Що сприяє естетичності виробу в техніці тістопластики

Про матеріал
Презентація до уроку на основі модельної навчальної програми «ТЕХНОЛОГІЇ. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Кільдеров Д.Е., Мачача Т.С., Юрженко В.В., Луп’як Д.М.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що сприяє естетичності виробу в техніці тістопластики

Номер слайду 2

Гра "Мікрофон"Я хочу зробити…Я буду намагатися…Я мрію…Я готовий до…Я хочу, щоб вдалося…

Номер слайду 3

Як правильно виготовити виріб? Що і за чим робити? В якому порядку виконувати роботу? Саме на ці запитання ми знайдемо відповіді на наступному кроці нашої співпраціТехнологія - це наука про найбільш економічні способи і процеси виробництва продукції, а також надання послуг. Технологічний процес – це сукупність операцій з використання сировини та матеріалів і виготовлення готової продукції. Виготовляючи виріб, ми виконуємо необхідні технологічні операції: розкочування, скочування, різання, загладжування, сплющення, прищипування, з’єднання, оздоблення та інші.

Номер слайду 4

Поміркуй. З яких деталей складається це порося? Назвіть деталі.

Номер слайду 5

Технологічна карта повинна дати нам відповіді на наступні запитання:- Які операції необхідно виконувати? - У якій послідовності виконують операції? - Які необхідні інструменти та матеріали для виконання операції?Технологічна картка - стисло, по пунктах описує хід виготовлення виробу (що, як і чим робити){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Назва технологічної операції  Малюнок (як буде виконуватись операція)Інструменти1 Ліпимо тулуб. Розминаємо, щоб тісто набуло більшої пластичності. Ділимо на вісім рівних частин та одну більшу частину. Скачайте з більшої частини тіста кульку і надайте йому вигляд кола, це буде тулуб порося.стеки2 Ліпимо ноги. Чотири кружечки кладіть поруч і змастіть мокрим пензликом, щоб краще приклеїлося. пензлик. Технологічна карта

Номер слайду 6

{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}3 Ліпимо п’ятак. Тепер намазую пензликом великий грудочок попереду, прикладаю маленький грудочку трохи притискаючи пальчиком, виходить п'ятачок і дерев'яною паличкою роблю в ньому дірочки.стеки, дерев’яна паличка4 Ліпимо вушка, очі, хвіст. Беремо кульку, натискаю пальчиком у середині, трохи сплющуючи зверху. Змащуємо мокрим пензликом і прикріплюємо на голівку, також і очі. Приклеюємо на відповідне місце і тупим кінцем пензлика позначаємо вушну раковину. Ліпимо очі-кульки, приклеюємо. Беремо джгутик і приклеюю хвостик скручуючи кільцем.пензлик5 Розфарбуйте фарбами ваше порося ніжно-рожевого кольору, а п'ятачок і середину вушок виділяємо яскравим відтінком рожевого, вічка-чорним. Розфарбовування пом'якшило порося, дамо іграшці знову підсохнути. фарби

Номер слайду 7

Історія виникнення. Особливості солоного тіста були добре відомі нашим предкам. Жінки ліпили фігури птахів і тварин, дітям виготовляли справжні іграшки з солоного тіста. Подібні фігурки також служили символічними подарунками на весілля, до народження дитини. Фігурки з солоного тіста вважалися не лише забавним сувеніром, але й сильним оберегом. Вони ж були символом удачі, достатку і благополуччя. Солене тісто в останні роки стало дуже популярним матеріалом для ліплення. Вироби з тіста – давня традиція, їм знаходиться місце і в сучасному світі, тому що зараз цінується все екологічно чисте і зроблене своїми руками. Тісто- матеріал дуже еластичний, легко набуває форми і вироби з нього досить довговічні. Робота з ним приносить задоволення і радість. Цьому виду творчості вигадали сучасну назву - “ Тістопластика”.

Номер слайду 8

Готуємо!Рецептів приготування тіста досить багато. Існують різні рецепти  для різних видів робіт. У тісто часто додається для більшої пластичності та м'якості рослинна олія, крем для рук, клей ПВА. Тісто з такими добавками використовується для виготовлення дрібних деталей для витончених робіт. Для приготування класичного рецепту знадобиться борошно, сіль та вода. Дрібна сіль – одна склянка. Борошно – одна склянка. Вода – половина склянки. (Обсяг приблизний, тому що кількість води може залежати від виду борошна, яке ви взяли для тіста)Борошно та сіль - добре перемішати, а потім частинами влити холодну воду та замісити м'яке тісто схоже на пластилін. Перед початком роботи слід потримати тісто в холодильнику щонайменше дві години. Солене тісто повинно бути щільним. Тісто має бути тугим та еластичним.

Номер слайду 9

Фарбування. Якщо вам потрібне кольорове солене тісто то його можна пофарбувати або на етапі вимішування, використовуючи харчові барвники або гуаш, або розфарбовувати готовий виріб після повного висихання. Деякі майстри вважають за краще фарбувати тісто відразу. Для цього тісто ділять на частини, кожна з яких окрема деталь. Потім додають у грудочку тіста потрібну фарбу і вимішують до однорідності. Чим більше фарби, тим інтенсивніший колір. Ми декоруватимемо фігурку після того, як вона буде готова.

Номер слайду 10

СушінняІснують такі види сушіння:   · на повітрі; ·  в духовці; ·  на батареї; · на сонціТак чи інакше, вироби потрібно добре просушити. Якщо шар тіста тонкий - часу на це піде менше. Об'ємні картинки з тіста або фігурки потребують довгого просушування. Найвірніший і простий спосіб - сушити на повітрі, найкраще в теплі, але не під прямими сонячними променями.

Номер слайду 11

Поради. Сушіння проводиться або на свіжому повітрі в природних умовах, що буває занадто довго, або в духовці при дотриманні деяких правил: температура в духовці має бути мінімальною; кришка духовки повинна бути відкритою; виріб не можна розміщувати відразу в гарячій духовці, його нагрівання має відбуватися поступово. Не можна і виймати вироби з духовки різко, краще почекати, поки вона поступово охолоне разом із температурою самої духовки; ідеальним буде проведення сушіння в кілька основних етапів: після години висихання на одному боці виріб треба перевернути і дати їй висохнути з вивороту. Також можна робити перерви в процесі сушіння: година сушиться в духовці, а потім добу на повітрі, і знову годину в духовці, але вже на зворотному боці, а потім добу на повітрі; час просушування виробу значною мірою залежить від розміру самої вироби. Увага! Сушити виріб з солоного тіста в духовій шафі тільки в присутності та з дозволу дорослих!

Номер слайду 12

Правила безпечної роботи  під час ліплення з солоного тіста1. Роботу розпочинай лише з дозволу вчителя.2. Не працюй несправним інструментом, використовуй інструмент лише за призначенням.3. Не користуйся інструментом, правила користування яким не вивчені.    4. При роботі тримай інструмент так, як показав вчитель.5. Не носи в карманах інструменти (ножиці,  шила, голки, та інші колючі і різальні інструменти).6. Інструменти та обладнання зберігай лише в призначених для цього місцях.7. Будь уважним: не розмовляй, не відволікайся побічними справами.8. Руки витирай вологою серветкою9. Під час роботи тримай своє робоче місце в порядку і чистоті. 

Номер слайду 13

Поради. Ось, тісто готове, тепер можна переходити безпосередньо до процесу ліплення із солоного тіста. Його краще виробляти на дошці чи протвині: це одразу буде гарним місцем для висихання тіста. Головне - не допускати на зовнішній стороні виробів зморшок і тріщинок. Поверхня виробів з тіста повинна бути гладенькою і рівною тому, що при лакуванні готової композиції навіть маленька тріщинка буде дуже помітна і зіпсує вигляд всієї роботи. Щоб робота з солоним тістом приносила задоволення, а вироби були доброї якості, необхідно дотримуватись певного порядку в роботі. Попрацювавши з тістом, можна побачити, що дуже тонко розкатане тісто рветься. А дуже товсте виглядає грубо. В такій роботі допоможуть інтуїція і почуття міри. Зачасту буває, що головним елементом композиції являється велика деталь. В зв’язку з цим можуть виникнути деякі проблеми. По-перше, виріб одержується дуже важким і погано випікається всередині. По-друге, велику поверхню важко зробити ідеально рівною. Щоб деталь не була такою важкою, середину її заповнюють фольгою. Якщо вирішуваний елемент складається із двох симетричних частин, досить виготовити шаблон для однієї частини. Наступний раз трафарет використовується дзеркально.

Номер слайду 14

Поради. Практично всі елементи для композицій із солоного тіста виконуються на основі кульки і ковбаски. Починайте ліплення із виготовлення декількох кульок і ковбасок. Якщо ви хочете одержати елементи - коржі і стрічки, оборочки і жгутики, квіточки і листочки однакової величини то і заготовки для них повинні бути однаковими за розміром. Кульку завжди можна розплющити в корж, а ковбаску розкачати в стрічку. З коржа легко скрутити кульки, зробити дрібні деталі чи набрати орнамент. Скріплення деталей між собою. Щоб з’єднати окремі деталі елементів композиції, потрібно мати зубочистки та пензлик з водою. Зубочистку можна використовувати цілою чи частково. При роботі з невеликими елементами потрібно змочити пензликом чи зубочисткою місця з’єднання деталей. Робити це потрібно дуже охайно. Пензлик не повинен бути дуже мокрим. Скріплюючи великі деталі, слід охайно застромити зубочистку в одну з них, а другу обережно надіти на другий кінець зубочистки до зіткнення мокрих поверхонь. Для склеювання дрібних деталей інколи пензлик буває завеликим. Тому замість пензлика можна використовувати зубочистку.

Номер слайду 15

Тістопластика. Квест

Номер слайду 16

Завдання 1 Відгадай загадку. Напиши відгадку. Білосніжна, наче сніг,Додаємо до страв усіх. У борщах вона, в супах,Разом з перцем на столах. Вона цементує тісто

Номер слайду 17

Завдання 2 У цьому слові ховається наука про найбільш економічні способи і процеси виробництва продукції, а також надання послуг. Відгадайте слово і запишіть

Номер слайду 18

Завдання 3 Розгадай ребус. Запишіть відповідь

Номер слайду 19

Завдання 4розкочуванняскочуванняз’єднанняоздобленнярізаннязагладжуваннясплющенняприщипуваннясвердління. Оберіть технологічні операції, які виконуються при ліпленні. Запишіть номери через комурозпилюваннязшиваннявишиванняв’язання1.2.3.4.5.6.7.8.9.10111213

Номер слайду 20

Завдання 5 Розшифруй і ти дізнаєшся слово. Напиши відповідь. Стисло, по пунктах описує хід виготовлення виробу (що, як і чим робити). Що це?23,7,26,18,19,16,19,4,12,28,18,115,1,21,23,1

Номер слайду 21

Завдання 6 Оберіть картинку за допомогою чого ми з’єднуємо деталі виробу з солоного тіста. Запишіть номера через кому1.2.3.4.5.6.

Номер слайду 22

Завдання 7 Що ми в першу чергу перемішуємо, щоб приготовити солоне тісто? Оберіть номер картинки та запишіть.123

Номер слайду 23

Завдання 8 Оберіть правильну відповідь та запишіть номер . Солоне тісто - матеріал … 1. еластичний4. легко набуває форми 6. екологічно чистий10. не пахне9. природний5. може мати негативні властивості2. шкодить довкіллю8. потребує складної утилізації7. небезпечний3. можна надати будь-якого кольору

Номер слайду 24

Завдання 9 Оберіть знаряддя праці для ліпленнята запишіть номер . 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10

Номер слайду 25

ВІДПОВІДІ1. Сіль2. Технологія3. Тістопластика4. 1,3,5,6,8,10,12,135. Технологічна карта6. 1,4 7. 28. 1,3,4,6,109. 1,5,7,10

Номер слайду 26

Творіть! Це цікаво, просто і у вас все вийде!

Номер слайду 27

Рефлексія. Оберіть відповідну хмарку... Я молодець!Я добре працював!Я можу працювати краще!Я потребувала допомоги!Мені було важко!

Номер слайду 28

Народження шедевра із солоного тіста – це завжди подія! Вдалої всім творчості!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Дякую за цікаву розробку уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
612
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку