Сценарій свята "Як хліб потрапляє на наш стіл."Класному керівникові , 1 клас. Сценарій

Про матеріал
Сценарій свята " Як хліб потрапляє на наш стіл ". Класному керівникові , 1 клас. Сценарій.
Перегляд файлу

 

Як хліб потрапляє на наш стіл.

     Свято.

Мета. Систематизувати і закріпити знання дітей про вирощування та використання хліба, активізувати  словник дітей прислів’ями; прищеплювати учням бережливе ставлення до хліба; виховувати повагу до людей праці, патріотичні почуття до рідної землі.

  Обладнання. Сюжетні малюнки , колоски пшениці , коровай та різноманітні вироби з тіста, вишивані рушники,

малюнки дітей про хліб.

   Вчитель. Добрий день , любі гості !

Щиро вітаємо Вас у нашій господі!

    Учениця.

                        Гостей дорогих стрічаєм

                        Круглим , пишним короваєм.

                        З рушником берем таріль,

                        Коровай кладем і сіль.

                        Шанобливо хліб підносим

                        І , вклонившись, щиро просим:

  • Любий гостю наш, приймай         

Хліб гостинний – коровай.

    Учениця.

                        Візьміть у руки хліб духмяний,

                        Він незвичний , він святий,

                        Ввібрав і пісню , й працю в себе,

                        Йому до ніг вклонитись треба,

                        Він скарб найбільший на землі.

 Вчитель. Хліб – всьому голова. З давніх-давен він у великій шані в нашого народу. Це людська святиня. Одне з див на землі –хлібне зерно. Люди називають його житом ,від слова

« життя».

   Учениця. Як давно люди печуть хліб? Розкопки свідчать , що 7 тисяч років тому люди вже пекли в попелі коржі з ледь-ледь змеленого , а точніше – розтовченого в ступі зерна.

  У стародавньому світі – в Єгипті, Греції , Римі- вже користувалися дріжджами , які робили  хліб пухким і м’яким.

У Римі , наприклад , було триста пекарень , де випікали різні

сорти хліба- і для багатих , і для бідних.

     Кажуть , що мистецтво випікання хліба піднялося до небачених досі висот у середні віки – між п’ятим і чотирнадцятим століттями. Спочатку цим займалися монастирі , а пізніше спеціальні організації пекарів – цехи.

  З того часу хліб в Європі майже не змінився ні за смаком , ні за формою. Змінювалася лише техніка його випікання.

Вчитель.- Діти , чим пахне у нас в залі ?

                Теплий хліб , виплеканий теплими руками.

  Вірш « Чим пахне хліб».

                                  Чи знаєш ти , чим пахне хліб,

                                  Коли весною кілька діб

                                  Гуркоче трактор за рікою?

                                  Хліб пахне працею людською.

                                  Чи знаєш ти , чим хліб запах ,

                                  Коли жнивують у степах

                                  Твої батьки в гарячу пору ?

                                 Він пахне щастям  хлібозбору.

                                 Чим пахне хліб , чи знаєш ти ,

                                 Як поведуть твої брати

                                 Зерном наповнені машини?

                                 Хліб пахне соками земними.

                                 Чи знаєш ти , чим хліб землі

                                 Пахтить на вашому столі

                                 Весною , влітку і зимою?

                                   Хліб пахне радістю людською.

Вчитель. Багато людей працює для того ,щоб ми з вами їли

смачний хліб. Тракторист,комбайнер.

  Учень.  Припікає сонце –

                 Ой , гарячий день!

                 І комбайн у житі –

                 Наче корабель.

                 За штурвал я взявся :

                 Гей , комбайн , рушай!

                 Ми збираєм з татом

                 Гарний урожай.

Учень.    Переливчасто гуркоче

                Трактор на лану:

                Ллється , ллється із сівалки

                Зерно в борозну.

                Проросте воно й запахне

                Полем , чебрецем.

               Стане в мами під руками

               Теплим буханцем.

Учениця. Чи є більше щастя на землі ,

                  Як сіять хліб , виплескувать достаток!

                  У хлібі тім життя бере початок,

                 В нім сила нездоланних трударів.

Учень.     Нехай же з року в рік ,

                 Із роду в рід –

                 Не буде хліборобам переводу.

                 Хай слава їхня вічно не заходить ,

                 Аж поки сонце ллє на землю світ!

Учениця. Добрий врожай у просторах безмежних,

                 Праці віддячують щедрі поля…

                 Горда країна моя незалежна ,

                 Вільна й свята українська земля!

Вчитель. В Україні з давніх-давен ведеться , що хліб у хаті – то

багатство , сіль- то гостинність і щирість. Нашу Батьківщину називають хлібним краєм. Для українського народу хліб був не просто стравою – це була основа його життя і найдорожча святиня. В усі часи хліб берегли. Він з людиною від народження і до глибокої старості.

  Учениця. Імен багато має хліб,

                    Є гарні і незвичні-

                    Рогалик ,торт ,батон ,пиріг,

                    І паска , й паляниця.

                    Ще – бакалійник і калач,

                    Перепічка і піца ,

                    Галушка , коржик , пляцок .

Учениця. А скільки народ склав прислів’їв про хліб, щоб

пам’ятали люди, який він важливий у житті.

   Прислів’я.

 Хочеш їсти калачі , не сиди на печі.

 Хліб усьому голова.

 Піт на спині – хліб на столі.

 Сій вчасно , вродить рясно.

 Паляниця – хлібові сестриця.

Хліб – батько, вода – мати .

Учень. Пам’ятаймо, що в хлібі –велика праця.

             Пам’ятаймо завжди , що хліб – святий.

 Вчитель. Шануймо його так , як шанували наші предки.

                    Гості наші дорогенькі!

                    Добра вам бажаємо,

                    І за добрим звичаєм

                    Хлібом пригощаємо!

          Звучить музика , всі присутні смакують випічки.             

 

   

 

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 1 клас, Сценарії
НУШ
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку