Сценарій "Свято зимуючих птахів"

Про матеріал
Сценарій Свята зимуючих птахів для учнів початкових класів. В ньому розміщені матеріали не тільки про птахів нашої місцевості, але й цікаві конкурси з даної теми.
Перегляд файлу

Сценарій Свята зимуючих птахів

Мета:розширити і закріпити знання учнів про птахів, їхню поведінку і спосіб життя, про роль і місце у природі, про значення у житті людини й у природі; поглибити знання учнів про зимуючих птахів нашої місцевості, екологічні зв’язки між ними та навколишнім середовищем; розвивати  інтерес, спостережливість; навчити правил поведінки в природі, учити замислюватися над наслідками своїх дій; виховувати в дітей дбайливе ставлення до пернатих друзів, любов і милосердя до всього живого на землі, розвивати логічне мислення.

Обладнання:малюнки птахів, дидактичний роздавальний матеріал, грамоти, слайд-презентація

 

Хід заходу

 1. Розповідь учителя

   Птахи, які залишаються в наших краях на зиму, часто шукають собі притулку, страждають від голоду. Важко їм живеться, коли землю вкриє сніг. А особливо важко птахам, коли після відлиг раптом затріщать сильні морози, обледеніють гілки і стовбури дерев, вкриваються шкірочкою льоду кущі. Не дістатися птахам корму. У таку пору багато гине птахів, особливо молодих. Не встигають вони за короткий зимовий день знайти достатньо корму. Тому в такий скрутний час птахи знаходять собі друзів серед дітей і дорослих.

2. Вірші

1 – й ведуча. А чи знаєте ви, що горобці розмножуються по два – три рази на літо і своїх пташенят вигодовують майже виключно комахами, головним чином шкідниками зелених насаджень. У мороз і холоднечу горобці не залишають людину. Вийдіть зимовим ранком на вулицю. Навкруги біло – біло, дерева вкриті інеєм. Здається, усе живе завмерло. І раптом – голос горобця: «Жив…жив». Нашому горобцю в Бостоні (США) встановлено пам’ятник за порятунок садів від гусені. Зграйка горобців знищує до 3000 насінин різних бур’янів щодня. Як і інші птахи, горобці заслуговують повагу і потребують підгодівлі. Та й не тільки сірі горобці залишаються зимувати в рідному краї, звеселяючи наше око.

       2-й ведуча. Снігура можна визначити за смутними монотонними посвистами «гв’ю», а також за червоною грудкою. Узимку ці птахи живуть зграйками, дуже полюбляють ягоди горобини. Їдять також насіння та ягоди багатьох деревних і чагарникових рослин. Із серпня по квітень снігурі ведуть кочовий спосіб життя, залітають далеко за межі лісу. У зимовий період трапляються й у нас. Птах потребує охорони.

        1-й ведуча. Досить часто в саду, біля двору можна взимку побачити дятла. Його недаремно називають лісовим деревним лікарем. Кожне дерево обстукає він, відшукуючи комах-короїдів, і обов’язково  зловить їх, не даючи дереву загинути. А допоможе йому в цьому його язик, який прямо-таки чималенький – до12 см завдовжки та ще й дуже гнучкий.

     1-й ведучий.  Та чим холодніше стає на дворі, тим далі ховаються під кору комахи, і навіть дятлові нелегко їх дістати. Ось і починає дятел видовбувати насіння із шишок сосни і ялини. Таку їдальню, влаштовану на дереві, називають ще «кузнею». Дерева з «кузнею» знайти не важко: навкруги валяються розкльовані шишки та луски. Частина насіння із шишок падає вниз, а потім проростає. Так дятли сприяють поновленню лісів, парків. Користь усіх дятлів, насамперед, полягає в тому, що вони стежать за санітарним станом  дерев не періодично, а протягом усього року, адже дятли на зиму нікуди не летять. Існує кілька видів дятлів, назви яким дали через забарвлення. Є великий і малий строкатий дятли, є сизий дятел.

2-й ведуча. Поряд з дятлом завжди можна помітити зграйку синичок. Саме їм не під силу роздовбати тверду кору, але те, що не встигне помітити дятел, не пропустить зірке синиччине око. У кладці синиці 12-14 яєць. Вміщуються вони у гнізді тому, що воно як гумове, і цю еластичність надає йому павутина, що скріплює всі деталі. Кожна синичка за добу з’їдає  стільки, скільки важить сама. Якби людина мала такий самий апетит, то вона повинна була б з’їдати 40 буханок хліба за день.

3-й ведуча. Синиця велика розміром завбільшки з горобця. Веде осілий спосіб життя. Весну і літо синиці проводять у лісі, а восени збираються в невеликі зграйки й перекочовують ближче до житла людини. У тривалі морозні ночі зграйки синиць збираються разом і сплять, тісно пригорнувшись одна до одної, щоб було тепліше. У дуже морозні зими птахи гинуть не від холоду. Їм не страшний мороз, коли є годівниці з насінням  і шматочками несоленого сала.

1-й ведуча.  У садку нашої гімназії росте калина. І всі, напевне, помічали, що за кілька місяців на деревах не стає яскраво-червоних ягід. Це дрізд , або сойки ними поласували.

2-й ведуча. Є серед зимуючих птахів і такі, про які складено цілі легенди. Таким птахом є шишкар. Дзьоб у нього хрестоподібний, щоб легше лущити насіння. Пташенята не замерзають у найлютіші морози тому, що стінки гнізда товсті (до3 см), вистелені пухом, і дуже турботлива матуся не покидає гніздо  від тої пори, коли знесе перше яєчко, і до тої пори, коли з нього вилетять пташенята. Весь час і самку і пташенят годує тато шишкар. Соснове і ялинове насіння містить багато смоли. А тому птахи ніби просмолюються і ще під час життя перетворюються наче в мумії, тож і трупики їх після смерті довго не розкладаються, іноді зберігаються 15-20 років. А взагалі ці пташки дуже веселі і рухливі.

3-й ведуча. А взагалі птахи люблять говорити, іноді навіть «іноземними» мовами. Таких птахів називають птахами-пересмішниками. Найчастіше у нас можна зустріти прямо у дворі сойку. Іноді з кущів чути дзвінке стрекотіння, дуже схоже на сороче. Але, придивившись, ви побачите не сороку, а сойку. Є сойки, що імітують собачий гавкіт, нявкання та інші звуки. За розмірами цей птах трохи менший за ворону, має чорні вусики, синю смужку на крилах, чорний хвіст, буро-рожеве пір’я. Птах поширений по всій Україні,віддає перевагу дубовим лісам, тому що дуже любить жолуді. Узимку, коли голодно і холодно, за дрібними малопомітними прикметами сойка знайде схованку із жолудем, розкопає сніг і витягне із схованки свій запас або його частину. Та частина запасів, що залишилася не з’їденою, проростає молодими дубками. Так сойки саджають ліс, і не тільки саджають, але й розселяють дуби, адже жолуді важкі й самі далеко від материнського дерева не падають.

1-й ведуча Як бачите, нелегко доводиться птахам узимку. Багато з них гине не тільки від холоду, а й від голоду. А тому-то й повинні прийти їм на допомогу люди. Дуже люблять птахи ласувати розчавленим насінням соняшника і жолудів, а також насінням кавунів, динь, гарбузів, кабачків. Із задоволенням підберуть вони крихти хліба, зерна проса, які ви насиплете їм у годівнички, а синички ще й полюбляють несолене сало, яке ви підв’яжете їм  на нитці чи нанизите на дріт.

2-й ведуча. Та щоб весело співали наші птахи, їх обов’язково слід підгодовувати. Які ж годівнички годяться для цього? Це може бути стаціонарний кормовий столик з дахом, на який можна покласти багато різного корму, або ж автоматичні (самопідсипаючі) годівниці, для яких можна використати звичайну пляшку, що попередньо треба покрити матовим матеріалом, щоб не відлякувати пташок.

            3 ведуча Важко доводиться птахам узимку. Особливо важко буває синицям. Інколи з десяти перезимує лише одна.У мороз і заметілі птахи замовкають. Вони ховаються в затишні місця й настовбурчують пір’я. Так вони зберігають тепло. Часто взимку птахи гинуть від голоду. Саме голод для пташки страшніше, ніж холод.У морозну ніч голодні, ослаблені птахи легко замерзають або стають здобиччю хижаків. У цей час у дуплах або просто на снігу можна знайти замерзлих синиць, повзиків та інших птахів. Пташині годівниці виручають сторожів лісу і саду в таку пору. Отож, любі друзі! Станемо птахам друзями! А сьогоднішнє свято ми проведемо у вигляді конкурсів, де ви зможете показати свої знання, творчі здібності, дізнаєтесь багато цікавого та корисного про птахів, які у нас зимують або прилітають на зиму до нас.

1 ведуча

1.конкурс   Перед початком будь-яких змагань потрібна невеличка розминка.

   Питання для кожної команди. За правильну відповідь 1 – бал. Якщо команда утрудняється відповісти, відповідь можуть дати суперники. Будьте уважні!

  1. Які співочі птахи відлітають від нас весною, щоб восени повернутися?  (Снігурі)
  2. Який птах не в’є гнізда й не висиджує яєць? (Зозуля)
  3. Який найбільший птах в Україні? (Дрохва)
  4. Що найбільше полюбляє їсти синичка? (Сало)
  5. Кого із птахів називають маленьким злодієм? (Горобця)
  6. Що це за пташка із чубчиком? (Сойка)
  7. У назві якого птаха 40 літер? (Сорока)
  8. Який птах до зими біліє? (Куріпка)
  9. Який птах до зими в дуплах запасає дрібних гризунів? (Пугач)
  10. .Який птах має найдовший язик? (дятел 12 см) 
  11. Чому шишкар виводить своїх пташенят взимку? (основна їжа насіння шишок) 
  12. Який птах витримує температуру до мінус 110 градусів С? (гусак) 

2 ведуча

2.Конкурс художників – натуралістів

 Для проведення цього конкурсу потрібно два учасники від кожної команди: один художник, другий – добре знає життя птахів. Художник малює, а знавець розповідає.

   Доки команди виконують завдання, проведемо гру з уболівальниками. Гра називається «Пташині загадки». Хто відповість, отримає 1 бал для своєї команди.

 

А зараз слухаємо розповіді знавців та розглядаємо творіння юних художників.

 

3 ведуча

3. Конкурс капітанів

   Запрошуємо до конкурсу капітанів команд. Капітани, до бою! На вашу адресу надійшов таємний лист. І ваше завдання – якнайшвидше розшифрувати його.

 Таємний лист капітану! (Головоломки)

  Доки капітани розшифровують листа, ми подивимося з вами невеличке відео про птахів узимку.

  Слово нашим капітанам.

2 клас

 

Го

сні

со

го

      

Бе

ть

пта

хів!

 

ре

жі

ро

луб

 

ло

на

го

зи

 

си

по

ро

ма

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 клас

 

По

го

сні

хо

ня

До

 

дів

гу

лод

чен

 

по

ма

рі

но

ба

 

Си

гай

хам

взим

ку!

нич

 

те

пта

до

по

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 клас

 

 

По

го

сні

хо

по

ро

 

До

дів

гу

ло

ле

ка

 

по

ма

від

го

ло

ду!

 

мо

жіть!

мо

до

сн

ли

 

си

Ги

не

зи

іг

на

 

нич

те

рі

ма

мо

зи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

1 ведуча

4. Конкурс «Склади пазоли»

2 ведуча

5. Конкурс «Чорна скринька»

  Та команда, яка відгадає, що знаходиться в цій скриньці, отримає один бал.

 Цю пташину таємницю відкриває нам листопад. Що знаходиться в цій скриньці?

1 ведуча

6. Конкурс Розгадати зашифровані назви зимуючих птахів.

Бу + гол =голуб

Горб + очки = горобчик

Нора + во = ворона

Ніс + гур = снігур

Ця + сини = синиця

Оса + рок =сорока

 

2 ведуча

7.Наступний конкурс «Пісенний»

. Вам потрібно заспівати одну із пісень мовою якогось птаха, а ваша команда повинна відгадати цю пісню.

1. Цвірінь-цвірінь

2.Кар – кар

3.Ко-ко-ко

3 ведуча

8.Конкурс «Пантоміма»

Запрошую по одному із команд. Вам потрібно показати настрій птахів, а ваша команда має відгадати.

1.Пташці холодно

2. Весела пташка

3.Пташка клює зерно

1 ведуча

9. Конкурс «Склади назву птаха»

2 ведуча

«Заохочувальний приз»

А поки журі підбиває підсумок сьогоднішнього свята ми побачимо, хто у нас щасливчик .

У когось із вас під стільцем щасливий квиток. У кого на квитку малюнок птаха, той отримає заохочувальний приз.

3 ведучий

Молодці! Тепер послухаємо наше журі. Яка ж із команд одержала перемогу?

 

Оголошення результатів та нагородження команд.

doc
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку