сценарій гри "Ейнштейни серед нас" та презентації

Про матеріал
Даний матеріал – особисто педагогічна ідея вчителя. Пропонуються сценарій фізико-математичної гри "Ейнштейни серед нас" та презенації до проведення гри.ця гра даєможливість повторити матеріал за курс математики і фізики, виявити вміння учнів швидко орієнтуватися в «лабіринті» набутих знань; розвивати інтерес до математики, фізики, кмітливість, винахідливість, логічне мислення; формувати навички усного мовлення, особистісних стосунків, уміння працювати в команді та контролювати свій емоційний стан; виховувати толерантність, гордість за свою Батьківщину, любов до рідного краю, інтерес до професій, які потребують вивчення математики та фізики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тиждень фізики та математики. Фізика! Яке багате слово!Фізика для нас – не просто звук!Фізика – опора і основа. Усіх, як є, без винятку наук!

Номер слайду 2

Розкажу про українців…

Номер слайду 3

Сучасні українські Ейнштейни

Номер слайду 4

Сучасним українським вченим доводиться працювати в нелегких умовах. Втім, деякі при цьому досягають приголомшливих результатів. При цьому навіть за нинішньої ситуації українці виграють престижні наукові конкурси, а на їхні роботи посилаються нобелівські лауреати у своїх дослідженнях.

Номер слайду 5

Юрій Ізотов. Співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України Юрій Ізотов разом з американським колегою Трином Туаном відкрив наймолодшу галактику у Всесвіті, що стало сенсацією у вченому світі. У портфоліо вченого загалом 250 робіт, опублікованих в міжнародних виданнях. Ізотов є одним з найбільш цитованих у світі українських вчених.

Номер слайду 6

Валерій Гусинін і Сергій ШараповІм'я доктора фізико-математичних наук, завідувача лабораторії Інституту теоретичної фізики ім. Боголюбова НАН України Сергія Шарапова прогриміло після вручення цьогорічної нобелівки з фізики. Як виявилося, розробки українського вченого стали підґрунтям для цілого ряду  знаних робіт західних вчених, зокрема Віталія Гінзбурга і Клауса фон Клітцинга. Більше того, сам Шарапов разом з колегою Валерієм Гусиніним були за півкроку від нобелівки. Вчені працювали над відкриттям графеном водночас з британськими вченими Андрієм Геймом і Костянтином Новосьоловим, які, у підсумку, і отримали нагороду.

Номер слайду 7

Марина Вязовська. Киянці, яка наразі мешкає в Берліні, вдалося вирішити задачу з комбінаторної геометрії, з якою возилися її колеги  протягом кількох століть. Вязовська придумала, як вкладати кульки в 8- і 24-мірному просторі. На практиці робота української вченої допоможе, зокрема, поліпшити передачу сигналу у Космосі.

Номер слайду 8

Марина Родніна. Наразі українка, виходець з Інституту молекулярної біології та генетики НАН України, очолює Інститут Макса Планка у Гьотінгені. Досягнення Родніної отримали високу оцінку – і не лише емоційну. Так, за дослідження функцій рибосом вчена отримала премію Лейбніца розміром у 2,5 млн євро.

Номер слайду 9

Олег Ангельський. Професор, доктор фізико-математичних наук з Чернівців Олег Ангельський став першим українським вченим, удостоєним Міжнародної премії Галілео Галілея за досягнення в галузі оптики, також фізика включили до EOS (Світового оптичного співтовариства).

Номер слайду 10

Олександр Рубанов. Вчені спрямовують зусилля не лише на розвиток теорії. Розробка Рубанова у сфері військового IT має практичний характер. Як зазначає Focus. ua, український математик і дослідник присвятив вісім років вивченню процесів людського мозку. Свої знання втілив у шоломі для снайперів, який допомагає уникнути помилки і врятувати життя бійцю. Щоправда, базою ддя експериментів стала не Україна: інноваційний гаджет народився після ряду досліджень, проведених в Мічиганському університеті.

Номер слайду 11

Ми живемо в безмежному світі Від Галактик — до мікрочастин. Від зірок, що в небесній блакиті — До Землі, до людей, до машин. Світ молекул і атомів – мікро. Макро світ – це планети і ми. Мега — світ різних зоряних скупчень Що зібрались в небесній пітьмі. Шлях тернистий до вивчення світу Прокладають людині знання, Відкривають їй нові орбіти До природних таїн пізнання.

Номер слайду 12

Моя Харківщина…

Номер слайду 13

Де можна стати фізиком?Харківський науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут»

Номер слайду 14

Все про Харківський науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут»Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ) — національний науковий центр досліджень у галузі фізичних наук. Створений у 1928 році як Український фізико-технічний інститут. В Інституті вперше в СРСР у 1932 році було здійснено розщеплення ядра атома літію, одержано рідкі водень і гелій, збудовано перший трикоординатний радіолокатор.

Номер слайду 15

У ННЦ ХФТІ працювали багато відомих фізиків таких, як Лев Ландау, Ігор Курчатов, Кирило Синельников, Лев Шубников, Євген Ліфшиць, Борис Лазарєв, Дмитро Іваненко та ін. В інституті працює 300 кандидатів і 80 докторів наук, 10 членів Національної Академії Наук України.

Номер слайду 16

Основні напрямки діяльності:фізика радіаційних явищ, іонно-променевих технологій і атомне матеріалознавство;фізика плазми і керований термоядерний синтез;фізика високих енергій, ядерна фізика і фізика прискорювачів заряджених частинок;плазмова електроніка і нові методи прискорення

Номер слайду 17

Структура. У складі наукового центру знаходяться:Інститут фізики твердого тіла, матеріалознавства і технологій,Інститут фізики плазми, Інститут фізики високих енергій і ядерної фізики,Інститут плазмової електроніки і нових методів прискорювання,Інститут теоретичної фізики імені О. І. Ахієзера — директор Шульга Микола Федорович. У ННЦ ХФТІ знаходиться найпотужніший у СНД лінійний прискорювач електронів. 

Номер слайду 18

Ними пишається вся Україна. Школярі з Харкова перемогли на фізичній олімпіаді в Ізраїлі

Номер слайду 19

 Харківські школярі здобули бронзові медалі Міжнародної фізичної олімпіади. Про це Харків. Times дізнався із повідомлення пресслужби обладміністрації. Учні 27-го ліцею стали одними з кращих серед однолітків з 80 країн світу. Ювілейна, 50-та Міжнародна фізична олімпіада відбулась з 7 по 15 липня в Ізраїлі. Участь у інтелектуальних змаганнях взяли школярі з понад 80 країн світу. Команда України, до складу якої увійшли 5 школярів, виборола 1 срібну та 3 бронзові медалі. Серед переможців – харків’яни Кирило Ковальчук та Анастасія Кутах, випускники КЗ «Харківський фізико-математичний ліцей №27», які вибороли дві бронзові медалі.

Номер слайду 20

Великий Ньютон – Геніальний англієць Професор із юних ще літ. Закони динаміки, ним ще відкриті Вивчає й до нині весь світ. Максвелл і Ейнштейн, Резерфорд, Торрічеллі, Ом, Бор – це далеко не всі. Та в розвиток фізики Внесок вагомий Зробили і наші творці. Пулюй, Корольов, Кондратюк і Ландау, Смакула, Засядько, Шарпак, Кибальчич, Патон, Ярмошевич і Гамов, Глушков, Боголюбов, Грицак. Прогресу науки і розвитку людства Вони присвятили життя. Можливо, колись, Завдяки працелюбству Й Вам вдасться здійснить відкриття.  

Номер слайду 21

Успіхів вам у вивченні точних наук!

Перегляд файлу

Тиждень фізики та математики

Сценарій фізико – математичної гри

«Ейнштейни серед нас»

https://i.ytimg.com/vi/mTjDvddrBnk/maxresdefault.jpg

Мета: повторити матеріал за курс математики і фізики, виявити вміння учнів швидко орієнтуватися в «лабіринті» набутих знань; розвивати інтерес до математики, фізики, кмітливість, винахідливість, логічне мислення; формувати навички усного мовлення, особистісних стосунків, уміння працювати в команді та контролювати свій емоційний стан; виховувати  толерантність, гордість за свою Батьківщину, любов до рідного краю, інтерес до професій, які потребують вивчення математики та фізики.

Обладнання: Презентації: 1. «Сучасні українські Ейнштейни», 2. «Фізико-математична гра Ейнштейни серед нас»; сигнальні карточки;  набір геометричних фігур; обладнання до дослідів; рукавички з буквами.

Хід заходу.

Ведуча: Раді вітати вас знову в кабінеті фізики!

Ведуча: Відсутність пустих місць в класі переконливо свідчить про те, що в нашому ліцеї чимало людей небайдужих до точних наук.

Ведуча: отож, продовжуємо наше знайомство з цими  прекрасними  науками.

Ведуча: Сьогодні в програмі нашого тижня  фізико-математична гра  „Ейнштейни серед нас”! Запитаєте чому саме така назва? А дуже просто! Українці завжди славилися розумом, допитливістю, винахідливістю. І нехай сьогодення не таке сприятливе до науковців, адже через брак коштів на обладнання і реактиви провести повноцінне дослідження практично нереально, а талановита молодь залишає Україну у пошуках кращих умов для роботи.  Але все-таки українці виграють престижні наукові конкурси, здобуваючи тим самим славу Україні. І перш, ніж ми розпочнемо гру, пропонуємо вам проглянути невеличку презентацію про наших українських «Ейштейнів».

Презентація «Сучасні українські Ейнштейни».

Ведуча: Ми сподіваємося, що і серед вас в майбутньому хтось прославить Україну, а значить і наш ліцей. Зустрічаймо наших гравців. ( йде представлення команд і капітанів, а також журі).

Ведуча: Розпочинаємо нашу гру. 1-й  наш конкурс – «Знайомство». Кожна команда зараз презентує себе, вказавши назву, девіз і привітання. А  починаємо нашу гру ми  з жеребкування.

1-й конкурс.

Ведуча:  Дякуємо командам за гарну презентацію своєї команди і ми можемо перейти до слідуючого конкурсу, який носить назву «Розминка».  Але перш, ніж я поясню умови конкурсу, ми дійсно проведемо розминку для рук і ніг, бо в цьому конкурсі якраз доведеться працювати не тільки головою, а й руками і ногами. Капітанам радимо придивитися хто ж найспритніший.Отже, почали.

Під музику пісні-гри «Снег  руками нагребаем» виконуємо розминку.

Ведуча:  Дякуємо командам, ви - просто супер. А тепер умови конкурсу. Як ви вже здогадалися з картинки, на руках у вас будуть букви. Вони знаходяться на перчатках.  Вам треба буде уважно слухати завдання і швиденько за допомогою букв написати відповідь, а відповідь може складатися не обовязково з усіх  букв. Це може бути 3, 4 і т. д. букви. Почали.                                                                                                                                        2-й конкурс.

Розминка

1 команда

2 команда

3 команда

  1. Підземний громадський транспорт. (Метро)
  1. Одиниця вимірювання довжини в системі СІ. (Метр)
  1. Крісло королів. (Трон)
  1. Будинок лисиці. (Нора)
  1. Музичний знак. (Нота)
  1. Найдрібніша частинка речовини. (Атом)
  1. Тілесний отвір, через який приймається їжа і здійснюється дихання. (Рот)
  1. Високий чоловічий голос. (Тенор)
  1. Військове формування, що складається з декількох взводів. (Рота)
  1. Органічна сполука вуглецю з воднем СН4 без запаху. (Метан)
  1. Мінерал, що міститься у деяких харчових продуктах і у воді. (Фтор)
  1. Колонія морських безхребетних тварин, які мають твердий зовнішній скелет і утворюють рифи. (Корал)
  1. Реєстрація одиничних довготривалих зображень за допомогою світла. (Фото)
  1. Її ставлять перед собою, щоб досягти. (Мета)
  1. Квант світла. (Фотон)
  1. Фігура, що складається з усіх точок площини, рівновіддалених від заданої точки. (Коло)
  1. Район території, на якій ведуться бойові дії. (Фронт)
  1. Основний колір або одиниця для оцінки гучності звуку. (Фон)
  1. Частина доби після ночі. (Ранок)
  1. Чоловічий парадний вечірній костюм особливого крою. (Фрак)
  1. Молоток величезного розміру для подрібнення або кування. (Молот)
  1. Наслідок травми з порушенням цілісності тіла. (Рана)
  1. Косметичний засіб, що надає шкірі приємну оксамитовість. (Крем)
  1. Джерело спрямованого світла, встановлене на транспортному засобі для освітлення дороги. (Фара)

Ведуча:  Дякуємо командам. Ви добре впоралися з цим завданням. І ми можемо переходити  до слідуючого конкурсу . А це, як ви зрозуміли буде конкурс капітанів.  Вам треба по опису впізнати геометричну фігуру, знайти її і швидко підняти вгору. Почали. 

3-й конкурс.

Ведуча:  Дякуємо капітанам. Ви з честю витримали іспит і не підвели свої команди. Тепер ми можемо перейти  до наступного конкурсу – у світі формул. Умова конкурсу така: ви повинні швидко підняти сигнальну карточку, якщо знаєте що це за формула, а потім назвати її. Прохання не викрикувати. Такі відповіді зараховуватися не будуть. Почали.

4-й конкурс.

Ведуча:  Дякуємо. Продовжуємо гру і наступний конкурс – магічний. Зараз ви будете дивитися досліди, які треба буде пояснити. Хто знає пояснення - швидко піднімає  сигнальну карточку і тільки після цього відповідає. Почали.

5-й конкурс.

Ведуча:  Дякуємо. А зараз ми дамо можливість командам трішечки відпочити перед останнім конкурсом і проведемо конкурс болільників. Ви готові?  Тоді почали.

Прочитай Анаграми:

1) тачатос ;

2) лемолаку ;

3) рунагап ;

4) амуторкуля .

Конкурс болільників

  1. Чого в шафу не сховаєш? (Промінь світла)
  2.  Якого кольору біле світло?

Відповідь. Біле світло складне, складається із семи кольорів: чер­воного, помаранчевого, жовтого, зеленого, блакитного, синього, фіолетового.

  1.  Горя не знаємо, а гірко плачемо. Що це? (Хмари)
  2.  Що більше: хмара або її тінь?

Відповідь. Хмара відкидає конус, що звужується до землі, пов­ної тіні, висота якого через значні розміри хмари велика. Тому тінь хмари на землі мало відрізняється за розмірами від самої хмари.

  1. У воді не тоне й у вогні не горить. Що це таке? (Лід)
  2. Коли лід може бути нагрівачем?

Відповідь. Коли інше тіло, що перебуває в контакті з льодом, має температуру, нижчу за його температуру.

  1. Лежить на землі: не зафарбувати, не зіскребти, не завалити. (Тінь)
  2. Як одержати від одного кілка тінь різної довжини?

Відповідь. Потрібно нахиляти його під різними кутами в напрям­ку до Сонця.

  1.  Заревів ведмідь на всі гори, на всі моря. Що це таке? (Грім)
  2.                    На вулиці гроза, іде сильний дощ. Яке явище ми зафік­суємо раніше: почуємо грім або побачимо блискавку?

Відповідь: Раніше побачимо спалах блискавки, а пізніше почує­мо гуркоти грому. Так буде тому, що швидкість поширення світ­ла 300 000 км/с, а звуку в повітрі за нормальних умов й 20 °С — 340 м/с.

  1.                    Що йде, не рухаючись із місця? (Час)
  2.                    Чи завжди час іде з однаковою швидкістю?

Відповідь: Ні; його хід залежить від швидкості руху системи від­ліку.

                                                                                                                                                Ведуча:  Дякуємо. Молодці. Ну от ми і підійшли до останнього конкурсу – фізико-математичний пісенний вернісаж. Зараз капітани витягнуть завдання про що ж команда буде співати. А співати треба буде ті пісні, в яких зустрічатимуться 1. Числа, 2. Фізичні явища, 3. Кольори. 1 хвилина на підготовку. Переможе та команда, яка за  1 хвилину найбільше проспіває пісень. Почали.

6-й конкурс.

Ведуча:  Дякуємо. Настала хвилююча мить, бо зараз слово надається нашому шановному журі.

Журі підводить підсумки і оголошує переможця.

Ведуча:  Починаємо церемонію нагородження.

Нагородження переможців і болільників.

Ведуча:  Ось і підійшли ми до завершення нашого свята – свята точних наук і хочеться вам сказати:  Ніколи не опускайте руки, якщо у вас щось виходить не так, адже точні науки -  це, як спорт, який потребує постійного тренування, без якого ніколи не здобудеш перемоги. Так що дерзайте! Все у ваших руках!

Заключна пісня.

https://cdn5.vectorstock.com/i/1000x1000/81/34/astronomy-and-science-colorful-icons-vector-7338134.jpg

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тиждень фізики та математики. КЗ «Чернігівський ліцей»

Номер слайду 2

Фізико-математична гра«Ейнштейни» серед нас

Номер слайду 3

І конкурс«Знайомство»

Номер слайду 4

«Знайомство»Назва команди, емблема, девіз, привітання.

Номер слайду 5

ІІ конкурс. Розминка

Номер слайду 6

Розминка«Наші руки не для скуки»

Номер слайду 7

ІІІ конкурс. Конкурс капітанів

Номер слайду 8

Конкурс капітанів. Впізнай фігуру

Номер слайду 9

ІV конкурс. У світі формул

Номер слайду 10

У світі формул. Назви вірно формулу

Номер слайду 11

V конкурс. Магічний

Номер слайду 12

Магічний. Поясни побачене

Номер слайду 13

Конкурс болільників. Цікаво, а чи знаєте ви відповідь?...

Номер слайду 14

VІ конкурс. Пісенний вернісаж

Номер слайду 15

Пісенний вернісаж. Хто більше проспіває пісень, де зустрічаються: Числа Фізичні явища Кольори

Номер слайду 16

Тиждень фізики та математики. Підведення підсумків

Номер слайду 17

Церемонія нагородження

Номер слайду 18

Дякуємо за участь!Творчих вам успіхів!

zip
Додав(-ла)
Бутенко Тетяна
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
5 грудня 2019
Переглядів
1078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку