Сценарій виховного заходу. Суд над вірусами.

Про матеріал
Сценарій виховного заходу "Суд над вірусами" містить матеріали профілактичного змісту протидії захворюваню коронавірусною хворобою. Можна використовувати як виховну годину, урок основ здоров’я, виступ агітбригати.
Перегляд файлу

   Суд над вірусами

Секретар -   – встати, суд іде.

Суддя - Слухається справа громадянина SARS-CoV-2. Його  звинувачують в нанесенні шкоди людині, у порушенні процесів їх життєдіяльності. Введіть підсудного.( виводять вірус)

  • Секретар зачитайте суть позову.

Секретар - Згідно зі статтями біологічного судового кодексу, звинувачується громадянин вірус у тому, що він згубно впливає на людський організм, завдаючи їм смертельно небезпечної шкоди.

Суддя – прошу вступне слово надати прокуророві.

Прокурор – Шановний суд

Перед вами знаходиться один із злочинців цілого людства, який приніс чимало шкоди. Коронавірус, який  спричинив пандемію на початку 2020 року. Його назва SARS-CoV-2 розшифровується як «Другий тяжкий гострий респіраторний синдром, спричинений коронавірусом». Пандемія розпочалася з багатомільйонного китайського міста Ухань у грудні 2019-го: в місцевих жителів зафіксували пневмонію невідомого походження. Є підозра, що вірус потрапив до людей від тварин, імовірно, яких у Китаї використовують для народної медицини. Відкриті кордони, авіасполучення та тривалий інкубаційний період сприяли стрімкому поширенню вірусу. Епіцентр пандемії із Китаю перемістився в Європу, де забрав життя тисячі людей в Італії, Іспанії, Німеччині та інших країнах. Не оминув і Україну.

Станом на 23.02.2021

 

Всього інфі­ковано

1 311 844

 

 

Смер­тельні випадки

25 309

1,9%

Виду­жали

1 151 777

87,8%

Наразі хворіють

134 758

10,3%

Зроблено тестів

6 738 144

 

тестів на 1 млн.

154 133

 

 

Суддя ( викладач) – Вислухаємо адвоката підсудного

Адвокат –  учасники засідання, прошу звернути увагу, що людство акцентує увагу на негативні сторони діяльності мого підзахисного, хоча переваг значно більше ніж недоліків :

 

  • Чистіше довкілля стало першим і найшвидшим позитивом . Небо стало блакитнішим, смог розвіявся – запроваджені в багатьох країнах протиепідемічні заходи скоротили виробничу діяльність, а ще різко скоротилося використання транспорту з його шкідливими викидами.
  • Не потрібно витрачати гроші й час, вирушаючи на офіційні зустрічі й конференції. Практично все:  навчання студентів та учнів, наради, зустрічі можна здійснювати через   відеозв’язок. Продукти харчування та речі купуються через інтернет - магазини та кур’єрську доставку .
  • А головне рідні і близькі проводять більше часу у сім’ях, батьки зблизилися зі своїми дітьми, діти з батьками.

Прокурор – Громадяни, хіба це переваги? Сьогодні ми конкретно говоримо про вірус  SARS-CoV-2  який забрав життя 2 5 000 тисяч Українців. Мільйони людей втратили здоров’я, вірус приносить незручності у повсякденному житті: закриваються навчальні та розважальні заклади, обмежується живе спілкування, рідні і близькі не можуть провідати один одного,  збільшується кількість інтернет – залежних, мінімізує роботу магазинів, підприємств, організацій, паралізується робота транспотру, погіршуються умови проживання населення, платоспроможність населення різко падає, знижується рівень економіки країни.

 

Суддя – Прошу викликати для свідчення ученого , який  займався дослідженнями даного вірусу.

 

Вчений - Коронавіруси - родина одноланцюгових РНК-вірусів, що включає на травень 2020 року 43 види вірусів, об'єднаних у дві підродини.  Віруси  оточені поверхневими булавоподібними виступами і нагадують фігуру сонячної корони. Віруси цієї родини уражають людину, котів, птахів, собак, велику рогату худобу, свиней, кажанів, деяких диких хижих ссавців тощо. Вперше вірус цієї родини був виділений у 1965 році.

До цієї родини належить вірус SARS-CoV-2, який спричинив, згідно з міжнародною медичною термінологією, спалах коронавірусної хвороби, що почалася  в грудні 2019.

 Коронавірус — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи, шлунково-кишкового тракту та нервової системи. Переважно передається контактним шляхом.

Адвокат - Я хочу  сказати декілька слів на захист мого підопічного.  Якби люди трималися на безпечній дистанції один від одного, не відвідували багатолюдні місця, носили захисні маски, користувалися антисептиками, дотримувалися правил добросусідства із моїм підзахисним, не провокували його, то  не виникло б даної ситуації.

Прокурор – Громадяни,  ковід дуже хитрий. Розповсюджується на відстань близько метру від хворого при кашлі і чханні,  може потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч. Також краплі слюни, що містять вірус, забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота. Поза організмом хазяїна не втрачає здатності інфікувати. На зовнішніх поверхнях залишається небезпечним для людини 3-4 години.

Адвокат   Протестую, шановні присутні,  але люди самі винні у тому, що інфікуються, вони не дотримуються елементарних санітарноно-гігієнічних правил. Мій підзахисний: тихий, спокійний, неагресивний, сам ні на кого не нападає.

Суддя – Прошу викликати для свідчення ЛІКАРЯ-ІНФЕКЦІОНІСТА, який щодня приймає хворих

 

Лікар –інфекціоніст - Коронавірус дуже підступний, уміє маскуватися, після інфікування  захворювання протікає найчастіше, як звичайний грип, парагрип або будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для них ознаками.

На початковому етапі зараження новим типом збудника ознаки коронавірусу збігаються з усіма ознаками звичайної застуди: чхання, сухий кашель, слабкість, підвищення температури, головний біль, слабкість у м’язах, біль у горлі.  У деяких пацієнтів відзначаються ураження очей (кон'юнктивіт) та діарея. Якщо захворювання протікає в легкій формі, запалення легень не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабо вираженими симптомами. У таких випадках температура може підійматися незначно або взагалі залишатися в межах норми.

  При важких формах захворювання стан пацієнта швидко погіршується, підіймається дуже висока температура, з'являється непродуктивний сильний кашель, розвивається дихальна недостатність. Стан хворого значно погіршується, якщо є супутні захворювання, нерідко призводить до летальних випадків.

Адвокат – шановні присутні, дозвольте нагадати, що більшіть людей займаються самолікуванням, вчасно не звертаються до лікарів, не діагностують хворобу, що призводить до тяжких наслідків. Отже, самі  себе та близьких  наражають на небезпеку.

Прокурор пане суддя, прошу долучити до справи матеріали, які нам надали лаборанти:

«Провести діагностику коронавірусу тільки по клінічній картині неможливо, через те, що симптоми коронавірусу повністю ідентичні симптомам інших респіраторних інфекцій. Швидко визначити наявність коронавірусу в організмі дозволяють тест-системи. Тестування на визначення антитіл до COVID - 19 можна провести тільки в лабораторних умовах Діагноз "коронавірусна інфекція" може бути підтверджений тільки лабораторними методами діагностики:

  • виділення вірусу з допомогою ПЛР та ІФА тестів;
  • виявлення його антигену в епітеліальних клітинах носа за допомогою імуноферментного аналізу;
  • визначення титрів специфічних антитіл.

Суддя – надаємо слово підсудному.

Вірус – пані та панове, якби за помахом чарівної палички можна було одразу і назавжди знищити всіх моїх братів вірусів, багато людей, насамперед, зраділи б.

 Втім, це була б смертельна помилка і навіть більш небезпечна за будь-яку пандемію.

Переважна більшість вірусів не є патогенними для людини, багато з них відіграють важливу роль у формуванні екосистем.

Інші відповідають за життя окремих організмів - від грибів і рослин до комах та людей.

Без вірусів люди та багато інших видів були б більш схильні до хвороб.

Віруси також є одними з найбільш перспективних способів лікування деяких захворювань. 

«Віруси допоможуть людям створити наступне покоління терапевтичних засобів»

Оскільки ми постійно розмножуємося  і мутуємо, то містимо величезний потенціал генетичних інновацій для інших організмів.

 

Особисто я- SARS-CoV-2повністю визнаю свою провину, що загубив тисячі людських життів, погіршив здоров’я  жителів планети, призвів до світового колапсу.

Суддя – Якщо запитань більше немає сідайте.

 

Секретар – Слово для вироку надається судді.

 

Суддя – Заслухавши справу підсудного SARS-CoV-2, отримавши щиросердечне зізнання, суд постановив : « Вірус визнати винним,взяти під варту в залі суду,  призначити покарання у вигляді позбавлення волі на довічний термін, здійснити вакцинацію населення».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самкова Оксана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Кошель Олена
Додано
25 березня 2021
Переглядів
1263
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку