Контрольна робота
9 - клас
І рівень
1.Термін «біологія» запропоновано:
а) Л. Пастером; б) Ж.-Б. Ламарком; в) Ж. Кюв'є; г) Т.Морган.
2.Майже 98% хімічного вмісту клітини припадає на:
а) органогенні елементи; б) макроелементи; в) мікроелементи;
3.До якої групи ліпідів належить речовина, що утворює кутикулу на поверхні листків?
а) воски; б) стероїди; в) фосфоліпіди; г) жири.
4.Укажіть рівень організації живої матерії, на якому реалізується спадкова інформація?
а) молекулярний; б) клітинний; в) організмовий;
5.Який елемент зумовлює блакитне забарвлення головоногих молюсків?
а) купрум; б) хром; в) ферум; г) кобальт.
6. Яка структура білка має вигляд глобули?
А) первинна; Б) вторинна; В) третинна; Г) четвертинна
7. Група органічних речовин, до яких належать статеві гомони:
А) білки; Б) амінокислоти; В) полісахариди; Г) стероїди
8.До полісахаридів належать:А) сахароза; Б) рибоза; В) глікоген; Г) фруктоза
9. Сполуки, які належать до біополімерів: а) ферменти; б) жири;
в) іРНК; г) глюкоза.
10.До немембранних органел відносять:
а)рибосоми, мітохондрії, пластидив)ядро, рибосоми,цитоскелет
б)рибосоми, цитоскелет, клітинний центрг)лізосоми, включення, цитоскелет
11.До одномембранних органел відносять:
а)ендоплазматичну сітку, апарат Гольджі, лізосоми, вакуолі
б)ендоплазматичну сітку, апарат Гольджі, лізосоми, рибосоми
в)мітохондрії, ендоплазматичну сітку, апарат Гольджі, лізосоми
г)пластиди, апарат Гольджі, лізосоми, пероксисоми
12. Які з наведених органел містять власну ДНК?
а)вакуолі б)хлоропласти в)рибосоми г)ядро
ІІ рівень
13.Установіть відповідність між назвами білків і їхніми функціями
Назви білків |
Функції |
1.Пепсин |
А. Регуляторна |
2.Гемоглобін |
Б. Транспортна |
3. Казеїн |
В. Запасаюча |
4. Інсулін |
Г. Ферментативна |
14. Установіть відповідність між назвою сполуки та класом, до якого вона належить:
а) целюлоза 1. Білки
б) ДНК 2. Вуглеводи
в) віск 3. Ліпіди
г) інсулін 4. Нуклеїнові кислоти
15. Установіть відповідність між органелами клітини та їх функціями:
А Б В Г
1) синтез АТФ
2) біосинтез білків
3) фотосинтез
4) синтез білків, ліпідів, вуглеводів, транспортування речовин, утворення вакуолей
16.Установіть відповідність між зображеннями клітин та організмами, яким вони належать:
ІІІ - рівень
17. Яка довжина молекули фрагмента ДНК, що складається з 160 нуклеотидів?
ІV- рівень
Дати розгорнуту відповідь
Що спільного між процесами фотосинтезу та хемосинтезу ?
А Б В Г
1) тварина 3) гриби
2) рослина4) бактерії
Доповніть незакінчене речення
7.Білок, який переносить кисень у крові хребетних тварин, - це…
8.Вкажіть кількість відомих амінокислот, які беруть участь у побудові молекул
білка - …
9.Сполуки, здатні розчинятися у воді, називають – …
Тестові завдання з двома варіантами відповідей
10.Які вуглеводи належать до моносахаридів:
а) фруктоза;
б) целюлоза;
в) рибоза;
г) сахароза.
11.Структури білка, які здатні при денатурації порушуватися, а потім відновлюватися:
а) первинна;
б)вторинна;
в) третинна;
г) нульова.
12.Назвіть сполуки, які належать до біополімерів:
а) ферменти;
б) жири;
в) іРНК;
г) глюкоза.
ІІІ рівень
Тестовізавдання з кількомаваріантамивідповідей
13.Установіть відповідність між назвами органічних речовин та їхнім біологічним значенням:
1ферменти
2 вітаміни
3 гормони
а) регулюють процеси обміну речовин і фізіологічні функції
б) впливають на перебіг біохімічних реакцій
в) визначають активність складних ферментів
г) блокують активність ферментів
14. Приведіть у відповідність зв'язок у молекулах білків та їх рівні просторової структури
1пептидний
2 дисульфідний
3 водневий
4 йонний
а) третинна структура
б) первинна структура
в) четвертинна структура
г) вторинна структура.
15.Розв'язуваннятипових задач
Фрагмент одного з ланцюгів ДНК має такий нуклеотидний склад: АТГ-ТАА-ЦГА- ЦЦГ-АТА-ГТА. Визначте: а) послідовність нуклеотидів у другому ланцюгу ДНК; б) довжину цієї ділянки ДНК та її масу.
VІ рівень
Виконайте одне завдання ( на вибір )
16.Зазначте риси подібності та відмінності між різними типами нуклеїнових кислот, заповнивши таблицю.
Ознаки |
ДНК |
РНК |
Кількість ланцюгів |
|
|
Типи нуклеотидів |
|
|
Вид пентози |
|
|
Біологічне значення |
|
|
17. Чому не варто споживати лише тваринну чи лише рослинну їжу?