Сценарій до свята "День зустрічі птахів" під назвою "Перші вісники весни"

Про матеріал

Ознайомлення з видовим різноманіттям перелітних птахів рідного краю. Поширення знань про сезонні явища у природі і в житті птахів. Розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація інтересудо їх охорони.Формування відповідальності за стан оточуючого природногосередовища

Перегляд файлу

Перші вісники весни

ВЕДУЧИЙ . На початку весни з вирію до нас на батьківщину повертаються наші птахи. Вони  привертають увагу жвавою поведінкою, характерною для всіх птахів весняної пори.  Приліт йде  не абияк,  а в  чіткому порядку.

ВЕДУЧИЙ . Які птахи навесні прилітають першими? Мабуть, відповідь на це питання може зацікавити як допитливих дорослих, так і цікавих малюків. Так хто ж ці пернаті, які, можна сказати, приносять весну на своїх втомлених крилах?

Сьогодні, ми розповімо про деяких з них і пограємо з вами в цікаву вікторину.

ВЕДУЧИЙ .Кожна освічена людина знає, що птахи - це теплокровні істоти. Температура їх тіла в середньому становить 41 градус за Цельсієм. Чисто теоретично вони можуть залишатися активними в будь-який час року. Проте в холодну погоду їм потрібно більше їжі, тому багато буквально змушені залишати свої будинки з приходом морозів і відправлятися в теплі краї для зимівлі.

ВЕДУЧИЙ Перші птахи, що прилітають навесні, як би стають гарантами того, що із зимою покінчено, і тепло неминуче. Взагалі, кількість перелітних птахів залежить від того, наскільки сильно в даній місцевості відрізняються їхні умови прожитку влітку і взимку. З міст і лісів пернатих відлітає приблизно половина, а жителі боліт, полів і водойм залишають свої оселі в набагато більших кількостях. Це цілком зрозуміло, адже якщо взимку на заселених територіях є шанси знайти зерно і залишки хліба, то комах їм ніяк не знайти.

ВЕДУЧИЙ. Якщо говорити про те, які птахи навесні прилітають першими, не можна не згадати граків, качок, шпаків, ластівок і зеленушок. Саме вони вважаються провісниками відступу зимової холоднечі і приходу довгоочікуваної весни. Саме про них ми сьогодні вам розповімо. Першими до нас  весною прилітають ті птахи, які  відлетіли від нас останніми восени.  

ВЕДУЧИЙ. Одними з перших повертаються з півдня граки. Ще сніг не зійшов, ще можливі заморозки, а граки вже тут. Вони –  перші вісники весни.

Граки прилетіли! Цей вид дуже легко можна сплутати з воронами. До речі, багато хто з нас так і роблять, особливо якщо птахи знаходяться високо на деревах. А запам'ятати різницю досить просто: ворони завжди залишаються зимувати, а ось граки відлітають.

ВЕДУЧИЙ. До речі, якщо про те, які птахи навесні прилітають першими, запитайте представників більш старшого покоління, наприклад наших бабусь і дідусів, вони, не вагаючись, назвали б граків. Їх повернення завжди розцінювалося як прихід весни і тепла. Саме за таку гарну новину вони мали репутацію улюбленців, їх завжди намагалися підгодувати і особливо радісно зустрічали у своїх садах і городах. Знати про те, які птахи прилітають першими, мало. Бажано познайомитися ще й з деякими їх особливостями. Ось, наприклад, чи чули ви коли-небудь про так званий "білий дзьобі" у граків? Джерело такої назви йде з тих давніх часів, коли орачі, а потім і трактористи, починали розпушувати грунт з приходом весни. Грач був їх незмінним супутником, оскільки, подібно самим трудівникам, він займався кропіткою справою, вихоплюючи з землі різних комах - жучків, личинок, павучків і комашок. Ось тому, стираючись через постійне копирсання, у грача утворювався «білий дзьоб».

ВЕДУЧИЙ Граки, як і всі птахи сімейства воронових, вельми розумні і кмітливі. Численні спостереження доводять, що граки керуються не тільки інстинктами, а й інтелектом. Розум птахи виявляють у розумінні деяких фізичних процесів та умінні рахувати кількість речей. Так, в одному з досліджень граки не могли дістатится до хробака, який плавав у вузькій високій склянці з водою. Її неможливо було перекинути, тому птахи здогадалися кидати камінці у склянку. Граки швидко зрозуміли, що чим більші камінці будуть у воді, тим швидше підійметься її рівень.Завдяки своїй уважності, вони навчилися видобувати масло із молоко, що залишилося в упаковках, а також размягчать черствий хліб в калюжах.

ВЕДУЧИЙ . Слідом за граками прибувають шпаки і жайворонки. 

Шпак є одним з перших вісників весни. У  березні-квітні  вже  можна  почути   виразну,   гучну пісню   птаха,   у  якій  передається те, що  він чув на місцях   зимівлі   на   Середземноморському    узбережжі Африки, у   Малій  Азії   або в   Південній   Європі.   Тут і  квакання жаби,  і  посвист іволги, і крик  перепела або кулика,   спів   вівчарика, чути іноді крики хижих птахів  і  навіть удари батога,   верещання,  тріщання.

ВЕДУЧИЙ.  Шпак — чудовий наслідувач. Проте в нього є   й своя пісня. Цей співак гніздиться у нас   на   території  від заходу України до   сходу.   Зустрічається   в   Захід­ній Європі, Азії   (на схід до Індії), північній частині Африки.

Перед утворенням пар можна спостерігати шлюбні «танці» шпака: птах розставляє крила в сторони і трі­поче ними.

ВЕДУЧИЙ. Шпаки    охоче    поселяються в   шпаківнях.   Самець приносить для гнізда будівельний матеріал: суху тра­ву, пір'я. Згодом у гнізді  з'являється 4—8 блакитних яєць, а через 14  днів — і пташенята.   Батьки   їх ста­ранно  годують,   приносячи   їжу близько 250 разів на день. Пташенята швидко ростуть і вже через 18 — 21 день залишають гніздо. Цікаво спостерігати, як дорос­лі птахи  виманюють  із шпаківні  пташенят, які  вже можуть літати.  Вони то підлітають зовсім близько до шпаківні,   то відлітають  на 1 — 2   метри.   Батьки ще кілька днів годують пташенят, які вилетіли з гнізда, потім залишають їх.

ВЕДУЧИЙ . Молоді птахи збираються зграями, тримаються в місцях, де є для них багато їжі, ночують у заростях очерету, на деревах. На відміну від дорослих у них буре забарвлення. У північних районах гніздування, де шпаки виводять пташенят один раз, молоді птахи після вильоту тримаються дорослих досить довго.

ВЕДУЧИЙ.  Ми любимо й охороняємо шпака насамперед за те, що він приносить велику користь лукам, городам, са­дам, знищуючи гусінь метеликів (особливо совок), жу­ків та їхніх личинок, слимаків. Із жуків шпаки зде­більшого поїдають хрущів, довгоносиків та їхніх ли­чинок, що є найбільш небезпечними шкідниками розсадників, садових насаджень та польових куль­тур.

ВЕДУЧИЙ.Польовий жайворонок мешкає на всій території Європи крім Ісландії та Північної Скандинавії, а також у Північній Африці і Центральній Азії аж до берегів Тихого океану. Цінуючи дзвінкі мелодійні трелі жайворонка, люди завезли його на інші континенти. Польовий жайворонок переважно гніздиться на відкритих територіях: луках, полях, степових ділянках гір. Локально трапляється на піщаних дюнах і солончаках. На території України під час гніздування й міграцій трапляється всюди, зимує в південних регіонах.

ВЕДУЧИЙ

Польовий жайворонок за розміром трохи більший за горобця і має неяскраве, але привабливе забарвлення тіла. Спина в нього сірого кольору, іноді коричнево-жовта зі строкатими вкрапленнями, низ білуватий, груди покриті коричневим строкатим пір'ям. Цівка світло-коричнева. Голова польового жайворонка прикрашена невеликим чубчиком, хвіст облямований білим пір'ям. Над темними очима - світла брова. Маскувальне забарвлення польового жайворонка допомагає йому ховатись в траві і на землі. Самця можна відрізнити від самки за більшими розмірами та піснею, яка відсутня у самки.

ВЕДУЧИЙ. Жайворонок активний від світанку до сутінків, а ніч проводить на землі, сховавшись у траві. Цілий день він дріботить по землі в пошуках їжі, час від часу підстрибуючи вгору і озираючись. Харчуються польові жайворонки рослинною їжею - насінням різних трав і злакових рослин. Зокрема, в їх раціон входить насіння споришу звичайного, жабрію та горобейнику. Особливо полюбляють ці птахи насіння чумизи та інших диких видів проса. Для того, щоб тверді зерна злакових краще перетравлювались в шлунку, жайворонки, разом з насінням, видзьобують невеликі камінчики.

ВЕДУЧИЙ.Жайворонки належать до перелітних птахів, але вони не летять далеко від місця гніздування і одними з перших повертаються назад. Масовий приліт починається ще тоді, коли не зійшов сніг, на початку березня. Першими прилітають самці, відіграючи роль розвідників, саме самці займають перші, прогріті сонцем, проталини, де збираються купками і гріються на сонці. Потім прилітають самки. Вони шукають найбільш зручне місце для гніздування, в той час, як самець зайнятий охороною і співом.

ВЕДУЧИЙ. Жайворонки з року в рік гніздяться на одному місці. Його гніздо, розташоване на землі серед негустої трави або під кущиком, нагадує пухку чашечку, вистелену травинками і клаптиками вовни. Першу кладку з 3-5 жовтуватих яєць з дрібними бурими цяточками самка робить в середині квітня і самостійно насиджує її протягом 10-14 днів. Вигодовуванням пташенят займаються обидва батьки. Поки самка сидить у гнізді, її чоловік, виспівуючи, продовжує свої шлюбні польоти. Через 9-11 днів пташенята залишають гніздо, але на крило стають тільки за 18 днів від народження.

ВЕДУЧИЙ. Також одними з перших прилітають качки та гуси.

Цих представників пернатих, ми чекаємо з величезним нетерпінням.  Ранньою весною на вулицях раз у раз можна зустріти людей, які намагаються розглянути когось високо в хмарах. «Дивіться, качки повертаються, - помітять вони. – Закінчилася зима ».

ВЕДУЧИЙ . Якщо говорити про те, які птахи навесні прилітають першими, і приводити в приклад качок, не можна не заглибитися в особливості їх фізіології. Чому ж вони не бояться холодів? Вся справа в тому, що у качок в лапках відсутні кровоносні судини і нерви. Саме це дозволяє їм абсолютно комфортно почувати себе, плавати в промерзлій за зиму воді і без проблем ходити по снігу і льоду.

ВЕДУЧИЙ .Качки населяють найрізноманітніші внутрішні водойми і трапляється майже всюди - від морських узбереж до високих гір. Його можна побачити на озерах, в морських затоках, на берегах спокійних рівнинних річок, на болотах, заплавних луках, й неподалік тимчасових весняних калюж, де він найчастіше і гніздиться. Гніздиться на всій території України крім високогір’їв, мігрую скрізь. Зимую на рівнинний незамерзаючих водоймах та біля морського узбережжя.

ВЕДУЧИЙ . качки зазвичай збираються в невеликі зграйки. Селезні видають на льоту характерний високий посвист, а самки голосно крякають. З ранку до вечора качки присвячують свій час пошукам поживи, а їх багатий раціон залежить від пори року. Навесні і влітку вони їдять свіжу зелень, бутони, квітки і кореневища водяних рослин, закушуючи комахами і личинками. У пошуках дрібних рачків, риб'ячої і жаб'ячої ікри, пуголовків і мальків качки проціджують воду дзьобом, а справжній делікатес для них - дубові жолуді. 

ВЕДУЧИЙ .Гнізда качки облаштовують на землі, і в березні-квітні самка відкладає від 7 до 13 блідо-зелених яєць. Насиджування триває 25-30 днів, причому, покидаючи гніздо, крижень дбайливо прикриває кладку пухом, щоб яйця не охололи. У разі небезпеки качка нерухомо завмирає в гнізді, і тоді її майже неможливо помітити, оскільки її строкате оперення зливається з навколишнім середовищем. Якщо самку відлякати з кладки, вона галасливо сідає на воду і намагається відвернути увагу ворога від гнізда. Пташенята-пуховички, які щойно вилупились, вже за кілька годин полишають гніздо, але частенько гріються під крилами матері, заодно отримуючи необхідну жирову змазку. З перших хвилин життя каченята можуть живитись самостійно, а в 6-7 місяців уже знаходять собі пару, хоча досягають статевої зрілості тільки на кінець першого року життя.

 

ВЕДУЧИЙ До речі, завдяки тим же перетинкам на ногах, качки здатні досить швидко пересуватися. Але і це ще не все. Качині пера мають водонепроникне жирне покриття, яке дозволяє їм виходити сухими з води в прямому сенсі цього слова. Далеко не кожен з нас знає про те, що качине крякання при відповідних умовах відлунює. Такою особливістю мало хто може похвалитися. До речі, в залежності від статі, качок-самців називають селезня, качок-самок - качками, а їх маленьке потомство - каченятами.

ВЕДУЧИЙ . Ластівка сільська. Вона веде перелітний спосіб життя. Прилітає з південних теплих країв переважно на початку квітня. Прилітають ластівки сільські переважно зграями, в яких налічується 15-20 пташок. Кажуть, якщо з`являються ластівки, то вже весна настала остаточно.

ВЕДУЧИЙ  Це невеличка пташка, з чорно-синім верхом тілом і білим черевом та грудьми, має рудувато- коричневий лоб і горло. Більшу частину життя ластівка проводять у повітрі, і лише під час будування гнізда її можна побачити на землі, коли вона бере в дзьоб вологий грунт  біля калюжі або соломинку.

ВЕДУЧИЙ . Навесні, коли прилітають, ластівки стають особливо крикливими і рухливими. Ластівки літають, пурхаючи у повітрі, то стрімко злітаючи вгору, то пролітають майже над самою землею. Самці видають пісню у вигляді квапливого щебетання з окремими більш гучними і звичними вигуками і тихою трелькою на кінці. Поклик звучить як “твід-твід...” або “тлюітлюі...”. Сидячи на стовпі, самець виводить свою пісню, граціозно повертаючи своє тіло зі сторони в сторону. Чутно її далеко. На цю «пісню» прилітає самка, і відбувається утворення пари. Відрізнити самку від самця можна по хвосту, у «дівчинки» він трошки коротше, ніж у «хлопчика». Забарвлення самця більш насичений, оперення самок менш контрастно. Пара, що сформувалася, завзято захищає свою гніздову ділянку, виганяючи з неї всіх пташок.

ВЕДУЧИЙ . Ластівки невтомні трударі. Гніздо будують переважно під стріхами, балконами житлових будинків, сараях та стріхах будинків у сільській місцевості, на телеграфних проводах. Будують гніздо і самець і самка на протязі кількох днів. Для будівництва вони використовують переважно залишки сухої трави та грудочки землі, які вони зліплюють за допомогою слини ( у період гніздування слинні залози цих птахів стають великими). За час будування гнізда пара птахів приносить у дзьобі до 350 грам глини. Будують його протягом 5-10 днів.

ВЕДУЧИЙ. Ластівка відкладає 4-7 білих з рудими цяточками яєць. Пташенята вилупляються на 14-15 день голі, безпорадні. Вони швидко ростуть і на 15-20 день залишають гніздо. Батьки інтенсивно годують пташенят, приносять їм їжу 300-600разів на день. Коли пташенята залишають гніздо, батьки їх ще годують кілька днів. Після проводів першого виводка, пара пернатих починає готуватися до насиджування другого. Якщо рік видається теплим, ластівки встигають три рази за сезон випустити в світ своїх дитинчат.

ВЕДУЧИЙ. Всі ці птахи знаходяться під охороною.

ВЕДУЧИЙ. А зараз, до вашої уваги, цікава вікторина.

Цікава вікторина.

ПТАХИ І ГЕОГРАФІЯ

1.Де живуть пінгвіни?

 (Антарктида та острови навколо неї, південні узбережжя Африки, Південної Америки, Австралії).

2.Яке місто має назву птаха? (Орел в Росії).

3.Де живуть колібрі? (в Америці).

4.Де живуть райські птахи? (на північному сході Австралії та острові Нова Гвінея).

5. Який найбільший птах в Європі? (дрохва).

6.Де живуть попугаї ара? (в Америці).

7. Який найбільший птах в Антарктиді? (імператорський пінгвін).

8.Де живуть ему? (в Австралії).

9. Який найбільший птах у Африці? (страус).

12.Який найбільший птах у Південній Америці? (нанду та кондор).

13.Який найбільший птах в Австралії? (ему).

ВЕДУЧИЙ. Загадки – своєрідні перлини народної мудрості. Як влучно в загадках народ дає характеристику птахам – один-два штрихи, і ми безпомилково впізнаємо хто це.

ГРА « ПТАШИНІ ЗАГАДКИ».

1.Він може бути кулястим, елептичним, грушоподібним. Забарвлення коливається від чисто білого до чорного, однотонне

чи в цяточку.Саме він є предметом давньої суперечки про першість виникнення .Назвіть цей предмет …. (ЯЙЦЕ).

2. Що є лише у птахів ? (Пір’я).

3.Які ключі до неба добираються? (Журавлині).

4. Біла латка, Чорна латка. По дереву скаче. (Сорока)

5. Не людина, а живе в хатині. (Шпак)

6. Б’ється, б’ється молоток, Поправляє нам садок. (Дятел) 

7. Бідовий хлопчик

В теплій сорочці

 По дворах стрибає,

 Крихти підбирає. (Горобець)

8. Уночі гуляє, а вдень спочиває,

9. Має круглі очі, бачить серед ночі. (Сова)

10. Хто гнізда свого не має, Яйця іншим підкидає? (Зозуля)

11. Хату на хаті має, жабам рахунок знає? (Лелека)

12. За вікном гніздо будує, тільки в нас не зимує (Ластівка)

13. Двічі родиться, а раз умирає (Птах)

14. У воді купалася, а сухою зосталася (Качка)

15. Із землі підніме й мале,

а через хату не перекине й велике (Пір’їна)

16. Усі в блакитнім піджаку, рожевій сорочці.

У нас зимою по саду гуляють, як гості. (Снігурі)

17. Маленький, сіренький по полях літає, уночі співає.(Соловейко)

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Сценарії
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
15 березня 2018
Переглядів
789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку