28 вересня о 18:00Вебінар: Формування навичок розв'язування задач із хімії засобами дистанційного навчання

Самостійна робота з теми: «Екологічні фактори. Характеристика екосистем.»

Про матеріал
Самостійна робота з теми: «Екологічні фактори. Характеристика екосистем.» складена за чинною програмою з біології для 9 класу. Доречно використати для поточного та тематичного оцінювання. Містить тести з вибором однієї та кількох правильних відповідей.
Перегляд файлу

Самостійна робота з теми: «Екологічні фактори. Характеристика екосистем. »

Біологія 9 клас

  1. Сукупність популяцій організмів різних видів, які взаємодіють між собою і неживою природою таким чином, що всередині системи виникають потоки речовин та енергії це:

А. популяція;

Б. екологія;

В. біоценоз;

Г. екосистема.

 

2. Вплив діяльності людини на природу:

А. абіотичний фактор;

Б. біотичний фактор; 

В. антропогенний фактор.

 

3. Вплив неживої природи на організми:

А. абіотичний фактор;

Б. біотичний фактор; 

В. антропогенний фактор.

 

4. Фітофтора оселилася на картоплі це приклад:

А. абіотичний фактор;

Б. біотичний фактор; 

В. антропогенний фактор.

 

5. Організми, які живляться гетеротрофно і не беруть участь в розкладі органіки:

А. продуценти;

Б. консументи;

В. редуценти;

Г. автотрофи.

 

6. Бактерії в екосистемі є:

А. продуценти;

Б. консументи;

В. редуценти;

Г. автотрофи.

 

7. Організми, які живляться автотрофно:

А. продуценти;

Б. консументи;

В. редуценти;

Г. автотрофи.

 

8. Сприятливі для організмів певного виду  інтенсивності впливу екологічного фактора:

А. зона оптимуму;

 Б. межі витривалості;

В.  зона максимуму;

Г. верхня межа витривалості.

 

9. При переході енергії на наступний трофічний рівень скільки % від неї використовується для продукування нової біомаси, стаючи запасеною енергією:

А. 100 %;

Б. 90 %;

В. 50 %;

Г. 10 %.

 

10.  Відновлення природної рослинності після певних порушень, наприклад відновлення лісу після пожежі це:

А.  первинна сукцесія;

Б. вторинна сукцесія;

В. симбіоз.

 

11. Назвіть тип взаємодії між бульбочковими бактеріями та бобовими рослинами:

А. мутуалізм;

Б. паразитизм;

В. нейтралізм;

Г. конкуренція.

 

12. Визначте правильні ланцюги  живлення:

А.   вовки – лисиці – зайці – рослини;

Б.  трава – сарана – горобці – яструб – личинки мух;

В. попелиці – рослини - хижі птахи - дрібні комахоїдні птахи;

Г. хижаки - личинки мух - коров’ячий послід - комахоїдні птахи;

Д. рослинний перегній  - дощові черви – кроти – бактерії.

 

 

ВІДПОВІДІ:

1 – Г,   2 – В,   3 – А,    4 – Б,    5 – Б,    6 – В,    7 – А,    8 – А,    9 – Г,    10  - Б,    11 – А,    12 – Б,  Д.

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
14 квітня
Переглядів
1104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку