Сценарій свята до Шевченківських днів для 5-9 класів

Про матеріал
Презентація до святкування Шевченкових днів для учнів старших класів. Презентація містить питання, відповіді та аудіо матеріали
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГРА ДЛЯ ОСВІТЯН207 років від дня народження Тараса Шевченка

Номер слайду 2

Ми потребуємо Шевченка як митця, мислителя, патріота. Але найбільше ми потребуємо його як сучасника. Саме тому осмислюємо й шукаємо його не в офіційних обгортках, а, наприклад, у формі інтелектуальної гри. Сподіваємося, вона буде для всіх цікавою та допоможе осягнути велич Кобзаря більш повно.

Номер слайду 3

ПРАВИЛА ГРИГРА МАЄ 6 ТУРІВ ПО 5 ПИТАНЬ У КОЖНОМУУЧАСНИКИ ОБГОВОРЮЮТЬ ПИТАННЯ І ЗАПИСУЮТЬ ВІДПОВІДЬ НА БЛАНКУ, КОЖНА ВІДПОВІДЬ ОЦІНЮЄТЬСЯ В 1 БАЛНА ОБГОВОРЕННЯ ПИТАННЯ УЧАСНИКАМ ДАЄТЬСЯ 1 ХВИЛИНА І ЩЕ ОДНА ПІДСУМКОВА У ТУРІ ПІСЛЯ 2 ТА 4 ТУРУ ОГОЛОШУЮТЬСЯ ПРОМІЖНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПІД ЧАС ГРИ БУДЕ 2 МУЗИЧНІ ПАУЗИГАДЖЕТАМИ КОРИСТУВАТИСЯ ЗАБОРОНЕНОУ РАЗІ ОДНАКОВОЇ КІЛЬКОСТІ ПІДСУМКОВИХ БАЛІВ МІЖ КАПІТАНАМИ ПРОВОДИТЬСЯ БАТЛ 

Номер слайду 4

1 ТУРПРАВДА ЧИ БРЕХНЯ?

Номер слайду 5

1. Т. Г. Шевченко мав зріст близько 164 см.

Номер слайду 6

2. Поему «Катерина» поет присвятив своїй матері.

Номер слайду 7

3. Останнє кохання Шевченка - Ликерія Полусмак.

Номер слайду 8

4. У світі налічується близько ста пам’ятників Кобзареві.

Номер слайду 9

5. Картина Шевченка «Катерина» зберігається в музеї поета в Каневі.

Номер слайду 10

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 1 ТУРУ

Номер слайду 11

1. Шевченко був не дуже високого зросту – близько 164 см

Номер слайду 12

2. Поема «Катерина» написана в Петербурзі наприкінці 1838 — на початку 1839 років і присвячена Василю Жуковському в пам'ять 22 квітня 1838 року, дня викупу поета з кріпацтва.

Номер слайду 13

3. Служниця його петербурзьких друзів, українка Ликерія Полусмак була останнім коханням Шевченка. На його прохання кріпачку Ликеру відпустили на волю. Це підштовхнуло дівчину, вже заручену з Тарасом Григоровичем, до сміливого флірту з його друзями та знайомими, що прикро і боляче вдарило по поетових почуттях. І цього разу його мрії про спокійну старість у родинному колі були понівечені й знищені чужою байдужістю… Поет розриває стосунки, а за три місяці помирає. Вона пережила його на більш, ніж півстоліття. Кажуть, останні десять років свого життя, поховавши чоловіка-перукаря і залишивши дітей на Московщині, Ликерія провела на могилі Тараса в Каневі… Приносила гостинці й роздавала дітям, довго сиділа на могилі й одного разу написала в книзі відвідувачів: “Сподіваюсь, ти бачиш, як я каюсь…”.

Номер слайду 14

4. У світі налічують 1384 пам’ятники, причому 1256 з них – в Україні. До речі, перший пам’ятник Кобзареві відкрили не в Україні, а в Казахстані у 1881 року в місті Форт-Шевченко, а за ним цього ж року в Харкові, у садибі Алчевських встановлено погруддя поета.

Номер слайду 15

5. Хоча картина Шевченка «Катерина» попередньо зберігалася в Чернігові та Харкові, тепер вона зберігається в Національному музеї Т. Г. Шевченка у Києві.

Номер слайду 16

2 ТУРАУДІОТУР

Номер слайду 17

1. «Заповіт» Шевченка відомий багатьом. Загалом налічується більше 60 музичних інтерпретацій цього твору, серед авторів - Микола Лисенко, Михайло Вербицький, Василь Барвінський, Гордій Гладкий, Станіслав Людкевич та інші. Хто є автором найбільш відомої усім нам музики до цього вірша Кобзаря?

Номер слайду 18

2. Якою мовою звучить вірш Тараса Шевченка?

Номер слайду 19

3. Цей читець має таке ж ім’я, як і один з гетьманів, якому Кобзар докоряв за те, що той “проспав Україну”. Чий це голос?

Номер слайду 20

4. Запишіть повну назву цього вірша за почутими рядками.

Номер слайду 21

5. Цей український рок-гурт має багато пісень на слова Т. Шевченка. А прізвище виконавця співзвучне з назвою дня тижня. Як називається цей гурт?

Номер слайду 22

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 2 ТУРУ

Номер слайду 23

Автором музики до «Заповіту» був Гордій Гладкий, український хоровий диригент, учитель музики, композитор з Полтави

Номер слайду 24

2. Вірш звучить китайською мовою.

Номер слайду 25

3. Вірш читав Богдан Ступка.

Номер слайду 26

4. Поема – послання Кобзаря має назву «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє»

Номер слайду 27

5. Рок-гурт “ Кому вниз” та їхній соліст Андрій Середа.

Номер слайду 28

Проміжні результати гри

Номер слайду 29

3 ТУРНАВКОЛО КОБЗАРЯ

Номер слайду 30

1. Цей чоловік мав сміливість відмовити найбільшому та визволити найменшого. Він любив свободу так само, як і той, кому допоміг. У Петербурзі до його прізвища дописали останню літеру, чим знівелювали походження. За легендою, коли цей чоловік все ж покидав «країну-мачуху», від образи та розчарування він доїхав до кордону, зняв увесь свій одяг і викинув його, щоб не брати з собою і пилюки. Назвіть його.

Номер слайду 31

2. У 1988 році цей письменник був відзначений особливою нагородою. Дивним чином його прізвище має чотири спільні літери з поширеною в народі назвою отриманої відзнаки. Назвіть прізвище цього письменника.

Номер слайду 32

3. Не дивлячись на те, що ця суспільно-громадська організація існувала лише з 1989 по 1992 роки, її вплив на розвиток української державності важко переоцінити. Історико-просвітницька, культурологічна, наукова діяльність об’єднала 140 тисяч членів. Назвіть цю організацію.

Номер слайду 33

4. Цей чоловік ніколи не займався тим, чим би мав займатися відповідно до прізвища. Хоча є автором пам’ятника Кобзареві в нашому місті та однофамільцем іншому письменнику. Про кого йдеться?

Номер слайду 34

5. У 1973-1975 роках автоматична станція «Марінер-10» вперше провела фотографування однієї планети з близької відстані. Було виявлено, що поверхню планети покривають кратери різних розмірів. За правилами Міжнародного астрономічного союзу їх називали на честь видатних художників, музикантів, письменників і поетів. Відтак один із 300 кратерів цієї планети отримав ім’я Кобзаря. Діаметр кратера Шевченко – 137 кілометрів. На якій планеті знаходиться цей кратер? 

Номер слайду 35

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 3 ТУРУ

Номер слайду 36

1. Цей сміливий чоловік - Карл Брюллов

Номер слайду 37

2. У 1988 році національною премією ім. Т. Г. Шевченка відзначили сучасного генія Валерія Шевчука.

Номер слайду 38

3. Ця суспільно-громадська організація - товариство української мови ім. Т. Г. Шевченка

Номер слайду 39

4. Скульптор Іван Гончар.

Номер слайду 40

5. Кратер Шевченка знаходиться на Меркурії

Номер слайду 41

4 ТУРПРО ВСЕ ПОТРОХУ

Номер слайду 42

1. Усім відомо, що портрет Шевченка розміщено на стогривневій купюрі. А які рядки розміщено поруч з портретом? Запишіть перший рядок.

Номер слайду 43

2. Це «видання» «Кобзаря» має свою особливість. Його створив український майстер Микола Сядристий. Що це за особливість?

Номер слайду 44

3. Ця етнографічна група українців живе на північних і південних схилах гір від річок Лімниця і Тересва на сході до річок Уж і Ослава на заході. Найімовірніше, саме з цієї групи походить особа, дуже близька Шевченкові. Ким вона йому доводилася?

Номер слайду 45

4. Шевченко заробляв пристойні гроші не як поет, а як модний портретист. Сьогодні його назвали б хіпстером XIX століття, адже значну частину коштів Кобзар легко витрачав на гарний одяг. Зокрема, у своєму щоденнику поет писав про особливе задоволення, отримане від придбання предмету одягу, що вартував величезні на той час гроші - 100 карбованців. Що це був за одяг?

Номер слайду 46

5. Основною освітою Тараса були два роки навчання у церковно-парафіяльній школі. Хто ж навчав малого козачка польській та французькій мовам?

Номер слайду 47

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 4 ТУРУ

Номер слайду 48

1. Свою Україну любіть, Любіть її во врем’я люте, В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть.

Номер слайду 49

2. Найменша книга - «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра, – набагато менше од макового зерняти. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі та мініатюрні, що гортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Перепліт зшито павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Номер слайду 50

3. Мати. Батьки матері Шевченка Катерини Бойко були переселенцями з Прикарпаття.

Номер слайду 51

4. Цей предмет одягу - гумовий плащ-макінтош.

Номер слайду 52

5. Малого козачка польській та французькій мовам навчала баронеса Софія Григорівна Енгельгардт. 

Номер слайду 53

ПРОМІЖНІ РЕЗУЛЬТАТИ ГРИ 

Номер слайду 54

5 ТУРЕРУДИТ

Номер слайду 55

1. У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав книгу, яка вийшла накладом у 10 тисяч примірників з благодійною ціллю. Як називалася ця книжка?

Номер слайду 56

2. У місті з цим гербом є музей, присвячений найвідомішій книзі Шевченка. Назвіть це місто.

Номер слайду 57

3. Цей портрет внесений до Книги рекордів України. Створювали його ночами впродовж двох тижнів. У якому місті він знаходиться?

Номер слайду 58

4. 1860 року Шевченко був удостоєний звання Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картиною нідерландського художника, представника золотого століття голландського живопису «Притча про робітників на винограднику». Назвіть ім’я цього художника.

Номер слайду 59

5. Сучасники генія стверджували, що Тарас Григорович захоплювався випивкою. Тихий за тверезості, випивши алкоголю, Тарас міг вступити у бійку, лаявся. А яким був улюблений напій Шевченка?

Номер слайду 60

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 5 ТУРУ

Номер слайду 61

1. У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав «Буквар» для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

Номер слайду 62

2. Це місто – Черкаси.

Номер слайду 63

3. Внесений до Книги рекордів України мурал має площу 500 м² та знаходиться у Харкові, на стіні 17-поверхового будинку за адресою: проїзд Садовий, 30.

Номер слайду 64

4. Ім’я цього художника – Рембрандт ван Рейн.

Номер слайду 65

5. За твердженнями сучасників, улюбленим напоєм Кобзаря був чай з ромом.

Номер слайду 66

6 ТУРЗАВЕРШАЛЬНИЙ

Номер слайду 67

1. Шевченко прожив 47 років. Скільки з них він прожив в Україні?

Номер слайду 68

2. Я музу юную, бывало,Встречал в подлунной стороне,И Вдохновение летало. С небес, незваное, ко мне;На все земное наводило. Животворящий луч оно -И для меня в то время было. Жизнь и Поэзия одно. Яку подію об’єднують автор цих рядків, 2500 рублів та один нащадок італійців?

Номер слайду 69

3. Назва цієї солоної водойми перекладається з тюркської як «острів». І справді, останнім часом вона нагадує більше сушу, ніж водойму, тому це місце стало регіоном екологічного лиха, а не місцем для проведення описових експедицій. Назвіть цю водойму.

Номер слайду 70

4. «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине… От де, люде, наша слава, слава України!». Ці рядки взято з поеми «Кавказ» чи з вірша «До Основ’яненка»?

Номер слайду 71

5. У 1964 році режисер Володимир Денисенко зняв картину «Сон» про життя Кобзаря. Хто виконав головну роль у цьому фільмі?

Номер слайду 72

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ 6 ТУРУ

Номер слайду 73

1. Шевченко прожив в Україні всього 15 років.

Номер слайду 74

2. Викуп Шевченка з кріпацтва.

Номер слайду 75

3. На честь Тараса Григоровича Шевченка названі морська затока в Аральському морі та вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу.

Номер слайду 76

4. Ці рядки взято з вірша Шевченка “До Основ’яненка”.

Номер слайду 77

5. Головну роль - роль Тараса – у фільмі “Сон” виконав Іван Миколайчук.

Номер слайду 78

ПРОМІЖНІ РЕЗУЛЬТАТИ ГРИ 

Номер слайду 79

ПІДСУМКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ГРИ

Номер слайду 80

ДЯКУЄМО ЗА УЧАСТЬ!

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку