Розвивати асоціативне мислення, творчу уяву,фантазію.

Про матеріал
Ознайомлення з традиціями українського народу. Обері́гами — найдревнішими предметами, яким приписують надприродну здатність відвертати від його власника хвороби, біду, приносити щастя і гаразди, чарівний предмет, призначений захищати свого власника. Також вважається, що він може принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БЕРЕЖІМО РОДИНУ, БЕРЕЖІМО КРАЇНУ СИЛОЮ ДУХУ Й УМІННЯМ МАЙСТРІВ!Підготувала вчитель трудового навчання. Шаданія М. Й. Святогорівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Добропільської районної ради

Номер слайду 2

Обереги українського народу. Природні обереги. Хатні обереги. Обереги людини. Обері́г — найдревніший предмет, якому приписують надприродну здатність відвертати від його власника хвороби, біду, приносити щастя і гаразди, чарівний предмет, призначений захищати свого власника. Також вважається, що він може принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я.

Номер слайду 3

Символи - обереги втілювались у побутових речах, рослинах та тваринах.

Номер слайду 4

Обереги біля хати. ЛЕЛЕКА –  це символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це – й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. КАЛИНА — символ життя, крові, вогню. Калина символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. ЧАСНИК - здавна вважався кращим оберегом від усіх видів чаклунства, оскільки люди вірили, що він відлякує злих духів і заздрісників. ВЕРБА – символ родинного вогнища. Навколо дерева водили молоду пару. Під час буревіїв проти вітру пускали вербову гілку. Так вона, мовляв, зупинить бурю.

Номер слайду 5

Обереги в хатіРУШНИКИ — це символ України, відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», символіка червоного кольору. Рушники є неодмінними атрибутами народного побуту, весільної обрядовості, вони застосовуються як традиційна окраса житла. ПІЧ — символ материнського першопочатку (начала); чистого, духовного виношування плоду; святості; непорушності сім'ї; неперервності життя українського народу; рідної хати, батьківщини; босоногого світлого дитинства; поетичний символ народної обрядовості.

Номер слайду 6

Обереги для людей. НАМИСТО – це не просто найдавніша українська жіноча прикраса, але й свого роду оберіг і символ. Скільки є найменувань намиста, стільки і значень. А називали його по-різному - монисто, буси, коралі, бісери. ВИШИВАНКА - це «молитва без слів», а сама вишиванка – це оберіг людини. Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.

Номер слайду 7

Обереги для людей. МОТАНКА - прадавній оберіг українського роду, могутній, магічний оберіг: лялька - мотанка (або вузликова лялька) є прадавнім сакральним оберегом, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Наші предки розуміли, що основна частина тіла людини, якою вона розуміє світ і впливає на нього, — це голова, тож створювали для неї ВІНКИ - обереги, які берегли від зурочень та недобрих чар. Не дивно, що на стародавніх зображеннях жінки-Богині вона у головному уборі з квітів, трав, зілля та віття.

Номер слайду 8

Нема на світі України без хвиль могутнього Дніпра, як українця – без калини, без солов’я і рушника. Народні символи України – це те, що найбільше любить і шанує народ. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках. Вони уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі. Народні символи – це наші святині.

Номер слайду 9

Список використаних джерел:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 E%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%B3https://vilingstore.net/KALINA-SIMVOL-UKRAINY-i177290http://www.rivne1.tv/Info/?id=67436http://remontu.com.ua/yaki-ye-shkidniki-chasniku-%D1%97x-oznaki-ta-sposobi-borotbi-z-nimihttp://about-ukraine.com/ukrainskiy-rushnik/https://moyaukraine.livejournal.com/175038.htmlhttp://any-type-tour.com/Lviv/articles.php?ch=98http://rutashik.com/brend-ruta/vishivkaoberig/http://karpaty-ua.org.ua/simvolika-karpats'koi-ljal'ki-motanki.html

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Шаданія Марина
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
1006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку