Сценарій конкурсно-розважального шоу на військово-патріотичну тематику "Ігри патріотів", приуроченого до Дня захисника України

Про матеріал

Сценарій розроблено для проведення виховного заходу з учнями старшої школи.

Метою є: виховання почуття патріотизму, любові до Батьківщини та історії свого народу, мужності, поваги до захисників України, здатності на самопожертву, відповідальності за доручену справу, вміння працювати в команді.

Перегляд файлу

Сценарій конкурсно-розважального шоу на військово-патріотичну тематику «Ігри Патріотів», приуроченого до Дня захисника України.

Мета: виховання почуття патріотизму, любові до Батьківщини та історії свого народу, мужності, поваги до захисників України, здатності на самопожертву, відповідальності за доручену справу, вміння працювати в команді.

Хід заходу Звучать фанфари, виходять ведучі.

Ведучий. Доброго дня! Доброго дня пані та панове! Вітаємо вас на шоу «Ігри патріотів»!   

Ведуча. Дорогі друзі! Прийміть найщиріші вітання з нагоди подвійного свята:

Дня українського козацтва і Дня захисника України! 

Ведучий. Із давніх часів наш народ умів захищати свою землю. Його сини — воїни — демонстрували зразки мужності, звитяги на полях битв із ворогами, звершували подвиги, якими захоплювався і продовжує дивуватися світ! Ведуча. Всім, хто носить почесне звання захисника Вітчизни, всім присутнім у цій залі щиро зичимо доброго здоров’я, щастя, родинного затишку, миру, натхнення і високих звершень на благо розквіту Великої Української Держави!

Ведучий. Вітчизну зі святом вітаємо нині

І хочемо, щоб вона мужніла і цвіла, Навіки слава, слава Україні, Її народу слава і хвала!

Звучить пісня «Заспіваймо пісню за Україну»

Ведуча. Сьогодні у нашому шоу свою любов до України будуть доводити дві команди: збірна команда хлопців 9-11 класів (6 чоловік, по два представники від кожного класу) та збірна команда дівчат 9-11класів (6 чоловік). Привітаймо їх оплесками!

Ведучий. Окрім команд є вболівальники,  вони теж братимуть участь у конкурсній програмі та допоможуть своїй команді отримати додаткові бали. Ведуча. Хто розумніший, чоловіки чи жінки? Уже тисячі років людство шукає відповідь на це запитання. Та сьогодні ми переконаємося в тому, що  дівчата не лише найчарівніша половина людства, а й найрозумніша, найспритніша, найвитриваліша, найкмітливіша, найвинахідливіша.

Ведучий. І найнаївніша… Адже сьогодні, хлопці покажуть, хто править світом.

Ведуча. Показували одні. Дівчата ви готові?

Дівчата. Ми готові показати хто тут головний!  

Ведучий. Хлопці, не підведем?! 

Хлопці. За нами не заржавіє!

Ведучий. Тож виклик кинуто!

Ведуча. Оголошуємо двобій!

Ведучий. Змагатися будуть краса і сила!

Ведуча. Розум і хитрість!

Ведучий. Мудрість і витримка! Ведуча. За синім столом - спортивні, сміливі, справедливі і прикольні - «Хлопці»! (хлопці займають свої місця ).  

Ведучий. За жовтим столом - розумні, чарівні, привабливі та неперевершені - «Дівчата»! (дівчата займають відповідні місця).

Ведучий. Мені сьогодні неймовірно пощастило, адже в моїй команді справжні «братани», з якими ми пройшли «і Крим, і Рим, і мідні труби» (представлення учасників):

-         Ось з цим «братаном» ніколи не буває сумно. Він завжди підбадьорить та втішить. Його харизма зшибає з ніг дівчат. Його очам ніколи не відмовляла мама, коли він просився пограти з друзями в м’яч. Файний та крутецький, красивий та мужній – Ілля!

-         Колись казала мені мама: «Бери приклад з брата, то може й з тебе щось виросте». А я не послухав, і нічого з мене не виросло. А брат все ріс і ріс… Зустрічайте: найвищий учень школи, супер хлопець – Андрій!

-         У тісному колі, цього хлопця знають як «Руні». Танцюрист, співак, бізнесмен у майбутньому, розумний та талановитий – Роман.

-         В дитинстві він мріяв стати кутюр’є, але коли порізав мамину сукню від дольче габбана, мама так йому «футбольнула» по м’якому місці, що той удар запам’ятався назавжди. Ось так і став він нашим шкільним футболістом. Спортивний, веселий і завзятий – Богдан!

-         О-о-о, а з цим хлопцем, в мене є багато спільних спогадів. Пам’ятаєш, як рибу глушили? А пам’ятаєш, як на «Жигулі» рванули в район? От і я не пам’ятаю. Зустрічайте: веселий, бадьорий та красивий – Петро!

-         При тому, що цей хлопець займається математикою, він ще й знаходить час, щоб активно займатися спортом. Розумний та талановитий, позитивний і сміливий – Андрій!

Ведуча. О-о-о, дякую мій колего, нарешті ми перейдемо до наших дівчат. За моєю спиною найчарівніші, найрозумніші дівчата нашої школи (представлення учасників):

-         У цій дівчині знаходиться стільки енергії, стільки позитиву, що просто «аа-а-а!». Наш «живчик», наша невгамовна та найкраща – Аліна!

-         Її відразу віднайдеш у натовпі, бо вона сяє яскравіше сонця і повного місяця. Такої милої і водночас суворої дівчини, ви ще ніде не зустрічали. Весела та непосидюча, розумна та кмітлива, і просто красунечка – Євгенія!

-         Кажуть, хто не чув її співочий голос, той не дивився трансляції Богдани. Хто не бачив її милі відео, той не підписаний на неї в Інстаграмі. Мила та заворожуюча, файна і просто гарнюня – Анжеліна!

-         Услід цій дівчині обертаються всі хлопці нашої школи. Неймовірна та граційна, красива і відверта – Богдана!

-         А ця дівчина, ну просто наша остання надія, адже дуже кмітлива та розумна. Йде тільки вперед, прославляючи нашу школу. Мила, артистична, красива та амбіціозна – Оля!

-         І остання учасниця нашої команди: майбутній дизайнер, майбутній художник, майбутня знаменитість; граційна та вишукана – Катерина! Ведучий. А  визначити, хто ж переможе в сьогоднішньому нелегкому двобої,  люб’язно погодилися  учасники АТО Кочин Павло Олександрович та Валінкевич Анатолій Антонович! Допомагатиме їм - суддя найвищої категорії, пані Справедливість – Любов Іванівна! 

Ведуча. Завдання для двобою нашим учасникам  надаватиме  вірний помічник Феміди, непередбачуваний та об’єктивний - Володимир Петрович!

Ведуча. Ну що  ж, журі в повній бойовій готовності, команди рвуться в бій, то ж розпочинаємо. 

Ведучий. У нас залишилася одна незавершена справа  – хто розпочне перший конкурс?

Ведуча. Дякую, дякую. Ти справжній джентельмен. То ж дівчата починаймо! 

Ведучий. Ну, Юлю, ти «від скромності не помреш»! Та вже добре...Розпочинайте. Ведуча. Дівчатка, ми знаємо, що у нас немає проблем з інтелектом. Доказом цього стане наш перший конкурс «Збери літери».  Умови конкурсу розповість Володимир Петрович. 

Умови конкурсу. Кожному учаснику команди на груди і спину кріпляться літери. Команди отримують по 5 запитань на військово-патріотичну тематику.  Необхідно (зліва направо) скласти відповідь із букв на запитання. Час складання відповіді на кожне запитання обмежується 30 секундами.

Літери, які закріплюють дівчата ( перша літера – на груди, друга – на спину):

1-ша учасниця – И –Д; 2-га – Н – Ц; 3-тя – Л – І; 4-та – П – А; 5-та – В – Р;  6-та – О – Г. Завдання для дівчат. 

1.     Цю річку давні греки називали «Борисфен», турки — «Узу», слов'яни — «Славутич». А як називається ця річка зараз? (Дніпро).

2.     Приладя для наведення зброї на ціль, призначений для контролю положення каналу ствола у просторі стосовно точки прицілювання. Також може бути використаний для спостереження за полем бою та вибору цілі. (Приціл).

3.     Ім’я князя з династії Романовичів, правитель Галицько-Волинського князівства, якого вважають національним героєм України. (Данило).

4.     Важлива своїм значенням дія; вчинок, здійснюваний у важких, небезпечних умовах; героїчний, самовідданий вчинок (подвиг).

5.     Зупинка в дорозі для перепочинку, а також прийняття їжі, води під час походу, пересування. Також місце, де зупиняються для такого відпочинку. Термін широко використовується подорожніми, туристами, альпіністами, у військовій справі. (Привал).  

Літери, які закріплюють хлопці ( перша літера – на груди, друга – на спину):

1-й учасник – Б –С; 2-й – О – Г; 3-й – Н – Л; 4-й – Д – Е; 5-й – К – А;  6-й – Т – О.

Завдання для хлопців.

1.                  Найнижче військове звання в армії України і більшості інших країн. Раніше це військове звання носило назву «рядовий». (Солдат).

2.                  Колюча і ріжуча холодна зброя, що кріпиться на дульній частині ствола ручної вогнепальної зброї і призначається для рукопашного бою. (Багнет).

3.                  Від фр.  [ dɪˈsent ] —  це слово означає

«висадка», «спуск» — спеціально підготовлені з'єднання, частини та підрозділи, які доставлені в тил противника для виконання бойових (спеціальних) завдань. (Десант).

4.                  Ім’я  український військового, політичного та

державного діяча 17 ст., якого називають гетьманом-державотворцем.  

5.                  Стрій, у якому військовослужбовці розташовані один за одним, а підрозділи (машини) один (одна) за одним (за одною) — на відстанях, визначених Стройовим статутом або командиром. (Колона).

Кожне вірно складене слово оцінюється в 1 бал.

Ведучий. Отже, панове судді, оголосіть, будь ласка, результати першого раунду. Виступ суддів.

Ведучий. Ти чого така задоволена? До кінця змагання ще тьма конкурсів,  чого ти так радієш ? Ще нічого не ясно , може твої дівчата програють ?!

Ведуча. Нічого ти не розумієш. Така дружна команда просто приречена на успіх.

Ведучий. А це ми зараз перевіримо . 

Ведуча. Згодна, перевіримо. Оголошуємо наступний конкурс «Військова служба».

 Умови конкурсу.  Троє учасників команди хлопців (так і дівчат) знаходяться на стартовій лінії. Інші три учасники розташовуються на відстані 10 м від них. Завдання для хлопців: перший учасник, у касці, з автоматом за спиною і макетом навчальної протитанкової міни в руках, повинен подолати болото.

На болоті розміщуються купини, по яких потрібно стрибати. Пройшовши дистанцію, учасник передає естафету товаришу, що знаходиться з іншого боку імітованого болота з купинами, і той долає дистанцію в зворотному напрямку, передаючи естафету наступному. Завдання для дівчат: дівчатам, у касці, з автоматом в руках і дозиметром ДП-5В на плечі, необхідно подолати мінне поле, передаючи естафету наступній учасниці. Імітовані міни розміщуються зигзагоподібно. Тому біг здійснюється зигзагом.  Команда, яка першою закінчить естафету, і стає переможцем.

Ведучий. Ну що скаже наше вельми шановне журі?

Ведуча. Як себе показали команди в другому конкурсі? – Я навіть не сумніваюся , що перемогу здобули дівчата.

Ведучий. Ви, жінки , завжди такі нетерплячі. Зачекай вердикту Феміди . І так, слово журі.

Виступ журі.

Ведучий. Оголошуємо третій конкурс «Відгадай мелодію»

Умови конкурсу. Учасники команд слухають мелодію, яка максимум звучить 30 секунд. Якщо команда впізнала мелодію, вона піднімає вгору сигнальну картку. Наголошую: не викрикує відповідь, а сигналізує про неї. Перший, хто підніме сигнальну картку, отримує право відповідати. При цьому, потрібно не лише назвати назву пісні, а й проспівати куплет з пісні чи приспів. Лише тоді команда отримує бал за відповідь.

Мелодії: «Їхав козак на війноньку», «Одна калина», «Воины света», «Гей, ви, козаченьки», «Червона рута», «Розпрягайте, хлопці, коней», «Козацькому роду нема переводу», «Україна – це ти», «Марш Нової Армії (Зродились ми великої години)», «Хай живе вільна Україна».

Ведуча. Ну і хто з наших команд працював краще? Що скаже наша Феміда?

Ведучий. Слово членам журі! 

Виступ журі.

Ведучий показує мімікою і жестами, що хлопці – найкращі.

Ведуча. Тобі що, погано? Пігулку яку може дати? Що це ти руками розмахався?

Ведучий. Нічого-то ти не розумієш. Це я тобі показую, що хлопці – найкращі.

Ведуча. Теж мені пантомім знайшовся. Дивися і вчися у наших учасників, як потрібно показувати пантоміми.

Ведучий. Отже наступний наш конкурс – «Пантоміма».

 Умови конкурсу. Кожна команда виставляє по одному учаснику, який за допомогою жестів і міміки буде показувати слова, написані в нього на листку. Завдання команди – відгадати, що показує її учасник. Час – 2 хв.

Слова для дівчат: солдат, козак, автомат, герой, українці.

Слова для хлопців: генерал, сна йперська гвинтівка, окоп, стрій, моряк. 

Ведуча. Члени журі уважно слідкували за виступом наших учасників і вже готові сказати, хто зараз попереду. Слово журі.

Виступ журі.

Ведучий. Бачу наші вболівальники засиділися. Пора і їм показати на що вони здатні, та й зайвий бал команді не завадить.

Ведуча. Отут я з тобою змушена погодитися. Нечасто, але  і у вас, хлопців, бувають гарні ідеї. Оголошуємо конкурс вболівальників «Хто вправніший?».

Умови конкурсу.  Прошу вийти по 2 учасники з кожного табору вболівальників: 2 хлопці і 2 дівчини. Завдання: з яблуком, покладеним на столову ложку, пройти дистанцію 5 м, нахилившись, пройти через обруч, який триматимуть ведучі, подолати ще 5 м дистанції і швиденько повернувшись назад (вже обминаючи обруч), передати естафету наступному учаснику. Якщо яблуко впаде, учасник зупиняється, підіймає яблуко і продовжує виконувати завдання. Команда, вболівальники якої виконають завдання першими, отримує додатковий бал.

Ведучий. Ой, молодці, скільки енергії та спритності! 

Ведуча. Гарних друзів мають наші учасники. Подякуємо оплесками вболівальникам. За участь у конкурсі, вони отримують подарунки. (Вручення подарунків).

Ведучий. А ми будемо проводжувати , бо бачу, що наші учасники чекають з нетерпінням продовження баталії. Я ось таке для наступного етапу придумав! Зараз перевіримо вашу хвалену увагу та жіночу логіку! Оголошую конкурс «Хто я?»

Ведуча. Хто ти? Ти що не знаєш? Ти ж Тарасевич Олександр.

Ведучий. Та при чому тут я ?  Це наші учасники повинні дізнатися яким персонажем вони виступають.

Конкурс «Хто я». Команди визначають по одному учаснику, який буде вгадувати, ким він є. Перед командами, на екрані, висвітлюється зображення представника, яке вказує на те, хто він (картинки змонтовано за допомогою програми Adobe Fotoshop).

Представник команди зображення не бачить. Задаючи запитання, наприклад: «Я людина?», «Я вигаданий персонаж?», «Я чоловік?» і тому подібне, учасник конкурсу за 2 хв. повинен відгадати, ким він є. Команда на запитання учасника може давати відповіді лише «так» чи «ні». Перемагає команда, представник якої за 2 хв. дасть вірну відповідь на запитання: «Хто він?». 

Ведуча. Що нам скаже наше шановне журі?

Ведучий. Озвучте, будь ласка, результати кожної  команди.

Виступ журі.

Ведуча. Спасибі  нашим рефері  за об’єктивність.

Ведучий. Оголошуємо наступний етап наших змагань - конкурс «Інтелектуали».

Умови конкурсу. Кожна команда вибирає одного представника, який, стрибаючи на скакалці, за 2 хв. повинен дати відповіді на запитання. 

Перемагає команда, представник якої дасть найбільше правильних відповідей.

Запитання для представниці від дівчат:

1.     За словами М.Грушевського «Вона держала сильною і твердою рукою державну систему і не дала їй ослабнути і розвалитись.» Її внук Володимир назвав її «наймудрішою серед чоловіків». Хто ця жінка? (кн Ольга).

2.     Як називається Основний Закон України? (Конституція).

3.     Назвіть основне місце проживання солдат в армії.(Казарма).

4.     Що у військових на плечах? (Погони).

5.     Хто є головнокомандувачем Збройних сил України? (Президент).

6.     Яке свято святкують 24 серпня?

7.     Яку назву має найвідоміший човен козаків? (Чайка).

8.     Як називають видатного в льотній і бойовій майстерності льотчика? (Ас).

9.     Як називається таємне умовне слово чи фраза, які використовуються для розпізнання своих людей   в  вартовій службі. (Пароль).

10. Як називають досвідченого, бувалого воїна, що брав участь у багатьох боях? (Ветеран)

Запитання для представника від хлопців:

1.     Як називається найголовніша пісня України? (Гімн).

2.     Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими   порогами? (Запорозька Січ).

3.     Які види військ є у Збройних силах України? (Сухопутні війська, ПС, ВМС).

4.     Про кого говорять, що він помиляється тільки один раз? (Сапер)  

5.     Як називається головна вулиця нашої столиці? (Хрещатик). 

6.     Як називається найвідоміший козацький танець? (Гопак).

7.     Який бойовой снаряд бувалі солдаты називають “карманною артилерією”?

(Граната).  

8.     Стрімкий напад військ на противника. (Атака).  

9.     Що було символом влади гетьмана? (Булава).

10. Як називають людину, віддану своєму народові, яка любить свою

Батьківщину, живе і працює заради процвітання свого краю? (Патріот).

Ведучий. Давайте послухаємо, до якого висновку прийшло наше шановне журі. Виступ журі.

Ведуча. Оце я перехвилювалася. Знала, що «граніт науки» тяжкий, але щоб так… Хай мене покрасять.

Ведучий. Юлю, Юлю, вибирай висловлювання. Конкурс був дійсно нелегкий, тож подякуємо нашим учасникам і переходимо до наступного конкурсу, який має назву «Армійські будні».

Умови конкурсу. Ні для кого не секрет, що солдатам доводиться виконувати різні доручення командирів, зокрема, й прибирати територію військової частини. Зараз команди будуть наводити чистоту на закріпленій за ними території. Але для того, щоб територія була чистою, прибирання буде ретельним. Отже: команди шикуються в колону на стартовій лінії. З книгою на голові, стаканом води в одній руці і віником в іншій, необхідно пройти вказану дистанцію, замітаючи перед собою підлогу, та передати естафету наступному учаснику. Якщо з голови впаде книга, учасник зупиняється, наші ведучі допомагають повернути її на місце, учасник продовжує рух. За воду, пролиту зі стакана, нараховуються штрафні бали. Перемагає команда, яка найшвидше закінчить естафету та отримає найменше штрафних балів. 

Ведуча. Панове судді, скажіть, будь-ласка, як Вам цей конкурс і що ви думаєте? Виступ журі.

Ведучий. Ось і прийшов момент істини. Залишився тільки один конкурс, який  розставить все по своїх місцях.

Ведуча. А я і так на своєму місці вже цілих 16 років. І знаєш, інколи так хочеться забути, що ти дівчина, закинути підбори і косметику, натягти якісь спортивні…і на велосипед, та на рибалку або в спортзал  біцепси качати!

Ведучий. Так за чим же діло стало? Хочеться помінятися місцями? Та легко! І не тільки тобі, а й всім нашим учасникам  пропоную  цікаву  можливість  побувати  в якості свого  суперника, щоб переконати себе і всіх глядачів, що вам будь-яка робота до снаги!

Ведуча. Оголошується останній раунд наших змагань - «Обмін ролями».

Умови конкурсу. Кожна команда ділиться на дві групи. 

Завдання дівчат: одна група, за допомогою молотка, забиває повністю цвяхи в дерев’яні кілочки, але так, щоб не зігнути цвяхи; інша група, за допомогою викрутки, повністю вкручує шурупи в дерев’яні кілочки. 

Завдання хлопців: одна група пришиває гудзики на шматочки тканини, інша- чистить картоплю.

Час виконання – 2 хв. Оцінюється якість  виконання завдань.

Ведуча. Молодці, займайте свої місця та відпочивайте. Олександре, ти знаєш, не ждала таких сюрпризів від наших учасників! Та вони виявляється все вміють! Ведучий. Ну може й не зовсім все, але які там наші роки? У нас все життя попереду, що не можемо – навчимося без проблем!

Ведуча. Ну що ж, може на цьому пора ставити логічну крапку і говорити всім, що перемогла дружба?!

Ведучий. Ну куди ти поспішаєш? Свого слова ще журі не сказало!

Ведуча. Нехай вельмишановне журі мене вибачить, але,на правах ведучої, я хочу сказати своє останнє слово. Хто б зараз не став переможцем, особисто для нас з Олександром, цілком зрозуміло: перемогли обидві команди, бо показали всі свої таланти, подолали страх і сором’язливість і влаштували справжнє свято торжества краси і сили! 

Ведучий. Нас не перемогти поки ми разом, бо разом ми сила! Ведуча. Поки журі підбиває підсумки наших змагань, пропонуємо переглянути музичну композицію у виконанні рою «Нащадки козаків» - «Марш Нової Армії (Зродились ми великої години)».

Ведучий. Ну, а зараз кульмінаційний момент: наша непідкупна Феміда оголошує результати змагань.

Виступ журі. Нагородження переможців.

Ведуча: Ось і все. Наше свято підходить до завершення. Але за традицією, що вже склалася в нашій школі на День захисника України, вас чекає ще справжній козацький куліш.

Ведучий. Дякуємо за увагу та запрошуємо всіх на куліш. 

(Звучить пісня «Я люблю Україну свою»).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Табунова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
4439
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку