Сценарій родинного свята "Шкільна родина про батька України"

Про матеріал

До шевченківських днів пропонується розробка позакласного заходу для учнів та батьків початкової та середньої школи. Родинне свято проводиться після певних організаційних заходів: оголошення про конкурси, що проводитимуться на святі: декламаторів та художників, залучення до участі батьків учнів, підготовка презентацій та книжкової виставки, обирання членів журі, прикрашання зали.

Перегляд файлу

РОДИННЕ СВЯТО

«ШКІЛЬНА РОДИНА ПРО БАТЬКА УКРАЇНИ»

 

Мета: виховувати шанобливе ставлення до духовної спадщини українського народу, любов до української мови, поетичного слова; продовжувати ознайомлення учнів зі сторінками життя і творчості Т.Г.Шевченка; сприяти удосконаленню навичок декламування віршів учнями; розвивати та коригувати усне мовлення учнів, пам'ять, творчу уяву; сприяти згуртуванню батьківського та учнівського колективів.

 

Присутні: учні, вчителі, батьки учнів початкових класів, члени журі, конкурсанти – учасники художнього конкурсу та конкурсу декламаторів.

 

Обладнання: портрет Т.Г.Шевченка, відео проектор, комп’ютер, екран, презентації «Тарасовими стежками», «Створення ілюстрації до вірша Т.Г.Шевченка», фотоекспозиція «Життя і творчість Кобзаря», книжкова експозиція «Наш Шевченко», ілюстрації до творів поета -  учасників художнього конкурсу, вишиті рушники.

 

План проведення відкритого виховного заходу

 

Ведуча:

- Ми раді вас вітати на родинному святі «Шкільна родина про батька України».

- Як ви гадаєте, кого наш народ називає батьком України?

- А розпочнемо наше свято виступом вокально-шумового ансамблю. У їх виконанні прозвучить українська народна пісня на слова Т.Г.Шевченка «Якби мені черевики».

 

Українська народна пісня «Якби мені черевики»

 

Ведуча:

- Для багатьох українців Шевченко означає так багато, що здається, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо. Та це не так. Шевченко — невичерпний і нескінченний, його поезія сучасна для всіх прийдешніх поколінь.  Він росте й розвивається в часі, в історії…  А ми… Ми на вічному шляху до Шевченка...

 

- А дійсно, давайте разом пригадаємо: що ми знаємо про Т.Г.Шевченка?

 

Евристична бесіда «Що ми знаємо про Т.Г.Шевченка?»

 

Ведуча:

- А зараз пропоную всім разом здійснити подорож до села, в якому народився і жив у дитячі роки майбутній Кобзар, разом пройти Тарасовими стежками.

 

Відеоподорож «Тарасовими стежками» (перегляд  презентації)

 

 Ведуча:

- Зі спогадів друзів поета та його власних щоденників ми знаємо, як Тарас Григорович любив дітей. Часто у неділю він збирав з півсотні малюків, накуповував їм усякої всячини і сам радів з їхньої радості. А ще він залюбки заводив веселі ігрища і захоплювався ними не менше, ніж його маленькі друзі. Любов'ю і турботою про майбутнє народу наповнена остання книжка Шевченка - його "Буквар".

- "Мене діти люблять,- з теплою втіхою говорив поет, - а  кого люблять діти, той ще не зовсім поганий чоловік!"

 

- А зараз давайте послухаємо, що діти говорять про Тараса Шевченка. Розпочинаємо конкурс  «Поезія, присвячена Великому Кобзарю». Запрошуємо молодших учасників цієї номінації.

 

Виступи учасників конкурсу «Поезія, присвячена Великому Кобзарю»

(1 група)

 

Ведуча:

- Образ Тараса Шевченка у віршах українських поетів є символом української нації, символом прагнення до свободи, символом, що надихає жити, боротися, кохати - як вічна святиня, як невмируща душа і  пам'ять українського народу...

- Послухайте поезії про Тараса Шевченка у виконанні наших наступних учасників

 

 

Ведуча:

- За виступами учасників конкурсу уважно спостерігало наше шановне журі у складі:

 

Представлення членів журі

 

Ведуча:

- Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.

- Ще змалку у хлопчика прокинувся талант художника. Вугіллям, крейдою, чорним олівцем (бо інших у нього не було) він малював скрізь, де тільки міг: на стінах, дверях, а як щастило, то й на папері. Все дитинство він мріяв вчитися малювати. І мрія хлопчика здійснилася: у 1845 році він закінчив художню академію і здобув звання «вільного» художника. Тарас малює портрети, картини, ілюстрації до віршів.

 

- А як створюється ілюстрація? Зараз побачимо…

 

Перегляд відео презентації «Створення ілюстрації до вірша Т.Г.Шевченка»

 

Ведуча:

- Тарас Шевченко дуже любив природу рідної України, її стрімкі річки і мрійливі села, біленькі хатинки і зелені гаї, зажурену вербу та червону калину. У своїх віршах він дуже красиво змальовує їх яскравими барвами.

 

- А чи такі ж яскраві барви на малюнках учасників нашого художнього конкурсу? Зараз ми з ними познайомимось. Наші конкурсанти підготували ілюстрації до віршів Т.Шевченка, що прозвучать у виконанні їхніх товаришів.

 

- Запрошуємо учасників конкурсу «Поезія Т.Г.Шевченка»

 

Виступи учасників конкурсу «Поезія Т.Г.Шевченка» ( 1 група), що супроводжуються ілюстраціями конкурсних робіт учасників художнього конкурсу.

 

 

Ведуча:

- Українці дуже люблять вірші Шевченка. З давніх-давен неписьменні люди вчили їх напам’ять і переповідали один одному. Але це було не складно, адже мова віршів поета настільки співуча та мелодійна, що багато віршів стали піснями. Ще одну пісню на слова Т.Г.Шевченка ми зараз з вами і послухаємо у виконанні Дмитра Петровича.

 

Пісня «Зоре моя вечірняя»

 

Ведуча:

- Багато віршів поет присвятив найдорожчій людині – своїй мамі, сестрам, нелегкій долі жінок того часу. Ось послухайте…

 

Виступи учасників конкурсу «Поезія Т.Г.Шевченка» ( 2 група)

 

Ведуча:

- Щиро дякуємо учасникам конкурсів за виступи та малюнки. Сподіваємося,  члени журі вже обрали найкращих.

- До слова для оголошення переможців запрошуємо Голову журі…..

 

Оголошення результатів конкурсів

Нагородження переможців

 

Ведуча:

- Вільна людина у вільній країні, красива природа, щаслива родина, усміхнені мати й дитина – ось що хотів бачити Тарас Шевченко у своїй батьківщині, цьому і присвятив все своє життя.

 

Пісня «Україна»

doc
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
15 липня 2018
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку