сценарій заходу "Перші музичні кольори"

Про матеріал
Сценарій заходу "Перші музичні кольори" учнів молодших класів викладача з фортепіано Новаковської Оксани Леонтіївни. Автор сценарію та ведуча Авдєєва Я.В.
Перегляд файлу

Сценарій концерту учнів молодших класів викладача Оксани Новаковської «Перші музичні кольори».

11.05.2016 р. Автор сценарію і ведуча Яна Авдєєва.

Добрий вечір, дорогі друзі.

Сьогодні вашій увазі концерт учнів молодших класів фортепіанного відділу класу викладача Оксани Новаковської «Перші музичні кольори».

Що ж таке дитяча музика?

 - Твори, створені для дитячого виконання?

 - Твори про дітей і дитинство?

 - Твори, слухачами яких є дитяча аудиторія?

 Чи все ж таки СИНТЕЗ доброго погляду на світ, дитячого уявлення про чудеса, вірування у фантастичних героїв – гномів і кобальтів, Білосніжку і Мальвіну, Карабаса – Барабаса та  Бабу Ягу, і в те,  що добро неодмінно переможе зло.  

 Світ дитини з його наївністю, безпосередністю, цікавістю і неприборканою енергією знаходить своє втілення у творчості багатьох композиторів.

  Про дітей і для дітей писали Йоганн Бах, Йозеф Гайдн, Вольфганг Амадей Моцарт, Роберт Шуман, Петро Чайковський, Модест Мусоргський, Сергій Прокоф’єв, Клод Дебюсі, Моріс Равель   …та багато інших…

Музика – це найчудодійніший , найтонший засіб залучення до добра, краси та людяності.

Дивовижним був музичний розвиток Вольфганга Амадея Моцарта. Всі, хто його знав маленьким, називали його дивом 18 століття, чарівником і, навіть, чаклуном. Моцарту було лише 3 , коли він повторював на клавесині двома руками п’єсу, що щойно прозвучала. В 4  - створював власні п’єси, а в 6 став справжнім віртуозом – клавесиністом. Творчість була для Моцарта такою самою потребою, як жити і дихати.

Борис Асаф’єв писав  «Мабуть, в музиці немає імені, перед яким людство так прихильно схилялося, так раділо і так милувалося. Моцарт – символ самої музики».

  1. В.А. Моцарт Сонатина До – мажор І ч. вик. уч. 2 класу Анна Шостак.
  2. В.А. Моцарт Соната До – мажор І ч., вик. уч. 2 класу Андрій Гребінченко, партія другого фортепіано у транскрипції Едварда Гріга вик. Оксана Новаковська.
  3. В.А. Моцарт Соната  Соль – мажор І ч., вик.  Учениця 3 класу Софія Рачок, партія другого фортепіано у транскрипції Едварда Гріга вик. Оксана Новаковська.

Людми́ла Шука́йло— сучасна українська композиторка.   Заслужений діяч мистецтв України. Значне місце в її творчих доробках займає музика для дітей. Людмила Шукайло є автором  дитячого зошиту «Мої іграшки», Варіацій на тему   нар. пісні “Катруся весела” ,Варіацій на тему В.Шаїнського “Пісенка про  стрибунця» та інші. Твори Лариси Шукайло мають яскраву національну забарвленість у поєднанні з сучасною композиторською технікою.

4. Людмила Шукайло. Варіації  на тему В.Шаїнського “Пісенка про стрибунця» Вик. Учениця 1 класу Анна Волинець.

Серед українських композиторів дитяча тема надихала таких композиторів, як Микола Лисенко, Віктор Косенко, Левко Ревуцький, Микола Сильванський, Жанна Колодуб, Валентин Сильвестров, Олександр Білаш, Михайло Степаненко  та багато інш.

 Мико́ла   Сильва́нський — український композитор, педагог, блискучий піаніст. Більшість творів композитор написав саме для дітей.  Балети, симфонічні казки, музичні вистави в репертуарі театрів, в яких основна аудиторія глядачів -  діти. 

Також у доробку композитора – безліч програмних фортепіанних мініатюр та  5 концертів для фортепіано з оркестром.

Вашій увазі

  1. М. Сильванський  Концерт Соль – мажор  І ч. Вик. Анна Волинець. Партія оркестру – Оксана Новаковська.

Український композитор та педагог Ісаак Беркович – автор виключно творів для дитячого виконання. Тісний зв'язок з народними витоками – велике надбання музики Берковича. Найкращі композитори, що писали для дітей, завжди вважали народне мистецтво основою музичного виховання.

  1. Ісаак Беркович. Концерт для фортепіано та струнного оркестру ор.44 До – мажор  І ч. Вик. Софія Рачок.   Партія оркестру – Оксана Новаковська.
  2. Ісаак Беркович. Концерт №2 До – мажор,  ІІ, ІІІ ч. Вик. Анна Шостак. 

Здібності цього композитора проявилися у ранньому віці. Вже в 5 років Петро Чайковський вільно грав на фортепіано. А в 8 почав записувати свої перші музичні враження.

Чайковський був першим російським композитором, що створив для дітей альбом фортепіанних п’єс. Йому було легко це зробити, тому що він любив і розумів дітей:  впродовж багатьох років композитор жив у великій і дружній сім’ї своєї сестри, Олександри Давидової, на Україні, в селі Кам’янка. Складаючи «Дитячий альбом», який композитор присвятив своєму улюбленому племіннику, Чайковський піклувався не тільки про музикування сімї Давидових. Він здійснював свій давній задум – (цитата) «сприяти у міру сил до збагачення дитячої музичної літератури, яка дуже небагата. Я хочу зробити цілий ряд маленьких уривків безумовної легкості і з принадними для дітей заголовками…».

 Тому «Дитячий альбом» Чайковського став таким захоплюючим, цікавим, різноманітним. У збірці 24 невеликих п’єси – фортепіанні мініатюри, в яких все життя дитини: її думки і почуття, настрої, ігрові сценки, страшні казки та солодкі мрії.

У дівчинки захворіла чорноока і темноволоса лялька Марі. Тужливо звучать зітхання ляльки. І хотів би допомогти, а не знаєш, як…

  1. Петро Чайковський «Дитячий альбом» «Хвороба ляльки» Вик. Анна Волинець.

Аж ось сутінки пройшли самотньо садом. На блідому безхмарному небі вигулькнув тонкий місяць, пахне димом від багаття…здається, потрапив у чарівний світ, і, зараз вийде тобі назустріч прекрасна царівна з довгими, до п’ят, пшеничними косами і ти полинеш далеко – далеко у чарівний край, де збуваються всі на світі мрії…

  1. Петро Чайковський «Дитячий альбом» «Солодка мрія» Вик. Анна Шостак.

Пісня жайворонка – чудова пейзажна замальовка. Жайворонки – неперевершені співаки, дзвінки і мелодичні. Це – образ пташечки та її незабутніх трелей.

10. Петро Чайковський «Дитячий альбом» «Пісня жайворонка» Вик. Анна Шостак.

Олександр Білаш  - український композитор, народний артист України, поет, митець, що має всенародне визнання та справжню популярність, автор  дитячої музики.

До вашої уваги 

11. Олександр  Білаш  «Колискова» з «Тетянчиного альбому». Вик. Анна Шостак.

Естетичне виховання дитини часто починається зі спектаклів ляльок. Це мистецтво дуже давнє й поширене по всьому світу. Кожен народ має своїх персонажів лялькових театрів і кожен із цих героїв має свій певний характер.

Злобний та жадібний хазяїн лялькового театру, що тримає своїх акторів  в «Єжових рукавицях», не дозволяючи нічого та наказуючи з будь – якого приводу і без – це Карабас – Барабас.

12. Олександр Білаш Балетна сюїта «Буратіно» «Карабас - Барабас». Вик. Софія Рачок.

Цим двом лялькам судилося довге життя в мистецтві. П’єро та Арлекін  – персонажі   ярмаркового театру, вічні суперники.  П’єро  – одягнутий у  білу сорочку з жабо і великими ґудзиками завжди сумний коханець -  невдаха.   Арлекін – веселий і наївний, добрий, надзвичайно довірливий і  незлобивий.  Його сорочка і панталони у різнокольорових латках у формі жовтих, зелених, блакитних і червоних ромбів.

Вічне протистояння  П’єро та Арлекіна кожна епоха трактує по – своєму.

13. Олександр Білаш Балетна сюїта «Буратіно» «Пєро і Арлекін». Вик. Анна Волинець.  

Буратіно – відкритий, світлий, добрий, трішечки наївний. Вірить людям, намагається всім допомогти, знаходить вірних друзів і, врешті решт, приходить до своєї Мрії!!!

14. Олександр Білаш. Балетна сюїта «Буратіно» «Танець Буратіно». Вик. Софія Рачок.

Рівно 80 років звучить у виконанні юних піаністів цикл українського композитора Віктора Косенка «24 дитячі п’єси». 

Секрет довголіття цих творів полягає в яскравій образній музиці: тут є дитячі ігри та іграшки, картини рідної природи, дитячі радощі, переживання, турботи і мрії.

 «Казка»  Віктора Косенка – це п’єса  лірико – епічного характеру. Розповідь про незвичайний казковий світ, сповнений таємничості, загадковості. Починається у похмурому низькому регістрі  Розспівані, суворі билинні інтонації переносять нас у сиву давнину. Поступово зростає напруження, тема піднімається у високий регістр, де звучить дуже пронизливо, символізуючи вічність світу. 

15. Віктор Косенко «Казка» з циклу «24 дитячі п’єси».

       Вик. Анна Волинець.

16. Генадій Шумілов «Весела муха». Вик. Анна Волинець.

Намагання композиторів – романтиків «вокалізувати» інструментальну музику, надати їй пісенної виразності привело до появи нового різновиду інструментальної мініатюри – «Пісень без слів». Форма вільної наспівної фортепіанної мініатюри привернула увагу і інших композиторів. Під такою назвою створювали п’єси  Ігнац Мошелес, Антон Рубінштейн, Едвсард Гріг, Петро Чайковський  та інші.

Вашій увазі

  1. Олександр Гондельвейзер. «Пісня без слів» вик. Софія Рачок.

 48 «Пісень без слів» для фортепіано  німецького  композитора Фелікса  Мендельсона  займають центральне місце  в його доробку. Незалежно від того, передає композитор красу зовнішнього світу чи стан власної душі, «Пісні без слів» - це безліч відтінків тонкого ліризму Мендельсона.  

18. Фелікс Мендельсон. «Пісня без слів» вик. Анна Шостак.

Багато композиторів пишуть музику, яку з задоволенням слухають і дорослі, і діти. Але є такі композитори, які свою творчість присвятили тільки дитячій музиці, такій, яку діти можуть не тільки слухати, а й виконувати.

Самуіл Майкапар – талановитий музикант, автор великої кількості фортепіанних творів для дітей та юнацтва.

  1. Самуіл Майкапар «Бурхливий потік» вик. Анна Шостак.

ПРЕКРАСНА північна країна Норвегія своєю казковою величчю природи – блискучими гірськими вершинами скель і чарівним північним сяйвом. Серед цієї краси народжувалася і  своєрідна народна музика, наповнена красою народних переказів і легенд, багатством характерів і образів.

Народна творчість стала джерелом натхнення для норвезького композитора Едварда Гріга. «Я записав народну музику своєї країни», - говорив він. У своїх творах Гріг оспівав свою батьківщину, яку він так любив і шанував.  

20. Едвард Гріг «Весною». вик.  Софія Рачок.

«Кобольд» Едварда Гріга – один з чудових зразків музичної казкової фантастики композитора, серед якої і «Хода гномів», і «В печері гірського короля».

Кобольт – нечистий дух, схожий на домовика, що  постійно метушиться та шарудить.  

  1. Едвард Гріг «Кобольт». вик. Андрій Гребінченко.

Рейнгольд Глієр створив свої перші музичні твори у 14-річному віці. Глієр є автором величезної кількості творів.

  1. Рейнгольд Глієр «Прелюдія» вик. Андрій Гребінченко.

Гноми – людиноподібні казкові істоти німецького та скандинавського фольклору, які живуть під землею. Зазвичай зображаються низькорослими і з довгими бородами.

23. Едвард Мак – Доуелл «Танець гномів» вик. Андрій Гребінченко.

Каликса́   Лавалле́  — канадский та американский композитор, піаніст, диригент, автор віртуозних п’єс для фортепіано.

24 .Каликса Лавалле. Концертний етюд «Метелик» вик. Андрій Гребінченко.

Анатолій Кальварський відомий як піаніст, аранжувальник, автор музики до кінофільмів та театральних вистав.

25. Анатолій Кальварський «Веселий рок» вик. Софія Рачок. Партія ударних – Володимир Сметанюк, викл. Валерій Вознюк.

  1. Олександр Цфасман «Сніжинки» вик. Христина Тимофейчук, викл. Лілія Хазанович та  Наталя Вареник, викл. Оксана Новаковська, партія ударних - Валерій Вознюк, контрабас - Іван Сіні цин.

Запрошуємо на сцену учасників концерту, які подарували нам сьогодні чудовий вечір.  Анна Волинець, учениця 1 класу, лауреат шкільного конкурсу на краще виконання технічного твору.

Анна Шостак, учениця  2 класу, лауреат шкільного конкурсу на краще виконання технічного твору.

Софія Рачок, учениця 3 класу, лауреат Міжнародного конкурсу «Мелодії сцени» м. Дніпропетровськ; лауреат Загальноміського конкурсу «Кришталева нота».

Андрій Гребінченко, учень 2 класу, володар Гран Прі Міжнародногог конкурсу «Весняні зорі» м. Хмельницький; лауреат Міжнародного конкурсу «Парад талантів» м. Дніпропетровськ;лауреат Міжнародного конкурсу «Мелодії сцени» м. Дніпропетровськ.

 Володимира Сметанка, Христину Тимофійчук, Лілію Хазанович, Валерія Вознюка, Івана Сініцина.

doc
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
30 травня 2020
Переглядів
781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку