Сальмонельоз. Збудник в харчових продуктах

Про матеріал
Презентація до теми Харчові отруєння та інфекції. Захворювання сальмонельоз, охарактеризований збудник, шляхи зараження, наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сальмонельоз

Номер слайду 2

Сальмонельзи є найбільш розповсюдженим захворюваннями, які пов’язаніз використанням харчових продуктів. Сальмонельоз, одне з найнебезпечніших захворювань, яке викликається серотипами бактерій сальмонели, і захворювання характеризується різними клінічними симптомами.

Номер слайду 3

Бактерії роду Salmonella відносяться до групи патогенних кишкових бактерій. Сальмонели характеризуються стійкістю у навколишньому середовищі. Джерело захворювань - тварини та птиця.

Номер слайду 4

В 1885 році американські мікробіологи Сальмон і Сміт виділили із м’яса хворівших свиней бактеріальну культуру, що увійшла в наслідку в обширну групу мікроорганізмів, названих в честь одного із першовідкривачів- САЛЬМОНЕЛИ.

Номер слайду 5

Сальмонела – це дрібні бактерії витягнутої форми з закругленими кінцями. . Вона здатна рости в температурному інтервалі від +8 до + 45 градусів. Зростання сальмонел повністю припиняється при температурі + 5 градусів (умови зберігання в побутовому холодильнику), але вони не гинуть. Зберігають життєдіяльність в яйцях до 13 місяців, а в яєчному порошку до 9 місяців.

Номер слайду 6

Ці бактерії характеризуються стійкістю у навколишньому середовищі. Вони добре переносять низькі температури, добре переносять кип'ятіння, великі концентрації хлориду натрію, деяких кислот, не гинуть у 8-10-ному % розчині оцтової кислоти впродовж 18 годин, відносно стійкі до дії високих температур (65-75° С).

Номер слайду 7

Сальмонела - це збірний образ декількох видів бактерій, які вчені класифікують у різних системах по-різному, але з епідеміологічної точки зору для людини і тварин небезпечна Salmonella enteritidis групи Д (в основу класифікації взято ферментативні властивості сальмонел). Сальмонела групи Д абсолютна патогенна для людини і тварин.

Номер слайду 8

Основним шляхом передачі сальмонельозів є харчові продукти, їх зараження від джерела інфекції здійснюється різними шляхами.

Номер слайду 9

Перше місце в передачі сальмонел займають м'ясо та м'ясопродукти (70-80 %), молоко, отримане від хворих тварин, яйця водоплаваючої птиці. Таким чином, сальмонельози можуть проходити за типом гострого харчового отруєння - токсикоінфекції, або як інфекційне захворювання.

Номер слайду 10

Яйця - високоякісний харчовий продукт який ще недавно ( до 80 років минулого століття) широко використовується в лікувальному і лікувально-профілактичному харчуванні. Правда і тоді в основному застосовувалися тільки курячі яйця. В яйцях сальмонели здатні не тільки інфікувати шкаралупу, але й проникати всередину.

Номер слайду 11

Яйця водоплавних птахів допускалися тільки для приготування різноманітних виробів, що піддаються термічній обробці, так як яйця качок і гусок практично на 100% вражені бактеріями сальмонельозної групи. Всі поживні речовини яйця збалансовані. Однак хімічний склад яйця залежить від виду птиці.

Номер слайду 12

Про сальмонельоз чув майже кожен. Періодично з різних регіонів приходять тривожні новини про те, що чергова група дитсадівців направлена в лікарню з симптомами гострого кишкового розладу.

Номер слайду 13

Якщо Ви - любитель сирих яєць, молочних продуктів громадського харчування і погано прожареного м'яса, то Ви знаходитеся в групі ризику. Найчастіше сальмонельозом хворіють маленькі діти і люди похилого віку. Пов'язано це з тим, що кислотність шлункового середовища у дорослих здорових людей настільки висока, що сальмонели в ній не виживають. А ось у малюків і у людей похилого віку кислотність значно нижче. Ось і вони стають легкою здобиччю для збудників сальмонельозу.

Номер слайду 14

Ось вам приклад: Після відвідин однієї із піцерій одинадцятеро відвідувачів, двоє із яких – діти, поповнили контингент пацієнтів міської інфекційної лікарні. Всі вони зі скаргами на харчове отруєння прибули до лікарні, скуштувавши страв у одній і тій же піцерії. Як з’ясували лікарі, у аналізах п’ятьох потерпілих виявлено сальмонелу.

Номер слайду 15

Дякую заувагу!

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
2338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку