Рухливі ігри з фітболом для дошкільників

Про матеріал
Фітболи в дитячих садках називають корекційними м’ячами, оскільки саме з їхньою допомогою роблять корекцію фігури. Але не тільки небезпека викривлення хребта стає стимулом до занять зі швейцарським м’ячем, як ще його називають. Діти ж цей м’яч називають конячкою, оскільки люблять скакати на ньому, немов верхи на коні.
Перегляд файлу

Рухливі ігри з фітболом для дошкільників.

Маленький мальчик, сидящий на синем шаре | Премиум векторы

   Фітболи в дитячих садках називають корекційними м’ячами, оскільки саме з їхньою допомогою роблять корекцію фігури. Але не тільки небезпека викривлення хребта стає стимулом до занять зі швейцарським м’ячем, як ще його називають. Діти ж цей м’яч називають конячкою, оскільки люблять скакати на ньому, немов верхи на коні. У цілому гімнастичний м’яч добре розвиває дитину, одночасно не дає йому стомитися під час занять, оскільки тренування проводяться в ігровій формі.  Використовуючи фітболи у  рухливих іграх, створюємо умови для розвитку творчих здібностей дітей. Діти охоче грають в різні  ігри з елементом змагання, естафети, ігри з різними предметами, готові до участі у спортивних іграх.

  «Потяг»

Діти сідають на фітболи один за одним і перша дитина виконує роль машиніста. Він "везе" дітей по залу у різних напрямах. Діти, підстрибуючи, пересуваються один за одним, підштовхуючи свій м'яч руками.

  «Гусінь»

Діти сідають на фітболи один за одним і уявляють, що руки - це ніжки гусені, яка лежить на спині. Першій дитині дають в руки фітбол і він, прогнувшись назад, передає м'яч наступній дитині. Коли м'яч дійде до останнього гравця його починають передавати назад.

 «Швидкий і спритний»

Фітболи (на один менше ніж дітей) лежать по колу. Під веселу мелодію діти ходять навколо м'ячів. Як тільки зупиниться музика, треба швидко сісти на м'яч. Кому не вистачило м'яча, вибуває з гри. Один м'яч забирається, і гра триває, так відбувається до тих пір, поки не залишиться один гравець(переможець).

«Доженемо м’яч»

Сидячи на колінах, стоячи прокочувати м’яч в перед на слова: «Один, два, три», бігти за м’ячем, коли всі діти прокотять м’яч.

«Докотився м’яч»

Котити м’яч до цілі ногами чи руками.

«Намистини»

Сидячи на м’ячі, зібратися в коло. За сигналом «Розсипалися» діти розходяться в різні боки. За сигналом «Намисто» зібратись в коло.

«Збір урожаю»

Всі учасники сидять на фітболі. Ведучий – «Садівник» ловить дітей – «Збирає яблука», зачіпаючи їх рукою. Спіймані діти сідають на лавку.

«Тунель»

Гравці діляться на пари, сидячи на фітболі навпроти один одного, піднімають руки вгору і з’єднують їх, утворюючи тунель. Остання пара проходить через тунель прокочуючи попереду свій м’яч, і стають першою парою. Так по черзі через тунель повинні пройти всі пари.

«Третій зайвий»

Граються, сидячи на м'ячі, розташовуються по колу; на одному м'ячі сидять відразу два гравця. По команді вихователя один з гравців без м'яча наздоганяє іншого гравця без м'яча за колом. Тікач займає місці у будь-якого на м'ячі, при цьому третій гравець стає «зайвим» і тікає від наздоганяючого.

«Штандр»

Використовується один м'яч. Діти стоять у колі, м'яч у ведучого. Ведучий підкидає м'яч і називає ім'я одного з гравців. Гравець підбігає до м'яча, каже «стоп» - всі повинні зупинитися. Гравець кидає м'яч у найближчого грає, той стає ведучим.

«День і ніч»

По команді «день» - гравці бігають з м'ячем довільно по залу, по команді «ніч» - лягають на м'яч грудьми, тримаючи м'яч руками і ногами.

«Гонка з вибуттям»

У грі на один м'яч менше, ніж гравців. За сигналом викладача всі пересуваються по колу (м'ячі всередині кола). По відповідному знаку – сісти на м'яч. Хто не встиг – вибуває.

«Хто швидше»

Гравці діляться на дві команди, сидять в шеренгах один навпроти одного. У перших в шерензі в руках м'яч. По команді м'яч по черзі передається з рук в руки кожному наступному гравцеві і назад. Виграє та команда, яка швидше передасть м'яч.

«Боулінг»

Мета - фітболом збити максимальна кількість кеглів. Три спроби. Перемагає гравець, який набрав найбільшу кількість очок.

«Влуч у м'яч»

Гравці діляться на дві команди і шикуються в шеренги навпроти один одного на відстані 3 м. По середині залу фітбол. В руках у гравців тенісні м'ячі. За сигналом гравці кидаю м'ячі в фітбол, намагаючись відкотити фітбол до протилежній команді.

«Вовк у рові»

У центрі залу з двох ліній «рів» , у рові «вовк» з фітболом. Діти перебігають з одного ігрового поля в інше, намагаючись уникнути попадання м'яча.

«Перекоти – поле»

Прокатати фітбол від старту до фініша, штовхаючи його чолом (чия команда швидше).

«Бездомний заєць»

На майданчику фітболи , на один менше від кількості гравців. Подають команду: «Зайці додому». Гравці сідають на найближчий м'яч. Гравець без м'яча вибуває.

«Пінгвіни на крижині»

Діти-«пінгвіни» вільно бігають по залу. М'ячі-«крижини» в довільному порядку розкидані на підлозі. Ведучий дитина-«мисливець» намагається зловити «пінгвінів» і заплямувати їх. Якщо «пінгвін» забрався на «крижинку», тобто сидить на м'ячі, не торкаючись при цьому підлоги ногами, ловити його не дозволяється.

«Вгадай, хто сидить на м'ячі»

Діти стоять у колі. Ведучий з закритими очима знаходиться в центрі кола. Грають перекочують м'яч за спинами, при цьому рахуючи до десяти. Дитина, який отримав м'яч на рахунок «десять», швидко сідає на нього. Ведучий намагається відгадати за голосом, хто сидить на м'ячі.

«Бездомний заєць»

М'ячі врозтіч лежать по залу на один менше, ніж кількість гравців в залі. Всі діти: «зайці» бігають по залу. За командою вихователя «Все в дім!» — діти сідають на будь-який з м'ячів. «Безпритульним зайцем» є той дитина, яка не зайняв м'яч. Він вибуває з гри. В кожній наступній грі кількість м'ячів скорочується на один.

«Лисиця і тушканчики»

Вибирається одна дитина - «лисиця», завдання якого – переловити всіх інших дітей – «тушканчиків». Вихователь оголошує: «День!», і тоді все «тушканчики» стрибають на своїх м'ячах по всьому залу, хто куди хоче. Як тільки звучить команда 2ночь12 – все «тушканчики» завмирають, прийнявши ту позу, в якій їх застала команда. «Лисиця» може з'їсти будь-якого, хто ворушитися

«Жабки і журавлі»

В и х о в а т е л ь

У болоті ці квакушки

Рот роззявили по вушка,

Дуже гарно всі стрибають

І комариків шукають! — «жабки» стрибають на фітбол-м’ячах,

В и х о в а т е л ь

А голодні журавлі з неба поглядають,

Довгими дзьобами жабенят шукають.

Діти - «журавлі» ходять на фітбол-м’ячах, високо піднімаючи ноги, піднімаючи та опускаючи руки, наче крила.

В и х о в а т е л ь

Жабки - квакушки,

Журавлі сідають,

У болото швидко ховайтесь,

Під каміння добре заривайтесь!

«Журавлі» наздоганяють «жаб». При повторенні гри діти міняються ролями. Виграє та підгрупа дітей, яка більше зловить «жабок».

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку