Сценарій виховного заходу з технологій «Все буде добре»

Про матеріал
Як не заблукати в назвах «нетрадиційних» кольорів, що одягти на свято, з якою професією пов’язати своє життя – про це та багато іншого ми дізнаємось у ході нашого свята.
Перегляд файлу

План сценарію  виховного заходу з трудового навчання «Все буде добре»

  1. Колір.
  2. Одяг.
  3. Лайфхаки
  4. Професії
  5. Майстеркласи  «Складання серветок»

Музична заставка.

(ЗА СЦЕНОЮ: Як не заблукати в назвах «нетрадиційних» кольорів, що одягти на свято,  з якою професією пов’язати своє життя – про це та багато іншого ми поговоримо на нашому святі.)

 

Музична заставка.

 

Ведуча: Добрий день, любі мої. Які ж ви красиві і як я рада вас сьогодні бачити. Сідайте зручніше.

Пам’ятаєте вислів бразильського письменника Пауло Каельє: «Коли чогось сильно захочеш, увесь Всесвіт буде сприяти тому, щоб бажання твоє збулося»

 Давайте смілово мріяти і втілювати наші ідеї в реальність, а мої друзі-експерти допоможуть нам корисною порадою. І все буде добре.

 

Музична заставка.

 

Ведуча:

Чи знаєте ви, як виглядає колір маренго? Я дізналася не так давно, коли виписала пряжу цього кольору в інтернет-магазині))) А сьогодні на уроці мене запитали: що це за колір такий - маренго? Хіба це не той колір, яким фарбують військові кораблі? Кораблів військових я ніколи не фарбувала. Якось не довелосяю. А от мої друзі  Олександр та Діма допоможуть нам розібратись  в розмаїтті кольорів та відтінків. Зустрічайте.

 

Поки виходять учні фонова заставка

Презентація

 

Учениця 1: Кольори оточують нас всюди: чи то блакитний чистого неба або чорний колір автомобіля. Давно увійшли в ужиток слова, що визначають той або інший колірний відтінок. Червоний, білий, синій, зелений, оранжевий, фіолетовий - слова, які на слуху. Всі знають, що позначають ці слова, але небагато можуть сказати, що знайомі з їхнім походженням.

 

Учениця2:  Ось наприклад , чи знаєте ви що найдавніший колір це білий . Слово «Білий» в перекладі з індоєвропейської означає «блищати, світити, сяяти». І, дійсно, білий колір часто асоціюється з поняттям «світлий». У багатьох народів білосніжні відтінки символізують світло, чистоту, невинність.

 

 

Учениця 1: А походження слова «блакитний» взагалі досить туманне. Блакитний колір вважають похідним від слова «голуб». Виходить, що раніше блакитний колір тлумачили як сизий, а не світло-блакитний. Уточнили відтінок блакитного кольору лише до 18 століття, до цього ніхто точно не міг сказати, який він.

 

Учениця2: На сьогоднішній день існує єдина палітра міжнародної класифікації кольорів. Незважаючи на це, творчі люди вигадали незвичайні назви кольорів, які зустрінеш не щодня. Ось найцікавіші з них:

 

Учениця 1: Так, наприклад колір Маренго, яким ви цікавились Наталя Степанівна це  відтінок сірого, або ще кажуть чорний з сірим відливом.

 

Учениця2:  Назва кольору походить від італійського селища Маренго, в якому в 18 столітті  велося виробництво темно-каштанової тканини. Після війни з Наполеоном цією назвою стали іменувати темно-сірий колір сукна, яке в 19 столітті стало використовуватися для створення костюмів поліції і  моряків. 

Учениця 1: Фуксія – колір названий на честь квітки, яку, в свою чергу, так назвали на честь німецького вченого XVI століття Леонарта фон Фукса

Учениця 2: Індиговий — колір, середній між темно-синім та фіолетовим.. Назва походить від рослини індиго, що росте в Індії, з якої добували відповідний барвник, що використовувався для фарбування одягу.

Учениця 1: Аметистовий колір - помірний, прозорий фіолетовий колір. Його назва утворена від каменю аметист.

Учениця 2: Карміновий — густий червоний колір з легким пурпуровим відтінком.

Учениця1:  Є і зовсім смішні назви кольорів. Наприклад, спробуйте зрозуміти, який відтінок у «Останнього подиху жако»

Жако — це різновид папуг, які до кінця свого життя піклуються про дітей. А найцікавіше, що цей птах перед смертю змінює колір очей, вони стають жовто-рудими. Саме тому жовто-червоний або помаранчевий колір часто називають кольором  «Жако» або «Останнім подихом Жако». або

10с

Учениця2: - Колір закоханого жирафа - став популярним після 1827 року. Саме тоді у Франції в Парижі з'явилася в Ботанічному саду перша самка жирафа. До цього моменту жирафів ніхто у Франції не бачив. Колір  її шерсті був рудого та оранжевого кольору. Після того, як відвідувачі стали ходити в Ботанічний сад, цей колір став популярний.

12с

Учениця 2: Ще з давніх часів люди надавали великого значення мові кольору, що можна побачити в багатьох міфах, легендах і казках. Колір може розповісти про стан, темперамент, і навіть соціальне становище в суспільстві.

13с

Учениця 1: Незвичайні назви кольорів привертають людей, тому їх назви використовують для колірних характеристик косметичних засобів, одягу, меблів, автомобілів. Це своєрідний маркетинговий хід, метою якого є заманити споживача в пастку новизни.

14с

Учениця1: Крім того, кожен колір має свою психологію і може на нас впливати. Наприклад, червоний і жовтий можуть стимулювати апетит, викликаючи у людини відчуття голоду. І невипадково багато мережі ресторанів швидкого харчування включають ці кольори в свої логотипи.

15с= 1с

 Ведуча: Колір має значення. Адже ви напевно помічали, як разом з барвистою сукнею змінюється ваш настрій, думки і погляди на те, що відбувається навколо. Крім того, у кожного з нас є улюблені кольори, якими ми намагаємося наповнити наше життя незалежно від модних трендів.

         Дякую дівчатка, за чудову презентацію. Прошу сідайте на свої місця.

 

Музична заставка

 

Ведуча: Коко Шанель говорила: «Мода створена не для того, щоб дивувати публіку на показах. Вона створена для того, щоб одягати цю публіку".

 А ми в будь-якому віці хочемо виглядати модно та красиво. Розібратись з тенденціями підліткової моди цієї осені допоможуть Юля та Настя


Презентація «Fashion для підлітків: модні образи осінь-зима 2021-2022»

Учень1: Якщо вам хтось сказав, що ви одягаєтеся, як підліток, то це не докір, а швидше за все, комплімент. Це означає, що ви розбираєтеся в модних тенденціях і цінуєте свій комфорт. Мода підлітків 2021 року дотримується популярних трендів, використання яскравих кольорів і стильних аксесуарів.

Учень2: Як і в «дорослій» моді, при виборі принтів у підлітковій моді осінньо-зимового сезону 2021-2022 присутня модна смужка, клітинка, леопард, «мультяшні» малюнки і квіткова тематика.

Учень1: Підліткова мода – багатогранна і різноманітна, в ній не існує зайвих дрібниць. Сучасні стилісти пропонують безліч милих і стильних аксесуарів для дівчат, а для мам з доньками – чудовий Family look

Учень2: Гумові чоботи і сумочка-бананка – речі, які повинні бути в арсеналі у кожної активної модниці.

Учень1: Плаття для дівчат 11-12 років мало чим відрізняються від модних осінніх суконь для дорослих жінок. Фатин, мереживо, анімалістичні принти і модний крій – все це характерно для підліткових осінніх суконь 2021. Єдина відмінність – дівчата можуть легко собі дозволити надягати ошатне вбрання з кедами і кросівками. На щастя, сьогодні все більше жінок цінує власний комфорт, обираючи осінньо-зимове взуття  на низькому ходу.

Учень2: Шкільна форма зазвичай асоціюється у підлітків з чимось не модним і не красивим. Дівчата 14-15 років дуже піклуються про свій зовнішній вигляд. Та й першокласників хвилює, у що вони одягнені. У деяких школах існує суворий дрес-код, а в інших – досить дотримуватися офіційно-ділового стилю.

Для дівчаток і хлопчиків-підлітків існує безліч стильних варіантів модної та красивої шкільної форми в класичних кольорах – чорному, темно-синьому і сірому.

 

Учень1: Одяг у вуличному стилі або street style – це звичний повсякденний лук будь-якого сучасного підлітка. Модні джинси, стильні спідниці, кумедні світшоти і затишні худі. Ось, у чому підлітки відчувають себе по-справжньому впевнено і комфортно.

 

Учень2: Зручні джинси, коротка куртка, улюблені кросівки і рюкзак. У такому «прикиді» підліткам подобається ходити найбільше.

 

Учень1: Сучасних підлітків не потрібно змушувати вдягати шапки і шарфи. Вони утепляються з радістю, оскільки вибір в’язаних шапок, стильних капелюхів, красивих шарфиків-снуд просто колосальний.

А модні підліткові куртки і пальта, якими нас радує сезон осінь-зима 2021-2022 – це щось приголомшливе.

 

10с

Учень2: Модні парки, стильні дублянки, пуховики і пальто для дівчт-підлітків вражають елегантністю і різноманітністю.

 

11с

Учень1: Для хлопців також існують гарні і теплі моделі курток та пальто, в яких вони будуть ходити із задоволенням.

 

Ведуча: Дякую дівчата

Тепер ви знаєте про те, що буде модно в осени та взимку 2021-2022, і зможете впевнено зорієнтуватися в пропозиції інтернет-магазинів, а також легко підібрати і внести потрібні зміни в свій діловий, вихідний або повсякденний образ.

Музична заставка.

Ведуча: Хтось дотепний сказав: «Плями від ікри та червоної риби не відперайте, нехай залишуться на згадку»

Та мій друг Андрій  вважає по іншому, він непримиренний борець з плямами. Всім нам доводилося стикатися з проблемою стійких плям. Часом через маленьку плямочку доводиться назавжди відкладати улюблену річ в найдальший відділ шафи. Все ж не поспішайте це робити. Пропонуємо вашій увазі 5 видів різних плям і 5 способів їх усунення без небезпечних хімічних речовин.

Музична заставка (Виходить учень)

Ведуча: Отож , (ім′я учня) показуй, що ти для нас приготував? Адже плям настільки багато, що від них немає життя.

Учень: Доброго дня. Насправді плям можна позбутись і я вам це сьогодні доведу.

А почнемо з плям від чорнила або простіше сказати від кулькової ручки.
1. Чорнило Отже, для того, щоб вивести пляму від ручки, потрібно (демонструє)  змочити ватний тампон ацетоном, або звичайним засобом для зняття лаку і протерти пляму, поки вона не зникне. Чорнило також виводяться спиртом, столовим оцтом і лимонним соком. Тільки зверніть увагу на те, що ці рідини можуть «роз'їсти» малюнок на вашому одязі, тому перш ніж терти чорнильну пляму, перевірте на крихітній ділянці, чи не зашкодить ацетон малюнок.

Ведуча: Ну добре (ім′я учня). З цією плямою ти впорався.  Та бачу у тебе ще є кілька зразків з плямами.

Учень: Так, я ще дещо припас. І наступні плями від фруктів.

2. Фруктовий сік(Демонструє) Щоб вивести плями від фруктів, слід використовувати перекис водню: 1 чайна ложка на пів-склянки води. Ватним тампоном, змоченим в рідині, потрібно протерти пляму, а потім прополоскати річ у холодній воді.

Ведуча:

Учень: Наступні плями знайомі багатьом нашим учням. Особлииво тим, хто займається футболом. Звичайно це надокучливі плями від трави.


3. Трава  Зелені плями добре виводяться мильним розчином з додаванням 10 мл нашатирного спирту. Також можна використовувати одеколон - 30 мл плюс 10 мл нашатирю.

Ведуча: Бачу (ім′я учня)  ти добре приготувався до нашої зустрічі. Усі плями поки, що вивелись.

Учень: Наступні плями знайомі усім хто полюбляє страви з кетчупом. 

 

 

4. Кетчуп

Плями від кетчупу  вважаються складним забрудненням, які важливо вивести якомога швидше. Також важливо не змивати кетчуп гарячою водою, бо у ньому є штучні барвники, які вступлять в реакцію і міцно в’їдяться у тканину.

У першу чергу треба зняти о надлишки кетчупу з одягу Але робити це треба легенько, наче загрібаючи, ні в якому разі не втираючи пляму глибше.. Потім свіжу пляму змити холодною водою. Змивати треба, підставивши одяг зі зворотнього боку під потік води, тоді більша частина кетчупу вимиється з-поміж тканини.

Також свіже забруднення може вивести звичайна зубна паста. Втерти її легенько щіточкою у тканину, дати полежати півгодини і ще раз нанести та потерти. Потім попрати звичним чином.

Ведуча: Так (ім′я учня)

Учень: Наступний спосіб виведення плям оцінять дівчата, адже мова піде про плями віл помади.

  1. Помада. Один з найефективніших способів для виведення плям від помади – обробити їх перекисом водню, розведеним наполовину водою. Для білих речей можна застосовувати нерозведений концентрат, обов’язково спочатку протестувавши його вплив на тканину на невеликій ділянці.

 

Ведуча: Дякую (Імя учня) . За чудову демонстрацію. А ви, любі друзі, якщо маєте свій спосіб боротьби зі стійками плямами і ви його перевірили, звертайтесь до нас із (Імя учня) і розкажіть про цей метод.

Учень: А я в сою чергу дуже задоволена,  що прекрсно вивелись …….Перерахувати які плями……….

Ведуча: Але оскільки (Імя учня) не всі плями вивелись, твоя репутація залишилась трішки заплямованою, тож шукай нові міфи  - будемо їх разом викривати.

Музична заставка

Ведуча: Відомий український педагог  Костянтин Дмитрович Ушинський казав: «Вдало вибери професію, вклади в неї свою душу, тоді щастя само тебе відшукає».

Мої подруги і експерти Даша та Софія  пообіцяли занурення у глибокий океан професій.

Зустрічайте!

 

Починається відео, відразу слова експерта ( повільно)

Експерт 1 : Доброго дня. Океан професій справді безмежно глибокий.

(Ім′я ведучого) скажіть, ви чули колись про рекрутерів?

Ведуча: Рекрутери? Якщо згадати школу, то я вчила, що рекрут-це людина, яка служила у війську 25 років. Отже, це професія якось повинна бути пов’язана з воєнною справою.

Експерт 2: Ну, от і перша помилка. Рекрутер немає нічого спільного з вояками, хоча етимологія слова пов’язана справді з рекрутами. Насправді рекрутерами називають фахівців в сферу діяльності яких входить підбір кадрів. А сама діяльність називається рекрутенгом.

Ведуча: Я вражена, вперше чую про  таку дивну професію. Впевнена, що ти підготувала ще щось.

Експерт 1: Звичайно. Зараз ми розповімо про найпопулярніші професії, які з’явилися відносно недавно.

Експерт2 : Перша професія - шопер

У великих торгових центрах є цілі шопінг-центри. За невелику плату консультанти –шопери можуть зорієнтувати клієнтів в асортименті, який пропонують магазин в цьому торгівельному центрі. Вони розкажуть, де проходять розпродажі, куди завезли нову колекцію, а де можна знайти ексклюзивну річ. Це допомагає підібрати клієнтам те, що їм хочеться, і все-таки зробити покупку саме в цьому торговому центрі             

 Експерт1: Наступні професії споріднені. Це спічрайтер та копірайтер.

Спічрайтер - це людина, яка пише виступи для публічних людей: голів компаній, депутатів та навіть президентів. Спічрайтерство бере початок із Стародавньої Греції, де  люди, що займалися цим заняттям, називалися «логографами». Вони писали тексти підсудним, щоб ті виступали з ними в суді.

Експерт2 :А копірайтер–людина з творчою натурою, здатна складати оригінальні тексти, музичні заставки різного стилю, характеру та метражу. Багато копірайтерів мають досвід  написання сценаріїв. Також копірайтер бере участь в розробці іміджу фірми, включаючи назву, рекламні матеріали. Копірайтер повинен орієнтуватися в галузі авторських прав на музичні й літературні твори.

Експерт 1: Мерчандайзер-це фахівець з просування продукції в роздрібній торгівлі. Основне його  завдання: підтримка позитивного іміджу своєї фірми, забезпечення вигідного розташування продукції на полицях магазинів, відстеження її постійної наявності в продажу. Він забезпечує магазини рекламою, дарує від імені фірми сувеніри.

Ведуча: Проста  та зрозуміла професія, а назву і не вимовиш одразу.

Експерт 2: Данина моді. Тепер модно називати звичні заняття незвичними закордонними словами. Список можна продовжувати і продовжувати.

Ведуча: А які професії на вашу думку будуть користуватися попитом в Україні у найближчі 10 років?

Експерт 1:  Перша професія - програміст

Ведуча: Це зрозуміло-програмами користуються всі, а писати їх можуть одиниці.

Експерт 2:  Ось за цими одиницями і полюють кращі вітчизняні та зарубіжні компанії.

А наша наступна професія - технологи харчових виробництв. У будь-яку кризу найвигіднішим бізнесом залишається їжа і все, що з нею пов’язано. Цю потребу ніяк не обійти: житель великого міста не зможе жити натуральним господарством, як би не хотів. Додайте сюди ще свята, та просто-під час кризи і політичної нестабільності для багатьох єдиним джерелом гарного настрою стає смачна їжа.

Експерт 1:  Інженери будівельники. Будують у нас майже при будь-якій економічній погоді. Іхороший інженер знадобиться завжди.

Експерт 2:  Архітектори. Українським архітекторам пощастило адже шансів побудувати запроектоване у них багато.

Експерт 1:  Мененджер готельного бізнесу. Це професія майбутнього, де при великому бажанні можна досить швидко зробити успішну кар’єру, починаючи від офіціанта і до топ-менеджера.

Експерт 2:  Інженери-енергетики. Держава не поспішає вкладати в цю галузь, зарплати там невисокі. Однак є приватний сектор, альтернативні енергоносії! І тут затребуваність подібних фахівців буде тільки підвищуватися.

Експерт 2:  Ось ми підійшли і до останньої професії - Фінансисти. Гроші вічні, тому вічні і всі, хто з ними працює.

Експерт 1: Завершити наш виступ хочу народною мудрістю: «Хочеш бути щасливим рік – закохайся, хочеш бути щасливим усе життя – обери професію до душі».

Ведуча: Дякую, дівчата. Отже, сподіваюся, що молоді люди, які присутні на нашому святі вже зрозуміли, яку професію обрати, щоб вона була перспективною і приносила дохід.

 

Музична заставка

Ведуча: Щоб ваш святковий стіл виглядав немов у найкращих європейських ресторанах, вам знадобиться всього 10 хвилин. Та декільки простих ідей якими я з вами залюбки поділюсь.

У мене на столі підготовлено декілька зразків складання серветок. І зараз ми звам випробуємо себе в ролі головнокомандуючого по сервіруванні столу.

Красиво складаємо серветки різними способами: 16 покрокових схем( Презентація складання серветок)

Красиво складаємо серветки різними способами: 16 покрокових схем

Гарно скласти паперові серветки на святковий стіл покроково. Фото, схеми,  інструкції

 

 

 

 

серветка тюльпан Схема складання "Тюльпан"

Схема бутона:

  1. Квадратна хустка складається навпіл вправо, потім ще раз вниз.
  2. Верхній кут з правого боку відгинається і накладається на нижній лівий гострий край.
  3. Елемент квітки перевертається, а два нижніх кута загинаються до вершини по лінії осі.

 

"Артишок"

  1. серветка артишок4 гострих межі матеріалу згинаються до центральної точки.
  2. Дія повторюється.
  3. Квадрат перевертається зігнутими краями вниз.
  4. З іншого боку також необхідно загнути кути до середини.
  5. Внутрішні межі акуратно витягуються назовні.
  6. Те ж саме проробляється з іншого боку. «Артишок» готовий.

 

 

Ведуча: Ось такі способи складання серветок ми з вами  випробували. Маю надію вони вам сподобались.

Музична заставка

Ведуча: Сьогодні ми навчились красиво складати серветки до святкового столу. Правильно виводити стійкі плями. Дізналися, який одяг буде модним цієї осені, та  які професії  будуть популярні ще 10 років.

У підготовці до сьогоднішнього свята мені допомагали учні 9Б класу. Доречі столи прикрашені топіаріями які виготовили учні 9Бкласу  на уроках трудового навчання під час вивчення теми «Вироби для власних потреб»

Сподіваюсь, що наші корисні поради допоможуть вам у житті та зроблять його трішечки кращим. І все буде добре!

 

docx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Сценарії
Додано
22 січня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку