Сценарій виховного заходу "Хімія і твоє здоровя"

Про матеріал

Сьогодні гостро постає питання про здоров'я підростаючого покоління. Рідкісними є випадки, коли діти замислюються над тим, що ж насправді містять продукти харчування, як організм реагує на певні речовини. Складною продовжує залишатися ситуація зі споживанням алкоголю, тютюну і наркотиків серед підлітків. За останніми даними вона просто катастрофічна. Незважаючи на те, що в останні роки робота з молоддю по профілактиці значно активізувалася, дефіцит знань в учнів про наслідки цих проблем залишається значним. Тому для того, щоб підвищити рівень соціально-психологічної компетенції у підростаючого покоління, необхідно регулярно проводити заходи такого роду.

Перегляд файлу

                                              Сценарій виховного заходу  з хімії

                                              «Хімія і твоє  здоров’я»

 Навчальна мета:

ознайомити учнів із загальноприйнятими складовими здоров’я;

поглибити знання учнів з даного предмету;

з’ясувати позитивний і негативний вплив продуктів хімії на довкілля та організм людини.

Розвивальна мета:

розвивати логічне мислення учнів і навички роботи із різними джерелами інформації;

вдосконалювати їх хімічну мову;

формувати відповідальність щодо ведення здорового способу життя.

Виховна мета:

виховувати у учнів негативне відношення до застосування алкогольних напоїв,наркотиків та тютюнопаління, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критично відноситися до своїх вчинків;

спонукати учнів до роздумів;

формувати почуття відповідальності за збереження свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Актуальність теми: сьогодні гостро постає питання про здоров'я підростаючого покоління. Рідкісними є випадки, коли діти замислюються над тим, що ж насправді містять продукти харчування, як організм реагує на певні речовини. Складною продовжує залишатися ситуація зі споживанням алкоголю, тютюну і наркотиків серед підлітків. За останніми даними вона просто катастрофічна.

Незважаючи на те, що в останні роки робота з молоддю по профілактиці значно активізувалася, дефіцит знань в учнів про наслідки цих проблем залишається значним. Тому для того, щоб підвищити рівень соціально-психологічної компетенції у підростаючого покоління, необхідно регулярно проводити заходи такого роду.
Завдання виховного заходу:

підвищити рівень усвідомленості молоді про шкідливий вплив на організм людини наркотиків, тютюну і алкоголю;

сформувати почуття відповідальності за збереження чистого довкілля та свого здоров'я зокрема;

поглибити знання учнів з хімії.

Очікувані результати: отримані під час заходу знання учні зможуть застосовувати  не лише на уроках хімії, а й у своєму повсякденному житті; захід сприяє розумінню того, що найбільшим багатством кожного є здоров'я, яке легко втратити; підвищиться інтерес школярів до предмету; розвиватимуться навички роботи із різними джерелами інформації; використання у навчально-виховному процесі інформаційних технологій як засобу навчання, сприяє активізації пізнавальної діяльності учнів.

Обладнання: мультимедійна дошка, презентації, періодична таблиця хімічних елементів, плакати,

Етапи проведення виховного заходу:
(Кожен з етапів супроводжується презентацією)

                                                  Хід виховного заходу:
І. Вступне слово вчителя:
      Хімія - одна з природничих наук про речовини та їх перетворення. Ми живемо в такий час, коли ця наука проникла до всіх сфер життя. Від дня свого народження, ще не усвідомлюючи цього, людина починає спілкуватися з хімією. Малюк одержує штучне молоко, яскраві і кольорові іграшки, школяр - портфель, ручки, зошити.

Без цієї науки не можна виплавити метал, побудувати корабель, виготовити машину. Хімія, як наука, дуже потрібна і корисна людям. Люди які володіють міцними і глибокими знаннями з цього предмету приносять користь суспільству, не допускають ніяких екологічних катастроф, дбають про чистоту навколишнього середовища.

  То ж запрошуємо вас на наш захід, присвячений цій важливій науці. 

 

Ведуча 1: Хімія... Із цією наукою тісно пов’язане наше сьогодення.
"Широко простягає хімія руки свої в справи людські". Ці слова Михайла Васильовича Ломоносова не втратили своєї актуальності і в наші дні.

 

Ведуча 2 : Сьогодні цей захід присвячений цій важливій науці.

Хімія - цариця нині. Бо без неї - нікуди.
Носим ми тканину з нафти і п'ємо компот з води.
І таблиця всім відома, потихесеньку зроста.

Знати хімію - всім треба, хоч наука й непроста.

 

Ведуча1. Існує чимало шляхів пізнання світу та людей. Але погодьтеся, що найпершим і найпростішим з них є візуальний. Отже, зовнішність людини є однією з найголовніших складових її іміджу. Щоб досягнути нормального зовнішнього вигляду, потрібно насамперед дотримуватися елементарних правил особистої гігієни. Та, запевняю вас, це було б абсолютно неможливим без втручання хімії. 

 

Ведуча 2.  А чи можемо ми уявити своє життя без загадкового запаху парфумів, ніжного дотику пудри, спокусливого кольору губної  помади чи без акцентуючого  увагу лаку, для нігтів? Сучасна хімія володіє величезним переліком кольорів та якісних різноманітних парфумерних виробів і косметичних засобів.

 

Пісня на музику "Червона рута".
Ти признайся мені,
Звідки в тебе ті чари,
Я без тебе всі дні,
У полоні печалі.
Який крем мені взять,
виглядать щоб  красиво
І шампунь, щоби мать
Всім волосся на диво?
                    Приспів:
Хімія, мила, нерозгадана сила,
Ти у мене єдина, тільки ти, повір.

Дай  мені вроду,

Порошки, мило, соду.
Та очищену воду з синіх гір.

 

 Ведуча1. Підніміть будь – ласка, руки ті, хто люблять їсти і читати. Психологи стверджують, що ви занадто раціональні й нерідко робите кілька справ відразу.

 

Ведуча 2. А хто любить їсти на ходу? Ви постійно поспішаєте, тому що недисципліновані й погано плануєте свій час.

 

Ведуча1. А хто любить їсти швидко? Віддаєте перевагу прискореному ритму життя, прагнете відразу покінчити з усіма справами, щоб швидше почати нові.

 

Ведуча2.  Хто полюбляє їсти повільно? Вважаєте, що задоволення можна й потрібно отримувати від усього, навіть від дрібничок.

 

Ведуча1. А хто  дотримується режиму в харчуванні?. Ви педантичні, дисципліновані, дбаєте про себе, звикли берегти свій час.

Отже, ви зрозуміли, подальша розмова піде про хімію і харчування.

Значення харчування в житті людини важко переоцінити. їжа дає організму         енергію, необхідну для життєдіяльності. З неї ми одержуємо матеріали, потрібні для росту, розмноження і відновлення клітин. А для цього їжа повинна забезпечувати організм шістьма необхідними компонентами: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними речовинами і водою.

Ведуча 2.Для повноцінного життя людині потрібні макро- і мікроелементи. Часто саме через їх нестачу чи надлишок ми погано почуваємось і хворіємо на різні недуги. Ось  де  вони живуть.

Бор – овочі і м'ясо.
Іод – спаржа, буряк, горобина, редиска, помідори, ріпа.
Калій – капуста. Картопля, петрушка, курага, ізюм.
Кальцій – яблука, абрикоси, ожина, морква, сир, вишня, яйця, виноград, зелені овочі, квасоля,ананаси.
Сульфур – морква, огірки, свинина, суниця, цибуля.
Фосфор – боби, капуста, сир, печінка, горіхи, риба, гриби.
Флуор – питна вода, м'ясо, овочі.
Цинк – пророщена пшениця. 

 Ведуча1. На жаль, продукти, які ми так часто обираємо виявляються найшкідливішими. Так, жувальні цукерки, «чупа-чупси», окрім того, що містять велику кількість цукру, ще мають шкідливі хімічні добавки та барвники

Ведуча 2. У дешевих шоколадних цукерках, вафельних батончиках дороге какао замінюють жирами, які в усій Європі заборонені вже понад 20 років. Ці жири не виводяться з організму, накопичуються у кістках і м'язах, викликаючи тяжкі невиліковні хвороби.

Ведуча  1.  Солодкі газовані напої — небезпечна суміш цукру, хімії та газів, які швидко розносяться кров'ю. «Кока-кола», наприклад, - чудовий засіб для відмивання вапняного накипу та  іржі.

Ведуча 2. Картопляні та кукурудзяні чіпси — це суміш вуглеводів і жиру з оболонкою із барвників і підсилювачів смаку. Як ви розумієте, нічого натурального й корисного ці продукти не містять.

 

                                   «Небезпечна смакота». (інсценування гуморески)
 

Відвідувачка кафе:Довго гуляла на святі я містом,
                                І захотілося смачно поїсти.
                                От і кафе, кличу офіціантку:
                                Борщ український, будь ласка,подайте,
                                Склянку узвару, вареники з м'ясом...


Офіціантка: Пані, ну що ви?!  Кафе в нас сучасне:
                    Ось вам стейк, чисбургер, піца...

Відвідувачка кафе:Що вона каже і як воно їсться?!

Офіціантка:    «Фанта», «Мерінда», є «Спрайт», «Кока-кола», Ось і «Бонаква», а ще «Пепсі-кола». Є ще солодощі — тільки для вас:«Твікс, Джек, свіжі Снікерс і Марс»...

Відвідувач кафе.Це вона лається?

Офіціантка:    Прошу, сідайте!

Відвідувач кафе.Ой, щось погано, водички подайте!

 Ведуча 1.

На кухні в нас в кожній родині

Відомі змалку речовини:

Це сода й оцет, сіль й вода.

Їх забери – і вже біда!

Вони з дитинства нам знайомі.

Та до кінця все ж не відомі.

Про них дізнаємось багато,

Щоб добре їх нам, друже, знати.

 Ведуча 2.

Вогонь у темряву ночей

Приніс на землю Прометей.

На себе не надівши плаття,

Наш пращур вже розпалює багаття.

(Лунає мелодія «Танець вогню»  дівчата в червоному одязі з яскравою червоною стрічкою танцюють танець іскринки,що розгоряється)  

Ведуча 1.

Про вогонь  кажуть так в народі:

*Вогонь – добрий слуга, але поганий хазяїн.

*Гаси вогонь, доки не розгорівся.

*Вогонь – цар, а вода – цариця.

*Вогонь – біда, і вода – біда, а без вогню і без води ще більша біда.

 Ведуча 2.

Вогонь потрібний людству, дійсно.

Все сполучається із киснем.(запалює свічку)

 

 Ведуча 1. ( доторкаючись до «вогню») :

Я стверджую категорично:

Реакція екзотермічна!!( дме на палець).

 

(виходить кухар)

Кухар :

А щоб підняти в духовці тісто,

Нам допоможе сода, звісно.

(дослід сода з оцтом)

Та не одна, а в парі з оцтом.

Реакція йде дуже просто

І виділяється якраз

Потрібний вуглекислий газ!

Оцет є продуктом бродіння цукру у алкогольних рідинах. Оцтова кислота розповсюджена в рослинах як у вільному стані , так і у вигляді солей та складних естерів.

 А сода – це загальна назва натрієвих солей карбонатної кислоти.

Кальцинована сода – безводний карбонат натрію Na2CO3, а харчова або питна сода має формулу NaHCO3. Природна сода зустрічається  в озерах, у вигляді твердих відкладень. Ця речовина – один з основних продуктів хімічної промисловості. Вона використовується під час виробництва скла, мила, целюлозно – паперовою, текстильною, нафтовою та іншими галузями промисловості.

 Ведуча 2.

(звертається до кухаря):

За сіль ви не забули, друже?

Її відсутність не байдужа.

 

Ведуча 1.

Без неї не обходиться застілля.

Про сіль послухайте прислів`я:

*Без солі й без хліба погана бесіда.

*Ліпше недосолити, ніж пересолити.

*Недосіл на столі, пересіл на спині.

*Несолоно їсти, що з немилим цілуватись.

*Де багато невісток, там борщ солоний.

*Чоловік без друга, що їжа без солі.

Ведуча 2.

Її величність NaCl у природі більш відома під назвою галіт (кам`яна сіль). Вона забезпечує постійний осмотичний тиск крові, створює умови для існування червоних кров`яних тілець( еритроцитів), зберігає здатність м`язів скорочуватись, а в шлунку утворює хлоридну кислоту, необхідну для перетравлення та засвоєння їжі.

 

Ведуча 1.

За рік людина споживає 3-5 кг кухонної солі.

 

 

Ведуча 2.

А ось історична довідка.

*В Київській Русі князі платили своїм дружинникам та лісорубам сіллю.

*Від давньогерманського слова «галь» (сіль) виникли назви міста Галле, дрібної монети галер та Галичини.

*У Ефіопії вже на початку ХІХ ст. на соляні гроші – стандартні бруски солі розміром 65 на 5 см – можна було купити будь – який товар.

Лікар:

Ви, напевно, знаєте, що концентрація NaCl у воді Мертвого моря та солотвинських озер така висока, що у ній можна лежати на поверхні води. Така вода лікує нервові розлади, запалення суглобів, слонову хворобу. Вона гоїть гнійні рани. Глибоко під землею у соляних шахтах обладнані палати для хворих на астму. Стіни, підлога,  стеля  - усе це з NaCl.

А ще ін`єкції цієї речовини необхідні при холері.

 Ведуча 1.

Багато ми про сіль дізнались.

Ще борошно, мабуть, зосталось?

Ведуча 2.

Його забути не годиться!

Дарує борошно пшениця.

Поживні речовини вуглеводи

Нам додадуть і міцності і вроди.

Виходить жнець із снопом спілої пшениці.

Жнець:

Для трударя немає кращої палітри,

Ніж ці фосфати та селітри.

Вони врожаєм щедрим відродяться.

І золотом лани заколосяться!

А щоб нітратів не наїстись за столом,

Ти хімію вивчай, майбутній агроном!

(Лунає пісня «Ой, на горі та й женці жнуть»).

Ведуча 2.

Дослухай пісню до кінця

Й дізнайся про відомого курця.

(Після слів: «Проміняв він жінку на тютюн та люльку, необачний» виходить гетьман Сагайдачний, сідає з люлькою ). Співає на мотив «Підманула»:

Сагайдачний:

Люблю люльку я палити.

Як без неї мені жити?

Та в ній користі нема…

Підманула – підвела!

Приспів :

Ти ж мене підманула,

Ти ж мене підвела,

Ти ж мене молодого

З ума – розуму звела.

(виходить «Люлька» та співає)

«Люлька»

Слід тобі, мій любий, знати:

Можу бронхи я псувати.

З тютюном бач, не сама.

Підманула – підвела!

Приспів.

Я ж тебе підманула,

Я ж тебе підвела,

Я ж тебе молодого

З ума розуму звела.

 

Рак я можу спричиняти.

Колір ще зубів міняти.

Шкодь, як розуму  нема!

Підманула – підвела!

Приспів.

 

Сагайдачний :

Все тепер про тебе знаю.

Мати справу не бажаю!

З тютюном лишайсь сама.

Підманула – підвела!

Приспів

 

Лікар:

Тютюн – однолітня рослина із родини Пасльонових. Висушене листя тютюну після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для паління. До складу листя тютюну входять: нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли й ефірні олії; останні надають тютюну характерного запаху. Головна особливість хімічного складу тютюну, що відрізняє його від інших рослин родини Пасльонових, - вміст нікотину.

 

 

Ведуча1.

Крім отруйних речовин до складу сигаретного диму входять  ще радіоактивні ізотопи (Полоній-210, Плюмбум-210), що під час паління надходять до організму.Вони не тільки спричиняють онкологічні й судинні захворювання, але і викликають генетичні порушення.

 

Ведуча 2. Людина, що випалює за день 20 цигарок, одержує таку ж дозу радіації, якби їй зробили 200 рентгенівських знімків.

 

     Ведуча 1.ВСІ – ми любимо життя,а наше життя біжить у шаленому ритмі.


    Ведуча 2.А сьогоднішній час - час відбудов незалежної вільної України.


     Ведуча 1.Час боротьби за тверезий і здоровий спосіб життя та побуту,
       тому сьогодні ми не можемо не згадати про етиловий спирт,який вивчають у курсі

                   хімії 9 та 11 класів..
     Ведуча2. алкоголь - це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. 


Ведуча1. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також і інших важливих органів: серце, легені, шлунок, печінку, нирки. (відео фрагмент)

Ведуча2 Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша, ніж на організм дорослого, тому, що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алкоголь по всьому тілу.
Ведуча1  При концентрації етилового спирту в крові 0,5-0,6% у підлітка може наступити смерть,вживання підлітками та дітьми алкоголю не просто не бажане, а не допустиме!

 

 

Ведуча 2.

Прослухали багато інформації.

 

Ведуча 1

Для організму це шкідливі комбінації!

 

Ведуча 2.

В нас речовин уже чимало.

Не вистачає тільки…сала!

А сало ніжно зваблює тільцем,

І хліб наставив загорілу спину…

Якщо ти млієш, слухаючи це,

Ти не любить не можеш Україну!

Ведуча 1.

А сало якраз  придумали українці, але справжньою батьківщиною сала правильніше вважати Італію. Саме там, у місті Колоната, три тисячі років тому з`явилося лярдо – найперше сало.

Ведуча 2.

Причому ідея створити кулінарний шедевр із свинячого жиру належала рабовласникам, які шукали рецепт дешевої та калорійної їжі для рабів.

Як борщ й вареники зварити?

Що треба взяти, любі діти?(питає зал)

Ведуча 1.

Так, без води нема життя!

Це знає і мале дитя.

(лунає мелодія звуки річки або моря)

Плавно виходить «Вода» і каже:

Відкриваєш в кухні кран,

Н2О тече вам там.

А, як відомо, без води

І ні туди, і ні сюди.

     І подивись: з хмар у вікно

Стукоче знову Н2О.

А вам без мене, без води,

І ні туди, і ні сюди!

Ведуча 2.

В народі кажуть:

*Нема голоду, коли п`ється вода.

*Літа пливуть як вода.

Тиха вода греблю рве.

*Від вогню, води і злої жінки – боже борони!

Але іноді вода буває небезпечною.

Вода:А ось подивіться, наскільки я розповсюджена та всім потрібна.(демонструє таблицю «Вода»- слайд презентації).

 

Ведуча 1.

Український народ має багато пісень про воду. Ну, наприклад

Хлюпоче хвиля через край.

 Ведуча 2.У спеку дасть тобі напиться

                У полі милая криниця.

                                 Ой у полі криниченька

1.Ой у полі криниченька,

Там холодна водиченька.

Ой там роман коня пасе,

Катерина воду несе.

 

2.Роман коня покидає

Катерину переймає

Ой став роман жартувати

З відер воду виливати.

 

 

Ведуча 1.А в нас тече давним – давно

                 Старий та сивий наш Дніпро

 

                                Між горами старий Дніпро,
                              Неначе в молоці дитина,

                        Красується, любується
                       всю Україну.
                        А понад ним зеленіють
                        Широкії села,
                       А у селах у веселих
                        І люде веселі.
 

 

Ведуча 2

 (виходить в українському вбранні):

Нехай же вічно нам усім

Земля дарує хліб та сіль!

Ведучий 1: Наш захід вже підходить до завершення, то прийміть від нас ці щирі слова.
Спасибі Вам гості, за Вашу увагу
За Вашу сердечну, за дружню повагу
За оплески щирі, за теплі усмішки
Хотілось би з Вами побути ще трішки.

Ведучий 2: Прощатись нам настав вже час
Приходьте ще в гості до нас.
Пригощатись нам настала пора.
Разом:Усім ми Вам бажаємо Добра і смачного апетиту!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, Сценарії
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
2650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку