Сценарій турніру "Ключі від форту Орнітологія"

Про матеріал

Сценарій у вигляді гри "Ключі від форту Орнітологія". Це турнір знавців птахів, де учні мають пройти різні цікаві випробування.

Перегляд файлу

Гра “Ключі від форту орнітологія “ 

 Учитель. Вітаю вас, дорогі друзі! Сьогодні в нашій школі проводиться турнір знавців птахів. Проходитиме турнір у вигляді гри «Ключі від форту Орнітологія».

 

У нашій країні близько 400 видів птахів. Ми так звикли до них, що часом починає здаватися, ніби ми їх добре знаємо. Чи справді це так? На жаль, ні! Ось вам перший приклад: із 400 видів птахів, які проживають у нашій країні, скільки ви знаєте? (Учні називають птахів, учитель підраховує.) Тепер ви самі переконалися.

 

 Але якщо ми почнемо спостерігати за птахами частіше, ми дізнаємося багато нового й отримуємо велику насолоду від знайомства, а може, і дружби з пернатими.

 

 Зараз я хочу представити вам команду учнів 7-9 класів, які виявили бажання позмагатися з фортом Орнітологія. (Представлення команди)

 

 Шановні гравці! Жителі форту Орнітологія радо вітають вас і бажають успіху у змаганні. Вони хочуть почути бойовий клич. (Команда вигукує: «Боротися,шукати, знайти – перемогти!»)

 

 Сьогодні, шановні гравці, форт Орнітологія запропонує вам цікаві завдання, до речі, не тільки біологічні, а й спортивні, гумористичні. Адже жителі форту полюбляють не лише біологію. Так як і ви, вони люблять спорт і гумор.

 

 Щоб перемогти, вам потрібно у випробуваннях здобути 10 ключів. Лише тоді ви зможете відімкнути скриню, в якій міститься скарб форту Орнітологія. До речі, якщо не зможете дістати  ключ у випробуванні, ви зможете звернутися до запитань запасні ключі видаються за правильну відповідь на запитання. Чи готові ви розпочали гру? (Відповідь команди) Якщо так, тоді гонг.

 

 Перше випробування – інтелектуальне, у ньому може брати участь уся команда.

 

 Який птах повисає на деревах зимою догори ногами, а донизу головою?

 

 Відповідь. Синиця. На гілках зверху сніг, а внизу комахи, їх личинки, яйця. Коли синиця так висить, їй легко добувати їжу.

 

(За правильну відповідь – 1 ключ)

 

Друге випробування. Знайти у пір’ї ключ, який підійде до замка.

 

Наступне випробування. Для участі в конкурсі потрібен один учасник. Перед вами курячі яйця (тенісні м’ячики) з приклеєними літерами. Вам необхідно за 3 хвилини знайти всі букви й відгадати слово.

 

(Підказка: це має бути назва птаха.)

 

Відповідь. Сорока

 

(За правильну відповідь – 1 ключ)

 

 А цей конкурс – для кмітливої дівчини. Ти повинна правильно назвати корм птахів.

 

(За правильну відповідь – 1 ключ)

 

Скільки у вас ключів? Ваш клич!

 

 Ну що ж, настав час для загадок. Для участі потрібен один учасник. На роздуми ти маєш 1 хв. Закінчи речення: «У птаха яйця формуються швидко й по одному, щоб не заважали під час …»

 

Відповідь. Польоту .

 

(За правильну відповідь – 1 ключ)

 

 Наступне випробування – для швидкої дівчини. У цьому залі жителі форту Орнітологія сидять на стільцях. Під одним знаходиться ключ, прикріплений до стілешниці. За хвилину тобі потрібно без сторонньої допомоги знайти цей ключ.

 

 Капітане, скільки ви маєте ключів?

 Наступне випробування – для цього випробування потрібен один учасник. Перед вами чотири  банки з різним умістом. На дні однієї з них – ключ. За 1 хвилину потрібно знайти його. Час пішов.

 

Ваш клич!

 

 А цей конкурс – для тендітної дівчини. На підлозі кульки, в яких є літери, що послужать підказкою місцезнаходження наступного ключа. З допомогою короткої загостреної палиці вам необхідно проколоти всі кульки, скласти слово – підказку та знайти ключ. На виконання завдання вам дається 3 хв. Час пішов!

 

   І знову загадка: «Чому птахи вживають багато їжі? Наприклад, синичка з’їдає її скільки, скільки важить сама. І це протягом доби».

 

Відповідь. Це пов’язано з витратами великої кількості енергії. Під час польоту її витрачається у 627 разів більше, ніж у стані спокою. Джерелом енергії служить їжа. Тому птахи вживають її у великій кількості.

 

(За правильну відповідь – 1 ключ)

 

 Наступне випробування – для всієї команди. Не користуючись підручними засобами, вам необхідно дістати ключ, який знаходиться високо на стіні. На виконання цього завдання у вас 3 хв. Ви готові? Тоді вперед!

 

Капітане, скільки ви маєте ключів?

 

 Можливо, слід припинити випробування? Отже, час іти до скарбниці. У вас є 3 хвилини і … (відповідно до кількості виграних ключів). Ви повинні вгадати ключове слово. Лише тоді скарбниця відкриється. Не забудьте, що всі виграні вами гроші, розділені між членами команди, переводяться в бали з біології. Отже, стимул є. Ви готові? Тоді вперед!

 

 

Підказки

 

  • Це може зробити кожен.
  • Це не гра, а корисна справа.
  • У певній ситуації її потребує кожна людина.
  • Іноді вона потрібна не тільки людям, а й тваринам.
  • Найбільше її чекають літні люди.
  • Найчастіше її надають рятувальні служби.
  • Вона може бути фізичною, моральною, матеріальною.
  • Вона має бути безкорисною.
  • Це слово можна прочитати на службовій машині.
  • Узимку вона дуже потрібна птахам.

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку