сценарій "Хустка тернова - весна"

Про матеріал

Захід спрямований на розвиток в учнів знань народознавчого характеру, виховання в учнів любові і поваги до народних традицій, народного одягу, виховання кращих рис справжнього укрраїнця.

Перегляд файлу

                      

  Звучить пісня "Квітчаста хустка"

Учениця: На ній - і гроно, і пелюстка,

і небо, райдуги на ній. 

Мов берегиня роду-хустка.

Здавен у нашій стороні.

Мов помолодшала мати,

Гарна й сестра дорога.

Роси в хустині, немов діаманти,

Зорі й квітки в берегах.

 Ой ті луги та бережечки.

Які вгорі такі й внизу...

На щастя й радість-два ріжечки,

А два-на смуток і сльозу.

Сонцю й роботі-найближча

Подруга днів осяйна,

Душу зігріє і зніжить обличчя

Хустка-тернова весна

Учень:   Хустки   з   давніх-давен   були   улюбленими   головними   уборами української жінки. На Україні побутувало чимало різних способів запинання хусток. На лівобережжі хустину складали навскіс, обмотували навкруг голови поверх кіс. Щоб тім'я було відкрите. На правобережжі хустину зав'язували під підборіддям, на Галичині на голову клали луб'яний вінок, обв'язували тонкою хусткою, а віночок оздоблювали гребінцями і шпильками, з-під нього звисали дві коси.

Учень: Барвисті хустки, такі звичні в наш час, стали відомі як головний убір порівняно недавно і замінили запинання шматком білого полотна. Окрім хустки були й інші головні убори і в різних місцевостях  називалися по-різному: намітка, обрус, переметка.

                                              Демонстрація малюнків різних жіночих головних уборів.

Учениця:  Ми  вже  говорили,  що  в різних  регіонах  одягали  хустку по-різному. Дівчата і дівчатка також одягали хустку, але так, щоб з під хустки визирала коса чи коси. А от на Півдні України влітку закутуються в білі хустки так, що ледве визирають очі.

Учениця: Головний убір завжди був виразником естетичних поглядів українок, яскравим декоративним елементом їхнього вбрання. Він підкреслював святковість чи буденність одягу.

Учень: Вишиті хустки на Україні були білого кольору. Барвисті хустки, що тепер стали модними, запозичені від південних слов'ян - болгарів та сербів.

Учениця: Хустка є мистецьким твором. Колись хустки на Україні вишивали шовком, сріблом, золотом. Якщо шили нитками, то найбільше вживали червоні, сині, зелені, жовті та рожеві кольори. Сині окремо не вживали, а в поєднанні з червоним. Вишиті візерунки, як колись, так і тепер, розміщували по чотирьох кутах та посередині хустки.

Звучить пісня " Квітчаста хустка"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
2454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку