Сценарій заходу до Дня Кухаря й Кулінара «Мастер-шеф – діти»

Про матеріал

Захід для пришкільного табору, який містить конкурси: «Похід в магазин», «Попелюшка», «Не пролий», «Фізкультхвилинка» та інші.


Перегляд файлу

День Кухаря й Кулінара «Мастер-шеф – діти»

Випереджальне завдання: приготувати будь-яку страву вдома.

Сценарій заходу

Ведуча: Перш ніж приступити до практики, потрібно засвоїти теорію. Тож давайте розпочнемо перший конкурс „Хто найерудованіший”

(Дітям, які правильно відповіли вручаються фішки)

1. І торт, і імператор. /Наполеон/
2. Перелік страв. /Меню/
3. Наука про чистоту. /Гігієна/
4. Назвіть українську національну страву. /Борщ/
5. Страва , яка має 50 видів начинок. /Вареники/
6. В'ялений виноград. /Родзинки/
7. В воді родиться, а води боїться (Сіль).
8. Сидить на ложці, звісивши ніжки (Локшина, капуста).
9. На соломинці будинок, сто хлоп'ят в ньому (Мак).
10. Чого в роті не втримаєш (Окріп)
11. З-під шапки пар валить, а в животі вода кипить (Самовар).

12. Відвар з кісток, м’яса або птиці. (Бульйон)

13. Продукт з якого готують ковбасу, тушонку. (М'ясо)

14. Інструмент, яким нарізують продукти. (Ніж)

15. Чим користуються для вживання супів? (Ложка)

16. Спосіб теплової обробки, який використовують для приготування супів. (Варіння)

17. Засіб за допомогою якого проціджують відварні макарони. (Друшляк)

18. Приправа, якою доводять до смаку супи, каші, м’ясні і рибні страви. (Сіль)

19. Без якого продукту практично не зробиш бутерброд? (Хліб)

20. Страва з варених крупів. (Каша)

21. Заморожена солодка їжа з вершків, соку, ягід. (Морозиво)

22. Сушені плоди слив. (Чорнослив)

23. Огірки  маленького розміру. (Корнішони)

24. Крупа з якої варять куліш. (Пшоно)

25. Сушені плоди абрикосів. (Курага)

26. Овоч, з якого варять кашу. (Гарбуз)

27. Посуд , який використовують для смаження.(Сковорода)

28. Який продукт необхідний для приготування драників? ( Картопля)

29. Який з овочів може бути гірким і солодким? ( Перець)

 

Учні, які отримали фішки, стають учасниками конкурсу «Мастер-шеф». Два учасники, у яких найбільше фішок, стають капітанами команд (Команда Червоних та Команда Синіх).

 

Ведуча: Для початку наших змагань ви повинні виголосити правила кухаря.

                               Правила кухаря.

1. Мити руки з милом перед кожним приготуванням їжі.
Діти: Згодні!
2. Не користуватися без дозволу колючими і ріжучими предметами.
Діти: Згодні!
3. Після готування вимити і прибрати на місце використаний посуд.
Діти: Згодні!
4. Борщ і суп будемо варити, щоб нікого не отруїти.
Діти: Згодні

«Розминка»

Викладач: Я буду говорити назви різних предметів, якщо це можна їсти – то ви плескаєте в долоні, якщо ні – мовчите. Команда, у якій ніхто не помилився, отримує 1 бал.

Варення

Булка

Сир

Вагони

Шкатулка

Печиво

Шоколад

Тапок

Ковбаса

Мармелад

Лампочка

Літак

 

 Для того, щоб почати готувати вам необхідні продукти, тож розпочнемо конкурс, який називається «Похід в магазин».

  • Конкурс «Похід в магазин»

Кожній команді видається по кошику. Перший учасник біжить до «магазину», бере один з продуктів і повертається назад. Передає кошик наступному учаснику. Чия команда швидше «купить» продукти, отримує 1 бал.

  • Наступний конкурс називається «Відгадай-но»

Із завʼязаними очима, вам потрібно покуштувати продукт та відгадати його.

  • «Бабусина скринька»

 Кожній команді виноситься скринька з продуктом, який необхідно відгадати.

І-ша скринька. У цій скриньці знаходиться готовий продукт. Уперше про нього згадується у рукописах 2700 року до н.е. До Росії він потрапив з Монголії. Алтин Хан надіслав його в дарунок царю Михайлові Федоровичу аж 4 пуди. Зараз ми його вживаємо щодня. Що це за продукт? (Чай)

ІІ-га скринька. 23 серпня 1741 року на банкет цариці Катерині було відпущено півфунта. Цариця насолоджувалася її смаком. Які ж «заморські ласощі» їла цариця, що знаходяться у нашій скриньці?

( Картопля)

 

  • Конкурс «Попелюшка»

Кожній команді пропонується перебрати крупу (гречка, квасоля,). Перемагає команда, яка швидше впорається із завданням.

  • Конкурс «Не пролий»

Для конкурсу знадобиться дві каструлі, які стоять на стільцях навпроти кожної команди. Відерця з водою, одноразові стаканчики стоять поруч з кожною з команд. За сигналом перший учасник кожної команди бере одноразовий стаканчик і зачерпує воду з відерця. Обережно, щоб не пролити несе воду і переливає в каструлю. Повертається і передає стаканчик наступному учаснику. Перемагає та команда, яка швидше наповнить каструлю.
 

  • Конкурс Будербродів

Завдання: приготувати будерброди за 10 хвилин. Оцінка страви відбуватиметься по наступним критеріям:

  • Акуратність;
  • Оформлення;
  • Смакові якості;
  • Презентація.

 

  • Конкурс «Фізкультхвилинка»

Я називаю дію,а ви повинні її показати. Та команда, яка потім краще зможе повторити дії самостійно, отримує 1 бал.

-ріжимо цибулю

-миємо посуд

-наливаємо воду у чашку з чайника

-розкатуємо тісто

-ліпимо вареники

-товчемо картоплю

-місимо тісто

-їмо.

 

  • Конкурс Салатів

Вам потрібно приготувати салат за 10 хвилин. Оцінка страви за тими ж критеріями.

 

  • Учні, які виконали випереджальне завдання, отримують грамоти та по 1 балу для своєї команди.

Підведення підсумків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шматок Олена
    гарний сценарій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Додано
23 липня 2018
Переглядів
4704
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку