Сценарій уроку мужності "Не розчаровуйсь в Україні"

Про матеріал
Дана розробка сприяє вихованню патріотизму, містить історичні дані, інсценізацію вірша .
Перегляд файлу

Радивилівський НВК «Школа№1 – гімназія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок мужності

 

«Не розчаровуйсь в Україні»

 

 

 

Проведений у 10 –А класі

Кл.керівник: Матюшок В.А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015

Тема: Не розчаровуйсь в Україні

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, любові до своєї країни,  формувати почуття відповідальності за її майбутнє, вшанувати пам'ять загиблих на майдані та в АТО, розвивати в учнів творчі здібності.

Обладнання: проектор, вишиті рушники, символи України, портрети загиблих земляків, «Кобзар».

 

Хід заходу

 

1.Учитель.

Подивіться, будь ласка, у вікно: шепоче замріяний вітер слова кохання тендітній берізці, а день стоїть у шелестах цвіту дерев та яскравих кольорах весняних квітів. Обнялися голубе небо і молода зелена трава. Такою ми бачимо під весняним сонцем нашу рідну Україну. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися на Майдані, здобути волю, вибороти справедливість. Ми заявили про себе, як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті. Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».

Слайд1

2.Дівчина – Україна.

Україна, я – страдниця – мати,

Яка споконвіку була у ярмі.

Турецькім, російськім…

Та всіх не назвати,

Бо зайди є різні, а муки - одні.

Не тільки чужинці мене шматували,

Були і свої в нас жорстокі тирани.

Вони видавали укази й закони,

Тому і загинуло всіх нас мільйони.

Немов маля, що в муках народилось,

У долі, радості і різних неладах, -

Так я з неволі відродилась

І намагаюся стояти на ногах.

Ще зовсім молода і непокірна,

А на чолі – блакитно-жовтий стяг,

Прошу мені служити вірно,

Нехай Господь благословить мій шлях.

 

 

 

 

3.  Учениця1 Слайд 2

Багатовікова історія українського народу, народу-великомученика, на долі якого було досить лиха… Майже кожне століття, як свідчать джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. З XV століття, з часів козаччини, почалася національно-визвольна боротьба за побудову незалежної самостійної держави. Але шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж пів-тисячолітнє поневолення (1240 – 1991 р.)

 

 Учениця 2

 Вкрадена мрія про європейське життя 21 листопада 2013 року. Розгін  студентів на Євромайдані. Революція гідності. Небесна сотня, молоді люди, які поклали власне життя за демократичні зміни в нашій рідній Україні. Втеча екс – президента Януковича. Анексія Криму російським агресором Путіним.  Розв’язання воєнних дій на Донбасі терористами,  сепаратистами та російськими найманцями – це той шлях , якій проходить український народ за своє вільне майбутнє. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули  вороги і багато українців на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють на сході з терористами та проросійським сепаратистами, відвойовують та захищають кордони нашої держави .

 

4. Учениця

Стаття 65 Конституції нашої держави говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.  Наша армія існує для захисту кордонів рідної землі, а не для нападу на інші країни.

Учитель

Нам випало жити в непростий час. Час, коли ми починаємо по-справжньому відчувати себе українцями, час, коли і дорослі, і діти знають слова Гімну держави не тому, що змусили вивчити, а тому, що слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» сприймаються як жорстока реальність.

  Учитель

На жаль, сьогодні цілісність і єдність нашої Вітчизни треба захищати із зброєю в руках. Свій обов’язок перед країною виконують і Збройні Сили України, значна частина яких  перебуває на Сході, в зоні АТО. Вони – сміливі , хоробрі, мужні.

Слайд 3

5. Кожного дня до нас доноситься мова про мужність наших воїнів і їх мужні вчинки. Та чи кожен розуміє сутність цього слова?

 

Робота в парах Що таке мужність?

  • Му́жність — одна з чеснот, що виявляє моральну силу при подоланні страху. Мужність часто виступає як здатність переносити страждання, включаючи фізичну біль.
  • Мужність складається не в тому, щоб перебороти небезпеку, а в тому, щоб зустрічати її з відкритими очима.
       Іоанн Пауль Ріхтер
  • Я вважаю, що мужність - це та риса характеру людини, яка  може повноцінно проявитися лише  разом з іншими якостями особистості, такими як розсудливість, хоробрість і щиросердність
  • Якщо говорити загалом, то мужнім називають людей, які мають наступним переліком якостей характеру:
  1. Сміливість, безстрашність у вчинках, а не на словах.
  2. Сила духу, волі, характеру.
  3. Стійкість перед обличчям небезпеки і труднощів.
  4. Твердість у своїх рішеннях.
  • “Мужність не дається напрокат”(Ліна Костенко)

 

УЧНІ ВІШАЮТЬ НА ДОШКУ СИМВОЛІЧНІ ДОЛОНЬКИ

 

6.Учитель

Тобто мати мужність - це тільки півсправи, а ще потрібно вміти використовувати її на благо іншим. Саме такий шлях є запорукою справжнього прояву мужності, що почасту заслуговує називатися героїзмом. 

Так, ми дійсно можемо назвати наших захисників мужніми, адже щодня там, в АТО їм доводиться виконувати свою роботу, долаючи побутові, погодні труднощі і в той же час вони постійно знаходяться під психологічним тиском. Давайте переглянемо фото надані нам одним із учасників АТО,який на даний момент воює знову на Сході.)

 

(слайд 4 про військові будні)

Про волонтерівУчениця

Розкрадена, обезкровлена держава не завжди може в достатній мірі допомогти нашій армії та захистити життя військовослужбовців
В ці важки для країни часи  українці розгорнули кампанію зі збору коштів на підтримку Збройних сил. Наше місто теж підтримує вояків. Ми -єдина країна! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою

Слайд 5

7. Учитель. Неоголошена війна. Це не тільки бойова операція для учасників АТО, це страшні будні для мільйонів українських сімей,які залишилися без господарів, без чоловіків, без батьків, без синів. Вони пішли боронити нашу незалежність, а вдома день і ніч мами молять Бога, щоб їхні діти залишилися живими. Але  не всі повернуться додому

 

(міні – інсценізація)

 

Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

 

Голубко, не плач. Так судилося, ненько,

Що слово бабуню вже не буде твоїм.

Прийду і попрошуся в сон твій тихенько

Розкажу, як мається в домі новім.

 

Мені колискову ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває

Душа за тобою, рідненька, щемить.

 

Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

 

 

Учениця

 Болить зранена душа нашої держави - України. Болять рани наших мужніх воїнів-захисників, котрі захищають єдність нашої країни. Болять серця матерів, наші серця і душі, переживаючи за них – солдатів, які зупиняють терор і сепаратизм. А «Небесна сотня» продовжує поповнюватися іменами загиблих на Донбасі…

(Статистика) Слайд 6

З середини квітня 2014 р. по 28 лютого 2015 року, задокументована загибель принаймні 5809 та поранення 14740 людей на сході України. З них 1012 людей були вбиті та 3793 поранені в період з 1 грудня 2014 р. по 15 лютого 2015 р.

Загальна  кількість людей, які загинули у східній Україні станом на 2 березня,  майже точно перевищує 6000.

Учитель

Прошу вшанувати пам'ять всіх загиблих під час  антитерористичної операції хвилиною мовчання.

( Хвилина мовчання) слайд 7

9. Учитель ( слайд 8)

На жаль, є люди які запитують таке, які не вірять в перемогу і з недовірою ставляться до армії, уряду та чекають негайних змін у якості життя.

Всі ми маємо вірити, що скоро ми переможемо, бо правда на нашому боці і на нашу благословенну землю прийде мир та добробут.

 Вірш «Не розчаровуйсь в Україні»

Не розчаровуйсь в Україні

Не має єдності у нас,

То наша головна провина

За весь неволі довгий час.

Не розчаровуйсь в Україні,

А розумій її печаль.

Що робиш ти для неї нині -

У себе спершу запитай.

Не розчаровуйсь в Україні.

Вона -  свята, а грішні - ми.

В її недолі часто винні

Її ж бо дочки і сини.

Не розчаровуйсь в Україні,

Ідеї волі певним будь,

Бо тільки той є справжнім сином,

Хто вміє неньки біль збагнуть.

Не розчаровуйсь в Україні,

Вір, що мине важка пора,

Розквітне пишній цвіт калини

В садах достатку і добра!

 

 

Учитель

Так, актуальними є слова вірша

 Що робиш ти для неї нині -

У себе спершу запитай.

 

Стрічка для Дівчини- України

(Учні по черзі протягують стрічку та розповідають, що вони роблять для України, чим у майбутньому сприятимуть її розвитку)

 ( Пісня «Повертайся , солдате»)

 

 Підсумок

Учитель. Заради тих, хто загинув на Майдані та в АТО, не розчаровуйтесь в Україні, вірте у її квітуче майбутнє. Адже саме ви    майбутнє  України. То ж своїми знаннями, працею, здобутками створимо її культуру, своїми досягненнями прославимо її. Будьмо гідними своїх предків, любімо рідну землю так, як заповідав великий Тарас, бережімо волю і незалежність України, будьмо готові захистити рідну Батьківщину, поважаймо свій народ і його мелодійну мову.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку