Сценарій виховного заходу "Куріння шкідливе, курець-то не жарти, то краще курити не починайте!"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу розроблений для старшокласників, щоб ознайомити учнів з історією тютюнопаління, негативним впливом тютюну на здоров’я та залежність від нього; формувати якості сильної особистості, яка здатна протистояти тютюновій залежності; виховувати навички здорового способу життя.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Тема. Куріння шкідливе, курець - це не жарти, тож краще курити не починайте!

Мета:  показати негативний вплив нікотину на організм людини, надати інформацію про історію тютюнопаління, про набуття нових та ускладнення наявних захворювань; формувати  якості сильної особистості, яка здатна протистояти тютюновій залежності; виховувати навички здорового способу життя.

 

 

Обладнання: рекламні плакати ( вислови відомих людей, народна мудрість про шкідливі звички )

Здоров’я - це нічого, але все без здоров”я – ніщо. Здоров”я маємо — не дбаємо, а втративши – плачемо.

Головним скарбом життя є здоров”я, і, щоб його зберегти, потрібно багато знати

Авіценна

Якщо ви захворіли, змініть спосіб життя. Коли і це не допомогло, тоді звертайтеся до лікаря

Гіпократ

Ведучий. Добрий день, дорогі друзі! Раді вітати вас сьогодні у цьому залі.

Ведуча. Ми всі молоді, завзяті,  сповнені сил та енергії, маємо багато мрій, бажань і планів на майбутнє.

Ведучий. Ми, врешті-решт, мріємо про успіх, щастя, бо ми - молоді!

Ведуча. І наше життя ще попереду! Ми хочемо бути модними, стильними!

Я думаю, як і мої однолітки, що мода — це стиль, це спосіб життя.

Ведучий. Я повністю з тобою погоджуюсь. Лише в одному хочу і тебе, і вас, друзі, переконати, що сучасна мода - це здоров’я. Бути здоровим - сучасно, модно,стильно і не тільки в нашій гімназії, а й в усьому світі.

Ведуча. Нам, молодим. здається, що завжди буде тепло, буде лише весна й літо, ми будемо щасливими й здоровими.  Ми прагнемо бути здоровими людьми, які обирають здоровий спосіб життя, адже саме це є еталоном краси.

Ведучий. Чи будемо ми здорові, великою мірою залежить від нас. Це підтверджують і дослідження вчених.

                                                 На сцену виходять учні-учені

Учений 1. Серед чинників, від яких залежить здоров’я людини, що проживає в цивілізованій країні в умовах миру за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, засуха), приблизно 20% чинників припадає на економічні умови;

20 % - на спадковість і генетичні порушення;

 10% - на розвиток медицини і якість медичного обслуговування,

а близько 50% припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного здоров'я. Отже, наше здоров'я – у наших руках.

Учений 2. Наукою доведено, що людина може прожити до 150 років. Але чому середня тривалість життя на Україні значно нижча і становить 67 років, що нижче, ніж у країнах Східної Європи на 4-5 років, а в країнах Західної Європи – майже на 11 років?

Учений 3. Значна частина хвороб у людини виникає через безвідповідальне ставлення до власного здоров'я, лінощі й небажання працювати над собою. Потреба бути здоровим – одна з основних для людини, тому потрібно бути вміти здоровим. Загальне здоров’я людини - це  здоров’я фізичне, психічне і соціальне.

Ведучий. У Японії та Китаї співчутливе ставлення до хворого зовсім не обов’язкове. Навпаки, хвороба там сприймається як показник слабкості не стільки тіла, як духу. Ось чому людина, яка часто хворіє, небажана в будь-якому колективі.

Ведуча. Там спрадавна вважається, що сильні духом, а отже, здорові люди не повинні скаржитися на своє здоров’я. Досягти цього вдається завдяки здоровому способу життя.

Ведучий. А ви знаєте, що кожна людина в житті може йти двома шляхами: один веде її до здоров’я, а інший – від здоров’я.

Ведуча. Тож якщо ви оберете правильний шлях, вам потрібно:

  • раціонально харчуватися;
  • регулювати режим праці й відпочинку;
  • більше рухатися, займатися спортом;
  • загартовуватися;
  • бути емоційно врівноваженим;
  • мати здоровий сон;
  • вести здоровий спосіб життя.

Ведучий. А заважають здоров’ю

-гіподинамія;

-переїдання;

- неврівноваженість;

-згубні звички.
Ведучий. Давай я запропоную тобі уявити, що ти - мати 14-річної дівчинки, яка повернулася з вечірки із запахом тютюну? Що б ти робила?

Ведуча. По-перше, я б не хотіла потрапити в житті в таку ситуацію, бо, насамперед, сама ніколи не завдавала і не завдам таких прикрощів своїй мамі. Але, як кажуть, у житті як на довгій ниві, усе може бути. Я забороню їй ходити на вечірки. Ні, це не вихід. Однозначно, дозволю їй ходити на вечірки, якщо вона пообіцяє взагалі більше не курити. Але цьому передуватиме відверта розмова.

Ведучий. Про що? Мені цікаво.

Ведуча. Давайте послухаємо істориків.

                                    Виступи учнів-істориків

1 історик . З історії поширення тютюну.

Христофор Колумб поплив з Іспанії у Вест-Індію, але його корабель, збившись із курсу, закінчив шлях біля берегів Америки, біля острова Тобаго.

2 історик. Мандрівник помітив, що тубільці вдихають і видихають дим через різні трубки, у які засипають невідому рослину.

Вождь запропонував гостям трубку миру. А проводжаючи моряків додому, дав їм із собою траву сигаро. Оскільки виросла вона на Тобаго, пізніше назвали її «табаком».

1 історик. Шведський учений Карл Лінней дав тютюну родову назву «нікотіана», на честь Жана Ніко - він першим виростив у Європі рослину з острова Тобаго.

2 історик. Перський шах Табас спалював торгівців, що возили тютюн у його військовий табір. Папа Римський Урбан 8 видав указ, за яким ченців, що курили й нюхали тютюн, замуровували.

1 історик. Російський цар Михайло Олексійович Романов відправляв за тютюн у Сибір, на заслання. За куріння били ціпками, батогами, виривали ніздрі.

2 історик. Боротьбу з курінням закінчив Петро 1. Він зняв заборону на вживання тютюну, курив сам і наказував курити придворним.

Учениця. Послухайте казку, давню та мудру.

У сиву давнину, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старець. Він відразу ж не злюбив це зілля й намагався переконати людей не вживати його.

 Якось він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони кричали :

« Божественне листя! Божественне листя! У ньому- ліки від усіх хвороб!». Біля них зібралося багато народу. Підійшов і старець. « Це божественне зілля приносить людям користь: у дім курця не зайде злодій, його не вкусить собака, він ніколи не старіє».

Купці з подивом глянули на старого.

  •       Ти маєш рацію, мудрий діду. Але звідки ти знаєш про такі чудові властивості «божественного зілля» ?
  •       Старий посміхнувся й пояснив;
  •       Злодій не зайде в дім курця тому, що хто віддає багато грошей за тютюн,стає бідним - у нього немає чого красти .Крім того, від куріння людина ослабне,у неї почнуть боліти ноги , вона буде ходити з паличкою. А який же собака вкусить людину з палицею в руці? І нарешті, той,хто курить, ніколи не постаріє.... Тому що вмре молодим.
  •       Відійшли люди від купців.
  •       Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старця!

Ведучий. А що говорять про тютюнопаління статисти?

Ведуча. Давайте їх послухаємо.

Статист 1 Мільйони людей на планеті курять цигарки, що спричиняє багато захворювань, призводить до передчасної смерті. Дедалі частіше жертвами тютюнового агресора стають молоді люди, учнівська молодь, а також жінки. Майбутні матері, які курять, не лише занапащають своє здоров’я, але й народжують неповноцінне потомство, тому що тютюнова отрута уражає генетичний апарат, затримує фізичний і психічний розвиток.

Статист 2. Легені людини, яка курить 20 цигарок за день протягом року , містять літр осаду смоли.

  •       Одна цигарка скорочує життя на 8 хвилин.
  •       90% людей, які курять, признаються в тому, що хотіли б кинути цю згубну звичку.
  •       Учені Чиказького університету зробили висновок, що у вагітних жінок, які курять по 10 цигарок на день, народжується 80 % нездорових дітей

Ведучий. А зараз до слова запрошуємо науковців.

Доктор медицини. Тютюн - причина 95 % випадків захворювання на рак легенів. Ті, що багато курять, хворіють на рак легенів у 15-30 разів частіше, ніж некурці. Курці в 13 разів частіше хворіють на стенокардію і в 10 разів частіше-на виразку шлунка, а також на бронхіт. У дитини, яка дихає тютюновим димом, порушується обмін речовин і, насамперед, засвоєння цукру, необхідного для живлення тканин організму. Це проявляється у роздратованості, відставанні у фізичному розвитку.

 

Біолог. Тютюн  це однорічна рослина пасльонових, висушене листя якої подрібнюють і використовують для куріння. До складу листя тютюну входить нікотин, вуглеводи,органічні кислоти, смоли та ефірні олії. Основна особливість тютюну- вміст нікотину,однієї з найсильніших рослинних отрут. Недарма сказано: « Крапля нікотину вбиває коня». Дуже чутливі до нікотину птахи, риби, земноводні. Якщо затятому курцеві поставити медичну п’явку, то вона дуже швидко відпадає й гине в судомах, бо всмоктує кров із вмістом нікотину.

Хімік. До складу тютюнового диму входить близько 3О отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ. Близько 8 % тютюнового диму становить окис вуглецю. Таким чином, під час куріння втрачається здатність організму постачати тканинам кисень. Настає кисневе голодування, сповільнюється ріст, людина почувається кволою, у неї виникає головний біль, запаморочення.

Під час згоряння 1 кг тютюну утворюється 70 г дьогтю. Крізь легені за рік проходить близько 300 г такого дьогтю, який буквально заліплює кисневі пухирці ( альвеоли ) легень, що призводить до утворення злоякісних пухлин. Викуривши одну пачку цигарок, людина одержує дозу радіації, що в 7 разів перевищує допустиму норму, визнану міжнародною угодою із захисту від радіації.

 

Учень.

Любить Вітя закурити Так, від нічого робити,

Ще й трима цигарку згорда- Отака тепер є мода.

Лікар Вітю оглядав І таке йому сказав:

«Нікотин легені з”їв,

Що ж ти, хлопче, наробив?»

З розуму дурного він почав курити,

А тепер не знає, що йому робити.

В кімнаті накуреній будеш сидіти,

Не буде у тебе тоді апетиту,

І біль в голові будеш ти відчувати,

А в розвитку фізичному будеш відставати.

Млявим ти будеш і нездоровим,

Бо дуже шкідливим є дим тютюновий.

Думають діти: якщо закурили- Значить, дорослі вже чи особливі.

Насправді це, друзі, скажу вам, не так,

Курець- лиш здоров”я губити мастак!

Десь на задвірках знайома картина:

Душаться хлопці: цигарка-малина.

А поруч дівчата цигарочки курять,

Бо хочуть вони сподобатись хлопцям.

Любі дівчатка, вам скажемо прямо:

Забудьте, покиньте звички погані.

Подумайте краще, що буде із вами-

Ви ж бо- майбутні дружини і мами!

Почати нелегко, покинуть-ще гірше!

Хай рішення ваше буде наймудріше.

Куріння шкідливе, курець - це не жарти,

Тож краще курити не починайте!

Ведучий. А що відбувається в організмі курця ?

Ведуча. Давайте побудемо на уявній прес-конференції « Тютюнопаління і організм курця-школяра»

Учениця 1. Я-нервова система. Куріння спричиняє моє безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до мого виснаження. Англійське прислів”я каже: « Курець пускає ворога у свої вуста, який викрадає його мозок «. У мого господаря погіршилася пам”ять, він став робити у 1, 5 раза помилок більше, ніж до куріння. Тепер він учиться погано, а в молодших класах учився добре. Він став вразливий, нервовий, у нього знизилася працездатність. Він конфліктує з учителями, сперечається з товаришами. Він зовсім змінився, у нього став іншим перебіг психічних процесів.

Учениця2. Я-опорно-рухова система. Мій господар став утомлюватися під час бігу або навіть від тривалої ходьби. З’явилися сильні болі в ногах. Йому загрожує облітеруючий ендартеріїт-ураження кровоносних судин нижніх кінцівок.

Учениця 3. Я-травна система. Мій господар утратив апетит. Придивіться, як він схуд, пожовк. Систематично пропускає уроки, бо їздить до стоматолога лікувати зуби. А йому лише 15 років. А все через те, що нікотин зі слиною потрапляє в організм. Після кожної викуреної сигарети різко підвищується кислотність шлунку, їжа вчасно не перетравлюється, зростає загроза виникнення виразки дванадцятипалої кишки. Куріння притишує відчуття голоду, бо порушується дія ферментів, їх розщеплення та всмоктування в тонких кишках. Мій господар погано їсть, через те так відстав у розвитку від своїх ровесників.

Учениця 4. Я-кровоносна система. Поки я не одержувала згубної отрути нікотину, я була здоровою - могла скорочуватися 100 тисяч разів на добу і перекачувати 100 тонн крові. Мій серцевий м’яз працював легко, ритмічно, не втомлюючись, забезпечуючи клітини організму достатньою кількістю кисню, підтримуючи тиск крові 130/70 мм рт. ст. Але поганий хлопчисько почав курити. І останнім часом я відчуваю, що кількість серцевих скорочень під впливом куріння збільшилася на 30- 40 ударів за хвилину. Це позначилося на моєму серцевому м’язі, він став гірше працювати. І тепер я за добу одержую на 2 — 3 тонни крові менше. Я стала зношуватись, утомлюватися, старіти.

Учень. Я-слух. Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової та носової

порожнин, дихальних шляхів. Мій господар став уранці кашляти, на уроках фізкультури не може пробігти три кола. Через те, що знижуються захисні властивості слизових оболонок, він часто хворіє на простудні захворювання. Подивіться у класний журнал, скількі пропусків уроків...

Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, спричиняє запалення євстахієвої труби. Пошкоджуються слухові рецептори. У мого господаря з’явився біль у вусі, він став трохи недочувати, а товариші глузують, що він став глухий.

Учень . Я — зір. Нікотин пошкоджує органи чуття, знижується функція зорового нерва, порушується гострота зору, здатність розпізнавати кольори. Це приходить поступово: зникає сприймання зеленого, червоного, жовтого, синього кольорів. А нещодавно мій господар пересів на першу парту, ближче до дошки - він став недобачати написане на дошці: пошкодився зоровий нерв.

                                                  (учні сідають на свої місця.)

Ведуча. Що потрібно знати й робити підлітку?

Ведучий.Необхідно знати всю правду про тютюн і куріння.

Ведуча. Потрібно також запам’ятати, що, незважаючи на рекламу сигарет, фільми і серіали, у яких твої улюблені герої можуть курити, більшість підлітків, молодих людей, дорослих і спортсменів не курять.

Ведучий. Займися фізичними вправами, або улюбленим видом спорту, або спортивними танцями. Від цього потрійна користь:

  1. - користь для здоров’я;
  2.   - чудово проводитимеш вільний час;

3-ти знайдеш друзів, з якими в тебе будуть спільні інтереси, наприклад, спорт.

Ведуча. Треба знайомитися з новими людьми і знаходити нових друзів, але при цьому слід залишатися вільним і незалежним від їхнього тиску. Не обов’язково курити „за компанію” лише тому, що твої друзі чи інші люди курять. Бо курити чи не курити - це твій вибір. Не вони вирішують за тебе, а ти сам маєш вирішувати. Не курити - це не неозначає бути слабким, недосить дорослим або „білою вороною”.

 

Ведучий. Якщо твій друг пропонує тобі закурити, а ти не хочеш, ти не повинен погоджуватися. Завжди можна відмовитися. Психологи розробили  перелік можливих відмов, обери те, що тобі більше імпонує.

Ведуча. Ти можеш відповісти йому прямо: „Ні, я не хочу”, або „Ні, мені неприємний запах сигарет, мені від нього погано”.

Ведучий. Ти можеш змінити тему розмови, наприклад: „Слухай, а я вчора по телевізору бачив ось таку передачу тощо”.

Ведуча. Ти можеж пожартувати у відповідь, наприклад: „Я не димохід”. А в Голландії підлітки кажуть: «Моя кішка померла від раку легень.

 Ведучий. Будь вільний від тютюну, розпоряджайся своїм життям сам і не дозволяй сигареті розпоряджатися ним.

Ведуча. А ось що говорять про куріння відомі вам усі люди , наші українські зірки , яким було поставлено чотири запитання :

1)Чи курите Ви ?

2)Чи курили Ви ,коли Вам було 16 ?

3)Якими були тоді ваші захоплення ?

4)Ваші поради – як досягти в житті успіху ?

Ось що вони відповіли:

   1.Чемпіони світу з боксу брати Кличко відповіли ,що на куріння просто не було часу ,а також і бажання . Вони в 14 років займалися спортом . Порадили старшокласникам знайти заняття по душі . А головне- запам'ятати, що   молодь творить своє майбутнє і потрібно цілеспрямовано працювати ,а не витрачати час марно ,бо результати будуть протилежними .


   2.Чотириразова чемпіонка Олімпійських ігор, Герой України Яна Клочкова відповіла, що в неї не те, що бажання, навіть думки не виникало спробувати закурити. Найголовнішим у 16 років для неї була постійна праця, творча напруга, тренування, бажання досягти перемоги, не підвести своїх наставників. Вона від своїх успіхів завжди була щаслива й горда.
«Кожна людина від природи наділена талантом, спробуйте якомога раніше розпізнати його в собі. Треба багато працювати, витрачати енергію на справжнє, корисне, шукати однодумців і вірити у своє покликання. Тоді успіх, визнання, повага від людей прийдуть. А це потрібно кожному,» - побажала спортсменка.


   3.Народна артистка України, переможниця Міжнародного конкурсу «Євробачення-2004» Руслана Лижичко відповіла, що вона не курить і дуже не любить бути там, де курять. У її студії закон:  «Ніякого куріння!» Вона з раннього дитинства захоплювалася музикою  і мріяла стати музикантом. Тому присвячувала заняттям з музики багато часу. А щоб досягнути успіхів у житті, вона радить бути сміливими і сильними у своїй справі. Причому сильним потрібно бути передусім до себе.
 

 

Уч             Учениця. Великий мислитель і лікар стародавньої Греції Гіппократ   наставляв: „Якщо ви        захворіли, змініть спосіб життя. Коли і це не допомогло, тоді звертайтеся до лікаря”.

Схожі думки висловлював і геніальний лікар і філософ Авіценна: „Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато знати”.

 


Ще з давніх часів до нас дійшов афоризм: „Здоров’я - це нічого, але все без здоров’я - ніщо”.

Також загальновідомими є вислови народної мудрості: „Здоров’я маємо - не дбаємо, а втративши - плачемо”.

Ведуча.Послухайте гумористичний вірш „Про Діму і дим”.

Учень .    Діма, сівши коло хати, викурює цигарку.

Випускає з рота дим, немов білу хмарку.

Пролітає хмарка диму, а за нею друга.

У цигарці Дмитрик вже побачив друга.

 

Незькорослий, невеликий, блідолиций і худий,

                Любить смог він тютюновий, хоч смердючий, але ж свій.

Все в курця болить, і дім йому не радий.

Діма буде інвалід першого розряду.

 

У дітей сьогодні крос поміж трав і цвіту,

 Їм не треба цигарок, їм би сонця й вітру,

Над хвилею вітрило, м’яч вгорі над сіткою,

 Їм сьогодні дуб міцний салютує гілкою.

Всі на сонці загоряють, плавають під синню неба,

Ніжним сонечком зігріті, і цигарки їм не треба.

                 Діма ж, треба думать так, в це спекотне літо                                                                                                      Буде з паличкою йти в валянках у битих.

А в майбутньому тоді буде Діма бідкатись –

 Рак і астма нападуть - пізно буде каятись.

Ведуча. У тебе красивий, здоровий вигляд. Від тебе - від твого волосся, одягу та з рота - приємно пахне. У тебе білі зуби і сяюча усмішка.

Ведучий. Ти здоровий, ніщо не підриває твого здоров’я. У тебе не підвищується тиск, твоє серце працює рівно, а не як перевантажений насос, що під впливом нікотину змушений перекачувати більше крові. Твої легені чисті, на них немає смоли. Смола не роз’їдає їх і не перетворює здорові клітини легень на ракові. Ти не запрошуєш рак у свої легені.

Ведуча. Ти не сваришся зі своїми батьками через те, що вони знайшли в тебе сигарету. Ти, у буквальному розумінні, не отруюєш здоров’я ані собі, ані іншим.

Ведучий. Ти вільний! Ти господар свого життя, а не нікотин, не сигарета. Тобі не потрібно безглуздо витрачати гроші на „дим”, натомість ти можеш їх витрачати на щось по-справжньому цінне й важливе. Ти обираєш здоров’я і  здоровий спосіб життя!


 

1

 

doc
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку