Сценарій-розробка "Зимове свято у школі".

Про матеріал
Цей матеріал можна використовувати для популяризації зимніх видів спорту та масового залучення учнів різних вікових категорій для занять фізичною культурою.
Перегляд файлу

 

                                           Юр’ївський ліцей

СЦЕНАРІЙ ЗИМОВОГО СВЯТА У ШКОЛІ

 

                           

 Вчитель: Половинко А.І.

 

 

 

 

 

          СПОРТИВНА ЧАСТИНА СВЯТА.

         Молодші учні готуються до змагання на лижах. Дистанція для 1 класу - 300м, II класу- 600м, III класу- 800м. В змаганнях беруть участь 2 команди. В кожній команді 6 учнів: 3 дівчаток, З хлопчиків. Судді виявляють переможців по кращому результату.

Потім суддя-інформатор оголошує про початок лижної естафети школярів молодших класів. В ній беруть участь 3 хлопчики які не брали участь в попередніх змаганнях.

Естафета включає три етапи. Довжина етапів першокласників - 100м, другокласників - 150м, третьокласників -250м.По закінченні естафети судді підводять підсумки командної боротьби, а також загальні підсумки естафети учнів молодших класів. Переможці одержують призи та подарунки. Потім усі запрошуються на “ Веселі старти”. їх програма включає ігри, естафети, конкурси.

 

« ЕСТАФЕТА ІЗ  ЗАГАДКАМИ»

Участь беруть дві команди І-ІІІ класів. В кожній команді по 6 хлопчиків і 6 дівчаток. Естафета включає шість етапів. Відстань між ними 30 м. Учасники стають парами на кожному із етапів (хлопчик і дівчинка) . Перші три етапи вони долають в одному напрямку, послідуючі три -  в зворотньому напрямку. Судять змагання двоє суддів - один знаходиться на лінії старту- фінішу, другий - на зворотньому етапі. На лінії старту перед кожною командою стоять санки. На них лежить не великий лист фанери, до якого прикріплено лист паперу та олівець. На листку записано 5 загадок (їх зміст одинаковий для всіх команд):

  1. Під гору конячки, в гору дерев’яшки { Лижі).
  2. Дуже швидко я біжу, а стояти ось не можу. ( Велосипед).
  3. Не кінь, а біжить, не ліс, а шумить. ( Річка).
  4. Ходить, ходить, а в хату не входить .( Двері).
  5. Одне багаття весь світ зігріє (Сонце)

По команді судді дівчинка, яка стоїть на першому етапі ,читає першу

загадку,

записує відповідь і сідає на санки. Партнер швидко везе санки до другого етапу. Тут вони передають естафету ( санки і листок з загадками) другій парі. Дівчинка вписує відповідь на другу загадку, після чого партнер везе її до третього етапу, а попередня пара вертається до лінії старту. По черзі міняючись , учасники закінчують естафету. Суддя зачитує зміст загадок і відповіді. За невірну відповідь команда штрафується на 0,5 хв. Виграє та команда, яка правильніше відповість на загадки і витратить менше часу на естафету. їм вручають призи, а всім учасникам - подарунки.

 

 

« НА САНКАХ З ПЕРЕСАДКОЮ»

 Беруть участь дві команди 5-6 класів. В команді 6 хлопчиків і 6 дівчаток. На відстані 10м, навпроти кожної команди ставиться прапорець. Біля перших учасників в колонах - санки ( дівчинка ), а другий ( хлопчик) швидко везе його до контрольного прапорця. Тут вони міняються ролями і рухаються у зворотньому напрямку. Команда, яка закінчила естафету першою стає переможцем.

 

«ХТО ШВИДШЕ»

В грі зайнято дві команди 7- 8 класів. В кожній команді по 3 хлопчики та 3 дівчинки. Всі вони шикуються в розімкнену шеренгу вздовж лінії старту і беруться за руки. Інтервал між командами - 3м. На відстані 40м від лінії старту- лінія фінішу. По сигналу судді всі команди одночасно біжать на лижах до лінії фінішу, не роз’єднуючи руки. Перемагає команда, яка першою перетне лінію фінішу, не порушивши при цьому правила гри.

 

« СНІГОВИЙ ТИР»

Беруть участь дві команди 3-5 класів по 6 чоловік у кожній. Команди шикуються в колону по одному, вздовж лінії старту. Інтервал між ними - 3м. Біля кожного учасника лежить 5 сніжків. За 8 м від лінії старту, проти кожної команди, кладеться гімнастичний обруч. По сигналу судді перший учасник команди кидає свої сніжки в ціль(обруч) від лінії старту, намагаючись попасти в середину обруча. Кинувши усі 5 сніжків він стає в кінці команди, а його місце займає наступний учасник. Виграє команда, яка попала найбільшу кількість сніжків в ціль.

 

« АЛЬПІНІСТИ»  

На підвищенні або на невеликій гірці ( можна і на рівнині ) кріпиться мотузка. Стоячи на лижах внизу без палиць, по сигналу судді, старує перший учасник , перебираючи руками мотузку , він починає підійматися ( ковзає) вгору. Піднявшись до кінця і торкнувшись рукою дерева або іншого предмета, до якого прив’язана мотузка, залишається на місці. Як тільки перший учасник торкнувся дерева, підйом починає другий учасник і т.д. Як тільки останній учасник піднявся на гору, усі спускаються вниз до лінії старту в тій послідовності, в якій піднімалися. Виграє команда, яка першою виконала завдання.

Після ігор-естафет проводяться лижні гонки учнів старших класів. Їх дистанція повинна відповідати нормативним вимогам шкільної програми. При підведені підсумків враховується масовість, а також, кількість учнів, що виконали нормативні вимоги.

Згідно програми свята, за лижними гонками іде лижна естафета учнів 7- 8 класів. В ній зайняті учні, які не брали участь в попередніх стартах. Дистанція для всіх одинакова. Дистанція прокладається, так, щоб усі добре бачили хід боротьби і могли підтримувати своїх товаришів.

По закінченні лижної естафети - змагання біатлоністів. В них беруть участь хлопчики 9 класу. Дистанція - 1,5 км. Стрільба замінюється метанням тенісних м’ячів або сніжків по мішеням , які розташовані на дистанції             ( фанерні щити 2x2м.) на відстані 15м з двома « вогневими рубежами » . Учасники виконують три кидки. За кожне непопадання в мішень учасник пробігає штрафне коло 3О м.

Одночасно з проведенням змагань, організовується конкурс                     « В СНІГОВІЙ МАЙСТЕРНІ» , де учні можуть продемонструвати своє вміння швидко зліпити сніговика. Кількість учасників у командах не обмежується , головне - швидкість та якість роботи. В цьому конкурсі рекомендується переможцями вважати всіх, бо усі учні значно добре ліплять “сніговиків” і виділити кого-небудь важко. Всі команди нагороджуються подарунками.

По закінченні свята проводиться парад учасників, на якому підводяться підсумки змагань, командам-переможцям вручаються подарунки, грамоти , призи.

Система підведення підсумків на всіх змаганнях єдина: за перемогу в кожному конкурсі, естафеті, завданні начисляється за 1 місце - 10 очок, за II місце - 8 очок, за III місце - 5 очок. За найбільшою сумою набраних очок визначаються переможці змагань.

doc
Додано
31 травня 2023
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку