Урок- гра "Біографія та рання творчість Т.Г.Шевченка"

Про матеріал
Матеріал на допомогу учителю Закріпити набуті знання; відтворити найяскравіші моменти життя поета; стимулювати учнів до подальшого вивчення творчості; вчити творчо і глибоко підходити до аналізу художнього твору, виховувати культуру читання.
Перегляд файлу

УРОК- ГРА

ТЕМА: Підсумковий урок. Біографія та рання творчість Т.Г.Шевченка.

МЕТА: Закріпити набуті знання; відтворити найяскравіші моменти життя  

               поета; стимулювати учнів до подальшого вивчення творчості; вчити

               творчо і глибоко підходити до аналізу художнього твору,

               виховувати культуру читання.

ОБЛАДНАННЯ : Ілюстрації до творів Т.Г. Шевченка, «Кобзар», плакат.

ХІД  УРОКУ

І. Організаційний момент.

    Клас ділиться на дві команди. Два  інших учні допомагають учителеві при визначені балів.

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

ІІІ. Основна частина уроку.

  1. «Хто більше»

Умова: Потрібно дати максимальну кількість відповідей за певну кількість хвилин.

Для 1-ї команди:

  1. Коли Шевченко був викуплений з кріпацтва? (22 квітня 1938 р.)
  2. Український письменник, що один з перших підтримав Шевченка як поета? (Є. Гребінка )
  3. Назвіть перший поетичний твір Т.Г.Шевченка, коли він був написаний? ( « Причинна», 1937 р.)
  4. Як звали дочку титаря з поеми « Гайдамаки» ? ( Оксана)
  5. З якого твору слова:                                                                                              « Чорна хмара з-за Лиману                                                                                                  Неба сонце криє,                                                                                                 Синє море звірюкою                                                                                                  То стогне, то виє».   (Іван Підкова )                                
  6. Про кого сказано і в якому творі?                                                                              « О Боже мій милий і така твоя воля,                                                               Таке її щастя, така її доля!»  (Про дівчину з твору «Причинна»)
  7. Членом якої політичної організації у 1946 році став Шевченко? (Кирило-Мефодіївського товариства)
  8. Що пов’язує Шевченка з іменем Катерина? ( Сестра )
  9. З якого твору слова:                                                                                             «Ішов кобзар до Києва                                                                                             Та сів спочивати.                                                                                           Торбинками обвішаний                                                                                            Його повожатий»    ( «Катерина» )

 

                             Для 2-ї команди :

 

  1. Художник, який помітив у Шевченка справжній талант живописця і став йому допомагати ?     ( І.Сошенко )
  2. У якому році вийшов «Кобзар» Шевченка ? (1840 )
  3. З якого твору слова :                                                                                 « Візьміть його…  бо покину,                                                                                Як батько покинув, - »  ( « Катерина» )
  4. Як звати сина Ганни з поеми « Наймичка» ?  ( Марко )
  5. З якого твору слова:                                                                                             «…Та благайте, просіть Бога,                                                                      Нехай на сім світі                                                                                          Мене за  вас покарає,                                                                                                За гріх  сей великий»  («Гайдамаки»)
  6. У якому творі зустрічаються образи очерету, вітру, чайок?  ( « До Основ’яненка » )
  7. Яке прізвище отримав Ярема з твору «Гайдамаки» ? ( Галайда )
  8. З якого твору слова і кого характеризують?                                                                    « І у хаті, і на дворі,                                                                                                    І коло скотини,                                                                                          Увечері і вдосвіта;                                                                                                А коло дитини                                                                                                    Так і пада, ніби мати »  («Наймичка», Ганну )
  9. Хто такий титар із твору «Гайдамаки» ? ( Церковний староста, батько Оксани )

 

  1. « Юні літературознавці »

Умова :  Визначити які з цих фраз належать перу Т.Г.Шевченка.

  1. І більше вже не вернеться не сміх, ні сум,                                                            Лиш дещо з них обернеться у постать дум.   ( Б.Лепкий )
  2. В неволі, в самоті немає,                                                                                             Нема з ким серця поєднать.                              ( Т.Шевченко )
  3. Не вмре поезія, не згине творчість Духа                                                                  Поки живе земля, поки на ній живуть.             ( Олена Пчілка)
  4. Орися ж ти, моя ниво,                                                                                                 Долом та горою!                                                                                                                   Та засівайся, моя ниво,                                                                                              Волею святою!                                                     ( Т.Шевченко )

 

  1. « Темна конячка »

Умова: Командам даються ілюстрації  до творів Шевченка. Знайти і зачитати рядки із творів, до яких належать дані ілюстрації. Дається 5 хвилин.

 

  1. Конкурс капітанів

Умова: Капітани відповідають по черзі, кожна правильна відповідь – 1 бал. (витягують кульки з номерами)

  1. У скільки років Шевченко залишився круглим сиротою? ( В 11 років )
  2. Яку освіту здобув Шевченко? ( Академія мистецтв у Петербурзі)
  3. Коли відбувся перший арешт Шевченка?  (1847 р.)
  4. Кому присвятив поему « Катерина»? ( В.Жуковському)
  5. Як називали сліпого кобзаря, який ходив за гайдамаками? ( Волохом )
  6. З якого твору слова:                                                                                             « Високі ті могили                                                                                     Чорніють, як гори                                                                                                      Та про волю нишком в полі                                                                                        З вітрами говорять »      ( « Іван Підкова » )

 

  1. «Гонка за лідером »

Умова: Хто дасть найбільше правильних відповідей, кожна правильна відповідь – 1 бал.

1 команда

  1. Жанр твору «Тополя» ? (Балада)
  2. Дівоче прізвище матері поета. (Катерина Бойко)
  3. Перший ліричний твір поета. ( «Доля»)
  4. Посібник, укладений Шевченком. («Букварь южнорусский»)
  5. Скільки братів було у поета? (Два)
  6. Коли народився Т.Г.Шевченко? ( 9 березня 1814 року)
  7. За скільки викупили поета з неволі ? (2500 рублів асигнаціями ( 45 кг чистого срібла))
  8. В якому селі народився Шевченко? ( Моринці)
  9. Як називалася карета в поемі «Катерина»? (Берлин)
  10. В якому році вийшла друга збірка Кобзаря? (1860)
  11. Що означає прізвисько Галайда? (Бродяга)
  12. Кому присвячена поема «Катерина» ? (Жуковському)
  13. Професія Івася з поеми «Катерина»? (Міхоноша)
  14. З якого твору слова:                                                                                          «Сидить батько кінець стола,                                                                                        На руки схилився;                                                                                        Дивиться на світ божий:                                                                                     Тяжко зажурився»           («Катерина»)

2 команда

  1. Жанр твору « Катерина » ? (Поема)
  2. Скільки сестер було у Шевченка? ( 5)
  3. Коли помер поет ? (10 березня 1861 року)
  4. Скільки запросив Енгельгардт за Шевченка? (5000 рублів асигнаціями)
  5. В якому селі пройшло дитинство поета? (Кирилівка)
  6. Як звали сина Катерини. (Івась)
  7. В якому році вийшла  перша збірка Т.Г.Шевченка? (1840)
  8. Скільки творів увійшло в першу збірку? (8)
  9. Прізвисько Яреми, яке дали гайдамаки? (Галайда)
  10. Професія батька Оксани з поеми «Гайдамаки»? (Титар)
  11. Кому присвячена поема «Кавказ»? (Якову де Бальмену)
  12. Як звали жида з поеми «Гайдамаки»? (Лейба)
  13. З якого твору слова:                                                                                          «Ідуть дівчата в поле жати                                                                                     Та, знай, співають ідучи:                                                                                       Як проводжала сина мати,                                                                                         Як бивсь татарин уночі»   ( « Причинна»)
  14. З якого твору слова:                                                                                       « Обідрана, сиротою                                                                                                                   Понад Дніпром плаче;                                                                                                                                                                                                                     Тяжко-важко сиротині,                                                                                            А ніхто не бачить…»          («До Основ’яненка»)

 

ІV. Підсумок уроку

V. Підбивання балів та визначення переможців.

VІ. Домашнє завдання.                                                                                         Повторити біографію Т.Г.Шевченка

     

 

 

 

 

   

docx
Додано
4 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку