Сценарій свята пісні «Пісня – душа народу»

Про матеріал

– Пісенна лірика – одне з найбільших мистецьких надбань українського народу. Нашу пісню легко впізнати вже за першими акордами. Надзвичайні мелодійність, гармонія, поетичність, чуйність, життєлюбність є невідємними рисами української пісні

Перегляд файлу

                    Сценарій свята пісні

                  «Пісня – душа народу»

1 вед.  – Доброго дня, шановні друзі – учні, вчителі, шановні гості!

2 вед. – Запрошуємо вас всіх на наше свято – свято української пісні.

1 вед. – Україна – співучий край. На світі більше немає землі, де пісні лилися б так широко і вільно, де так просторо було б голосу і музиці.

 

                                   Звучить пісня .

1 вед. – Пісенна лірика – одне з найбільших  мистецьких надбань українського народу. Нашу пісню легко впізнати вже за першими акордами. Надзвичайні мелодійність, гармонія, поетичність, чуйність, життєлюбність є невідємними рисами української пісні.

2 вед. – Звучить українська

                             Звучить пісня .

.

 

1 вед. – Мабуть, немає жодної української народної пісні, в якій не був би присутній український пейзаж, якщо не гора, так ліс,  не ліс, так річка, а не річка, так поле.

2 вед. – Але немає також ні однієї пісні, яка б оспівувала тільки одну природу. Завжди вона як жива істота, яка розділяє з людиною його долю, радість, горе, - природа і людина єдині.    

 

                     Звучить пісня

1 вед. – Пісня супроводжувала людей, які жили на території сучасної центральної України з давніх давен. Земля – родюча і прекрасна – була головним  багатством наших предків і тому дуже багато пісень український народ склав про своє основне заняття  - землеробство. Вони нам відомі як жниварські пісні

 

        ПІСНЯ  ой зелене жито.

2 вед. – Але серед українців завжди були не тільки осідлі землеробці, але й чумаки, які їздили на волах в Крим за товаром, заробітчани, які вирушали в дальню дорогу за кращою долею. Всі вони ночували в степу під відкритим небом, були свідками чудових світанків та заходів сонця, варили юшку біля вогнища – і співали пісень, про рідну землю, яка була далеко, про коханих, яких залишили вдома. Так народжувались ліричні пісні.

.

                             Звучить пісня

1 вед. – Мабуть настав час розповісти вам про цей чудовий інструмент, на якому акомпанують собі наші гості.

2 вед. – Бандура по праву вважається найулюбленішим інструментом українців. На ній кобзарі і бандуристи з давніх часів акомпанували власним билинам, псальмам, кантам, історичним пісням та думам, утверджуючи високе почуття патріотизму, національної гідності і принципи християнської моралі.

1 вед. – Бандура сформувалась у другій половині 18 сторіччя, коли до «загальнолюдського» лютнеподібного інструмента поступово було додано приструнки – струни на корпусі. Первозданні бандури мали корпус, видовбаний з верби, клена, липи, груші, горіха, мали різну кількість струн і виконували переважно акомпануючу функцію. В 20 сторіччі бандура зазнала удосконалення, завдяки чому, на ній можна виконувати різні твори вітчизняної та світової класики.

к».

 

2 вед – Особливо славиться своїми талантами наша рідна Полтавщина. Скільки талановитих музикантів народилися на її землі – і виконавців, і композиторів. Треба назвати такі імена як Микола Віталійович Лисенко – основоположник української класичної музики.

2 вед. – Композитор – пісняр Олександр Білаш, виконавиця пісень Раїса Кириченко, яку називали – «Наша Чураївна», та ще багато відомих та невідомих музикантів.

1 вед. – А говорячи про народні пісні як нам не згадати легендарну полтавчанку – Марусю Чурай. Скільки чудових пісень  вона склала. Серед них  дуже відома нам – «Засвіт встали козаченьки». Якщо ви будете в Полтаві, то біля театру ім. Гоголя стоїть прекрасний пам’ятник цій дівчині з нелегкою долею.

2 вед. – А зараз в Полтаві проживає талановита, прекрасна жінка, авторка багатьох пісень, які стали популярні на всю Україну – Наталія Май. Досить вам назвати її відому пісню «Мамина сорочка».

1 вед. – Наталія Май написала дуже багато пісень про матір. Вона сама чудова мама, виховує двох прекрасних доньок, які дуже часто виконують її пісні.

2 вед. – Зараз прозвучить «Пісня про

                           Звучить «Пісня про матусю».

1 вед. –Українці співають в печалі і в радості, у розлуці з коханими, працюючи й на відпочинку, бо ж така в нас доля – бути одним з найпісенніших народів у світі.

2 вед. – То ж співаємо друзі!  Співаємо так гарно і з такою наснагою, як це робить вокальний гурт

                        Звучить пісня 

1 вед. -  Кажуть, що пісня – душа народу. Це дійсно так. То ж любіть українську пісню, бережіть її. Хай звучить вона у всіх краях і не змовкає ніколи.

2 вед. – А наш  концерт, на жаль, закінчується. Ми вдячні всім виконавцям, які приймали участь у сьогоднішньому 

2 вед. – Дякуємо за увагу.

2 вед. – До нових зустрічей.  

doc
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
21 квітня 2018
Переглядів
6430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку