Сценарій "Медичний турнір"

Про матеріал
Мета виховного заходу формувати такі ключові компетентності, як:  екологічна грамотність і здорове життя (розвивати здатність усвідомлювати роль навколишнього середовища та шкідливих звичок для здоров’я людини);  уміння вчитися впродовж життя (розвивати інтелектуальні здібності, відпрацьовувати практичні навички надання першої допомоги);  загальнокультурна грамотність;  соціальні та громадянські компетентності (виховувати милосердя, формувати громадську відповідальність, ініціативність, здатність розв’язувати життєві проблеми) . Містить інтелектуальні конкурси та конкурси практичного спрямування.
Перегляд файлу

Медичний турнір.

Мета: формувати такі ключові компетентності, як:

  • екологічна грамотність і здорове життя (розвивати здатність усвідомлювати роль навколишнього середовища та шкідливих звичок для здоров’я людини);
  • уміння вчитися впродовж життя (розвивати інтелектуальні здібності, відпрацьовувати  практичні навички   надання першої допомоги);
  • загальнокультурна грамотність;
  • соціальні та громадянські компетентності (виховувати милосердя, формувати громадську відповідальність, ініціативність, здатність розв’язувати життєві проблеми)

 

В турнірі беруть участь дві команди «Ескулап», «Діти Гіппократа», в  кожній команді по три учениці.

Вчитель. Уявіть собі, що ви заблукали у густому темному лісі. Раптом

перед вами відкрилося роздоріжжя. На великому камені можна прочитати написи.

Перша дорога: Направо підеш — багатство знайдеш, а здоров’я втратиш.

Друга дорога: Наліво підеш — половину багатства знайдеш, а половину здоров’я втратиш.

Третя дорога: Прямо підеш — багатства не знайдеш, проте здоров’я збережеш.

Який ваш вибір? Обґрунтуйте свою думку. (Учні висловлюють свої думки).

Висновок. Найкраще піти третьою дорогою, оскільки  здоров’я — це ще не все, але без здоров’я все інше — ніщо.

Візитівка команди «Ескулап»

 Ескулап - давньогрецький бог  лікування, сина Аполлона.
Коли Асклепій був ще малим, батько віддав його на виховання кентаврові Хірону, який добре знався на лікуванні. Кентаври — міфічні істоти  напівлюди-напівконі. Від Хірона Асклепій навчився лікарської справи і згодом прославився як чудовий лікар, який навіть оживляв мертвих. За це Зевс убив Асклепія блискавкою. Аполлон вирішив помститися за сина й перебив циклопів, які кували блискавки для Зевса, за що був засуджений — тимчасово  служити смертним.
Священними тваринами Асклепія вважалися змія і півень. Античні скульптури зображували Асклепія з патерицею, яку обвила змія.  У давній легенді розповідається: цар Мінос запросив Асклепія  до себе в надії,  що славнозвісний лікар воскресить його померлого сина. Асклепій вирушив на острів Кріт. Ішов він,  спираючись на свою патерицю, і раптом
помітив, що її обвила змія. Лікар злякався й убив її, та тієї ж самої миті з’явилася інша змія з цілющою травою і повернула першу до життя. Асклепій зрозумів: ця трава допоможе оживити царевича. Відтоді в домі Асклепія
оселилися змії. 

Змія над чашею — емблема медицини, тільки вчені не
одностайні в тлумаченні цього символу: деякі з них вважають, що в чаші — їжа для змії, інші — що вона випускає туди свою отруту, яку здавна використовують для приготування цілющих ліків. Асклепій мав двох синів — Махаона і Подарілія — і двох дочок — Гігєю і Панакію (або Панацею). Його діти, як тепер кажуть,— потомствені лікарі. Махао́н    лікар-хірург; Подарілій – лікар терапевт.  Сини брали участь у Троянській війні як лікарі і опікувались пораненими. У сучасній фауні це  красиві метелики, занесені до Червоної книги.

Картинки по запросу махаон фото                  http://zakarpatpost.net/wp-content/uploads/2018/07/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA.jpg

       Махаон                                                           Подарілій

  Гігієя вважалася богинею здоров’я, від її імені утворене слово гігієна  Скульптори зображували Гігією у вигляді молодої жінки, яка годує змію з чаші.

Картинки по запросу богиня Ð³Ñ–Ð³Ñ–Ñ”ÑГігєя    https://imgprx.livejournal.net/e400aaebe22c31d1d1e8bba7b2e7f9303b0b3dbf/wwFk4iCaQ_0BgbZ0KdB38sX21xyZwe7J3-KjKam29CrlvHKVpWi2W2S04FBlcdwLPP0Xo31WR_zEE38_sqs4RSCIcNgyqHY9Ai1cVOhtLOEПанацея
Панацея грецькою мовою означає «Всецілюща».  Вона вважалася богинею-зцілителькою. У сучасній мові слово панацея вживається переносно — як загальна назва — і тому пишеться з малої літери. Так кажуть, здебільшого іронічно, коли людина вважає щось все-
зціляючими ліками від усякого лиха, універсальним рятівним засобом на всі випадки життя.

Візитівка команди  «Діти Гіппократа»

Гіппокра́т  - грецький лікар золотої доби Афін. Можна сміло вважати, що саме з часів Гіппократа медицина стала наукою. Гіппократ зробив великий вклад в медицину, найперше, він відокремив релігію, відкинув міфічні обґрунтування хвороб.  Погляди Гіппократа були прості і ґрунтувалися на самолікуванні. Він не шкодив, він лише допомагав природі самій виліковуватися. Гіппократ сформулював моральний кодекс лікаря, норми його поведінки. Перша заповідь лікаря, за Гіппократом, звучить: " Не зашкодь!" До важливих положень Гіппократа належать:

  • вимоги чистоти,
  • помірність в їжі й питві,
  • жити там, де чисте повітря.

/Files/images/bologi/1.jpg Чудову медичну освіту він отримав спочатку від батька-лікаря Геракліда, а потім і від інших лікарів його рідного острова Кос. Потім він багато подорожував і вивчав медицину в різних країнах. Гіппократ також збирав різні рецепти виготовлення ліків і записував їх дію на людей. Він заклав основу  сучасної лікарської етики: лікар повинен прагнути до найбільш тісного контакту з хворим. Хворого треба вміти так розпитувати, щоб зрозуміти, як він живе і що відчуває. Гіппократ був хорошим хірургом, проводив лише самі прості операції: вправляв кістки, лікував переломи, рани або нариви.   Мудрий Гіппократ залишив  заповіт своїм нащадкам. Кожен лікар, починаючи свій професійний шлях, неодмінно згадує Гіппократа, коли він отримує диплом, то виголошує клятву, освячену його ім'ям.

Теоретичний конкурс.  Капітан кожної команди вибирає один з конвертів, в якому знаходяться теоретичні питання. Команда обговорює їх впродовж 5 хвилин. Капітан надає слово одному гравцю з команди для надання відповіді.

1.Надання першої допомоги при тепловому або сонячному ударі;

2. Надання першої допомоги при обмороженні;

3.Надання першої допомоги при  отруєнні грибами;

4.Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

Практичний конкурс. Каітан обирає конверт з практичним заваданням, представниця команди має показати на практиці як надати допомогу потерпілому..

  1. Надання першої допомоги при закритому переломі передпліччя, вивиху.
  2. Надання першої допомоги при венозній та артеріальній кровотечі.

Інтелектуальний  турнір «Я тобі,  ти мені» Учасниці по черзі задають питання своїм суперницям. За вірну відповідь отримують по 1 балу.

  1.                    Що таке артерії? (судини, по яким кров рухається від серця)
  2.                    Що таке капіляри? (найдрібніші одношарові кровоносні  судини, по яким кров рухається дуже повільно, що забезпечує обмін речовин)
  3.                    Що таке анемія? (патологічний стан, що характеризується зменшенням концентрації гемоглобіну і числа еритроцитів на одиницю об’єму крові)
  4.                    Які клітини крові забезпечують імунітет? (лейкоцити)
  5.                    Які клітини крові забезпечують перенесення кисню в організмі? (еритроцити)
  6.                    Хто такі донори і реципієнти? (донор - людина, у якої беруть  кров; реципієнт – людина, якій переливають кров)
  7.                    Що таке аглютинація і за яких умов вона може відбуватись? (аглютинація - склеювання еритроцитів, може відбутися при неправильному переливанні крові)
  8.                    Що таке вакцина? (медичний препарат, що виготовляють з ослаблених чи мертвих мікроорганізмів або з їхніх антигенів, отриманих хімічним шляхом)
  9.                    Що таке вени? (судини, по яким кров рухається до серця)
  10.                Що таке гіпертензія? (підвищення артеріального тиску до  140/90 мм рт. ст. і вище)
  11.                Що таке інсульт? (гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до ушкодження тканин мозку,сильного головного болю, непритомності, втрати мови, чутливості, може виникнути параліч)
  12.                Що таке інфаркт міокарда? (омертвіння ділянок міокарда, що виникає унаслідок недостатнього кровопостачання)

Конкурс  для учасниць  «А чи знаєте ви, що…» Представниці  кожної команди по черзі розповідають цікаві   факти з біології. Команда суперників має доповнювати розповідь опонента в той момент, коли оповідач робить паузу.

Наприклад для глядачів. Печінка – це м’який орган, який легко травмується.  В анатомічних музеях ще й сьогодні можна побачити «гофровані» жіночі печінки. Лише після Першої світової війни (не без втручання лікарів) жінки відмовились від таких  предметів гардеробу,  як… 

Представник глядацької аудиторії  повинен продовжити розповідь: тісні корсети, бо саме вони спричиняла проблеми зі здоров’ям: стискали ребра, зміщували  вглиб грудину, деформували печінку.

Завдання для учасниць.

  •  Щоб вирізнятись, деякі люди роблять татуювання. Це болюча процедура. Для нанесення малюнка багаторазово проколюють шкіру голкою. Кожний  укол – це краплинка фарби, яка назавжди залишиться в шкірі. Кожний дотик голки  - це ризик  … (інфікування. Татуювання бере витоки у наших далеких предків, коли вони намагались забезпечити собі такі ознаки, які не змивалися б і не стиралися б. За татуюванням  можна було дізнатися, до якого племені  належить людина,  який у неї статус) (1 бал).
  • Є речовини, що різко збільшують на короткий час м’язову силу, пришвидшують проведення нервових імпульсів – це допінги. Відомі також препарати, що стимулюють синтез м’язових білків під дією навантажень. У спорті застосування допінгів заборонене не лише тому, що …( спортсмен, який їх вживає, має переваги перед іншими, а й тому, що ці речовини шкідливі для здоров’я. Розплатою за тимчасове підвищення працездатності  може бути цілковита непрацездатність) (1 бал).
  • Для приготування страв найкраще використовувати оливкову олію (містить  57% ненасичених жирних  кислот, які є стійкими до високих температур). Смаження на соняшниковій олії спричиняє утворення шкідливих речовин. Вони підвищують ризик виникнення стенокардії, діабету тощо. Тому соняшникову олію не варто використовувати для смаження, її корисно вживати … ( із салатами.  Також варто зважити, чи їсти смажені чебуреки, пиріжки, які продають на вулицях, ринку, пляжах тощо, адже олію для їх смаження використовують багаторазово. Під час багаторазового використання в олії утворюються канцерогенні речовини, які здатні викликати ракові пухлин)  (2 бали).
  • Властивості й значення шкіри ілюструє випадок, який трапився за доби Відродження у Флоренції. Під час свята можновладці вирішили насолодитися вишуканим видовищем – живою золотою статуєю хлопчика. Усю поверхню тіла дитини вкрили золотою фарбою. Люди раділи з такої краси, але свято завершилось трагедією. «Золотому хлопчикові» стало погано,  він тремтів від холоду. Люди отямились й почали змивати фарбу, але даремно – невдовзі хлопчик помер. Причиною трагедії …( була фарба, через яку дитина опинилася в непроникній оболонці – припинилося виділення поту, порушилась терморегуляція)  (2 бали).
  • Всі знають, що залоза внутрішньої секреції  гіпофіз виділяє гормон росту – соматотропін, але мало хто знає проте, що гіпофіз виділяє  ендорфін, … (здатний угамувати біль.  Підвищений уміст цього гормону зумовлює піднесений настрій і спричиняє стан  ейфорії (відчуття радості й задоволення без об’єктивних причин). Будь – яке переживання, пов’язане з коханням, творчістю, славою, владою, підвищує рівень ендорфінів у мозку, їх називають гормони радості або гормони щастя)  (3 бали).
  • Відомо, що вітамін D утворюється у нас в шкірі  під дією УФ – променів. Залежність між умовами довкілля та пігментацією шкіри не підтверджуються для ескімосів та пігмеїв. Вони темношкірі, хоча й в арктичних районах, і в тропічному лісі УФ – випромінювання порівняно слабке.  Ескімоси, очевидно, отримують вітамін  D … (з печінки риби та тюленя, а пігмеї  - з личинок комах, які становлять частину їхнього раціону) (3 бали).

Підведення підсумків. Слово журі.

Рефлексія. Вправа «Куля здоров’я”.  Всі учасники конкурсу на повітряних  кульках пишуть  маркером позитивні слова,  які асоціюються зі здоров’ям. Потім кульки з’єднуються в одну велику кулю – символ здоров’я. (Командне фото на фоні кулі здоров’я)

Вчитель. Лікар Поль Брегг сказав, що за гроші можна купити ліжко - але не сон, їжу – але не апетит, ліки – але не здоров’я. Тож бережіть здоров’я і вмійте відновлювати  його уразі втрати. Будьте здорові і щасливи!

 

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
25 березня 2019
Переглядів
861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку