Сценарій заходу "А Сотню вже зустріли небеса..."

Про матеріал

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес… .

Перегляд файлу

,,А Сотню вже зустріли небеса…,,

 

1 ведуча Час… У кожного з ним свої порахунки, а в України – особливі. Більше 350 років боротьби за незалежність! І ось XXI століття. Вибух непокори і гідності проти тих, хто брехнею і хворими амбіціями  хотів повернути Україну назад у рабство. Пророчі слова Тараса Шевченка підняли тих, хто ціною власного життя залишився в пам’яті українського народу як герої Небесної Сотні.

 

2 ведуча Герої Небесної Сотні змінили  Україну і самих українців, підняли наш національний і патріотичний дух. Саме завдяки Майдану наша держава довела всьому світові гідність, мужність і тверду волю українців до справедливості. Кожен здійснив особистий подвиг – віддав найцінніше – своє життя заради нової України.

 

3 ведуча Ніхто не в праві забути морозні дні лютого 2014 року, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в імя віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами памяті. 20 лютого назавжди увійде в історію України, як день жалоби і пам’яті.

 

Учень 1 Сьогодні день огорнутий печаллю.

Пронизаний наскрізь слізьми людей.

Слізьми за тих, хто не вернувсь з Майдану,

Залишивши батьків, родину і дітей.

Всім серцем вірили вони  кращу долю.

За неї ж, й на Майдані полягли.

За українців і за їхню волю,

Своє життя не завагавшись віддали!

 

1ведуча       Юні та сивочолі. Багатодітні батьки та одинаки. Заробітчани та кандидати наук.  Східняки та західники. Абсолютно різні і такі схожі. Кожен герой повстав проти  насилля,несправедливості до своєї країни… Кожен здійснив особистий подвиг  віддав своє життя зарадинової України. І це не пафосні слова. Це –реальність.  

 

2 ведуча Герої  показали силу та                                        незламність українського духу. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу», - ці рядки гімну у дні  Єврореволюції стали пророчими. З ними вистоювали морозяні ночі. З ними ішли  голіруч на озброєних силовиків.

 

3 ведуча

Нас намагалися винищити за бажання мати людську гідність і самим обирати своє життя. Настав той час, коли кожен українець мав зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі. На очах у всього світу влада

розстрілювала свій народ.

2Учень

Вони співали “Ще не вмерла…” і вмирали…
Земля тремтіла, під ногами ж – твердь…
Їм янголи обличчя прикривали…
А ті під вибухи гранат ішли на смерть…

Під схлипи люду Бог тебе розсудить…
За рвані руки, ноги і лоби…
Вкраїну люд від гноблення розбудить
Геройської, відважної доби!…

 

1 Ведуча Шановні вчителі, учні. Сьогодні ми зібралися тут, щоб у скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний цивілізований час XXI століття.

 

2 ведуча І саме тут, сьогодні скажемо ,,Люди, бережіть серця свої, щоб не стали каменем! Розбудуйте в душах Божий храм, щоб не повторити великий гріх!,, Герої Небесної Сотні мають стати нагадуванням для кожного свідомого українця, що маємо робити все від нас залежне, щоб ті смерті не були марними.

 

3 ведуча Небесна сотня. Новітні герої України. Вони полягли за нас із вами. Низький уклін матерям і батькам, що виховали таких синів і дочок!

 

3 учень

Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

Голубко, не плач. Так судилося, ненько,

Що слово бабуню вже не буде твоїм.

Прийду і попрошуся в сон твій тихенько

Розкажу, як мається в домі новім.

Мені колискову ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває

Душа за тобою, рідненька, щемить.

Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

 

1 ведуча Не плачте, мамо. Ваш син у Небесній сотні. Йому вже не болять рани. Він прийде, коли Ви спатимете, і розкаже, як любить Вас. Не плачте, мамо. Дайте нам поплакати. Бо син Ваш своєю кровю змив наш гріх. Не плачте мамо. Дайте поплакати Україні.

2 ведуча Не плачте, тату.  Вже не тече кров із ран Вашого сина. Не пече йому у грудях більше. Вже у сотні своїй небесній стоїть він на варті, праворуч від Бога. А ліворуч– його побратими. Андрійки, Васильки, Іванки, Назари, Устими – ті, хто нині названий сотнею небесною. Вони були звичайними хлопцями, а стали Героями, бо в мить останню віддали нам найдорожче, що мали, - життя своє. За нас віддали. Аби ми жили. Долюбили за них, дітей їхніх ненароджених доколихали, пісень за них доспівали. Не плачте мамо. Дозвольте поплакати світові. Весна вже на порозі.

 

3 Ведуча Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній памяті, бо «Герої не вмирають!»

 

Учень 4 А сотню вже зустріли небеса…
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав…
Й заплакав Бог, побачивши загін – 
Спереду – сотник, молодий, вродливий, 
І юний хлопчик в касці голубій, 
І вчитель літній – сивий-сивий…
І рани їхні вже не їм болять, 
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло 
Як крила ангела, злітаючи назад, 
Небесна сотня в вирій полетіла…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майдан… з Героями іде прощання…

Тисячі людей зібралися в цю мить.

Для когось на землі вона передостання,

А хтось в землі сирій вже мирно спить…

 

Вже не побачить батько, не зустріне мати…

Живого сина в світі більше вже нема…

Прийшли у путь останню проводжати

Своїх Героїв… вічная їм честь й хвала…

 

 

Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Майдан героїв з почестю ховає.
Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю
В його садах довічно проживати.
Вони завжди залишаться в строю,
Про них народ пісні буде співати.

Небесна сотня білих журавлів,
душа яких летить під небесами.
Ніхто із вас вмирати не хотів,
Хай вічна пам’ять лишиться за вами.

Сьогодні туга душу розпина
Багато з вас в коханні не признались.
Надворі скоро втішиться весна.
Чому ж її ви, хлопці, не діждались?

Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Героїв Україна пам’ятає.

 

 

 

 

Пам’ятайте про тих, хто безвісти пропав,

Пам’ятайте про тих, хто не встали, як впали,

Пам’ятайте про тих, хто згоріли, мов зорі,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали.

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що  лягали під танки…

Є в місцях на Вкраїні невідові останки…

Є в лісах, є у горах, і є під горою_

Менше в світі могил, ніж безіменних героїв…

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні_

Хай відомими стануть всі герої безвісні…

 

 

11Уч. :  …і мовчки сотня непокорених героїв

 відходила у чисті небеса,

 і погляди знесилених мільйонів

 дивились вслід братам, батькам, синам;

Вони загинули за нас весною

Віддали все що було в їхньому житті

І ринули у небо сотнею святою

Боронити звідти нас від ворогів

 

.

 

Небесна Сотня – то в серцях вогонь.

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.

Небесній Сотні шана й молитви,

За чисті душі, що злетіли в небо.

Їм шлях високий Боже, освяти.

І в мирі, Господи, прийми до себе.

 

 

Вед.: Шановні друзі! Президент України Петро Порошенко 11 лютого 2015 року підписав Указ «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Документом встановлено щорічне відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013р. – лютий 2014р.). захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

 

Вед.: Сьогоднішній вечір-реквієм «На варті наших душ - Небесна сотня» присвячуємо в пам'ять  про тих людей, які розкрили нам очі, які змусили подивитися на життя зовсім по іншому, і які своїм прикладом показали, як треба сьогодні відстоювати незалежність, любити Україну та свій народ. У той час, коли окремі сили будували злочинний режим, допомагали йому грабувати Україну, молоді хлопці і дівчата вийшли на майдан, повстали проти режиму і повалили його.

 

 

Вед.:

 Вед.: Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях, а розмірений бій хронометра відчеканить час скорботи, душевного болю і жалю… Тож хвилиною мовчання вшануємо невмирущу пам’ять про загиблих воїнів Небесного Війська.

 

 

Вед.: Постріл, другий, розірвалася тиша і нестерпний біль… Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерть, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі, покалічені жінки, поранені священники

Вед

Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця Небесна Сотня своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

Вед.: 

 

Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем вдячності за все що вони зробили для нас. Сьогодні вони дивляться на нас з небес і думають не дайте злу перемогти. Ми своє життя поклали, скинули вражу силу, не дайте їм знову стати на ноги.

 

Низький уклін матерям і батькам, що виховали таких синів і дочок! Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях.. Вшануємо хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України! (хвилина мовчання)

 

 

Небесна Сотня – то в серцях вогонь.

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.

Небесній Сотні шана й молитви,

За чисті душі, що злетіли в небо.

Їм шлях високий Боже, освяти.

І в мирі, Господи, прийми до себе.

 

 

doc
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
1195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку