Семантика символів у піснях про кохання Київщини

Про матеріал

"Семантика символів у піснях про кохання Київщини" - допоміжний матеріал для вивчення народної творчості Київщини

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Предмет дослідження: семантика символів у представлених зразках пісень про кохання, зібраних на Київщині. Мета дослідження: дослідити символи та образи, які найчастіше з’являються у піснях про кохання на території Київської області, використовуючи для цього описовий і зіставні методи дослідження.

Номер слайду 4

Актуальність: переосмислити змістову канву тексту через призму його символіки і створити новий погляд на усну поетичну творчість Київщини. Результатом мого дослідження є визначення головних символів у піснях про кохання і тлумачення їх значення, визначення їх ролі через призму національних надбань і цінностей українського народу. Результати дослідження можуть бути використані на уроках української літератури, київщинознавства, музики.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Пісня про кохання – дзеркало душі нашого народу! Пісні про кохання мають свою систему образів. Основні персонажі пісні – закохані. Не так та дівчина, Як біле личенько. Подай же, дівчино, Подай же, гарная, На коня рученьку.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

-Ой, козаче, козаче-гультяю, Виведи мене з зеленого гаю, Бо сама я дороги не знаю. - Якби дівка дороги не знала, То й козака гультяєм не звала.

Номер слайду 9

Спить ставок, де колишуться віти, Вітерець в верболозах затих. Там заграла плакуча гітара, Там дівчина стрічала весну

Номер слайду 10

Ой у полі криниченька, Там холодна водиченька. Ой там Роман воли пасе, Катерина воду несе. Роман воли покидає, Катерину переймає. Ой дай, Катю, води пити, Навчу тебе говорити

Номер слайду 11

Важливим символом нашої Батьківщини є калина. Він хотів мене, калину, Посадить в своїм саду. Не довіз, у полі кинув, Думав, що я пропаду.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зміст традиційної ліричної пісні про кохання може бути надзвичайно різноманітним, варіювати і комбінувати масу поетичних мотивів та символів, які кожного разу народжують нову пісню.

Номер слайду 14

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку