку церкву? Що вказує на те, що церква мала і оборонний характер. Саме таку церкву збудували тут, бо через Сутківці пролягав шлях, яким мало не щороку сунула орда за здобиччю, і тільки в церкві люди могли сховатися. Отож, діти, ми можемо зробити висновок, що 14-15 століття в архітектурі переважав оборонний характер споруд, будувалось багато фортець, про які ви дізнаєтесь на уроці. 

Працюємо в групах. Кожна група досліджує певний матеріал, шукає відповіді на запитання на картках. Коли матеріал опрацюєте то група звітує про роботу.

Картка 1. Освіта.

1.Де здобували початкову освіту ,чого навчали та якою мовою?

2.Що свідчить про те, що міщани уміли читати, тобто були грамотними?

3.Яка практика навчання студентів набуває поширення в той час?

4.Чому вчений Ю.Дрогобич увійшов в історію під іншим прізвищем?

Один учень мав випереджальне завдання і розповідає про Ю.Дрогобича

Юрій Дрогобич – народився близько 1450 року. Освіту здобув на чужині, а саме у Краківському університеті. Там він стає доктором філософії та медицини. У 1481-1482 рр студенти обирають його на посаду ректора Болонськогоуніверситету. У 1483 році у Римі вийшла його  книга «Прогностик». В ній автор розповідає про розташування небесних тіл, є також відомості з географії, астрономії.Це перша друкована книга українського автора. Також Ю.Дрогобич працював професором медицини Краківського університету і здобув титул «Королівськоголікаря»

Картка 2. Забудова міст. Архітектура.

1.Яка ознака містобудування з’явилась у другій половині 14 ст?

2. Які споруди будували переважно в 14-15 століттях? Чому?

3. Де найбільше було мурованих замків?

4.Назвіть найвідоміші оборонні споруди?

Один учень має випереджальне завдання і розповідає про одну із фортець

На берегах річки Смотрич стоїть неприступна Кам’янець-Подільська фортеця. ЇЇ оборонний комплекс формувався протягом століть. Перші оборонні укріплення були побудовані ще в 11 столітті. У 15-16 століттях триває модернізація укріплень, дерев’яні споруди замінюють кам’яними. Нині Кам’янець-Подільська фортеця має 11 веж Турецький мандрівник так писав про цю фортецю «Рівної їй немає не тільки у володіннях польських, але, мабуть і вчеських, і в Шведській державі…»

Картка 3. Пам’ятки образотворчого мистецтва

1.Який жанр малярства активно розвивався в14-15 ст?

2. Які найвідоміші ікони періоду?

3. Що таке іконостас?

Один учень має випереджальне завдання і розповідає про Київський псалтир

Київський псалтир –це книга, яка переписана з константинопольського рукопису 11 століття. Ця книга має 229 пергаментних сторінок. Оздоблено книжку 300 мініатюрами  на яких зображено і людей і тварин.

ІУ. Закріплення вивченого матеріалу

Кожна група за описом має відгадати про яку пам’ятку архітектури йдеться.

1 група. Неприступна твердиня в середній течії Дністра. За молдавського господаря  Штефана Великого збільшилася площа замку, було прибудовано нові ділянки мурів. Фортеця має потужні мури товщиною в деяких місцях 5 метрів і 5 веж. Висота мурів сягає 40 метрів. (Хотинська фортеця)

2 група. Перша львівська споруда, яка попри пізніші добудови досить добре зберегла первісний вигляд. Збудована в 1363 р коштом заможних вірменських купців у традиціях вірменської національної архітектури. (Вірменський собор Успіння Богородиці у Львові)

3 група. Неприступні кам’яні мури замку, що здіймалися на пагорбі в долині річки Стир, захищали розташовані на подвр’ї князівський та єпископський палаци, собор. Над стінами височіли великі прямокутні вежі  - Надбрамна, Стирова та Владича.(Верхній замок у Луцьку)

Відповіді на запитання.

Чим уславився Юрій Дрогобич?

Яку відому пам’ятку, створену наприкінці 14 ст., оздоблено близько 300 мініатюрами?

Який із жанрів тогочасного малярства  активно розвивався  в 14-15 ст?

Як називають стіну перегородку, що відокремлює вівтар –головне місце в храмі, від центральної частини, приміщення де перебувають віруючі.

Де на українських землях було збудовано найбільше мурованих замків та фортець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку