Сценарій позакласного заходу «Математика може бути цікавою»

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу з математики в школі. Його мета - пропагувати досягнення і значення математичної науки, розширити і поглибити інтерес учнів до математики. Захід проходить у вигляді новин. Може бути розширений до математичного вечора.
Перегляд файлу

 «Математика може бути цікавою»

Завдання: пропагу­вати досягнення і значення математичної науки, привити учням любов до математики розширити і поглибити їх інтерес  до математики,  до здобутих на уроках знань означень математичних понять, термінів та тверджень ; цікавих математичних фактів і постатей; вироблення звички мислити, розвиток і тренування уваги, пам’яті учнів, підвищення самодисципліни і дисципліни, розвиток  логіки та загальної математичної культури учнів, збудження інтересу  до вивчення предмету. Виховувати повагу до товаришів, стриманість.

Обладнання: Сцена оформлена як студія новин, мікрофон, мультимедійний проектор, відео презентації, відеоролики (додаток)

Очікуваний результат: Зацікавити дітей та пробудити інтерес до математики.

 

 

Сцена оформлена, як студія новин. В центрі-екран, на краю стіл ведучої.

Мультимедіа Заставка.(Презентація 1)

Ведуча: Доброго дня! Сьогодні понеділок, 28 лютого. В ефірі позачерговий випуск новин ЗОШ №27, які підготували для вас учні 7-а класу. Мультимедіа Анонс.(Презентація 2) на фоні слів ведучої.

Сьогодні в програмі  ви побачите:

  • Екскурс в історію:походження деяких математичних термінів
  • Напередодні свята: роль жінки в історії розвитку математики
  • Число «Пі»: його дата на календарі сьогодення
  • Інтерв’ю  з цікавими  людьми
  • Анонс художнього фільму.

Чи знаєте ви що означає слово математика?  А трапеція? Театр? Значення всіх цих слів допоможе нам розтлумачити історик математичної науки

Ведуча представляє  учня. Виходить учень-«професор», сідає за стіл.

Мультимедіа (Презентація 3) на фоні слів ведучої

Учень:Слово «математика» (mathematike) походить від (mathema) — наука, знання. В свою чергу це слово походить від дієслова , початкове значення якого — «вчусь через розміркування».

В перше знак рівності «=» у 1556 році почав використовувати  англійський математик Роберт Рекорд (1510—1558), який помер у Лондоні у борговій в'язниці. Він пояснював його викорис­тання тим, що нічого не може бути більш рівним, ніж два пара­лельні відрізки однакової довжини.

Сучасні знаки «+» і «—» здобули загальне визнання на почат­ку XVII ст. Знак «х», як знак дії множення зустрічається у друкованих працях вже в XVII ст. Але його часто застосовували й раніше.

Ведуча:  А чи можете ви пояснити походження геометричних термінів: теорема, точка…

Учень:Слово «точка» — основне поняття геометрії — є перекладом латинського слова «pungo», що означає «тикаю», «дотор­каюся», звідси походить і медичний термін «пункція». Слово «лінія» походить від латинського слова «lіnеа», що значить «льон», «льняна нитка»; іноді це слово розуміють як «пряма лінія», і звідси походить назва пристрою для креслення прямих ліній  - «лінійка».

Слово «бісектриса» походить від латинських слів bis —двічі і seco — січу. Отже, в перекладі на українську мову це слово означає «та, що розтинає надвоє».

Слово «теорема» грецького походження, у перекладі на українську мову означає придивляюсь, спостерігаю. Від цього джерела беруть початок і наше слово «те­орія», тобто спостереження, і слово «театр».

Ведуча:  Цікавий зв’язок між теоремою та театром . А часто зустрічаються такі співзвучності між словами?

Учень:Не завжди. Слово «циркуль» латинського походження. Латинське circulus означає коло, круг, обвід.

Слово «діаметр» походить від грецького «діаметрос» — попе­речник. Звідси і позначення величини діаметра буквою D або d. Слово «хорда» походить від грецького «корде» — струна.

Слово «паралельний» грецького походження. Грецьке «пара­лелей» означає ті, що йдуть поряд. Цей термін почали засто­совувати ще в IV ст. до н.е. піфагорійці.

Назва «паралелограм» походить від поєднання грецьких «паралелос» — той, що йде поряд, і «грамма» — риска, лінія. Цей термін впер­ше зустрічається у Евкліда.

Термін «діагональ» похо­дить від поєднання двох грецьких слів: « δια» — через, крізь і «γώνια» - кут, тобто означає той, що йде від кута до кута. Цей термін став загальноприйнятим лише у ХVІІІ ст.

Слово «ромб» грецького походження. Воно означало в старо­давні часи будь-яке кругле або обертове тіло. Слово «квадрат» походить від латинського quadratus — чоти­рикутник. Квадрат був першим чотирикутником, який роз­глядався в геометрії.

Цікаве слово «трапеція» — грецьке. Воно колись означало столик. Термін трапеція спочатку застосовувався в розумінні будь-якого чотирикутника і лише у XVIII ст. набув сучасного змісту. До речі, цей термін і слово «трапеза» мають спільне походження, тоб­то слово «трапеза» дослівно означає «застілля».

Слово «коло» було відоме ще у Київській Русі. Воно означало круг, колесо і збереглося до наших днів в українській, біло­руській, польській і чеській мовах.

Слово «циліндр» походить від грецького «κύλινδρος» (киліндрос), що означає вал, коток.

Ведуча:  Ми вдячні вам за цікаву інформацію. Ви зацікавили багато учнів, тому чекаємо наступної зустрічі.(Учень виходить)  А тепер анонс: в кінці минулого року на широкий екран вийшов фільм кінорежисера  Алехандро Аменабар «Агора»  коротко про фільм розкаже наш кореспондент  (другий учень-кореспондент виходить на край сцени і розповідає на фоні екранного анонсу  )

Мультимедіа.(відеофільм)

Кореспондент: В кінці минулого року на широкий екран вийшов фільм кінорежисера  Алехандро Аменабар «Агора»  Дія фільму відбувається в єгипетській Александрії на рубежі IV і V століть. Фільм розповідає про історичну особу — жінку-математика Гіпатію. Вона виявилася свідком знищення великих пам'ятників античності — Мусейона і Бібліотеки. У 415 році Гіпатію розтерзав натовп новонавернених християн.

Гіпатія Олександрійська - видатна представниця давньогрецької філософії та математики. Гіпатія, за описом істориків, була жінкою надзвичайної краси і ще більшого розуму. Батько Гіпатії - Теон Олександрійський, великий вчений-математик, який написав тлумачення до астрономічного твору Птолемея і на знамениті геометричні "Початки" Евкліда.

Освіту Гіпатія отримала під керівництвом свого батька, що належав до числа вчених Олександрійської школи. Гипатія, крім математики, займалася також філософією та астрономією. Її твори до нас не дійшли. Але добре відомо, що Гипатія написала ґрунтовні коментарі з теорії конічних перерізів Аполлонія Перги і на алгебраїчні твори Діофанта Олександрійського. Крім того, нею складено ряд робіт з філософії та астрономії. Стверджують, що Гіпатії  належить честь винаходу ареометра - приладу для визначення щільності рідини, астролябії - приладу для визначення широт і довгот в астрономії - і планісфери - зображення небесної сфери на площині, за яким можна обчислювати схід і захід небесних світил. Близько 400 року Гіпатія була запрошена читати лекції в знамениту Олександрійську школу. Вона зайняла кафедру філософії, одну з провідних кафедр школи. Лекції вона читала у присутності великої кількості слухачів. Слава про неї рознеслася далеко за межі Олександрії. Свої лекції Гіпатія зазвичай починала з викладу вибраних питань математики, потім переходила до її додатків та інших наук, сукупність яких становила давню філософію. На уклін до жінки - філософу і математику з усіх кінців Римської імперії стікалися вчені, щоб долучитися

 до джерела краси і розуму.

Ця зростаюча в народі популярність язичницю Гіпатія не подобалася архієпископу Кирилу, і він вирішив знищити її. Кирило нацькував на Гіпатію ченців і ті, впіймали  її біля будинку, накинулися, та потягли  до церкви. Там, під покровом розп'ятого Христа, роздерли на шматки весь одяг, знівечили уламками черепиці і битих судин. Потім тіло мучениці волочили по вулицях Олександрії. Коли порив сказу натовпу трохи вщух, тіло Гіпатія було розрубано на шматки і спалено на вогнищі.

З загибеллю Гіпатії Олександрійської фактично зайшло сонце давньогрецької математики. Гіпатія була її останньою представницею. "Після цих останніх спалахів полум'я грецької математики згасло, як недогоріла свічка", - писав Ван дер Варден . Сучасник Гіпатії  Палладас Александрієць написав вірш на пам'ять про уславлену співвітчизницю (у перекладі І. Франка).

До Гіпатії

Коли тебе бачу й слова твої чую,

Молюся на тебе, немов на святую,

І зір мій у зоряне небо пливе,

Де панна у зорянім небі живе.

Усе, що ти чиниш, Гіпатіє - зоре,

Нам вказує небо твої розговори —

Освіти широкої ясні моря

Та мудрості незамутима зоря.

Ведуча:  Гіпатія не єдина жінка математик. Хлопчики та дівчатка, чоловіки та жінки мають однакові математичні здібності, переконалися американські науковці, Про це пише Science Daily. Експерти розглянули характеристики математичних здібностей близько 1,5мільйона осіб, шкільного віку. Та , на уроках математики, ми частіше зустрічаємо тереми Піфагора,Ейлера, Вієта або Фалеса. Напередодні свята 8 березня    хочеться звернути увагу,що серед математиків було чимало жінок. Нелегко було пробивати дорогу до науки жінкам, долаючи і складні умови того часу. Коротко про них нам розкажуть наші наступні кореспонденти.

 Мультимедіа.(Презентація 5)

На сцену виходять учні і розповідають на фоні презентації

Учень 1: Марія Гаетана Аньєзі (1718—1799) — італійський математик, професор Болонського університету (1750). Написаний нею курс аналізу «Для італійського юнацтва» (1748) здобув європейське визнання і друкувався у Франції і Англії, протягом усього вісімнадцятого століття вважався одним з кращих викладів нової математики і вступом до вивчення праць Л. Ейлера. В її честь плоску криву, яка описується рівнянням у(х2 + а2 ) = а2, назвали «Локон Аньєзї».

Учень 2: Софі Жермен (1776—1831) — визначна французька жінка-математик і філософ, ще з дитинства захоплювалась матема­тичними творами, особливо історією математики. Оскільки у той час жінок не приймали до Політехнічної школи, вона брала участь у письмових іспитах під псевдонімом Леблан. С. Жермен листува­лася з Ж. Даламбером, Ж. Фур'є, К. Гауссом, А. Лежандром та ін. За дослідження у теорії пружності (згин пластинок) одержала премію Паризької Академії наук (1811) — це була перша премія, видана Паризькою Академією жінці. С. Жермен також зробила важливий внесок у розвиток теорії чисел. До речі, для допитливих пропонуємо одну з задач С. Жермен: довести, що при довільному натуральному я вираз п4+ 4 складений, тобто розкладається на цілі множники. Софі Жермен батьки не дозволяли займатися математикою. Вона писала свої виклади таємно у ночі під ковдрою.

Перше ім'я жінки, яке зустрічається в історії математики — це Теано. Про неї відомо тільки, що вона була найуважнішим слухачем у школі Піфагора. І тільки більше ніж через тисячу років потому здобула визнання жінка-філософ, математик і астроном Гіпатія, або Іпатія з Александра (370—415) — дочка ма­тематика Теона.

Учень 3: С.В. Ковалевська народилася в 1850 році в сім’ї багатого поміщика генерала-лейтенанта Корвін-Круковського. Батьки мало цікавилися її вихованням.

Великий вплив на Софію зробив її дядько – Петро Васильович. Він не був математиком, але прочитав багато математичних книг. Він з великим захопленням розповідав Софії про різні питання математики. Ковалевська дуже зацікавилась математикою і вирішила серйозно зайнятися математикою, Вищу освіту вона одержала за кордоном. У Софії було швидке і оригінальне математичне мислення.

В 1894 р.. за оригінальні математичні праці їй присвоїли вчений ступінь доктор філософії. В 1874 році Софія повернулася в Росію, де продовжувала свою наукову роботу. Але жінок не допускали до викладання в університетах і тому у 1883 році Софія виїхала з дочкою в Швецію. В 1884 вона стала першої в світі жінкою-професором. Наукові дослідження принесли Ковалевській світову славу.

Учень 4: Емелі Нетер – народилася в 1882 році в Німеччині в сім’ї математика Макса Нетер. Вона була саме відомою жінкою-математиком першої половини ХХ століття. Але не дивлячись на це, життя її було дуже тяжким. В 1907 р. вона захистила докторську дисертацію. Перші наукові роботи принесли їй великий успіх.

Фактично вона створює загальну, абстрактну алгебру, що принесло їй світову славу. Але не дивлячись на це Емілі не може одержати роботу в університеті. І тільки  1919 р. вона стає приватдоцентом університету.

Але не дивлячись на велику підтримку великих математиків Гілберта, Клейна, Вейля, Куранта, її так і не допустили на штатну посаду. Основною причиною цього було те, що вона – жінка.

Учень 5:  Катерина Логвинівна Ющенко (1919-2001)- автор першої в світі мови програмування високого рівня ("Адресної мови програмування"), вчений кібернетик, член-кореспондент АН УРСР (1976), заслужений діяч науки, лауреат премій Ради Міністрів СРСР, двічі - Державної премії України, премії імені В.М.Глушкова. Нагороджена орденом княгині Ольги (1976).

Катерина Логвинівна Ющенко (у дівоцтві Рвачова) народилася 8 грудня 1919 року. Закінчила Доля подарувала їй можливість написати перші програми для першої ЕОМ, створеної у НАН України під керівництвом Сергія Олексійовича Лебедєва. За сорок років роботи в Інституті кібернетики iм.В.М.Глушкова НАН України  нею створена широковідома в Україні і за кордоном наукова школа теоретичного програмування.

К. Ющенко мала п'ять авторських свідоцтв, нею розроблено вісім державних стандартів України. Вона – автор понад 200 наукових праць, у тому числі 23 монографій і навчальних посібників. Частина з них вийшла двома-трьома виданнями й перекладена за кордоном – в Німеччині, Чехії, Угорщині, Франції, Данії тощо.

 Її мрія здійснилася. Разом зi своїми учнями вона підняла теоретичне програмування на таку висоту, що наукова школа Катерини Логвинівни Ющенко-Рвачової стала помітною у світі.

Ведуча: Якщо ,святкуючи  8 березня ви з’їли смачненький тортик, то на 14 березня ви  повинні спекти пиріг…  із зображенням числа «Пі».  Детальніше про це наш спеціальний кореспондент із Америки.

Мультимедіа.(Презентація 6)

Кореспондент 2(на фоні презентації):День числа "Пі" відзначають по всьому світу прихильники математики і гіки (geek) - так американці називають людей, схиблених на комп'ютерах, схильних шокувати оточуючих підкресленою цікавістю до "незрозумілих" речей, зневагою до зовнішнього вигляду.

 Це неофіційне свято придумав в 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який виявив, що дата 14 березня, записана в прийнятій в США формі - 3/14 - співпадає з першими трьома цифрами числа "Пі", яке виражає відношення довжини кола до його діаметру. Крім того, 14 березня відзначають день народження творця теорії відносності Альберта Ейнштейна.

На декількох "офіційних сайтах" Дня числа "Пі" приводяться рекомендації, як відзначити це свято. Їх автори радять, наприклад, спекти пиріг із зображенням грецької букви "пі" або з першими цифрами самого числа, розв'язувати математичні задачі й загадки, водити хороводи

навколо предметів, пов'язаних з цим числом.

ожна спробувати використовувати число "Пі" як одиницю вимірювання. Наприклад, якщо вам 31 рік, то цього дня вам буде приблизно 9 "пі"-років.

Деякі також рекомендують відзначати не тільки День числа "Пі", але і Хвилину - в 1.59 після полудня, коли дата і час утворюють перші шість знаків числа, або навіть секунду - 1.59 і 26 секунд, що дає вже сім знаків після коми - 3,1415926.

Число "Пі" виражає відношення довжини кола до її діаметру. Вперше перші цифри цього числа обчислив Архімед, який винайшов шляхом обчислення периметрів багатокутників, що поступово наближаються до кола, що це відношення знаходиться в інтервалі між 3 10/71 і 3 1/7, тобто рівно приблизно 3,14. Наступні покоління математиків поступово збільшували це число, роблячи можливими все більш точні обчислення.

Нині число П присутнє скрізь – у кресленнях і обчисленнях, які проводять комп’ютери при підготовці польотів у космос, коли інженери розраховують циліндричні,  сферичні або канонічні поверхні частин машин від найпростішого коліщатка.

Світовий рекорд по запам’ятовуванню числа П належить японцю Акірі Харагучі, який запам’ятав 100тисяч знаків після коми. Йому знадобилося майже 16 годин, щоб назвати це число.

Виявляється, що існує єдиний у світі музей числа П. Знаходиться він у центрі Парижа, біля Лувра. У музеї зібрано величезний матеріал  про

історію обчислення десяткових знаків числа П.

Сучасні комп'ютери обчислюють вже 500 мільярдів знаків після коми, проте кінця цьому числу не буде - скільки б не подовжували його, ніколи не можна буде сказати, що воно обчислене до кінця, за що його і називають ірраціональним, тобто, якщо розуміти це слово буквально, таким, що "знаходиться за межами розуміння". А значить залишається тільки святкувати.

 Ведуча: Свято – добре. Та повернемося до буденності. У нас в гостях , ще один гість – великий знаток математики та математичних фокусів, знаний всіма та невідомий для всіх – містер Ігрек.

Ігрек: Математика - наука велика, пречудовий витвір здібностей людського мозку. Застосування математики дуже широке. Яку б науку ви не вивчали , де б не працювали,всюди потрібні математичні знання.

Ведуча:  А в дитинстві ви любили математику?

Ігрек: Хто в дитинстві займається математикою, той розвиває увагу, тренує мозок, волю, виховує в собі наполегливість і завзятість у досягненні мети. За мою любов до математики небо нагородило мене здатністю визначати , числа пов’язані з вашим життям. Я, наприклад, можу вгадати вашу дату народження та вік. Можу продемонструвати, візьміть блокнот та ручку та виконайте дії :

Мультимедиа. Презентація 9.

  1. Порядковий номер місяця вашого народження помножте на сто.
  2. Додайте день вашого народження.
  3. Одержане число помножте на 2.
  4. Додайте 8
  5. помножте на 5.
  6. До одержаного число додайте 4 .
  7. помножте на 10.
  8. Додайте ще 4
  9. А тепер додайте свій повний вік (ціле число).
  10. Відніміть  444.

 А тепер всім , хто правильно обчислив , можу  повідомити  результат: останні дві цифри-ваш вік, перед ними - місяць та число народження.

Ведуча Цікаво!.  І багато ви таких фокусів знаєте?

Ігрек: Багатенько! Та це не сааме цікаве. Ось погляньте краще на екран. Зорові ілюзії – оце фокуси. Коли наш зір обманює наш розум, і навпаки.

Мультимедиа. Презентація 7.«Зорові ілюзії»

Відеофільм. Презентація 8

Ведуча  « Математика настільки серйозна, що корисно , не пропускаючи нагоди,робити її дещо цікавішою» Цими словами Б. Паскаля ми завершуємо лінійку  і пропонуємо продемонструвати, свою творчість  захоплення  математикою,  свої здібності  і просто свій інтерес , взявши участь у тижні математики  та здобути хороші оцінки .

 

Удачі Всім! Най щастить!

 

 

 

docx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку