Сценарій позакласного заходу на тему "Відлуння Чорнобиля"

Про матеріал

Презентація та сценарій містять історичні та наукові відомості про перебіг подій на Чорнобильській АЕС від 26 квітня 1986р до сьогодення. Презентація доповнена комп'ютерними моделями роботи ядерного реактора і поширення пожежі на четвертому енегроблоці. Абсолютно новими є відомості про новий безпечний конфайнмент, встановлений над АЕС у 2017 році.

Перегляд файлу

Сценарій Позакласного виховного заходу

 

ВІДЛУННЯ ЧОРНОБИЛЯ

Цілі:

  • Сприяти усвідомленню масштабу трагічних подій, розбудити почуття відповідальності перед наступним поколінням, почуття поваги і пам’яті до трагічних сторінок України;
  • розвивати почуття гордості за свій народ, прищеплювати любов до рідного краю,  розвивати в учнів потребу будувати, створювати, відроджувати заради України;
  • виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя – як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави; виховувати глибоку повагу до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства.

Обладнання:мультимедійна презентація, проектор або телевізор, свічки.

 

Хід заходу:

  1.      Порожні міста, порожні оселі…

Куди поділись люди, привітні та веселі?

Куди поділась радість і веселий сміх?

Чому тепер Чорнобиль є острахом для всіх?

Чому стоїть самотньо це місто серед поля?

Куди втекло життя, куди поділась доля?

 

  1.      Чому від цього слова мурашки йдуть спиною?

Чому лишились люди віч-на-віч з бідою?

Чому забуті герої, які нас врятували?

Вони за нас із вами життя своє віддали.

Із тугою у серці їм «Дякую» шепочу

Повторення історії, повірте, я не хочу.

 

Звучить пісня НеФормат —«Чорнобиль»

 

  1.      Чорнобиль. Чорний біль нашої землі. Скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи. Назва ця, Чорнобиль, походить від назви різновиду гіркого полину чорно-билки. Спочатку так іменувалося давнє населення, потім — місто, а згодом і електростанція. І мало хто знав, що у Книзі книг ‒ Біблії ‒ говориться про полин і пов'язану з ним страшну катастрофу.

 

  1.      «... засурмив третій Янгол, ‒ і велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. І спала вона на третину річок та водні джерела. І ймення зорі тієї Полин. І стала третина води, як полин, і багато людей повмирали з води, бо згіркла вона» (Апокаліпсис). Так і сталося. З того часу слово квітень завжди пов'язується зі словом чорнобиль, бо щороку 26 числа ми згадуємо про цю біду.

 

  1.      26 квітня! В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.

 

  1.      Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ.

 

  1.      О першій годині двадцять три хвилини сорок секунд. Коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподіване велетенське полум’я розірвало нічну темряву.

 

  1.      З руїн реактора виривається стовп зловіщого вогню, палаючих шматків графіту. Стовп стрімко, як фантастична ракета, піднявся в небо, освітлюючи корпуси атомної енергостанції, річку з верболозами. Ніч безвітряна і стовп стоїть між небом та землею, наче вагається, куди ж йому пустити свій корінь”.

 

  1.      Кажуть, що в час вибуху на станції, на мить зупинилися пташині пісні і навіть дихання планети. Висохла роса на густих травах і погасли ранкові зорі, а вже сонце привітало ранок кривавою, тривожною і трагічною зірницею. Наступала нова ера – ера атома-убивці.

 

  1. Сьогодні ми зібралися тут, щоб відмітити 25-ту річницю Чорнобильської трагедії.

 

  1. Як не дивно, люди іноді виступають ворогами природи, не задумуючись над тим. Що в першу чергу виступають ворогами собі. І тоді трапляється біла.

 

  1.  Найстрашніша трапилась у ніч з 25 на 26 квітня 1986 р. о 1-й год. 23 хвнад 4-им реактором Чорнобильської атомної електростанції.

 

  1.  Причини аварії є складними. Основними причинами є проектні недоліки га недотримання ряду експлуатаційних процедур.

 

  1. Це страшне свідчення того, до якої біди можуть призвести людська недбалість, безвідповідальність, байдужість

 

  1. 4-й енергоблок Чорнобильської АКС, введений в експлуатацію у 1484 році, був обладнаний реактором РБМК  потужністю 1000 МВт. У ньому містилося 1681 трубок з паливом (190т збагаченого оксиду урану) і графітова кладка в якості уповільнювача. Реактор охолоджувався водою під тиском.

 

  1. 25 квітня між 13:00 та 23:00  Потужність АЕС було знижено до рівня проведення випробувань (приблизно 700 МВт). Проте на вимогу диспетчерського центру реактор тримався на половині своєї потужності для забезпечення потреби в електроенергії. Керуючі стержні поступово піднімалися з активної зони для підтримки потужності.             

 

  1. Приблизно 23:00. Процес розвантаження продовжувався. Керуючі стержні були знову підняті -- реактор вже не працював у звичайному стабільному режимі.

 

  1. 26 квітня о 1:15. Всупереч процедурі оператори вирішили провести заплановане випробування і встановили автоматичне спрацювання сигналізації на «низький рівень» та «низький тиск» у паросепараторах.

 

  1.  1:22. Комп’ютер показав наявність в активній зоні еквіваленту лише від 6 до 8 керуючих стержнів, хоча автоматична сигналізація має спрацювати, коли цей рівень зменшується до еквіваленту 15 стержнів. Тим не менше, працівники вирішили продовжити випробування.

 

  1. 1:23:04. Для початку випробування були закриті впускні клапани турбіни, що призвело до збільшення               радіоактивності (через збільшення коефіцієнту пустотності)

 

  1. 1:23:40. Головний оператор наказав негайно опустити керуючі стержні, але через їх конструкцію це призвело до подальшого збільшення радіоактивності.

 

  1.  1:23:44. Реактор вийшов на пікову потужність. Почалися вибухи, після яких почалася пожежа.

 

  1. В активній зоні зламалися паливні стержні. Гранули оксиду урану перегрілися та зруйнувалися. Внаслідок їх контакту з охолоджувальною водою виник високий тиск, який розірвав паливні канали та змістив верхню плиту реактору (що важить тонни). Почали розлітатися палаючі уламки, в результаті чого виникли численні пожежі.

 

  1. Першими до реактора через кілька секунд по тривозі прибули пожежні ВПЧ-2 по охороні АЕС на чолі з начальником караулу В.Правиком. За караулом Правика прибув караул його бойового побратима лейтенанта Кибенка. Вони ринули у вируюче полум’я – у смертельну радіацію не за наказом командира, а за законом совісті, рятувати станцію і людей, не думаючи про себе, хоча добре усвідомлювали небезпек.

 

  1. Вогонь усе лютував, не вщухав. Начальник караулу лейтенант Правик по рації передав виклик №3, за яким усі пожежні машини Київської обл. негайно вирушили до Прип’яті. На допомогу примчав і начальник пожежної частини майор Телятников “Ніколи в житті, - сказав він потім, не було в мене дороги важчої, ніж ця – завдовжки у хвилини.

 


  1. Подій могло не буть тієї ночі,

А скільки сили віддано й життів

За те, що хтось у чомусь поспішив.

Чорнобиль - тільки лиш маленька віха

Загрозливої для людей біди,

Він є відлунням ядерного віку,

Й, можливо, в нім майбутнього сліди...

 

  1. Ті, що згоріли в огні

В перші хвилин двобою,

Землю прикрили собою,

Не залишили пости,

Мужньо стояли на герці,

Пам’ятник їм вознести

Треба у кожному серці.


  1. Усі вони молоді, вродливі, мужні. Вічна пам’ять їм, низький уклін усім покійним від усього людства. Навічно заснули герої  пожежні. Скромні плити будуть нагадувати нам і майбутнім поколінням імена Правика, Ігнатенка, Дибенка, Титенка, Тищури. Вічна слава героям!
  2. . Сьогодні ми запалимо свічку пам’яті й вшануємо їх хвилиною мовчання...

Хвилина мовчання. Дзвін або метроном

  1. Наслідки вибуху четвертого реактора Чорнобильської атомної сколихнули весь світ. В результаті аварії стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслись на великі відстані.
  2. Одразу після аварії 26 квітня 1986 року радянська влада в надзвичайно складних умовах і лише за шість місяців побудувала навколо зруйнованого реактору споруду, яку назвали «Укриттям».
  3. Збудоване над уламками 4-го енергоблоку на стінах, які витримали вибух, «Укриття» мало обмежити розповсюдження радіоактивних речовин, попередити потрапляння опадів (дощу, снігу тощо) у реактор, а також уможливити подальшу експлуатацію сусіднього 3-го енергоблоку. Але надзвичайно складні умови, в яких будувалося це «Укриття», не дозволили створити його за найвищими стандартами. Елементи даху встановлювалися дистанційно за допомогою кранів, тому їх неможливо було герметично підігнати один до одного чи надійно закріпити на опорах.
  4. Дуже велика частина зі 190 т палива, що було в реакторі, залишається всередині «Укриття». У нижній частині реактора також знаходиться дощова і тала снігова вода, що контролюється і періодично відкачується.
  5. Незважаючи на ці проекти, «Укриття» не відповідало вимогам безпеки. Крім цього, всередині існуючого «Укриття» неможливо виконувати роботи з розчищення
  6.   З будівництвом нового безпечного конфайнмента (НБК) роботи з перетворення Чорнобильської АЕС наближаються до завершення. Цього року ми стаємо свідками завершення одного з найважливіших проміжних етапів - насування НБК у штатне положення над об'єктом «Укриття». Це дає нам упевненість в тому, що проект буде завершений за графіком у листопаді 2017 року.
  7. Слово «величезна» навіть приблизно не описує цю споруду. Лише металева рама важить 25000 тонн

це...у 3,5 рази більше, ніж Ейфелева вежа

Висота 108 метрів є достатньою для того, щоб накрити Нотр-Дам де Парі

  1. Повна вага з обладнанням 36000 тонн
  2. Протягом 100 років - мінімального проектного терміну експлуатації - арка повинна буде витримувати всі кліматичні зміни. НБК розрахований витримувати перепади температур в діапазоні від -43°С до +45°С...
  3. НБК, що в чомусь нагадує авіаційний ангар, має загальну довжину 162 метри.... тобто довше, ніж два літаки «Боїнг-747»
  4.  2 дистанційно керованих крани дозволять працівникам демонтувати га видаляти високоактивні матеріали без входження в небезпечну зону
  5. Балка кожного крану має 100 метрів у довжину... та вигримує навантаження 50 тонн
  6. Людські ресурси 1200 робітників  на майданчику у пікові періоди будівництва
  7. Міжнародний персонал, що включає у себе громадян понад 27 країн
  8. Робітники закрутили понад 500 000 спеціально виготовлених болтів
  9.  Для захисту робітників на майданчику НБК від переопромінення застосовуються суворі дозові ліміти. Доза в основній будівельній зоні арки: 0,0075 мЗв/г

Середній рівень опромінення при рентгені зубів 0,014 мЗв/г

  1. Після збирання та оснащення кранами НБК був переміщений на 327 м у штатне положення, і почався завершальний етап його введення в експлуатацію.
  2. Для заливки фундаментів знадобилося 20000 м3 бетону або 3200 бетономішалок
  3. Складна вентиляційна система зведе до мінімуму ризик корозії, а отже необхідність заміни покриття.
  4. Площа зовнішньої обшивки  86000 м2 або 12 футбольних полів
  5. Арка була зібрана у західній частині майданчика у спеціальній зоні на відстані від пошкодженого реактора і потім насунена у штатне положення над існуючим укриттям. Робочий майданчик був розділений на три зони: існуючий об’єкт «Укриття» (укриття), монтажна зона та зона тримання.
  6. Першочергову увагу було приділено захисту навколишнього середовища та населення, а також безпеці персоналу. Під час будівництва на майданчику здійснювався постійний моніторинг рівнів радіації та забруднення повітря.
  7. ' Арку збирали на землі, оскільки рівень радіації зростає на висоті.
  8.  Робота почалася з очищення монтажної зони та демонтажу пустих будівель. Земляні роботи в монтажній зоні були зведені до мінімуму для того, щоб по можливості уникнути утворення відходів. По обидва боки від реактора були вириті дві широкі траншеї для закладення двох поздовжніх балок, що мали слугувати в якості фундаментів арки. У центрі були побудовані масивні блоки для веж, призначених для підйому та монтажу конструкції.
  9. Для обслуговування монтажної зони були побудовані спеціальні дороги. Будівельні роботи розпочалися з заливки бетонної стяжки.
  10. Тим часом у траншеях йшла підготовка до заливки глибокого фундаменту. В монтажній зоні це передбачало встановлення металевих паль діаметром 1 м на глибину в середньому 25 м.
  11. У монтажній зоні встановлені підсилюючі елементи і залиті бетонні блоки фундаментів для підйомних веж. Для захисту працівників монтажну зону (площею приблизно 90 тис. м ) засипано чистим ґрунтом в середньому па висоту 1 м і частково накрито бетонними плитами. Ці плити утворили робочу поверхню і забезпечили захист від будь-якої радіації з землі.
  12. Після цього можна було переходити до будівництва арки. Перші сегменти були зібрані на землі у монтажній зоні. Будівництво арко арки почалося з верхньої секції. Сегменти були з’єднані скобами, після цього на центральній секції було встановлено обшивку.
  13. Дані другорядні елементи арки були з’єднані з центральною секцією системою шарнірів . Після цього було здійснено перший підйом за допомогою веж. розрахованих на підйом вантажів вагою понад тисячу тонн. Арка поступово збиралася шляхом додання решти елементів.
  14. Підйомні вежі переміщені у кінцеве положення після додання останніх елементів в основу арки.
  15. Встановлено східну стіну. Встановлене обладнання для переміщення першої половини арки у положення для очікування (зона тримання) з метою звільнення монтажної зони. Після цього у такий самий спосіб зібрано другу половину арки.
  16. Паралельно з монтажем арки тривали роботи з будівництва бетонних направляючих у зоні переміщення та фундаментів у сервісній зоні. Бетонні палі у сервісній зоні будувалися безперервним методом (бетон закачувався по мірі підйому буру, а арматура встановлювалася у свіжий бетон одразу після витягування буру). Цей метод дозволив мінімізувати вібрації поблизу укриття. Також розпочалося будівництво допоміжної будівлі біля основи укриття, що слугуватиме центром управління встановленими в арці системами демонтажу та ізоляції.
  17. Усі структурні елементи зібрані у спеціальній зоні за межами майданчика, і максимальна кількість компонентів - включаючи електричне та механічне обладнання, вентиляційні шахти, труби та містки — була встановлена перед доставкою у монтажну зону для зменшення кількості операцій у безпосередній близькості до об'єкту «Укриття». Обшивка спроектована для захисту існуючого укриття від зовнішніх несприятливих факторів, а також захисту населення і навколишнього середовища від будь-яких витоків радіації. Встановлено складу вентиляційну систему, яка контролюватиме параметри всередині арки, регулюватиме температуру та вологість, а також обмежуватиме витоки в атмосферу.
  18. Після завершення другої половини арки першу половину повернено назад у західну частину майданчика для з’єднання з другою та утворення повної арки. Далі завершено встановлення скоб та з’єднання металевої обшивки.
  19. Арку обладнано мостовими кранами для демонтажу існуючого укриття та зруйнованого реактора. Ці крани були зібрані на землі т а підняті за допомогою кабельних приводів на висоту 85 метрів для встановлення на арці.
  20. Після доводки та випробувань гідравлічні домкрати перемістили арку на 300 м в остаточне положення. Після встановлення арки у положення над об’єктом «Укриття» сама арка та її торцеві стіни були з’єднані з існуючими конструкціями, і таким чином пошкоджений реактор було повністю ізольовано від зовнішнього світу.

Див. анімацію процесу будівництва

  1. Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна і нелегка, але все дається в порівнянні. Щастя нашої днини в тому, що ми живемо, що ті, що могли ніколи не народяться після 1986 року народились, живуть і вчаться творити прекрасне.

 

  1. Чорнобильська аварія - перший дзвінок у XXI століття. Нехай у цей день, День Національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в думах кожного з нас співчуттям і милосердям.

 

  1. Пречиста Діво, збережи цей світ,

А в ньому нашу рідну Україну.

Сади і гори, ріки і моря,

І пташину, і звірину, й людину.

Усім хто є, усім, хто буде,

Даруй здоров'я, чистоту і вроду.

Щоб їх ім'я, а в імені - любов

Передавалися від роду і до роду.

Щоб наша дума і дорога

Єднали глибину і вись.

Вола Чорнобильська пересторога:

Людство! Зупинись!

docx
Пов’язані теми
Фізика, Виховна робота
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку