Розвиток уявлень людини про Землю,Сонце,Місяць

Про матеріал
В презентації цікава інформація про розвиток уявлень людини про небесні тіла та сучасне дослідження космосу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 клас. Пізнаємо природу. Вчитель: Оксана Хараїм. Розвиток уявлень людини про Землю,Сонце,Місяць

Номер слайду 2

З давніх-давен люди замислювалися над тим, як влаштований величезний і різноманітний навколишній світ. Спостерігаючи за рухом Місяця, Сонця, планет та зірок, люди багато чого про них дізналися. Поступово накопичувалися знання про Всесвіт і місце Землі в ньому. Так виникла наука про небесні тіла — астрономія.

Номер слайду 3

Від початку свого існування люди намагалися осмислити, із чого складається світ. Саме тому в багатьох народів виникали міфи про те, у який спосіб улаштована наша планета та простір навколо неї. Давні народи уявляли Землю переважно у вигляді плоского диска або острова, оточеного водою. Так, давні індуси уявляли Землю у вигляді півсфери, що спирається на слонів, які стоять на черепасі, а та - на змії, що кільцем, замикає навколоземний простір.

Номер слайду 4

Вавилонці уявляли Землю у вигляді гори, на західному схилі якої розташовувалась їхня держава, а давні греки - як опуклий диск, який зусібіч омиває Океан, над Землею натягнувся мідний небозвід, яким рухалося Сонце.

Номер слайду 5

Світ в уявленні давніх єгиптян був таким: внизу була Земля, над нею - богиня неба, ліворуч і праворуч - корабель бога Сонця.

Номер слайду 6

У Давній Русі вважали, що Земля розташована на кит-рибі. Примітивні уявлення були зумовлені великими розмірами Землі, адже, стоячи на рівному людина бачить лише невелику її ділянку у вигляді плоского круга, оточеного горизонтом.

Номер слайду 7

Поміркуйте!Чому в той час у людей були такі уявлення про Землю?Які прилади можна використовувати для дослідження Всесвіту?

Номер слайду 8

Давньогрецький учений Арістотель ще понад 2 тисячі років тому, спостерігаючи за затемненнями Місяця, звернув увагу на те, що тінь від Землі, яка падає на повний Місяць, завжди кругла. Кругла тінь може бути лише від кулі, отже, Земля — куля. З часом у людей накопичувалися докази кулястості Землі й змінювалися їхні уявлення про Всесвіт. Давньогрецький астроном Клавдій Птолемей уперше створив систему побудови Всесвіту. За його вченням, усі небесні тіла рухаються навколо нерухомої Землі. Тривалий час люди справді вважали, що центром Всесвіту є Земля, навколо якої обертаються Сонце, зорі та планети.

Номер слайду 9

У XVI ст. Миколай Коперник обґрунтував геліоцентричну систему світобудови. Його теорія будується на тому, що центром світу є не Земля, а Сонце. Воно перебуває в центрі планетної системи, а Земля, разом з іншими небесними тілами, обертається навколо нього. Із подальшим розвитком астрономії було доведено істинність теорії Миколая Коперника.

Номер слайду 10

7 січня 1610 року, Галілео Галілей вперше подивився на нічне небо у створений ним телескоп.

Номер слайду 11

Вправа для очей

Номер слайду 12

Сучасне дослідження космосу. Фізичні дослідження космосу ведуться як за допомогою пілотованих космічних польотів, так й автоматичних космічних апаратів. Дослідження Місяця.

Номер слайду 13

Цікаві факти про дослідження Місяця

Номер слайду 14

Найбільший сонячний телескоп у світі показує киплячу плазму на поверхні Сонця. На отриманому зображенні видно гігантські бульбашки плазми

Номер слайду 15

Дослідження Марсаробот - геолог. Перший китайський космічний апарат "Тяньвень-1»Зонд на Марсі

Номер слайду 16

Людство не припиняє вивчати незвідані куточки космосу за допомогою пілотованих місій, космічних станцій, автоматичних зондів і великих телескопів. З розвитком новітніх технологій вивчення космічних об’єктів буде продовжуватися. Висновки

Номер слайду 17

«П‘ять відкриттів уроку»на уроці відкрив(-ла) для себе…сьогодні мене здивувало…виникли несподівані думки про …сьогодні на уроці я дізнався(-ла), (як ,що)…сьогодні я зрозумів (-ла), що … стане в пригоді мені в подальшому житті.

Номер слайду 18

Сьогодні на уроці

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Повторити пар.15 ст.103-106 Підручник Коршевнюк. Пізнаємо природу.5 клас

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 червня 2023
Переглядів
2006
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку