Розвиток освіти й науки на українських землях у другій половині ХІХ ст.

Про матеріал
Виявити загальні закономірності та особливості розвитку культури в Україні в другій половині XIXст.; проаналізувати стан розвитку освіти та науки; продовжувати формування умінь і навичок складання таблиць; продовжувати формувати уміння і навички роботи з історичним джерелом; виховувати шанобливе ставлення учнів до визначних діячів української культури другої половини XIXст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: виявити загальні закономірності та особливості розвитку культури в Україні в другій половині XIXст.; проаналізувати стан розвитку освіти та науки; продовжувати формування умінь і навичок складання таблиць; продовжувати формувати уміння і навички роботи з історичним джерелом; виховувати шанобливе ставлення учнів до визначних діячів української культури другої половини XIXст. Основні терміни і поняття: культура, інтелігенція, освіта, наука,національна ідея. Обладнання: інтерактивна дошка, підручник, карта, ілюстрації підручника, портрети визначних діячів культури. Тип уроку: комбінований.

Номер слайду 3

Структура уроку I Організаційний момент II Бесіда на повторення III Вивчення нового матеріалу 1) Особливості розвитку культури 2) Освіта а)початкова освіта б)недільні школи в Наддніпрянській Україні в)середня освіта г)вища школа. Новоросійський університет 3) Розвиток науки 4) Створення Наукового товариства ім. Т. Шевченка, його творчий доробок 5) М. Грушевський і становлення української науки IV Закріплення нових знань і вмінь учнів V Підсумок уроку VI Домашнє завдання

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сільська земська школа Лохвицького повіту Полтавської губернії

Номер слайду 6

ХРИСТИНА АЛЧЕВСЬКА

Номер слайду 7

ТЕХНІЧНИЙ ЛІЦЕЙ У ЛЬВОВІ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Рік заснування Назва навчального закладу Місто 1865 Новоросійський університет Одеса 1875 Історико-філологічний інститут Ніжин 1875 Чернівецький університет Чернівці 1877 Політехнічний інститут Львів 1878 Вищі жіночі курси Київ 1885 Південноросійський технологічний інститут Харків 1897 Академія ветеринарної медицини Львів 1898 Політехнічний інститут Київ 1899 Вище гірниче училище Катеринослав

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

М.Бекетов М.Гамалія І.Мечников

Номер слайду 14

І.Пулюй М.Миклухо-Маклай М.Авенаріус

Номер слайду 15

П.Житецький О.Потебня В.Антонович

Номер слайду 16

Д.Яворницький М.Костомаров О.Кістяківський

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бесіда за запитаннями. Перелічіть особливості розвитку культури другої половини XIX ст. Покажіть на карті міста, у яких було відкрито вищі навчальні заклади в другій половині XIX ст. Назвіть імена визначних українських вчених та галузі знань у яких вони працювали. Розкрийте їх внесок у розвиток науки.

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати текст шкільного підручника Творче завдання. Зобразити за допомогою схеми систему освіти в Україні в другій половині XIX ст.

ppt
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
11 січня 2023
Переглядів
458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку