Ще раз про чисті руки

Про матеріал
В сатті пояснюється важливість дотримання чистоти рук для збереження здоров'я людини. Акцентується увага на небезпеці при порушенні правил особистої гігієни, вказується на те, що може стати причиною виникнення у людини небезпечної хвороби.
Перегляд файлу

ЩЕ РАЗ ПРО ЧИСТІ РУКИ

 

 

Чистота рук людини – тема широко відома і завжди актуальна. Ми, люди     21 ст. чудово знаємо, що оті «маленькі звірятка» які вперше побачив вчений Левенгук у мікроскоп і про які він повідомив колегам-вченим, є не що інше, ніж носії інфекційних захворювань, і потрапляють вони в людський організм в тому числі і через брудні руки.

Тепер нам відомо, що саме «просто брудні руки» ставали причиною у середні віки епідемій холери, дизентерії, гепатиту в Європі, під час яких гинуло чимало людей, адже тогочасна медицина проти цих хвороб була безсила.

Ба, самі лікарі середньовіччя, оглянувши інфікованого хворого, йшли до іншого і оглядали його, не помивши рук, стаючи таким чином перенощиком інфекції. Зараз в це важко повірити, але ще в 19 ст. в медицині точилися суперечки, чи потрібно мити руки, оглядаючи хворих. Такий був рівень санітарії в той час.

Сьогодні перемогти навіть важкі інфекційні хвороби значно легше, але найкраще їх просто уникнути всього-навсього помивши руки. Тобто, іншими словами, продезінфікувавши шкіру рук і знищивши на ній збудників хвороби. Чистота – запорука здоров’я!

Якби кожен нечупара поглянув через мікроскоп на свої брудні руки, він би жахнувся від вигляду отих «маленьких звіряток» різних розмірів і різної форми, які метушаться в нього під нігтями і на пальцях, неначе чудовиська із фільмів жахів…

А вони ж переносять і інфекційні, і паразитарні хвороби, такі як черевний тиф, рота вірусні інфекції, глистяні інвазії. Взявши не помивши рук шматок булки, людина разом з їжею з’їдає і перенощиків хвороби, взявши до брудних рук будь-які предмети побуту, чи м’які іграшки, людина залишає на них перенощиків захворювань і вони помандрують далі до всіх, хто буде брати ці речі вже навіть чистими руками. Таким чином зараза від одного нечупари буд стрімко поширюватися.

Звідси зрозуміла наприклад небезпека брати до рук пиріжок, якщо ви їхали громадським транспортом і свої руки не продезінфікували. Таким же шляхом може потрапити до нашого організму вірус застуди.

У лікарів є навіть назва цілої групи хвороб, які попадають в людський організм від брудних рук: хвороби брудних рук.

Аби не стати жертвою таких хвороб, досить дотримуватися певних правил безпеки, простих але важливих.

  1. Не помивши рук не торкатися свого обличчя аби не залишити на ньому ніяких мікробів.
  2. Ніколи не брати брудними руками їжу – тоді ви ніколи не з’їсте разом із смаколиками ніякої зарази.
  3. Завжди мити руки. Прийшовши додому, погравшись з твариною, після туалету тощо.
  4. Температура води не впливає на миття рукя. А от часу треба не менше 20 секунд, і це встановлено вченими.
  5. Найбрудніші речі навколо нас - це гроші, клавіатура комп’ютера, дверні ручки, телефон, вимикачі світла, кнопки ліфта. На жаль, і дружнє стискання рук може стати причиною лікарняного, тому після нього не торкайтеся своєї чашки чи обличчя.

 

І майте на увазі: мокрі, не витерті паперовим рушником чи не висушені повітряною сушкою руки одразу знову забруднюються і те їх миття було марним.

Коли миєте дуже брудні руки, то використовуйте обов’язково щітку для рук і з її допомогою ретельно почистіть нігті.

Як відомо, один із шляхів потрапляння шкідливих речовин в людський організм – через шкіру. Можливо, ви будете здивовані, але вчені підрахували і це: під час миття із шкіри людини видаляється до 1,5 мільярда мікробів.

Тому щоденний душ з милом чи гелем є необхідною умовою для підтримання чистоти шкіри людини, а отже і для підтримання її здоров’я.

 

doc
Додано
18 червня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку