Сценарій етнографічного заходу «Український весільний рушник»

Про матеріал
Сценарій етнографічного заходу «Український весільний рушник» Мета: розповісти учням про різновиди українських весільних рушників; представити підготовлені учнями та вчителями етнографічні проекти; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до традицій свого народу, заохочувати учнів до вивчення української народної культури.
Перегляд файлу

Сценарій етнографічного заходу

«Український весільний рушник»

Мета: розповісти учням про різновиди українських весільних рушників; представити підготовлені учнями та вчителями етнографічні проекти; розвивати творчі здібності учнів; виховувати любов до традицій свого народу, заохочувати учнів до вивчення української народної культури.

Обладнання: вишиті рушники, які підготували класні родини, аудіо записи до творчих номерів, електронна презентація, мультимедійний проектор, мультимедійний екран, апаратура для озвучення свята, презентація.

Коментар: для проведення заходу учні та учителі заздалегідь вишивають українські весільні рушники, для захисту своїх робіт готують творчі номери.

Дійові особи

1-й ведучий

2-й ведучий

Класні родини (дев’ятнадцять  класів)

Батьки учнів

Педагогічний колектив

Гості свята

Перебіг заходу

 

1-й ведучий. Доброго дня усім присутнім в залі.

2-й ведучий. Ми помандруємо в минуле, в час наших пращурів та познайомимося з частинкою культурної спадщини України.

1-й ведучий. Запрошуємо вас узяти участь у шкільному проекті  «Український весільний рушник».

2-й ведучий.  Ви вже бачили, які чудові рушники виготовили наші учні, їх батьки та педагогічний колектив школи. Чи не правда гарні?

1-й ведучий. Так, вони дійсно  неперевершені. А чи відомо вам, що весільний рушник вишивається однією голкою, з початку і до кінця. А довжина його повинна ділитися на сім. Оскільки рушник певним чином символізує дорогу сімейного подружнього життя, його полотно повинно бути цілим і безперервним. 

2-й ведучий.  А до захисту проекту вже готові учні 1-А та 5-Б класів

(Пісня «Бабусина вишиванка», учні 1-А та 5-Б класів)

1-й ведучий. Вишитий рушник здавна є атрибутом української обрядовості. Він іде поруч з українцем за всього його життя: хрещення дітей - рушник, сватання - рушник, дорогі гості - і ті зустрічалися з рушником і хлібом-сіллю на ньому.

2-й ведучий.  А вже українське весілля без рушника і уявити неможливо! І зберігався рушник з вінчання і все життя в новій сім'ї як символ сімейного щастя.

1-й ведучий. А на сцену вже поспішають учні 1-Б та 6-А класів

(Пісня «Рушники», учні 1-Б та 6-А класів)

1-й ведучий. У стародавньому шлюбі використовувалося майже з півсотні рушників. З давніх давен, щоб шлюб відбувся і вважався канонічним , необхідно було майже півсотні вишитих вручну рушників: для батьківського благословення - один, щоб покласти весільний коровай - інший, зв'язати по ритуалу руки молодих - третій , наречена один несе в будинок нареченого  тощо.

2-й ведучий.  Ними прикрашали весільні столи, їх зав'язували на грудях дружкам і старостам, і далі, і далі ...

1-й ведучий. А на сцену вже поспішають учні 2-Б та 4-А класів

(Пісня «Червона калина», учні 2-Б та 4-А класів)

2-й ведучий. Тепер же в більшості випадків рушники замінили інші атрибути, а сам рушник залишився один, і його простеляють під ноги молодятам в церкві або РАГСі, після чого пов'язують руки

1-й ведучий.  Так, під весільним хлібом повинен бути раніше простелити вишитий рушник, який набувають разом з короваєм старости.

2-й ведучий. А в танок вже готові пуститися 8-А  та 10 класів

(Танок, учні 10 та 8-А класів)

1-й ведучий. В давні часи рушник був святинею, а вже ногами ставати на нього було заборонено - і ставали виключно колінами. Доторкнутися підошвою вважалося поганою прикметою.

2-й ведучий.  Але звичаї з часом змінилися, і відтепер ставати на нього – означає ставати перед Господом, і не вважається гріхом. Але один нюанс залишився незмінним: вишивальниця пильно стежила, щоб посередині рушника залишалося місце без візерунків, так зване Боже.

1-й ведучий. А до захисту проекту вже готові учні 3-А та 3-Б класів

(Пісня «Рушничок», учні 3-А та 3-Б класів)

2-й ведучий. Вінчальний рушник символізує білу хмару, підносить молодят до Божого благословення.

1-й ведучий.  І саме рушником визначається доля новоствореної родини. Тому він є чистим шляхом для пари, на ньому не повинно бути ніяких елементів мережива.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учня 8-Б класу

(Вірш, учень 8-Б класу)

1-й ведучий. Так уже повелося, що кожна дівчина мала вишити весільний рушник сама собі, нікому не доручаючи цю відповідальність і не показуючи процес роботи. І вважався він сімейної святинею, зберігався від чужого ока.

2-й ведучий.  Але в деяких регіонах його може вишивати для своєї дитини рідна мати, в той час як в інших - хрещена.

1-й ведучий. А захистити свій проект готові захистити учні 7-А та 7-Б класів

(Пісня «Сорочка мамина», учні 7-А та 7-Б класів)

2-й ведучий. Сила рушника була така велика, що в деяких регіонах закохані навіть юридично вважалися сім'єю, коли їм на час заручин пов'язували руки. Навіть враховуючи, що ніяких шлюбних обіцянок ще не давалося.

1-й ведучий.  Що вже говорити про магічно-сакральне значення рушника - вважалося, що подальше спільне життя багато в чому диктується саме їм. Тому і примовляє вишивальниця: «Вишиваю рушник - вишиваю долю».

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 6-Б та 9  класів.

(Пісня «Два кольори», учні 6-Б та 9 класів)

2-й ведучий. Для візерунка на рушник часто обирають «дерево життя» - символ міцної родини, продовження роду, щасливого сімейного життя.

1-й ведучий.  Міцну любов символізує пара птахів, в основному голубів. Іноді це може бути ластівка - на сімейне господарство, або жар-птиця, вона ж павич - на сімейне щастя. Хрест, покладений в основу візерунків, уособлює сонце, щастя, світло і добро.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 5-А та 11 класів.

(Пісня «Рушник вишиваний», учні 5-А та 11 класів)

2-й ведучий. Багато століть рушники шанувалися українським народом як надійні обереги, захисники дому, сім'ї, всього роду.

1-й ведучий.  Не забувайте ці традиції і зараз, адже рушники, як і багато століть тому, оберігають щастя  сім'ї.

2-й ведучий. А на сцену запрошуємо учнів 2-А та 4-Б класів.

(Пісня «Ой, рушник, рушничок», учні 2-А та 4-Б класів)

1-й ведучий. Ось таким сильним оберегом сімейного життя і щастя вважається наш рушник. Наші предки наділяли його величезної сакральної силою - адже все життя він був з ними поруч, на всіх його важливих життєвих етапах. І вишитий візерунок на рушнику був життєвою дорогою.

(Фінальна пісня «Тобі, Україно, тобі»)

2-й ведучий. От і завершився наш проект «Український весільний рушник»

1-й ведучий. Дякуємо всім за участь у святі.

2-й ведучий. Щастя, миру та здоров’я!

Разом. До нових зустрічей!

 

 

docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, 9 клас, Сценарії
Інкл
Додано
25 березня 2020
Переглядів
428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку