Сценарій виховного заходу "Україна-єдина країна"

Про матеріал
Сценарій виховного позакласного заходу до Дня Соборності України для учнів 5-10 класів
Перегляд файлу

1

 

Виховний захід, присвячений Дню Соборності України.

Тема: Україна - єдина країна!

Мета: виховання національної свідомості учнів i людської гiдностi, відродження паросткiв духовностi, формування рис громадянина української держави; поглиблення знань про iсторичний факт злуки українського народу, його значення; пробудження iнтересу до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини.

Обладнання: святково прикрашена зала, державна символіка, проектор, відеофільми, презентація до проведення заходу, українські костюми для учнів.

Хід заходу:

Вчитель. Доброго дня, всім присутнім! Ми раді вітати Вас на нашому виховному заході «Україна – єдина країна!».

2017 рік був проголошений Президентом України Петром Порошенко Роком Української Революції. Українська  революція – це події 1917-1921 років в Україні. Тож  протягом 2017- 2021 років, Україна святкує 100-літні ювілеї визначних дат цього періоду.

Наш сьогоднішній виховний захід присвячується 100 - річчю Соборності України. 22 січня 1919 року відбулося проголошення Акту Злуки (об’єднання) Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки).

Сценка

З одно боку виходить дівчина Західна Україна і промовляє:

Я – Західна Україна!

Горджуся й радію,

Що рідною мовою

Я володію,

Шевченковим словом

Умію писати

Слова мелодійні

І вірші складати.

З іншого боку кімнати виходить дівчина Східна Україна

Я – Східна Україна!

Де все мені в радість:

Ліси і садки.

Озера й річки,

І глибокі ставки,

Лани неосяжні,

І гори, й долини,

Цвіт білосніжний

У лузі калини.

В душі моїй солодко

Грає сопілка,

Бо я з України,

Бо я - українка!

Західна Україна (з гордістю)

Бо – я – Українка!

До Українок підходить дівчинка

Одна Батьківщина, і двох не буває,

Місця, де родилися, завжди святі.

Хто рідну оселю свою забуває,

Той долі не знайде в житті.

Дівчинка  до Українок

Обніміться ж,сестри, мої,

Молю вас, благаю!

І не дайте Чорним Силам

Вас роз’єднати!

Ведуча. Наша сучасна незалежна Україна, як держава, досить молода. 24 серпня 2018 року їй виповнилося всього лише 27 років, що для держави досить мало. Ми живемо на вільній землі, працюємо на користь незалежної держави, яка має свій Прапор, свій Герб та Гімн.  Про це мріяв, за це боровся віками наш нескорений народ.

Сценка

На сцені з'являється мати – Україна і троє синів

Диктор. Давно-давно жила жінка і було у неї три сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, Готові були віддати за неї своє життя.

Син 1. Мамо, піду я межи люди, подивлюся світ.

Україна. Ну, що ж, сину, іди, та пам'ятай рідну домівку, а на згадку візьми золоту корону, з трьома промінцями. Хай в далекому краї зігріває вона тебе.

Диктор. Минув час, старший син став князем і дали йому ім'я Тризуб, а знак, що дала йому мати назвали гербом.

Син 2. Пустіть, мамо, мене світ подивитися.

Україна. Візьми, сину, в дорогу жовто-блакитний одяг і своїми ділами прославляй матір.

Диктор. Одержав середній син імення - Прапор.

А там, де був наймолодший син завжди лунала дзвінкоголоса пісня.

Україна. Подарую, я тобі, сину, соловейків голос.

 Диктор. І одержав молодший син за свій голос і величний спів  ім'я – Гімн.

Син 1.Знак країни головний –

Це тризубець золотий.

Він – як сонце в небі синім,

В ньому слава, в ньому сила,

В нім священне слово «воля»,

Що рятує від недолі. 

Син 2.Синьо-жовтий прапор України –

Це безхмарне небо, синє-синє,

А під небом золотіє нива,

І народ – і вільний, і щасливий.

Син 3. Лине пісня незабутня,

Горда, величава.

В ній – надія на майбутнє,

України слава.

До нових здобутків кличе

Пісня Україну,

А зовуть її велично

Всі Державним Гімном.

Ведучий. Прошу всіх встати. Звучить Державний Гімн України

Ведуча. Так історично склалося, що українські землі завжди були ласим шматком для сусідніх, більш могутніх держав. Україна в різні часи перебувала під владою литовців, поляків, угорців, румун, турків та росіян.

Ведучий. Були в історії України й славні часи, коли українці мали свою власну державу. Памятаємо про «чутну і знану в усіх землях» княжу Київську державу та Галицько – Волинське князівство або Королівство Руське.

Ведуча. А ще була держава створена славними лицарями - козаками, яка мала назву Гетьманщина або Військо Запорозьке.

Ведучий. На початку 20 століття українці не мали своєї держави, наші  землі входили до складу двох імперій: Російської та Австро-Угорської.

Ведуча. В лютому 1917 року знову починається відродження Української держави.

Ведучий. Після лютневої революції 1917 року в Петрограді та повалення в Росії царської влади, на вулицях Києва з’явилися жовто-блакитні прапори, люди співали «Ще не вмерла Україна», у містах проходили мітинги.

Ведуча. На початку березня 1917 року у Києві було створено Українську Центральну Раду – перший законодавчий орган державної влади в Україні. УЦР очолив Михайло Грушевський – український історик, який мріяв відродити Українську державу і присвятив вивченню історії України все своє життя.

Українська Центральна Рада створювала закони, які називалися Універсалами, на зразок козацьких універсалів.

Ведучий. Але тодішні українські керманичі не мали досвіду політичної діяльності і ще довго не наважувалися відірватися від Росії. Все озиралися на Російську республіку, яка проводила демократичні реформи та узгоджували свої дії з російським Тимчасовим урядом, прагнучи для України автономії у складі Росії.

Ведуча. У листопаді 1917 року, після того, як у жовтні в Росії до влади прийшли більшовики на чолі з Леніним, Українська Центральна Рада проголосила ІІІ Універсалом Українську Народну Республіку (УНР) як автономну частину Росії.

Ведучий. А вже 22 січня 1918 року, в умовах війни між УНР та Радянською Росією,  УНР IV Універсалом, нарешті,  проголосила самостійну і незалежну Українську державу. Але було втрачено багато дорогоцінного часу та контроль над більшою частиною України.

Ведуча. Територію УНР було окуповано німецько-австрійськими військами, які вступили на територію України на прохання делегації УНР за умовами Брест-Литовського договору для відвернення загрози захоплення нашої держави Червоною Армією і встановлення радянської влади в Україні.

Окупанти, не знайшовши спільної мови з УЦР на чолі з Михайлом Грушевським, утворили Українську державу на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським. Після закінчення Першої світової війни, в якій Австро-Угорщина отримала поразку, її війська були виведені з України.

Ведучий. Влада в Україні перейшла до Директорії, яку очолювали письменник Володимир Винниченко та очільник армії  Української Народної Республіки Симон Петлюра. Найбільшим досягненням Директорії УНР вважається підписання Акту Злуки між Західною і Східною Україною.

Ведуча. У Львові 13 листопада 1918 року було створено Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). Її президентом став Євген Петрушевич. Було створено законодавчий орган Українська Національна Рада (голова Кость Левицький). Створено також і уряд, який називався Тимчасовий Державний Секретаріат. Його головою обрано Костя Левицького.

Ведучий. 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі було скликано масове віче та урочисто проголошено Акт злуки (воз’єднання) Української Народної Республіки  та Західноукраїнської Народної Республіки, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну.

Ведуча. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину, соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців.

Ведучий. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. В честь події відбувся молебень, а потім — військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад командир Січових Стрільців полковник Євген Коновалець.

Ведуча. Подальша доля Української соборної держави знову склалася трагічно: західноукраїнські землі захоплено Польщею, Румунією та Чехією. На теренах Наддніпрянської України, яка раніше входила до Російської імперії, у 1920 році встановлено радянську владу та створено Українську Соціалістичну Радянську Республіку, яка у 1922 році увійшла до Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Ведучий. За радянських часів, напередодні ІІ Світової війни та після перемоги в ній Радянського Союзу, розчленований і національно поневолений український народ зміг реалізувати право на соборність України та возз’єднання українських земель в єдиній державі. Цей процес сприяв об’єднанню  української  нації, що стало важливою передумовою для проголошення сучасної незалежної держави у 1991 році після розвалу Радянського Союзу.

Ведуча. Тепер Україна   найбільша Європейська держава, її площа604 тисячі квадратних кілометрів, на ній проживає понад  110 національностей, і всі є громадянами України, які творять сьогодення своєї країни.

Виступ учнів

Учень 1.  Є в центрі Європи чудова країна,

сягає корінням у сиві часи.

І це – незалежна моя Україна! 

Тут гори Карпати, степи і ліси.

Учениця 2. Ґрунти чорноземні, джерела цілющі,

озера блакитні та клімат м’який

Козацькая слава повік невмируща

та шлях до свободи завжди нелегкий.

Учень 3. Батьківщино, Вітчизно, країно моя!

Де б в житті я не був, ти завжди біля мене, зі мною.

Ти – це сонце барвисте, це – ліс, це поля.

Я пишаюсь твоєю красою!

Учень 4. Ти -  вишневий садок,

Біля хати червона калина.

Ти – це спів солов’я навесні у гаю,

ти - це пам’ять віків,                    

Батьківщина моя, Україна!

Учень 5.

Озера сині, ліси великі,

Високі гори, глибокі ріки -

Яка ж красива у нас країна!

Найкраща в світі моя Україна!​

Ведуча. Офіційно в Україні День соборності на державному рівні відзначають з 22 січня 1999 року, згідно указу Президента Леоніда Кучми. За  президентства Віктора Януковича День соборності було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято День соборності України, як державне свято, було відновлено.

Ведуча. Символом цього свята є «живий ланцюг» патріотично налаштованих українців, що є символом духовної єдності людей східних і західних земель України. Наймасовішим був «живий ланцюг» 1990 року між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, він становив 500 кілометрів. В акції взяли від участь до 3 мільйонів українців.

Ведучий. Вже традиційними стали «живі ланцюги» на День соборності України в багатьох містах нашої держави, зокрема, в Києві на мосту Патона. Цей «живий ланцюг» поєднує лівий та правий береги Дніпра, що тривалий час були кордоном між Правобережною та Лівобережною Україною.

Відео «живий ланцюг» 2017 року Києві.

Ведуча. Здавалося б, нарешті ми отримали те, заради чого сотні років відчайдушно боролися й гинули мільйони наших предків, щоб отримати таку бажану свободу, що настали часи, коли вже жодна з країн світу не може нам диктувати свої правила… Але боротьба за Українську державність ще не закінчилася.

Ведуча. Трагічний листопад 2013 – лютий 2014 р. – «Революція гідності». Анексія Росією Криму. Ці події не залишили байдужими жодного громадянина країни.

Ведучий. Кровоточать рани наших сердець з приводу того, що відбувається на Сході нашої держави.

Ведуча. Але понад усе Україна прагне до миру, спокою.

Ведучий. Захист Батьківщини – це не тільки мужність, не тільки відданість, це ще і смерть. Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, української державності протягом багатьох століть.

Ведуча. Звучить пісня-реквієм «Журавлі», поминальна пісня часів Української революції, пісня-журба, яка віддзеркалює всю біль українського народу, всю багатовікову історію визвольної боротьби за власну державу. Її виконує співуча українка канадського походження Квітка Цісик, яка присвятила свою творчість рідній Україні.

Ведучий. Давайте вшануймо хвилиною мовчання пам'ять героїв, які боролися у всі часи за вільну українську державу.

Хвилина мовчання під пісню «Журавлі»

Ведуча. Ми пишаємося, що  ми – українці, а наша Вітчизна – Україна,  земля, дорога та мила серцю кожного із нас. Ми вважаємо, що Україна в багатовіковій кривавій боротьбі виборола право на гідне та достойне майбутнє для своїх дітей.

Вірш Молюсь за тебе, Україно,

Молюсь за тебе кожен час,

бо ти у нас одна-єдина, -

Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь,- казав він, щоб у тебе

Не було між людьми війни,

Щоб завжди було чисте небо

На нашій стомленій землі.

Щоб завше у садку смерека

Весняним квітом під вікном цвіла

І прилітали з вирію лелеки,

Щоб гомін хвиль послухати Дніпра.

Ведучий. Наш край – це земля з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, працелюбними, мудрими й талановитими людьми.

Ведуча. Батьківщина – це також наша культура.  Українську культуру важко уявити без душевної пісні та ліричної мелодії.

Ведучий. І де б не був українець, захвилюється аж до сліз, почувши рідне слово, рідну українську пісню.

Ведуча. Ніщо так не єднає людей, як пісня. Українська пісня вливає в наші серця ніжність та любов, проростає в них паростками добра і краси.

Ведучий. Плекаймо, любімо, нашу матінку – Україну і все, що єднає нас на нашій землі. До вашої уваги вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну у виконанні ведучих ТСН.

Ведуча. Майбутнє України в руках молоді. Від нас залежить, якою буде наша держава!

Ведучий. З нагоди свята учениця виконає Пісню «Україна - це ми».

Учень 1.

                 Любіть прекрасну Україну, цінуйте мову солов’їну,

                 Шануйте маму завжди, тата! працюйте, щоб жилось багато!

                 Ще посадіть вербу, калину, оберігайте Україну.

Учень 2.

                 Україно! Ти для мене диво!

                  І нехай пливе за роком рік,

                  Буду, мамо, горда і вродлива,

                  З тебе дивуватися повік.

 Учень 3.

                  Красивий, щедрий, рідний край

                  І мова наша солов їна.

                 Люби, шануй, оберігай  -

                 Усе, що зветься, Україна!

Ведуча. Наша держава, як родина, має бути дружною, сильною, здоровою,  щасливою.

Учениця.

Ліна Костенко

УСЕ МОЄ, ВСЕ ЗВЕТЬСЯ УКРАЇНА

 ... Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, —

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадлииво,

усе як є — дорога, явори,

усе моє, все зветься Україна.

Така краса, висока і нетлі́нна,

що хоч спинись і з Богом говори...

Ведуча. Учні вітають нас із святом

Флешмобом «Перлина Україна».

Ведучий. Сьогодні Україна, можливо як ніколи раніше, потребує єдності й соборності всього українського народу.

Ведуча. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

Вчитель. Наше свято підійшло до кінця. Сердечно бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє України!

Дякую учням та батькам 5-Б класу за старанність та відповідальність з якою вони поставилися до підготовки заходу;

Велике спасибі нашим емоційним ведучим _______________________ за святкову атмосферу, яку їм вдалося створити;

Щира подяка нашим талановитим учням 9-го класу, які поділилися з  нами своєю патріотичною енергетикою;

Дякую нашим глядачам за увагу та підтримку наших талантів, наших шкільних перлинок.

Ведуча. Пропонуємо і нам з вами об’єднатися в «ланцюжок миру», який приведе до Єдиної, Вільної, Незалежної України.

Ведучий. Тож давайте друзі візьмемося всі за руки, і покажемо, що наша країна «ВІЛЬНА, ЄДИНА, СОБОРНА УКРАЇНА!!!».

Софія Ротару «Одна калина»

 

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
2661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку