Сценарій свята "Масляна"

Про матеріал

Сценарій для проведення свята Масляної із конкурсами для учнів 8-10 класів. У розробці увага акцентується на останніх трьох днях Масляного тижня (п'ятниця-неділя)

Перегляд файлу

МАСЛЯНА

Пісня «Масляна»

Муз. О.Злотника - вірші О.Вратарьова

Ой, дорослі і малята, ой, ви хлопці і дівчата,
Вас ми раді привітати, добру пісню проспівати!
Всіх запрошує на свято і широка, і багата,
Масляна! Масляна! Масляна! Масляна!
Приспів:

А вже скоро в нас весна, наче квітка чарівна.
Вже не довго до тепла - до Петра і до Павла.
Великодень в добрий час поспішає вже до нас.
А сьогодні - гай гуде! Щира масляна іде!

Гуляй, Масляна, як треба, не забудемо ми тебе
І млинці твої гречані, і вареники в сметані!
Ти співай, моя родино, щоби жито уродило.
Масляна! Масляна! Масляна! Масляна!

Приспів:

Заходить Масляна, дівчина у святковому українському вбранні, тримаючи в руках макітру з варениками.

Учениця:
А ось і гостя наша дорога, Масляна.

Учень.

 Душа ти наша, Масниця,
Цукрові твої вуста,
Солодка твоя мова!
Прийшла до нас у гості
На широкий двір,
На горах покататися,
У млинцях повалятися.

 

Масляна: Моє вам шанування.  Я - Масляна. У мене личко біленьке, щічки рум’яненькі, як пампушечки. Веселий я спеціаліст по млинцях, пиріжках та варениках. У  вас уже чотири дні гостюю, скоро вже й прощатися будемо. Але не треба сумувати. До вас поспішала, щоб з вами пограти і себе показати.  

Чекають тут вас усілякі забави.
Веселощі, звісно, чекають на славу.
Тож вушко своє, друже, гостро тримай.
Кмітливість і вправність скоріш проявляй.
А принесла я вам пиріжки із сюрпризом. Проведемо гру, яка називається «Пиріжки з ґудзиками».

(Учасникам роздають пиріжки. Масляна оголошує, що в одному з них сюрприз, (в якому, вона сама не знає,)  3 маленьких ґудзики. Завдання гравців – з’їсти пиріжки, а той, кому попадуться ґудзики, покаже їх усім присутнім.  Масляна попереджає, що потрібно бути обережним, щоб не проковтнути ґудзика, та не подавитися.
Масляна
- Ой, як злякалися. Зубки свої поламати боялися? А як на мене, то все одно з чим пиріжки, якби їх тільки побільше було. А хто скаже, яку традиційну страву готували наші предки-українці на Масляну? (Чекає відповіді з зали). Правильно, млинці.

Саме з ними я до вас поспішала, сюрпризи та ігри приготувала. Але перш, ніж перейти до конкурсів, хто розкаже, чому саме млинці є традиційною стравою, що вони символізують? (Відповіді з зали).

 

Учениця. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за це сонце, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, червонуваті (якщо були зроблені з житнього борошна), які дуже нагадували сонячний диск, і являли собою символ сонця. До млинців готували олію, сир, сметану, мед, варення, навіть гірчицю.  Саме з цим і зустрічали довгоочікуване свято.

 

Масляна. Та годі говорити, продовжуємо грати. А гра називається «Мільйон дірочок». Прошу моїх помічників допомогти.

Учениця. (пояснює правила гри) Учасники повинні понадкушувати у млинці дірочки, але так щоб млинець був цілим і не порвався. Переможець той, у кого дірочок буде найбільше. (Приз - млинець ).

 

Масляна. От молодці! Ох і славно ми пограли, але не треба і про традиції забувати.  А хто мені підкаже, який сьогодні день? (відповідь із зали). Правильно, п’ятниця. А під час Тижня Масниць кожний день має свої звичаї та традиції. Тож послухаймо про традиції п’ятниці.

 

Учениця.

       З п’ятниці та до суботи

                  Ми не брались до роботи,

                  Бо були в нас посиденьки –

                  З пригощанням теревеньки.

 

Учень.  П'ятниця — Тещині Вечірки 

Ще в четвер увечері зять зобов’язаний був зайти до тещі, вклонитися їй у пояс і покликати до себе на млинці. А зранку з цією ж метою в будинок тещі він посилав «кликачів» — в основному своїх молодих родичів і друзів. Причому, чим більша кількість людей запрошувало тещу, тим краще — усе це символізувало пошану й повагу зятя і його любов до дружини. У цей день теща зі своїми подругами і родичами приходила з візитом в гості до зятя на млинці, а млинці в цей день пекла вже її донька. 

 

 

Учениця. У цей день зять зобов’язаний був виконати свій святий обов’язок — прокатати задоволену і ситу тещу вулицями села або містечка. 

Ті чоловіки, які були зацікавлені в хороших взаєминах з тещею, мчали на санях з вітерцем, з гиканням, вибираючи рівну дорогу. А ті, хто не боявся з тещею посперечатися і висловити свою незгоду, намагалися проїхатися поганою дорогою — з вибоїнами. Справедливості заради, слід зауважити, що на такий вчинок мало хто з зятів наважувався. Адже найголовніше — це мир так лад у сім’ї. 

Звучить музика. Входить теща й за нею зять.

Зять: (зловтішно) Теща-а-а!!!

Теща: (злякано) А?

Зять: Теща! Яка ж ти худа!
І щік не видать зі спини!
А ну, жваво до мене на млинці!

Теща: Іду, зятьок! Іду, милий!
Іду, дорогий!

Пісня зятя тещі (інсценізація під пісню). Зять пригощає тещу млинцями.

 

Зять. Ох і гарна ж у мене теща! Я тебе, теще дорога, не на санях, а на лімузині покатаю, як тільки ти мені його придбаєш!

 

Теща. Ох і наїлась я у свого милого зятя. А може й вас пригостити? Тож пропоную конкурс, для якого мені потрібно 4 хлопці, майбутні зяті. А моїх помічників прошу допомогти у проведенні конкурсу.

 

Конкурс 1.  (Хлопці виходять із зали). Завдання таке: перед вами тарілка з млинцями, хто перший з’їсть усі млинці, тільки одна умова -  млинці необхідно брати по одному, а не всі зразу.

 

Конкурс 2. А зараз нам потрібно подивитися, хто ж із зятів якнайшвидше і щонайкраще зробить будинок для улюбленої тещі. Для цього конкурсу необхідно дві команди хлопців по 4-5 чоловік у кожній. (Вибрати із зали). Завдання таке: із тих матеріалів і засобів, що є на столі перед кожною командою необхідно за незначний проміжок часу, доки буде звучати музика, зробити «дім» для тещі.

 

 

Зять. Ох і молодці наші майбутні зяті, а тепер завдання для майбутніх тещ. (На сцену запрошують 4 дівчини)

 

Конкурс 1. Дівчатам роздають листочки і ручки і швиденько необхідно записати рецепт приготування найсмачніших млинців. Для перевірки дають директору закладу як найдосвідченішій господині. Хто написав правильніше, той отримує приз.

 

Конкурс 2. Запрошуються 4-5 дівчат. Кожній пропонується на тарілці млинець, а на столі перед ними найрізноманітніші начинки. Ви, мабіть. Неодноразовов дивилися кулінарні шоу, так от Ектор Хіменес Браво, провідний шахівець шоу «Мастер-шеф»,  говорить, що смак страви значно мірою залежить не тільки від того, які ви компоненти додали під час приготування. А й від того, як ви зробили презентацію свого блюда. Так от тепер завдання:  кожній з вас необхідно зробити для свого млинця оригінальну і смачну начинку, а також зробити презентацію своєї страви і запропонувати її зятю, чия страва припаде йому до душі найбільше, та з вас і виграє.

 

Теща. Ох і молодці майбутні тещі! Дякую, зятьок, що почастував, час уже мені й додому.

 

Зять. Прощавайте, мамо, та приходьте до нас у гості частіше, не забувайте. Ія піду трішки відпочину. А ви тут розважайтеся.

 

Учениця. А ми пропонуємо вам дізнатися про традиції та звичаї суботи. Субота  - це  зовицині посиденьки. У суботу, на "зовицині посиденьки", молода невістка запрошувала рідню чоловіка до себе в гості. 

 

Пісня «Наша невістка», а в цей час невістка пригощає рідню.
Зовиця. Гарна ж у нас невістка, та щось у заміжжі засумувала за дівоцтвом. Тож, дівчатоньки, голубоньки. Розважти нашу невісточку. (Танець)

Ох і розважили, дякую вам.

Учениця. Як би не весело нам гулялось, але вже і прощатися час. Настав останній день Масляної - прощена неділя. В останній день Масляної, готуючись до Великого посту, годилося йти до родичів і сусідів та просити прощення за всі провини та нанесені образи, бо постування передбачало духовне очищення і примирення. Тому цей день ще називали Пущенням. У цей день усі - від мала до велика - просили один у одного пробачення. Молили забути образи, не робити зла. Якщо будете прощати людям прогрішення їх, то простить і вам Отець наш небесний.

Зять: (тещі) Ти прости мене, теще,
Ти прости, мила, та на 7 тижнів -
До Великого Дня!

Теща: ( зятеві) Ми з тобою, зятьок, не сварилися,
Ми з тобою, зятьок, не бранилися,
Бог тебе простить, і ти мене прости.

Учасники один до одного

- Прости мене, якщо я в чомусь перед тобою завинив.
- Бог простить,
- І вдруге прости!
- Бог простить...
- І втретє прости!
- Бог простить.

Разом всі артисти: (у зал)

- Простіть нас, люди добрі, якщо чим вас образили.

Учениця: У неділю з Масляною прощаємося, у неділю слізьми вмиваємося.

Учень: Прощай, Масниця, прощай!

Учениця: Прости, прости, Масниця,
                  До великих заговин,
                  До Христова дня!

Масляна:
Гуляйте, друзі, до ранку, до світанку. Танцюйте, жартуйте, а мені вже час!

Учениця: Масляна, Масляна, яка ж ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна!

Масляна: Не все ж коту масляна.

Виходить, прощаючись.

Усі:
Масляна, воротися!
До Великодня простягнися,
Від Великодня до Петра,
А від Петра та до тепла...

Учениця.
Ось і Масляна пройшла
Зустріч друзям принесла
Тож побажаємо усім
І дорослим і малим
Щастя, радості й добра
І весняного тепла.
 

 

1

 

docx
Додано
24 вересня 2020
Переглядів
618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку