Ручні осколкові гранати та поводження з ними

Про матеріал
План 1. Прийоми та правила метання ручних осколкових гранат. 2. Метанні гранати стоячи. 3. Метанні гранати з коліна 4. 4.Метанні гранати лежачі.
Перегляд файлу

Тема 17.Ручні осколкові гранати та поводження з ними

Тема практичного заняття12.Ручні осколкові гранати  План

1.    Прийоми та правила метання ручних осколкових гранат.

2.    Метанні гранати стоячи.

3.    Метанні гранати з коліна

4.    4.Метанні гранати лежачі. 1.Прийоми та правила метання ручних осколкових гранат. На заняттях і навчаннях метання гранат проводять за командою командира, а під час бойових дій – в залежності від обставин, за командою командира або самостійно.

При метанні бойових гранат на заняттях і навчаннях дотримуватись заходів безпеки, що виключають ураження того, хто метає гранату та його оточуючих. Після метання наступальної гранати в русі, не зупиняючись, підготуватися до стрільби і продовжувати рух. Після метання оборонної та протитанкової гранати негайно сховатися, а після вибуху швидко підготуватися до стрільби або почати рух. При дії на бойових машинах той, хто метає гранату після вибуху готується до стрільби через бійницю.

Метання ручних гранат в бою проводиться з різних положень:

стоячи, з коліна, лежачи, а також в русі з бойової машини (автомобілю) та у пішому порядку (тільки наступальні гранати). Для метання гранати потрібно вибирати місце і положення, яке забезпечить вільний політ гранати до цілі (на шляху гранати повинні бути відсутні перешкоди: гілки дерев, висока трава, дроти і т.д.).

Метати гранату потрібно енергійно, придаючи їй найбільш вигідну траєкторію польоту.

Метання гранати складається з виконання таких прийомів:

підготовка до метання (заряджання гранати і прийняття положення для метання) і метання гранати.

Заряджання гранати проводиться за командою: “Підготувати гранати”, а в бою, крім того, і самостійно.

Для заряджання необхідно витягнути гранату з гранатної сумки, відкрутити пробку з трубки корпусу гранати, на її місце вкрутити до упору запал (Рисунок 11). Граната готова до метання. Метання гранат проводити за командою “Гранатою – вогонь” або “По траншеї гранатами – вогонь”, а в бою, крім того, і самостійно.

Для метання гранати необхідно: взяти гранату в руку і пальцями міцно притиснути спусковий важіль до корпусу гранати;

продовжуючи міцно притискувати спусковий важіль, другою рукою стиснути (випрямити) кінці запобіжної чеки і за кільце пальцем висмикнути її з запалу (Рисунок 12);

розмахнутися і метнути гранату в ціль; після метання оборонної гранати сховатися.

Рисунок 11 — вгвинчування запала

image

 

Рисунок 12 — висмикування запобіжної чеки.

image 

Зброя при цьому повинна знаходитись в положенні, що забезпечує негайну підготовку до дії (в лівій руці, в положенні “На груди”, на бруствері окопу тощо).

 

2.Метанні гранати стоячи.

При метанні гранати стоячи з місця (Рисунок 13) потрібно стати лицем до цілі, гранату взяти в праву (для лівші в ліву), а зброю в ліву (праву) руку і висмикнути запобіжну чеку; зробити правою ногою крок назад, зігнувши її в коліні, і повертаючи (ніби закручуючи) корпус вправо, зробити замах гранатою по дузі вниз і назад; швидко випрямляючи праву ногу і повертаючись грудьми до цілі, метнути гранату проносячи її над плечем і випускаючи з допоміжним ривком кисті. Вагу тіла в момент кидка перенести на ліву ногу, зброю енергійно подати назад.

 

image 

        А                          б                      в                                г 

Рисунок 13 — прийом метання гранати стоячи з місця. а, б, в, г — послідовність дій 3.Метанні гранати з коліна.

 

 

При метанні гранати з коліна (Рисунок 14) потрібно прийняти положення для стрільби з коліна, утримуючи гранату у правій руці, а зброю в лівій, висмикнути запобіжну чеку; зробити замах гранатою, відхиляючи корпус назад і повернувши його вправо; трохи піднятися і метнути гранату, проносячи її над плечем і різко нахиляючись в кінці руху до лівої ноги.

 

image 

          А                                            б                                          в 

Рисунок 14 — прийом метання гранати з коліна.

а, б, в — послідовність дій

 

 

3.Метанні гранати лежачи.

 

При метанні гранати лежачи (Рисунок 15) потрібно прийняти положення для стрільби лежачи, покласти зброю на землю і взяти гранату в праву руку. Лівою рукою висмикнути запобіжну чеку і, спираючись руками об землю, відштовхнутися від неї. Відсовуючи праву ногу трохи назад, встати на ліве коліно (не міняючи його з місця) і одночасно зробити замах. Вирівнюючи праву ногу, повертаючись грудьми до цілі і падаючи вперед, метнути гранату в ціль; взяти зброю та підготуватися до стрільби.

image 

          А                                                              Б

image 

                 В                                                                     Г 

Рисунок 15 — прийом метання гранати лежачи. а, б, в, г — послідовність дій

 

 

pdf
Додав(-ла)
Томко Алєся
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку