Секторальна та кластерна моделі економіки країни: світовий досвід і перспективи України

Про матеріал
9 клас Секторальна та кластерна моделі економіки країни: світовий досвід і перспективи України Географія (поглиблений рівень)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Секторальна та кластерна моделі економіки країни: світовий досвід і перспективи України

Номер слайду 2

 СЕКТОРАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ. Економіка будь-якої країни має власну структуру (внутрішню будову, що показує, із яких елементів складається економіка), найбільшими складовими якої є сектори. Секторальна модель економіки (складена англійськими економістами А. Фішером та К. Кларком);Знайти найбільш оптимальну та універсальну модель секторального структурування для національних економік виявляється неможливим, оскільки науково-технічний прогрес постійно її змінює та вдосконалюєСекторальна структура економіки пройшла декілька етапів розвитку і становлення: 1) доіндустріальний етап (основним сектором економіки в той час був видобуток природних ресурсів);2) індустріальний етап (основним сектором економіки в якому була промисловість); 3) постіндустріальний етап (основний сектор економіки — сфера послуг).

Номер слайду 3

СЕКТОРАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИЕкономічний розвиток та його етапи. Економіка кожної країни історично проходить три етапи розвитку, протягом яких змінюється роль її різних секторів, - аграрний, індустріальний та постіндустріальний.

Номер слайду 4

СЕКТОРАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИнайбільш поширений її поділ на три секториІснують й інші підходи, зокрема поділ господарства на п’ять секторів

Номер слайду 5

Чинники, що впливають на розвиток секторальної структури економіки.

Номер слайду 6

КЛАСТЕРНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ: СВІТОВІЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНИ. Кластери – це специфічна форма кооперації між організаціями, які будучи конкурентами в певній сфері, співпрацюють та доповнюють одна одну задля розвитку і досягнення спільних цілей. кластери це «гарячі місця» для інновацій, які в свою чергу можуть покращити конкурентоспроможність регіону.кластери є платформою для співпраці між різними суб’єктами на конкретних територіях у напрямі дослідження і розвитку технологій та інновацій.

Номер слайду 7

Основні напрями кластеризації економік країн ЄС. Одним із світових центрів розвитку кластерної моделі економіки є Європейський Союз. Процес кластеризації в ЄС відбувається за державної підтримки, що реалізується на трьох рівнях:перший рівень — через європейські програми підтримки, які фінансуються Європейською комісією та фондами ЄС; другий — за допомогою реалізації кластерних програм на національному та регіональному (місцевому) рівнях; третій — передбачає підтримку кластерів за допомогою власних ініціатив бізнесу

Номер слайду 8

У наш час можна виділити два основних види господарських кластерівконкурентні кластери, які створюються заради перемоги в економічному змаганні; 2) стратегічні кластери, що організуються для піднесення економіки відсталих районів. Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» (ІАМ) починає співпрацю з міжнародною програмою EU4 Business, щоб сприяти посиленню конкурентоспроможності своїх компаній-учасників на зовнішніх ринках, отримати нові компетенції і міжнародні контакти та бути включеними в міжнародні ланцюги доданої вартості.

Номер слайду 9

Чинники, що ускладнюють впровадження кластерної моделі розвитку в Україні.

Номер слайду 10

Кластерна модель надзвичайно приваблива для економіки України, яка проходить складний етап структурної перебудови в умовах соціально-економічної кризи Сферами економіки та секторами, у яких переважно створювалися кластери в Україні стали:  будівельний комплекс, легка промисловість туризм аграрний комплекс, Їх функціонування дасть можливість розвивати в Україні зелений туризм, малий та середній бізнес у сільській місцевості, малі й середні підприємства з переробки сільськогосподарської продукції. Це сприятиме появі нових робочих місць, розвитку депресивних територій.

Номер слайду 11

ВИСНОВКИНайбільш поширений трисекторний поділ економіки: сектор видобутку природних ресурсів, або первинний, промисловість (вторинний сектор), сфера послуг (третинний). Загострення конкурентної боротьби на світовому ринку спричинило виникнення господарських кластерів — організаційної форми об’єднання зусиль різних компаній з метою досягнення конкурентних переваг. Створення кластерів найпотужніших компаній світу дозволило їм зосередити величезні кошти і використати їх на розвиток інновацій. Практику кластеризації, напрацьовані рекомендації державної політики щодо підтримки кластерів у розвинених країнах світу слід взяти до уваги в Україні у процесі підтримки розвитку кластеризації української економіки як невід’ємної складової економічного зростання національного виробництва в XXI ст.

pptx
Додано
16 вересня
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку