Сценарій виховного заходу. Конференція "Глобальні проблеми людства"

Про матеріал
Конференція на тему "Глобальні проблеми людства" представлена як окремий виховний захід, а може бути результатом презентації учнівських проектів з предметів природничого циклу.
Перегляд файлу

Глобальні проблеми людства

 

На сьогоднішній конференції ми з вами з’ясуємо які глобальні проблеми

людства існують на Землі, і які заходи ви можете запропонувати по їх вирішенню. Попередньо ви отримали випереджальне завдання і сьогодні виступатимете у ролі доповідачів, представників державних установ і охоронних закладів,  кореспондентів газет.

Учениця:  

- Глобальні проблеми людства торкаються усього людства загалом і кожної людини окремо. Вони вимагають їх негайного розв’язання. Слово «глобальний» походить від французського global – загальний, всесвітній.

До основних чинників, що сприяли виникненню глобальних проблем, можна віднести:

1. Швидке зростання населення;

2. Постійне нарощування промислового і сільськогосподарського виробництва;

3. Промислове виробництво та збільшення видобутку корисних копалин;

4. Забруднення навколишнього середовища та інше.

 

-  Глобальні проблеми людства – це сукупність проблем, які вимагають негайного рішення.

На конференції ми розглянемо такі питання:

1. Проблема війни і миру.

2. Демографічна проблема.

3. Сировинна та енергетична проблема.

4. Проблема голоду.

5. Екологічна проблема.

6. Проблема боротьби зі злочинністю та тероризмом.

 

- Однією з головних і актуальних проблем, яка стоїть зараз перед людством – є проблема війни і миру.

 

Кореспондент газети :

- У мене питання до представника ООН: - «Що представляє собою проблема війни і миру у світі?»

 

Представник  ООН:

- Найгостріша наруга над людством – це війна. На відміну від будь яких тварин, людина здатна з неймовірною жорстокістю вбивати собі подібних. Вченими підраховано, що за останні 6 тисяч років люди пережили 14513 воєн, у яких загинуло 3640 мільйонів чоловік. По суті, було вбито майже десяту частину населення планети. Забруднення людської свідомості ідеєю війни триває віками. Війна постійно «дорожчає». Якщо витрати на Першу світову війну становили біля 3 млрд. доларів, то Друга Світова війна обійшлася вже в десять разів дорожче. Наприкінці 80-их років витрати на озброєння становили вже 1 трильйон доларів. Це перевищує асигнування усіх країн на медицину, освіту і житлове будівництво.

Сьогодні немає гарантії, що в майбутньому буде мирне існування людства. Тому, що іще 5 країн мають ядерну зброю, 35 країн мають хімічну зброю, 15 країн мають технологію виробництва біологічної зброї, 20 країн можуть самостійно виробляти балістичні ракети. Нова світова війна  із застосуванням такого арсеналу зброї може знищити життя на планеті Земля.

Однак на планеті, на жаль, продовжують існувати так звані «гарячі точки» - райони військових конфліктів: Близький Схід, район Перської затоки, Індокитай, Латинська Америка, Кавказ, у Африці (Ефіопія, Судан), а також на жаль Схід України. (розповідь супроводжується показом регіонів та країн на карті)

 

Кореспондент газети:

- У мене питання до міністра внутрішніх справ: - «Ви можете назвати країни світу, які є лідерами за обсягами військових витрат?»

 

Міністр оборони:

- Майже половина світових військових витрат припадає на дві держави – США і Росію. Деякі країни, насамперед учасники довготривалих військових конфліктів (зона Перської затоки, Північна Корея та інші), витрачають на військові потреби понад 10 % свого ВВП. П’ять держав сучасного світу є  «ядерними» (США, Росія, Франція, Велика Британія, Китай). Їх ядерні арсенали становлять потенційну загрозу.

 

Кореспондент газети:

- «Які заходи ви можете запропонувати по стабілізації миру на Землі?»

 

Представник  ООН:

-  Для досягнення миру на всій планеті необхідно запроваджувати широке міжнародне співробітництво і нові політичні підходи у розв’язанні суперечних питань. Це роззброєння, готовність конфліктуючих сторін до ведення переговорів і певних взаємних поступок.

 

Учениця:

- Наступна глобальна проблема людства, яка заслуговує нашої уваги і  розгляду – демографічна проблема. Ваші питання.

 

Кореспондент:

        - У мене питання до демографів: «Розкажіть про демографічну обстановку у світі.»

 

Географ-демограф:

 - Із швидким темпами зростанням населення у світі виникла демографічна проблема. Особливо це стало помітно у другій половині XX століття. Прискорення темпів зростання кількості населення називають «демографічним вибухом».

Сьогодні на Землі проживає більше 6 млрд. чоловік. Постійне зростання населення викликає також проблему перенаселення. Воно створило і продовжує створювати соціальні і політичні проблеми для значної частини держав світу. До цих проблем додаються неконтрольоване зростання міст у країнах, що розвиваються, стихійна міграція, масовий голод у найбільш слаборозвинених  країнах, епідемії.

Проблема полягає в тому, що зростання кількості населення за темпами перевищує економічний і соціальний розвиток, тобто збільшується кількість безробітних, бідних, безграмотних, людей, що голодують, гіршає якість життя.

Вирішити проблему можливо за допомогою проведення відповідної державної демографічної політики. Індія та Китай, наприклад, проводять такі заходи: вони проводять політику скорочення народжуваності. Для цього вони:

-         підвищують мінімальний вік вступу до шлюбу;

-          видають дозвіл на народження дитини;

-          вводять різні фінансові санкції до тих, хто порушує або дотримується державної демографічної політики.

 

Кореспондент газети

- Чи існує демографічна проблема в нашій країні і яку програму по вирішенню цієї проблеми ви можете запропонувати?

 

Географ-демограф:

- В Україні дуже несприятлива демографічна ситуація. Якщо вцілому у світі кількість населення зростає швидкими темпами, то в нашій країні все навпаки. Так лише за останні 10-15 років чисельність населення в країні скоротилася на 8–10 %. Це відбулося головним чином за рахунок зниження його приросту, а також за рахунок виїзду людей з країни.

Я вважаю, що вихід є.

- Він пов’язаний з економічною стабілізацією, яка можлива за умов переходу країни до ринкової економіки. (Про це свідчать приклади таких країн, як Чехія, Польща, Угорщина, Естонія).

- Також країна проводить політику заохочення людей дітородного віку до народження дітей.

- Потрібно підвищити рівень медичного обслуговування та надання професійної медичної допомоги.

Всі ці заходи зможуть підвищити рівень життя в Україні і вирішують демографічну проблему нашої країни.

 

(відеоролик):

Матінко рідна. Земле моя!

Що сталося з тобою? – запитую я.

Відповідає ледь чутно крізь сльози:

«Чуєш. Вже близько погибелі грози!

 

Моя дитино, ледве тримаюсь,

Хіба живу я? Ні, тільки маюсь!

Хочеш спитати, хто лишенько вдіяв?

Ну то послухай, хто це затіяв.

 

Жила багата я, в цвіті пишалась.

В синьому морі вволю купалась,

Бджоли волосся моє колихали.

З квітів духмяних медочок збирали.

 

Небо блакитне було все спокійне,

Тіло моє було колись вільне.

Горя не знала. Творила добро.

Прийшла в світ людина – тільки на зло.

 

Ти не образься, я не про всіх,

Світ поділився на добрих і злих.

Де ж вони взялись, «мої хазяї?»

Нащо розграбили надра мої?

 

Кинули: діри, кар’єри, канали,

Навіть «спасибі» мені не сказали!

Як же я виживу – рани сочаться,

Хто їх загоїть? Лікарі мені сняться!...»

 

- Ви, мабуть. Здогадалися, що далі мова піде про екологічну проблему, яка є не менш гострою у сучасному світі.

 

Кореспондент газети

- У мене питання до екологів: «Як ви можете прокоментувати екологічну ситуацію  та які основні напрямки погіршення навколишнього середовища у світі?»

 

Еколог 1:

- Екологічна проблема є однією з найгостріших проблем людства. На кожного жителя землі припадає 20 тонн промислових та інших відходів на рік. Ще чверть віку назад було відмічено різке погіршення навколишнього середовища:

(слайди)

- забруднення повітря;

- забруднення гідросфери;

- забруднення грунтів;

- зростання шумових навантажень;

- засмічення великих територій відходами людської діяльності;

- збіднення видового складу рослинного і тваринного світу.

Людство уперше зіткнулось з екологічною проблемою, що набула планетарних масштабів.

Еколог 2:

(розповідь супроводжується із застосуванням мультимедійної установки)

- Я вважаю, що основними напрямками погіршення навколишнього середовища є:

1. Парниковий ефект. Порушується природна рівновага в атмосфері, що призводить до танення льодовиків в Антарктиді, а це в свою чергу призведе до підвищення рівня води на 50-100см. У результаті значні площі суходолу Землі будуть затоплені.

2. Руйнування озонового шару. Загроза надходить від господарської діяльності людини, що призводить до руйнування озонового шару.

3. Знищення лісів. Всім відомо, що ліси – це «легені планети», вони забезпечують Землю киснем. Наша планета втрачає лісовий покрив практично в усіх регіонах світу. Підраховано, що за сучасних темпів лісозаготівель, навіть у багатих на ліси країнах, його вистачить на 50-60 років (а на відновлення потрібно 100-120 років). З найбільшим розмахом ліси вирубуються у тропічному поясі. Сировину вивозять на експорт у Японію, США, Англію, Францію.

4. Процес утворення пустель. Цей процес відбувається в результаті нераціональних і екстенсивних методів експлуатації грунтів, перевипасу худоби, знищення рослинності. Щорічно із сільськогосподарського виробництва вилучається близько 6 млн. га земель. Особливого розмаху ця проблема набує у північних районах Африки.

5. Дефіцит прісних вод. Щорічно у водойми потрапляє величезна кількість неочищених стічних вод. До найбільш забруднених річок світу відносять: Дніпро, Дунай, Волгу, Рейн, Сену, Міссісіпі, та Аральське, Ладозьке, Балхаш, Великі Північноамериканські озера.

Глобальна проблема екологічного забруднення буде існувати до тих пір, поки все людство не об’днається для її вирішення.  Від цього залежить майбутнє наступних поколінь.

 

Кореспондент газети

- У мене питання до урядовців: «Ви можете навести приклади дій, завдяки яким може бути вирішена екологічна проблема?»

 

Урядовець:

-         Важливим прикладом можуть служити ряд міжнародних договорів, що

охороняють навколишнє середовище. Це такі, як:

1.     Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Де обговорюються

питання створення добровільного фонду екологічної безпеки. Відрахування в який,  мали б іти за рахунок конверсії та скорочення асигнувань по військовій потребі жержав.

2.     Австралійська програма «Мільярд дерев» розпочата в 1991 році, яка передбачає

відновлення лісів континенту.

 

Кореспондент газети:

-  Прокоментуйте екологічну ситуацію в нашій країні і які заходи ви можете запропонувати по її подоланню?

 

Урядовець

-         Охорона навколишнього середовища в нашій країні має важливе значення. Це

пояснюється тим, що саме в Україні сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – вибух на Чорнобильській АЕС і яка призвела до забруднення усих компонентів природи країни і усього світу.

(розповідь супроводжується із застосуванням мультимедійної установки)

 

( Фото, діаграма - Четвертий енергоблок ЧАЕС після аварії

                                                    ЧАЕС на мапі України

Карта радіоактивного забруднення ізотопом цезію-137)

 

Кореспондент газет:

-         У мене питання до головного лікаря міста: «Як вирішується питання

забруднення  природи у нашому місті і як забрудненість, засміченість впливає на здоров’я людей?»

Головний лікар:

-         Здоров’я людей нашого міста в останній час значно погіршилося. Рівень

інфекційних захворювань населення міста, по кишковій групі інфекції та туберкульозу, збільшився. Одними з причин цього явища є незадовільний санітарно – гігієнічний стан міста, небажання людей вчасно звертатись за допомогою в лікарські установи. В місті на неналежному рівні вирішується питання вивозу сміття (особливо це стосується приватного сектору), що призводить до утворення стихійних звалищ. Особливу тривогу викликає східна сторона міста, де стихійні сміттєзвалища набують великих розмірів (у районі вулиць:                                 ) Окрім цього у місті збудовані підприємства, які викидають у повітря шкідиві речовини і цим самим шкідливо впливають на здоров’я людей міста.  Нині на території міста працє два цегельні заводи, завод по виготовленні твердого палива, залізницею транспортуються у шкідливі хімічні речовини, це все  негативно впливає  на навколишнє середовище і на здоров’я людей.

 Отже засмічення міста, робота підприємств, залізничний та автотранспорт, певною мірою, забруднюють природне середовище нашого міста.

 

Учениця (читає вірш):

 

                                        Тож схаменіться, діти, Землі!

                                        Будьмо для неї усі лікарі!

                                        Поки не стане планета здорова –

                                        Мало надіятись тільки на Бога!

 

                                        Тож починайте процес лікування,

                                        Кожний із нас лікар – почесне це звання.

                                        Скажемо: «Ні!» усім вбивцям природи –

                                        Знову кристально дзвенітимуть води,

 

         Знову з джерел задзюрчать ручаї,

         Десь соловейко заллється вночі,

         Знову розкриються очі людини

         Жити повинні рослини й тварини.

 

Кореспондент газети:

-         Шановні екологи, запропонуйте свою програму боротьби із забрудненням навколишнього середовища міста.

 

Еколог:

(розповідь супроводжується із застосуванням мультимедійної установки)

-         В нашій програмі заходи, які ми пропонуємо провести найближчим часом  у східній стороні міста:

1.   провести роботу по прибиранню сміття у районі «старого» кладовища та на узліссі лісопосадки східної сторони.

2.     підготувати і розвісити листівки – заклики до місцевих жителів по прибиранню присадибних ділянок.

3.     Екологічній бригаді школи проводити систематичну роз’яснювальну роботу серед учнів про наслідки забруднення навколишнього середовища.

4.     Провести акцію «Посади дерево» у районі «старого» кладовища східної сторони та вести постійний догляд за ними.

5.     Медичній сестрі школи та педіатру провести  бесіду з учнями «Як забруднення навколишнього середовища впливає на здоров’я людини».

 

Учениця:

-         Усі попередні проблеми людства тісно пов’язані з наступною проблемою – проблемою голоду.

 

Кореспондент газети:

-         У мене питання до міністра харчової промисловості: «З чим пов’язана нестача товарів харчування у країнах світу?»

 

Міністр  харчової  промисловості:

-         Проблема полягає в тому, що зменшилися можливості забезпечення потреб населення в продуктах харчування. Земля може прогодувати вдвічі більше, ніж сучасне населення планети. Проте майже кожен десятий житель Землі голодує. Зоною поширення голоду є райони Африки, Південної Америки, Південно-Східної Азії. Саме в цих зонах розміщуються найвідсталіші країни. Ці країни не мають засобів на закупівлю продовольства в необхідних кількостях там, де є його надлишок. Отже, проблема голоду є соціальною, а не біологічною.

Способи вирішення цієї проблеми до кінця ще не зрозумілі. Але кожна країна намагається вирішувати її. Одним із заходів вирішення, я вважаю, є індустріалізація сільського господарства, його зближення з промисловим виробництвом. Ряд країн відмовились від застосування хімічних засобів і мінеральних добрив у сільському господарстві, що призведе до покращення якості продукції.

 

Учениця: 

-         Наступною глобальною проблемою є сировинна і енергетична.

 

Кореспондент газети:

-         Прошу прокоментувати цю проблему міністра енергетики: «Які на ваш погляд існують шляхи сьогодні по її вирішенню?»

 

Міністр енергетики:

-         Турбота про запаси необхідних ресурсів не тільки на даний момент, а й на перспективу завжди була властива людям. Однак у наш час споживання ресурсів досягло величезних масштабів і продовжує зростати. Проведені розрахунки довели, що абсолютної нестачі мінеральних ресурсів на даний момент не існує і не передбачається  у перрспективі. Однак є відносна обмеженість сировинних ресурсів, яка зумовлена можливостями геологорозвідки. Погіршенням природно- географічних умов видобутку багатьох видів мінеральної сировини, складностями її доставки з місць переробки, зазвичай віддалених від районів споживання, нерівномірністю розміщення запасів.

Розвиток технічної цивілізації на Землі в XX – XXI ст. характеризується стрімким збільшенням енергоспоживання. Це спричинило проблему ресурсозабезпеченості енергетичного господарства. Загострились проблеми пов’язані з негативним впливом енергетики на стан навколишнього середовища. Масове використання викопного палива – нафти, вугілля, газу завдає збитків природі і здоров’ю людини через викиди, що містять важкі метали, двоокис сірки, окис азоту та інші шкідливі речовини. Спалювання викопних видів палива і дров порушує баланс кисню в атмосфері. Існують заходи, які б дозволили зламати негативні тенденції у сфері енергетики:

(напис на плакаті)

1.     Підвищення ефективності використання енергії;

2.     Зменшення шкідливих викидів в атмосферу завдяки новим технологіям очищення відпрацьованих газів;

3.     Зміна структури паливно–енергетичного балансу через розвиток альтернативної енергетики;

4.     Вживання заходів для сповільнення темпів зростання населення.

 

Кореспондент газети:

-         У мене питання до урядовця: «Скажіть, як можна вирішити сировинну проблему або хоча б зменшити її гостроту?»

 

Міністр енергетики:

-         Шляхи вирішення сировинної проблеми не тільки розроблені, але й досить активно використовуються високорозвиненими країнами. Мова йде про впровадження нових ресурсозберігаючих технологій і технологічних процесів, раціонального використання ресурсів у виробництві, використання повторної сировини.

 

Учениця:

- Ще однією глобальною проблемою людствва є проблема боротьби із злочинністю і тероризмом.

 

Кореспондент газети:

-         У мене питання до урядовця: «Як ви вважаєте, чому гостро постала проблема боротьби із злочинністю і тероризмом?»

 

Урядовець:

-         На рубежі  XX – XXI ст. ця проблема набула загальнолюдського, глобального характеру. Події 11 вересня 2001 року у США показали, що міжнародний тероризм і організована злочинність оголосили справжню віійну світовому співробітництву. Як правило міжнародні терористи, прикриваючись політичними, релігійними, соціальними, національними гаслами, намагаються розв’язати свої задачі шляхом насильницьких актів, вчинених проти окремих осіб чи об’єктів, які знаходяться під захистом міжнародного права. У наші дні спостерігається терористична активність у ході:

- арабо – ізраїльського конфлікту;

- у Сирії;

- мусульманських фундаменталістів в Афганістані і Пакистані;

- морський тероризм біля берегів Сомалі. та ін..

 

Міністр внутрішніх справ:

-         Глобальна злочинність – ще одна гостра соціальна проблема сучасності. Кількість зареєстрованих у світі злочинів зростає на 5 % щороку. Але останнім часом особливо зростає частка тих, що належать до категорії тяжких (убивства, насильства). Як свідчить статистика, злочинність в Україні набула неабиякого поширення. В умовах екологічної кризи, нерівномірності суспільного розвитку, різкого спаду рівня життя, значних прогалин у законодавстві та інших негативних чинників збільшується кількість осіб, які схильні до скоєння злочинів.

Враховуючи складну кримінальну ситуацію в Україні, кожна людина повинна захистити себе в ситуаціях, пов’язаних  з насильством.

Яка ж існує зброя для самозахисту? Найдешевшим і доступним засобом є газовий (аєрозольний) балончик. Для його придбання не потрібно ніякого дозволу.

У травні 1995 року було введено в дію розпорядження Кабінету Міністрів, згідно з яким дозволялось виготовляти і продавати в Україні газові балончики тільки з двома речовинами: МПК і капсаіцином.

Серйознішим засобом самооборони є пістолет. Для придбання, збереження і носіння газових пістолетів і револьверів, а також патронів до них необхідно мати спеціальний дозвіл органів внутрішніх справ.

Якщо людина не має змоги придбати зброю для самозахисту або не має можливості її застосувати, можна скористатися простими порадами на кожен день щодо особистої безпеки:

(розповідь супроводжується із застосуванням мультимедійної установки)

-         гроші та цінні речі тримайте при собі;

-         портфелі, сумочки не залишайте без догляду;

-         не відчиняйте двері незнайомим людям;

-         якщо ви маєте при собі кишенькові гроші, то, по можливості, беріть їх стільки, скільки думаєте витратити;

-         нападаючи на жінок, злочинці часто намагаються вирвати з рук сумочку, тому безпечніше носити сумку на ремні через плече, притискаючи її до себе;

-         ніколи не носіть разом гроші і документи;

-         повертаючись пізно ввечері додому намагайтесь йти по освітленій частині вулиці, уникаючи темних провулків.

Найсуворіші покарання, передбачені Кримінальним Кодексом України, встановлюються за вбивство та згвалтування, статеві злочини через серйозність фізичних та психологічних травм.

 

Кореспондент газети:

- У мене запитання до урядовців: «Як можна, на вашу думку, подолати цю проблему?»

 

Урядовець:

- У боротьбі з міжнародною злочинністю і тероризмом необхідні об’єднані зусилля світового співтовариства для розробки дійових заходів по запобіганню терористичних актів.

 

Учитель:

-         На конференції ми розглянули ряд питань, які потрібно вирішувати як у нашій країні, місті, так і  в  усьому світі. Усі проблеми, які ми розглянули будуть існувати до тих пір, поки все людство і кожна окрема людина не зрозуміє, що від самих нас залежить майбутнє наступних поколінь.

Як говорить древня індійська сентенція (мудрість): «Природа – це не те, що ми отримали у спадщину від пращурів, а те, що ми взяли у позику від нащадків».

 

 

1

 

docx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку