Сценарій загальношкільного свята "Пісня нас єднає"

Про матеріал

Сценарій до свята пісні в рамках Днів української культури. Проведено у Генічеській санаторній ЗОШ-інтернат для учнів середньої та старшої школи. Захід присвячено пам'яті Володира Івасюка, тому прозвучали пісні, написані ним.

Мета заходу: розвиток творчих здібностей учнів; виховання національно свідомого патріота, громадянина

Автор: Кузіна Тетяна Анатоліївна

Перегляд файлу

«Пісня нас єднає»

 

 

Танок «Василина»

 

Ведучий1

Шановні друзі, наша дружна шкільна родина! Вітаємо вас зі святом української пісні! Ми всі – представники великої родини нашої матері-батьківщини України. Родина до родини – то і є народ.

 

Ведучий 2

Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Мовою пісні гортаємо сторінки історії.

Заспівай родино,

Щоб усе збулося!

Щоб у нашій хаті

Лиш добро велося!

Ведучий 1

Уже вчетверте ми збираємось з вами на свято української пісні. І сьогодні воно особливе, адже всі музичні твори, які прозвучать у цей вечір, належать одному авторові, вони добре відомі всім нам, всій Україні, знані по всьому світі.

Ведучий 2

Володимир Івасюк - один із творців української естрадної музики. Видатний українець, який прожив всього 30 років, за своє коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів. Окрім цього, він професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Відомий як музикант,  Івасюк був і неординарним живописцем.

Ведучий 1

Талант Володимира помітили, коли хлопцю було 10 років. Про нього тоді вже говорили у рідному місті Кіцмань. У 15 про нього почули Чернівці, в 20 років - говорила вже вся Україна, а ще за рік його прийняла Москва. Його пісні відомі не лише в Україні. "Червона рута" була визнана найкращою піснею 1971 року, а "Водограй" - 1972.

Ведучий 2

Цього року йому б виповнилось 69. Якби не його трагічна загибель, скільки б іще чудових творів мала Україна. Тож сьогодні учні нашої школи для нас виконають пісні Володимира Івасюка.  Задум «Водограю» навіяв композиторові косівський водоспад Гук. Пісня народжувалася в «муках творчості», довго викликала невдоволення. Івасюк вносив зміни в сюжет пісні і лише через певний час зміг написати варіант, який його влаштовував. У цій пісні — вираз нестримного буяння молодості.

                  Звучить пісня «Водограй» 5 клас

Ведучий 1

Володимир Івасюк – представник молодої творчої активної інтелігенції свого часу. Він сам, як струна, відгукувався на всі події, що вирували навколо нього. У його піснях все: і невгамовна молодість, і сувора мужність, і чоловіча несхитність, і, звичайно ж, світла юність і мрія.

Ведучий 2

У видавництві "Музична Україна" виходить збірка пісень Івасюка "Моя пісня". 1977 р. Софія Ротару з піснею Володимира "У долі своя весна" перемагає на фестивалі "Сопот", а сам він працює над підготовкою платівки-гіганта. Як згадує київський звукорежисер  Дідик, право на платівку-гігант мали лише члени Спілки композиторів, Володя ж тоді був звичайним студентом консерваторії, тому "гігант" дався йому дуже важко, але коли він вийшов, то розійшовся вмить і приніс йому всеукраїнську любов.

 «У долі своя весна» 6 клас

 

 

 

 

Ведучий 2

Людина, закохана у життя , у свій край, народ. Таким був Володимир Івасюк. Молодша сестра Івасюка Оксана зазначає, що він був дуже галантний у стосунках з усіма жінками. "Тексти, написані братом, свідчать про його ніжні почуття. Перше велике кохання в нього було ще у школі, в Кіцмані. На пісні раннього і більш пізнього періоду дуже впливали люди, які оточували його, для яких він створював мелодії. Він сидів на лекціях у медінституті і на полях поряд з конспектом записував рядки пісень".

Ведучий 1

Тож не дивно, що пісні, у яких бринять почуття, пережиті особисто, які є втіленням поетичної душі та високої думки, не втратили актуальності й через багато років. І сьогодні кожен із нас може відчути особливу щирість у пісні «Запроси до танцю»

 «А ми удвох» 7 клас

 Ведучий 1

Історія пісні «Мила моя» починалась так просто,  як і повинна була починатися. Навесні 1968 року Володимир пише мамі, яка перебуває на курсах підвищення кваліфікації, що проводились в Івано-Франківську, але в програму входила й поїздка в Карпати: «Ми читали твого листа, мамо, й заздрили тобі. Я б, наприклад, був згоден висидіти тиждень по 24 години на добу на всіх нарадах, щоб тільки потім помандрувати хоч пару днів по квітучих Карпатах».

Ведучий 2

Ця Івасюкова пісня була першою з тих, що згодом принесли славу не тільки молодому композитору, а й усій українській музиці. Вона стала шляхетним дарунком українській естраді. Її новизну відчули відразу. Як писала йому одна з шанувальниць — чернівчанка Ірина, «вчора знову була на концерті вашого інституту (й слухала пісню». І додає такий вірш:

Ходиш ти у сині гори

У вечірнюю годину.

І приносиш ти коханій

Квіти, зібрані за днину…

«Твої пісні, як краплини чистої води», — закінчує лист дівчина.   

 

Ведучий 1.

Вперше ж пісня Володимира Івасюка «Мила моя», яку більше знаємо під назвою «Я піду в далекі гори», автор сам виконав у популярній телепередачі «Камертон доброго настрою» у жовтні 1968 року. Він тоді був солістом вокально-інструментального ансамблю «Карпати»

«Я піду в далекі гори» 8 клас

Ведучий 2 .

Спочатку народилася мелодія, сповнена глибокого драматизму, а вірша не було… Володимир Івасюк звернувся до поетеси Тамари Севернюк, і вона написала ліричні вірші, які йому сподобалися, але піснею не стали. Тоді композитор знайомиться з Богданом Гурою - студентом філфаку, і той пише «Мальви», які Володя навіть надсилає батькові в Ірпінь (Михайло Григорович того часу працював у Будинку творчості над дисертацією).

Ведучий 1:

Спочатку В. Івасюк хотів назвати пісню «Балада про матір»: «Мати жде-не діждеться доньку з війни. А донька — ось вона, під вікном розцвіла мальвою. Мати, якій люди вклоняються до ніг за її подвиг, яка ніколи не перестане чекати…». Після вбивства Володимира Івасюка у багатьох дослідників ця пісня асоціюється із долею композитора. Перший директор меморіального музею Володимира Івасюка Парасковія Нечаєва наголошує: «Було щось у цій пісні трагічно-пророче. Кожен звук, кожен інтонаційний зворот мав смислове навантаження, розкривав тему незнищенності життя, переходу однієї його форми в іншу, незнищенності материнської любові.»

                «Мальви»  9 клас

Ведучий1

Без цієї пісні не відбувається жодне свято чи фестиваль в Україні. А коли звучать її перші акорди, усі, без винятку, починають співати "Червону руту", адже її знає не тільки Україна, а й увесь світ!

Ведучий 2

У будь-якої легенди має бути своя історія, тому й не дивно, що нею оповита й славнозвісна "Червона рута". Але як же насправді була створена пісня, що досі хвилює душі українців? Чому вона досі така відома?

 

Ведучий 1

 -- Батькові на ювілей подарували книжку відомого етнографа Миколи Гнатюка, -- згадує Галина, сестра Володимира Івасюка. -- І там Володя знайшов коломийку про червону руту. Це його дуже зацікавило й він марив тим, аби цю квітку побачити. Адже в нас на Буковині росте жовта рута. Цей образ він носив у собі майже три роки, доки не написав своєї пісні. А як тільки Володя її написав, про неї знав увесь двір. Не раз він її шліфував, зі всіма радився, а потім разом зі своїми друзями виконував її у нашому під’їзді. Власне, доти, доки вона не стала його найвідомішою піснею.

 «Червона рута»  10, 11 класи

Ведучий 2

Наприкінці 80-х років батько Володимира Михайло Івасюк отримав бандерольку з листом від республіканського всесоюзного агентства з авторських прав (ВААП). В листі йшлося про таке: "З приємністю надсилаємо Вам екземпляр II тому збірника пісень Вашого сина В.Івасюка, який вийшов у видавництві "Дума м’юзик" в обробці Олеся Кузишина". Знане в Нью-Йорку видавництво запланувало видати 6 збірок з понад 60-ма найбільш відомими піснями Володимира. Це було перше значне та якісне видання творів Івасюка, що вийшло після його трагічної смерті.

Ведучий 1

Саме з імені Івасюка починається відлік сучасної української естрадної пісні. «В історії української естради Володимир Івасюк залишається початком, основою й разом з тим своєрідним горизонтом-мірилом, до якого належить тяжіти сьогоднішній українській естрадній практиці», — написала історик Зінаїда Зайцева.

Ведучий 2  

Пісня нас єднає. У ній наша душа, вона супроводжує нас протягом усього життя. Тож хай пісня завжди буде поміж нас!!!

 «Пісня буде поміж нас»

 

docx
Додано
14 червня 2018
Переглядів
1784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку