Сценарій виховного заходу до Дня рідної мови

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе вчителю у вихованні справжніх патріотів України, зробить можливою подачу в ігровій формі відомостей про актуальність рідної української мови, а також дасть змогу здобувачам освіти закріпити отримані на уроках української літератури знання про творчий доробок письменниці зі Слов'янська Вікторії Станіславівни Щербатюк .
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу до Дня рідної мови (21.02.2022 р.)

 

Музично-літературна зустріч шанувальників української поезії

«Слово калинове»

Звучить мелодія, на екран виводяться слова-епіграф

(можна додати голос за кадром):

Словом калиновим квітни,  рідна мово,

І про нас нащадкам вістку донеси.

 

Звучить пісня «Мова солов’їна» (у виконанні учениць 7-А, 7-Б класів, 2 хв.)

 

І ведучий:   21 лютого у всьому світі відзначають День рідної мови.

ІІ ведучий:   Історія цього свята пов’язана  із жорстоким придушенням  в Бангладеші демонстрації протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови.

 

І ведучий:   У 1999 році на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено відзначати Міжнародний день рідної мови.

ІІ ведучий:  Із 21 лютого 2000 року до святкування Дня рідної мови приєдналася Україна.

 

І ведучий:  Для кожного народу рідна мова – не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш важливе. У мові –  глибина його духовного життя , його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв.  Мова – це ще й музика та мелодика, промовистий танок і барвиста пісня, дотепний жарт і батьківська турбота.

ІІ ведучий: Для кожної людини її мова – найкраща, найзворушливіша. У Міжнародний день рідної мови хочеться говорити про свою, українську. Для нас наша рідна мова співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики й квіткових пахощів. У ній – уся наша краса і неповторність. Нею вирізняємося серед інших народів.

 

І ведучий: Українська мова є однією з поширених мов світу. Іноземці, які вивчають нашу мову, вважають її красивою, милозвучною, колоритною, багатою. Шкода, що не завжди зважаємо на синонімічне розмаїття української мови. А вона плекає такі поетичні слова: невістульки (ромашки); віхола, люстерко, мереживо, вподобайка, блискітка…

ІІ ведучий:  Єдність слова і мелодії – це вже пісня. І від глибини слова залежить краса пісні, її ліричний колорит і навіть життя. Тому так любимо наші пісні.

Надпис на слайді:

Вікторія Щербатюк «Троянди мого кохання»

Вальс у виконанні учениці 5-Б кл. та учня 6-А кл.

(під пісню В.Щербатюк «Троянди мого кохання», 2 хв.)

 

І ведучий: Ми сьогодні маємо чудову нагоду відчути велике таїнство живого рідного слова, майстерно вплетеного у вірші поетеси зі Слов’янська Вікторії Щербатюк.

ІІ ведучий:  Вікторія Станіславівна є авторкою поетичних збірок «Берег любові», «Так просто про все і про тебе», захоплюється величчю рідного слова, досліджує його таїну, вміє творчо заглянути в царину її величності Рими. Тому їй вдається  легко і водночас так захопливо говорити про непрості життєві речі.

 

І ведучий: Слова у віршах поетеси звучать, неначе спів,

Лягають нотами між струн душі людської,

Не залишаючи геть видимих слідів

Від щирості незвичної такої.

ІІ ведучий:  Вікторія Станіславівна Щербатюк завітала до нас на свято. Із великою приємністю надаємо їй слово.

 

(Виступ Вікторії Станіславівни Щербатюк:  20-30 хв.)

Шукаю пролісків серед зими, шукаю слів несказаних початок...

(В. Щербатюк).

І ведучий: Шановна Вікторіє Станіславівно, на знак великої подяки за Вашу творчість і за ці чудові хвилини спілкування, проведені з нами, прийміть на добру згадку про цю зустріч наш солодкий подарунок

(ІІ ведучий поетесі вручає солодощі)

 

Танець у виконанні 4 учениць 12 кл. (під пісню «Ми-українці», 3 хв.)

 

І ведучий: На цій позитивній ноті ми завершуємо нашу музично-літературну зустріч шанувальників української поезії «Слово калинове»

ІІ ведучий: Щиро дякуємо всім присутнім за увагу. На все добре.

docx
Додано
24 травня 2022
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку