Сценарій квесту "Котляревський: давайте познайомимося!"

Про матеріал

Захід проведено в спеціальній школі для дітей з особливими освітніми потребами для учнів 5-9 класів до святкування 250 річниці від дня народження І.Котляревського. Може бути використаний для загальноосвітніх навчальних закладів. Передбачає використання інтерактивних дошок, телефонів чи планшетів для зчитування QR-кодів. Використано авторські вправи в Learning.Apps, та онлайн пазли.

Перегляд файлу

Тема: квест «Котляревський: давайте познайомимося!»

Мета: розповісти учням про геніального земляка, про найвідоміші його твори, познайомити з творчістю через фрагменти творів, які використовуються на станціях; розвивати память, логічне мислення, креативність, колективізм; виховувати любов та пошану до малої батьківщини.

Обладнання: маршрутні листи, інтерактивні дошки на станціях, планшети чи телефони для роботи з QR-кодами, роздрукований матеріал для роботи на станціях.

Перебіг квесту

 

І.Вступна частина.

ІІ.Поясння правил квесту.

ІІІ.Гра.

IV.Підсумки гри

V.Нагородження переможців.

 

Доброго дня всім! Я радо вітаю Вас в стінах цього кабінету! Ми зібралися з прекрасної нагоди, адже сьогодні 250 річниця від дня народження нашого земляка, полтавця,  відомого письменника Івана Петровича Котляревського.

У чому ж його заслуга і які досягнення цієї видатної людини? Завдяки літературному подвигу Івана Котляревського всі філологи світу дізналися про українську мову і визнали її.

Отже, в цей день, я пропоную Вам вирушити у подорож фрагментами життя та творчості визначного полтавця. Розпочинаємо квест «Котляревський: давайте познайомимося!» Назвала я наш квест так, бо всі ви, звичайно, чули це прізвище, але детально з його життям та творчістю ви познайомитеся аж в 9 класі. Тому сьогодні на різних локаціях квесту ви матимете змогу так чи інакше доторкнутися до сторінок життєпису нашого ювіляра.

Вашим завдянням буде отримати ключ, його вам віддадуть на останній локації вашого маршруту. Мандрувати ви будете по класам разом з класними керівниками. В кожному маршрутному листі вказано лише першу та другу зупинку, куди ви вирушите далі ви дізнаєтеся, вирішивши завдання на тій чи іншій станції.

Отже, наші станції це:

  1. Біографічна (куратор Пензіна Н.М.);
  2. Співоча (куратор Саража Н.П);
  3. Гастрономічна (куратор Рудяк В.І.);
  4. Декламаторська (куратор Жорняк Я.С.);
  5. Меморіальна (куратор Нагорна С.М.);
  6. Рекламна (куратор Хомич І.В.);
  7. Складальна (куратор Пензіна Н.М.).

http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Diu5_WjWnIbM%26t%3D14s&4&0У ваших маршрутних листах у всіх перша станція «Біографічна». Тож, ласкаво просимо. Увага на екран! І поки учні переглядатимуть відео. Прошу кураторів перейти на їх локації. Відео

Щож, початкову інформацію ви отримали. Рушайте в путь, здобувайте нові знання, що приведуть вас до ключа, який підтвердить усвідомлення величі митця. Бажаю Вам успіхів на маршрутах, нагородою Вам будуть знання, але найспритніших і найрозумніших вкінці чекає подарунок. Починаймо!

Станція «Співоча». Я вітаю вас на цій локації! Український народ http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DdUc2TVdvG6Q&4&0здавна славився своєю співучістю. Пісня супроводжувала людину протягом усього її життя. Цю національну особливість нашого народу І.П. Котляревський чітко передав у своєму творі «Наталка Полтавка». Цей твір пронизаний піснями, однією з яких є народна пісня «Ой під вишнею, під черешнею», яку співає у творі Виборний. Щоб отримати підказу, куди рушати далі, вам необхідно проспівати цю пісню. Пісня. Караоке

Станція «Гастрономічна». Вітаю вас на станції! У своєму творі «Енеїда» І.П. Котляревський майстерно передає життя українського народу, його побут. Зокрема вдало розкрито смакові вподобання українців. Дуже багата «Енеїда» на описи бенкетів, конкретних страв та традицій, пов’язаних зі споживанням їжі.

Тут з салом галушки лигали,

Лемішку і куліш глитали.

 

Тут їли розниї потрави,

І все з полив'яних мисок,

І самі гарниї приправи

З нових кленових тарілок:

Свинячу голову до хріну

І локшину на переміну,

Потім з підлевою індик;

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик.

 

Цікаво, чи так же гарно ви знаєтеся на національній кухні, як Котляревський? Ваше завдання знайти підписи до поданих страв.

 

Станція «Декламаторська». Вітаю вас на локації. Тут у Вас буде можливість проявити свій декламаторський хист. Ваше завдання прочитати виразно пісню Петра з драми «Наталка Полтавка» І.П. Котляревського. Може прочитати хтось один, хором, чи «ланцюжком» - на ваш розсуд.

Сонце низенько,

Вечір близенько,

Спішу до тебе,

Лечу до тебе,

Моє серденько!

Ти обіщалась

Мене вік любити,

Ні з ким не знаться

І всіх цураться,

А для мене жити.

Серденько моє,

Колись ми обоє

Любились вірно,

Чесно, примірно

І жили в покої.

Ой, як я прийду,

Тебе не застану,

Згорну я рученьки

Згорну я білії

Та й нежив стану...

 

Станція «Меморіальна». Радо вітаю вас на станції. Ім»я І.П.Котляревсього набуло величезної популярності ще за життя. В останню путь митця проводила вся інтелектуальна еліта України. І після смерті шанують нашого земляка. Зокрема,

  • пам'ятник поетові встановлено біля Українського католицького університету святого Климента в Римі;
  • у 2004 році встановлено барельєф Котляревському і "Енеїді" в пам'ятнику літописцям Русі-України в місті Чернівці;
  • у 2010 році пам'ятник письменнику встановлено на території військово-історичного комплексу "Бендерська фортеця" у місті Бендери (Придністров'я);
  • з 2007 року в Полтаві вручається обласна премія імені Котляревського;
  • з 1990 року щорічно присуджується премія імені Котляревського за досягнення в галузі драматургії і театрального мистецтва. Лауреати обираються представниками Міністерства культури, Спілки письменників України та Спілки театральних діячів України.

QR CodeВашим завданням буде розпізнати інші приклади увічнення пам»яті про поета і розташувати під фото підписи до них. Зробити це нам допоможе інтернет сервіс Learning.Apps

  • У 1952 році Літературно-меморіальний музей імені Котляревського відкритий у Полтаві;
  • у 1969 році на Івановій горі у Полтаві відкрито музей-садибу в будинку, де народився і жив письменник;
  • ім'я Котляревського увічнено в назвах вулиць різних міст України, в Полтаві та Києві ім'я поета носять парки. Безліч навчальних закладів, бібліотек і навіть кінотеатрів названо на честь видатного літератора;
  • 28 жовтня 1998 року Національний банк України випустив пам'ятну золоту монету номіналом 100 гривень у рамках серії "Духовні скарби України" на честь 200-річчя першого видання "Енеїди";
  •              пам'ятник на могилі Котляревського авторства скульптора Леоніда Позена. Цей майстер також є автором першого в світі пам'ятника письменнику, встановленого у Полтаві;
  • у 1969 і 1994 роках випускалися поштові марки, присвячені Котляревському.

 

Станція «Рекламна» вітає вас. Зізнавайтеся: хто читав Котляревсього? Його творчий доробок не такий і великий: http://qrcoder.ru/code/?https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dlb31tR8Q118%26t%3D16s&4&0

Поеми та п'єси: «Енеїда», «Москаль-чарівник», «Наталка Полтавка»

Вірш: «Пісня на Новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну».

Перший твір нової української літератури - «Енеїда». Пропоную Вам дізнатися, про що ж цей твір. "Енеїда". Буктрейлер

Ну як вам? Цікаво? Впевнена, що після такої реклами хтось з вас обов»язково прочитає поему, або хоча б перегляне мультфільм.

qr-code.gifСтанція «Складальна». Вітаю. На цій станції вам потрібно скласти пазл.  Цікаве й необхідне завдання, що сприяє розвитку логіки та уяви. Поїхали!

 

Ось і прибули всі команди. Всі ви отримали ключ у вигляді висловів відомих українців про І.П. Котляревського. Давайте зачитаємо їх!  Це ключі до ваших знань. (Зачитують і вішають на дошку).

Сьогодні в нас два переможці: найшвидші і найрозумніші! А приз для переможців – це сертифікат на відвідування музею-садиби ім. Котляревського. Але кожен учасник нашого квесту отримав в дарунок нові знання і враження, правда?

І наостанок пропоную флешмоб виконання твору «Де злагода в сімействі» Котляревського, адже ми всі одна велика шкільна родина.


Де згода в сімействі, там мир і тишина,

Блаженні там люди, блаженна сторона.

Їх Бог благословляє, добро їм посилає

І з ними ввік живе, і щастя їм дає.

 

Де згоди немає, там мир не царить,

Там Бог не вітає, добро їм не дарить.

Руйнуються пожитки, добро їх, їхні дітки,

Все марно пропаде... все марно пропаде...

 

Пошли нам, Боже, згоду, і мира Твій покров,

Щоб жити в Твоїй волі, і щиру дай любов!

Пошли нам щастя й долю, щоб жити в Твоїй волі,

Ти нас благослови! Ти нас благослови!

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лідія Ковшар Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 вересня 2019
Переглядів
1261
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку