Сценарій Масляниця або в народі колодка

Про матеріал
Мета: Ознайомити учнів з традиціями і звичаями українського народу, розширити і поглибити знання дітей про давні народні обряди та звичаї, пов’язані зі святкуванням Сирної седмиці, виховувати шанобливе ставлення до народних традицій старших поколінь, сприяти відродженню їх. Обладнання: українські хустки; музичний супровід ; опудало Масниці; українські народні страви.
Перегляд файлу

 

Сценарій Масляниця або в народі колодка

 Мета: Ознайомити  учнів з традиціями і звичаями українського народу, розширити і поглибити знання дітей про давні народні обряди та звичаї, пов’язані зі святкуванням Сирної седмиці, виховувати шанобливе ставлення до народних традицій старших поколінь, сприяти відродженню їх.

Обладнання: українські хустки; музичний супровід ; опудало Масниці; українські народні страви.

Хід заходу

Звучить музика , діти утворили ярмарку де продають млинці на всі смаки та ще різні солодощі. Під час ярмарки  Ведучі розповідають про традиції і обряди які пов’язані зі святкуванням Сирної седмиці.

Ведучий: Схоже на млинець, на небі сонце 
Сяє в неба голубій безодні, 
Зранку зазирнуло у віконце – 
Справжня Масляна у нас сьогодні!
Сміх лунає звідусіль веселий, 
Смажаться млинці смачні й рум‘яні -
Свято нині у містах і в селах,
Настрій також сонячно-весняний!
Начинка в млинцях різноманітна - 
М'ясо, овочі, ікра й грибочки, 
Риба-сьомга, ніжна і тендітна, 

Ведучий: Фрукти й ягоди – смачний садочок.
Різним кольором млинці дивують - 
Жовті, шоколадні і зелені. 
Особливо добре нам смакують,
З соусом, сметаною й варенням. 
Також до смаку млинці із медом, 
Ще солодкі, з молоком згущеним. 
Дякую весні за синє небо - 
Хай же буде сонячно щоденно!

Ведучий 1: Доброго дня усім! Подивись, скільки навкруги народу зібралося!

Ведучий 2: А чого вони зійшлися, самі мабуть не знають.

 Напевно, на млинці набігли.

Ведучий 1:   І народ тут зібрався, щоб зиму провести й весну зустріти. Веселі пісні поспівати, смачних млинців скуштувати.

Ведучий 2: Тож давай розповімо усім присутнім які традиції Масляної

Ведучий 1: Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря.

Таким чином, масляний тиждень стали святкувати за тиждень до Великого посту. Масляна або Масниця, завжди триває з понеділка по неділю. Разом з  церковним  дзвоном, увечері 18 лютого 2018 року розпочнеться Великий піст.

Ведучий 2:Масляна – довгоочікуване і веселе свято, яке триває 7 днів. У ці радісні дні прийнято ходити в гості, радіти новій весні, влаштовувати різні гуляння. Перед Великим постом люди остаточно прощаються із зимою, випікаючи смачні млинці і пригощаючи одне одного.

Ведучий 1:У народній свідомості Масляна сприймалась як найкращий у році час, який асоціювався із ситістю й веселощами, звідки народилося прислів’я: «Не завжди котові Масляна». В окремих місцевостях Поділля Масляну зображала огрядна заміжня жінка, що її зі сміхом і жартома возили на санчатах селом сусідки.

Ведучий 2:По всій Україні був розповсюджений звичай «колодки» або «колодій», відомий у кількох локальних варіантах. Найбільш архаїчним серед них, ймовірно, слід визнати той, де розігрувалося «народження» та «поховання» дерев’яної ляльки — «колодки». Досить переконливою видається позиція дослідників, які трактують цей варіант як трансформацію найдавнішого обряду виготовлення і знищення уособлення зими.

Хор співає пісню Масляна

 

Ой, дорослі і малята,

Ой, ви хлопці і дівчата,

Вас ми раді привітати,

Добру пісню проспівати!

Всіх запрошує на свято

І широка, і багата,

Масляна! Масляна!

Масляна! Масляна!

 

Приспів:

А вже скоро в нас весна,

Наче квітка чарівна.

Вже не довго до тепла -

До Петра і до Павла.

Великдень в добрий час

Поспішає вже до нас.

А сьогодні - гай гуде!

Щира масляна іде!

 

Гуляй, Масляна, як треба,

Не забудемо ми тебе

І млинці твої гречані,

І вареники в сметані!

Ти співай, моя родино,

Щоби жито уродило.

Масляна! Масляна!

Масляна! Масляна!

 

Приспів.

 

Ведучий 1: Млинці на Масляну завжди мали сакральне значення. Круглі, яскраві і гарячі, вони уособлювали сонце і урожай.

Ведучий 2: Масляний тиждень в православній доктрині називається Сирною седмицею. У цей час проходить «відпуст м’яса», це означає, що православні люди можуть в останній раз поласувати продуктами тваринного походження перед Великим постом.

Ведучий 1: В цей термін слід постаратися помиритися з усіма, з ким у сварці, залагодити непорозуміння і конфлікти. Потрібно приділити час родичам похилого віку, дітям та іншим членам сім’ї.

Ведучий 1: Історики вважають, що обрядова сторона Масляної містить традиції, пов’язані з весняним рівноденням і культу предків, тобто, шанування померлих людей. Язичницький зміст свята: спроби задобрити вищі сили для покращення врожаю.

Ведучий 2: У сучасному світі Млинцевий тиждень це скоріше відгомін минулого і черговий привід відволіктися від рутинних справ і побуту, від душі радіючи.

 

Ведучий 1:   Основними традиціями є те ,що у понеділок зустрічають Масляну, готуються до насиченого тижня і починають посиденьки. Підготовка починалася з суботи, яку називали «малою маслянкою».

Ведучий 2:Молоді хлопці збиралися по невеликих групах, щоб обійти село і зібрати постоли. Потім вони зустрічали людей, які йшли з базару, питанням «Масляну везеш?». Якщо людина відповідала «Не везу», його жартівливо били. Перед Масницею обов’язково потрібно було добудувати гойдалки, балагани, гірки та інші розважальні системи. До обіду жінки ставили опару і пекли млинці. Традиційно, першим млинцем потрібно було пом’янути покійних. Цей звичай і став причиною створення приказки про перший млинець грудкою.

Ведучий 2: У цей день родичів намагалися зібрати за одним столом. Їли перший млинець, нахвалювали господиню і домовлялися, що робити в залишений святковий час. Обговорювалося місце, час гулянь, черговість візитів один до одного. Також всім відома традиція спалювання опудала зими. Саме це пам’ятне дійство є кульмінацією всіх подій семи днів

«Зиму» у вигляді опудала обряджали в жіночу сукню, йому на голову прив’язували хустку. Кіл, до якого прив’язують опудало, встановлюється в центрі поселення, щоб кожна людина могла побачити головний символ свята. Іноді опудало могли возити в санчатах по всьому селищу.

Звучить пісня

Масляна

Ой масляна прийшла, нам весну принесла
По землі струмочки, дівчатам віночки
Іди, іди до нас, бери собі запас
Вогнищу горіти, масляну палити.

Приспів:
Сонечко світи, пташечко лети
Хай по всьому світу, не буде біди
Сонечко світи, пташечко лети
Хай по всьому світу, не буде біди

Го-я, го-я-я
Програш:

Ой масляна прийшла, нам весну принесла
З вечора до рання, усім святкування
Іди, іди до нас, бери млинці та квас
Гори-гори ясно, вогнище не згасне

Приспів:
Сонечко світи, пташечко лети
Хай по всьому світу, не буде біди
Сонечко світи, веснонько іди
Хай по всьому світу, не буде біди

Програш:

Сонечко світи, пташечко лети
Сонечко світи, веснонько іди

Приспів:
Сонечко світи, пташечко лети
Хай по всьому світу, не буде біди
Сонечко світи, веснонько іди
Хай по всьому світу, не буде біди

 

Ведучий 1:В неділю проводжали Зиму, спалювали на вогнищі опудало Масляної і зустрічали Весну. Крім того у Прощену неділю просили вибачення один у одного і прощали всі образи. Так давайте ж станемо  в коло, візьміться за руки, згадайте всі свої образи одне на одного, попросіть вибачення і простіть одне одного.

 Хлопці підпалюють опудало діти стають в коло кругом вогнища беручись за руки просять вибачення один в одного і водять хоровод.

Ведучий2:Масляну святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.
Ой, яке ж то гарне свято -
Вас дозвольте привітати!

Ведучий1: На цьому наше свято завершене, гроші які виручили діти з святкової ярмарки будуть передані в допомогу воїнам АТО. Дякуємо усім.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
236
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку