Семінар-практикум «Мультимедійні презентації в початковій школі. Відеоролики. Підготовка та їх використання на уроках»

Про матеріал
Мета : виявити оптимальні шляхі застосування вчителем мультимедійної презентації, відеороликів на уроках в початковій школі. Завдання: 1. Визначити вимоги до вчителя початкових класів в інформаційному суспільстві. 2. Проаналізувати переваги та недоліки мультимедійної презентації, відеороликів, особливості підготовки мультимедійних презентацій, відеороликів для учнів початкових класів, основні етапи розробки мультимедійної презентації та можливості застосування мультимедійних презентацій, відеороликів на різних етапах уроку. 3. Дослідити основні напрямки використання мультимедійних презентацій, відеороликів в початковій школі на уроках навчання грамоти, літературного читання, математики, природознавства, образотворчого мистецтва та трудового навчання.
Перегляд файлу

 

Тема заходу: «Мультимедійні презентації в початковій школі. Відеоролики. Підготовка та їх використання на уроках»

 

Форма проведення: семінар-практикум для вчителів початкової школи

 

Мета : виявити оптимальні шляхі  застосування вчителем мультимедійної презентації, відеороликів  на уроках в початковій школі.

 

    Завдання:

1.  Визначити вимоги до вчителя початкових класів в інформаційному суспільстві.

2.   Проаналізувати переваги та недоліки мультимедійної презентації, відеороликів, особливості підготовки мультимедійних презентацій, відеороликів  для учнів початкових класів, основні етапи розробки мультимедійної презентації та можливості застосування мультимедійних презентацій, відеороликів на різних етапах уроку.

 

    3.     Дослідити основні напрямки використання мультимедійних презентацій, відеороликів в початковій школі на уроках навчання грамоти, літературного читання, математики, природознавства, образотворчого мистецтва та трудового навчання.

 

 

План проведення

 

І. Теоретична частина:

 

1.Інформаційна компетентність вчителя як важлива передумова підготовки успішного мультимедійного супроводу уроку

Виступ ЗДНВР Бойко С.С.

 

2. Основні вимоги та особливості створення мультимедійних презентацій в початковій школі

Виступ вчителя початкових класів Плахотнюк М.І

 

3. Специфіка і структура  мультимедійного уроку в початковій школі.

Виступ вчителя початкових класів Поливян Л.В

 

4.  Використання медіатехнологій в НУШ

Виступ вчителя початкових класів , тренера НУШ  Лапуренко В.Л

 

 

ІІ. Практична частина ( робота в групах):

 

Питання для обговорення:

  • Переваги використання мультимедійних презентацій, відеороликів
  • Недоліки використання мультимедійних презентацій, відеороликів
  • На яких етапах уроку можна використати мультимедійні презентації, відеоролики  і з якою метою?
  • Розробити уроки тематичного дня (НУШ) з використанням відеороликів

 

Після перегляду відеоролику  « Відео про нас, або життя початкової школи» https://www.youtube.com/watch?v=_NmhlnI2v1Q&t=7s:

 

- Які помилки в змісті відеоролику побачили?

- На уроках з яких предметів можна застосовувати це відео?

 

ІІІ. Висновки та рекомендації щодо використання мультимедійних презентацій, відеороликів на уроках в початковій школі.

 

 

 

Інформаційна компетентність вчителя як важлива передумова підготовки успішного мультимедійного супроводу уроку

Виступ ЗДНВР Бойко С.С

 

На сучасному етапі розвитку інформаційного суспільства технології стали невід’ємною частиною нашого життя. Сучасний учитель сьогодні має бути не лише висококваліфікованим та всебічно  розвиненим  фахівцем,  а  й  технічно  освіченою  людиною,  вміти  правильно  і  раціонально використовувати інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) під час підготовки до уроків та у своїй педагогічній  практиці.  Саме  він  має  навчити  учнів,  як  працювати  з  великим  об‘ємом  відомостей, аналізувати, систематизувати їх, отримувати нові знання та застосовувати їх у практичній діяльності.

Початкова  школа  – це  фундамент  освіти,  і  від  того,  чи  зможе  вчитель  умотивувати  учнів  до навчання та навчити отримувати й застосовувати нові знання, залежить їхнє майбутнє. Діти, які зараз приходять  у  перший  клас,  відрізняються  від  учнів,  які  прийшли  в    перший  клас  10  років  тому. З кожним роком рівень володіння дітьми навичками роботи  з  комп’ютером  зростає.  Враховуючи  знання  учнів  6-7  років,  їхні  вподобання  та  інтереси, вчитель все частіше звертається до новітніх форм, методів та засобів навчання, які в гармонійному поєднанні з традиційними роблять навчально-виховний процес більш продуктивним та ефективним.    

Нині вчитель початкових класів повинен мати відповідні компетентності аби відповідати вимогам часу. Серед ключових компетентностей є компетентність у сфері інформаційний і комунікаційних технологій, що передбачає здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, володіти й оперувати інформацією відповідно до потреб ринку праці:

  •  сучасний  учитель  повинен знати тенденції інформатизації освіти (зокрема початкової), психолого-педагогічні умови використання ІКТ у роботі з дітьми;
  •   уміти користуватися новими  інформаційними  освітніми технологіями;
  •   застосовувати  педагогічні можливості ІКТ у своїй професійній діяльності; сприяти формуванню основ інформатичних компетентностей та інформаційної етики у вихованців;
  •    сформувати в дітей адекватне уявлення про роль комп’ютерних технологій у їх  житті  (це  не  іграшка,  а  засіб  отримання  корисної  інформації,  загального розвитку та творчої діяльності)

 

   Ведуча роль при розробці та проведенню уроку з мультимедійною презентацією належить учителю.  Його завдання - сконструювати  такий  урок,  який,  на його думку, міг би найбільш ефективно досягти поставленої навчальної мети. На  зміну  наочності  можуть  прийти  анімації,  рухомі  схеми,  ілюстрації,  що з’являються й зникають. Уроки-презентації дозволяють не тільки ефективно й корисно використовувати час на уроках у початкових класах, а й сприяють розвитку інтересу учнів до навчального предмету. 

 

Широка комп’ютерізація навчальних закладів, упровадження у новітній процес новітніх технічних засобів навчання з одного боку розширили можливості вчителя, гранично оптимізувавши його фахову діяльність. З іншого боку, нові тенденції розвитку школи створили суб’єктивну ситуацію: навчальні заклади не завжди достатньо комп’ютеризовані та оснащені відповідною технікою, що  досить часто не дає змоги вчителю використовувати ІКТ у повному обсязі.

Окрім цього,  використання мультимедійних презентацій вимагає мати хоча б базову підготовку вчителів, наявності у них теоретичних знань та практичних навичок використання ІКТ у своїй навчальній діяльності.

 

Слід відзначити, що інформаційні технології завжди були невід’ємною частиною педагогічного процесу. Це, перш за все, пов’язано з тим фактом, що процес навчання являється інформаційним процесом. Але лише з появою можливості використовувати комп’ютер в навчальному процесі сам термін «інформаційні технології» набув нового звучання, так як комп’ютер  почали асоціюватися не лише з засобом до підготовки уроку, а й безпосереднім його використанням на уроці при супроводі уроку мультимедійною презентацією, використанням програмно-педагогічних засобів і т.п.

 

Мета мультимедійної презентації-донести до цільової аудиторії повноцінну інформацію про об’єкт презентації в зручній формі.

 

Існує кілька основних організаційних моделей використання ІКТ в освітньому процесі початкової школи, один із найпопулярніших і найдієвіших - супровід уроку мультимедійною презентацією. Слід зазначити, що основний зміст роботи з PowerPoint полягає не стільки в оволодінні інтерфейсом та інструментарієм програми, скільки в осмисленні цілей використання програми для підготовки уроків, які б в повній мірі відповідали основним завданням навчально-виховного процесу молодших школярів.  Тому вчителю досить важливо враховувати психологічні особливості дітей молодшого шкільного віку, щоб презентація не перетворилася на грану картинку, а дійсно стала ефективним засобом навчання.

 

     Особливості даної технології:

 • яскраве, чітке і кольорове зображення на екрані;

 • зручне пояснення виду роботи з різним приладдям;

 • легке усунення недоліків і помилок у слайдах;

 • детальне пояснення матеріалу або розгляд лише базових питань теми залежно від підготовленості учнів; коригування темпу й об’єму навчального матеріалу;

• достатньо добре освітлення під час демонстрації презентації робочого місця учнів;

• значне підвищення рівня використання наочності на уроці;

• зростання продуктивності уроку;

•якість встановлення міжпредметних зв’язків;

 • можливість організації проектної діяльності під керуванням вчителів початкових класів;

 • зміна ставлення до ПК: діти починають сприймати його як універсальний інструмент для роботи в будь-якій області людської діяльності, а не лише як засіб для гри.

 

   Навчання за допомогою ІКТ в початковій школі дозволяє:

• підвищити інформативність навчання;

• стимулювати мотивацію ;

• підвищити наочність навчання за рахунок структурної надмірності;

• здійснити повтор найбільш складних моментів уроку(тривіальна надмірність);

• реалізувати доступність і сприйняття інформації

• організувати увагу класу за рахунок художньо- естетичного виконання слайдів-заставок або за рахунок доцільно застосованої анімації та звукового ефекту;

• здійснити повтор (перегляд, коротке відтворення) матеріалу попереднього уроку;

 • створити вчителю комфортні умови роботи на уроці.

 

З якою ж метою можуть використовуватися презентації?

-опорний конспект

- віртуальна подорож

-художня галерея

-слайд-шоу

-творчий звіт по проекту

-звіт по дослідженню

-урок-гра

 

Перед початком роботи над презентацією необхідно досягти повного розуміння того, про що йтиметься в ній.

 

 Основні вимоги та особливості створення мультимедійних презентацій в початковій школі  ( виступ Плахотнюк М.І.)

 

Програма Microsoft PowerPoint призначена для створення та показу мультимедійних презентацій. За допомогою цих презентацій можна демонструвати різноманітні ілюстрації, фото - і відеоматеріали, портрети, історичні документи, механізми і явища. Microsoft PowerPoint надає користувачу все потрібне для створення презентації – потужні функції роботи з текстом, включаючи окреслення контуру тексту, засоби для малювання, побудови діаграм, широкий набір стандартних ілюстрацій тощо.
Впровадження інформаційних технологій у практику роботи вчителя початкових класів відбувається за такими напрямами:

1. Створення презентацій до уроків.

2. Робота з ресурсами Інтернет.

3. Використання готових навчальних програм.

4. Розробка і використання власних авторських програм.

Використання презентацій є доцільним на будь-якому етапі вивчення теми та на будь-якому етапі уроку. Використання мультимедійних технологій дозволяє проводити уроки:

• на високому естетичному і емоційному рівні (анімація, музика);

• забезпечує наочність;

• залучає велику кількість дидактичного матеріалу;

• підвищує обсяг виконуваної роботи на уроці в 1,5 – 2 рази;

• забезпечує високу ступінь диференціації навчання (індивідуально підійти до учня, застосовуючи різнорівневі завдання).

На етапі створення мультимедійної презентації слід враховувати такі моменти:

• Психологічні особливості учнів класу.

• Цілі і результати навчання.

• Структуру пізнавального простору.

• Розташування учнів.

• Вибір найбільш ефективних елементів комп'ютерних технологій для вирішення завдань конкретного уроку.

• Колірну гаму оформлення навчального матеріалу.

Під час роботи з мультимедійними презентаціями на уроках потрібно, перш за все, враховувати психофізіологічні закономірності сприйняття дітьми інформації з екрану комп'ютера, телевізора, проекційного екрану. Робота з візуальною інформацією, яка подається з екрану, має свої особливості, оскільки при тривалій роботі викликає стомлення, зниження гостроти зору. Особливо складною для людського зору є робота з текстами.

Основні вимоги щодо створення мультимедійних презентацій

1. Слайд має містити мінімальну кількість слів.

2. Для написів і заголовків слід використовувати чіткий великий шрифт. Обсяг тексту, що виводиться на екран, має бути мінімальним. Лаконічність – одне з головних вимог у розробці навчальних програм.

3. Виносити на слайд треба ті визначення, слова і терміни, які учні будуть записувати в зошиті або читати вголос під час показу презентації.

4. Розмір літер, цифр, знаків та контрастність визначається потребою їх чіткого розгляду з останнього ряду парт.

5. Заливка фону, букв, ліній має бути спокійного, «неотруйного» кольору, щоб не викликала роздратування і втому очей. Бажано використовувати приємні колірні гами.

6. Креслення, малюнки, фотографії та інші ілюстраційні матеріали мають бути максимального розміру та рівномірно заповнювати все екранне поле.

7. Не можна перевантажувати слайди зоровою інформацією.

8. На перегляд одного слайда потрібно відводити достатньо часу, щоб учні могли сконцентрувати увагу на екранному зображенні, простежити послідовність дій, розглянути всі елементи слайда, зафіксувати кінцевий результат, зробити записи у робочі зошити.

9. Звуковий супровід слайдів не повинен бути різкий, відволікаючий, дратівливий, занадто гучний.

10. Всі слайди однієї презентації бажано робити в одному стилі.

11. Застосовувати мінімум анімаційних ефектів.

12. Не користуватися автоматичною зміною слайдів.

Щоб створити урок з використанням мультимедійних технологій, перш за все необхідно визначити відповідність навчальній, виховній та розвивальній меті уроку, продумати доцільність та раціональність використання комп’ютера при вивченні певної теми, визначити навчальні ситуації, коли створена презентація сприятиме більш глибокому засвоєнню матеріалу.

Конструюючи мультимедійний урок, особливу увагу слід звертати на добір матеріалу. Важливо, щоб інформація була чіткою, доступною, пізнавальною, цікавою для учнів. Головне завдання вчителя початкових класів – навчити дитину вчитися, самостійно здобувати знання. Якщо дитина в сім’ї користується телевізором, комп’ютером, а прийшовши до школи, бачить лише вчителя, нерухому дошку і таблицю, то інтерес до навчання зникне з перших же днів. Тому необхідно використовувати можливості комп’ютера у підготовці та проведенні уроків.

 

Висновок

Таким чином, знання вчителем початкової школи видів мультимедійних технологій дозволяє педагогічно обґрунтовано використовувати потужні дидактичні можливості мультимедіа у початковій ланці освіти, що дозволить глибше розвинути резерви дитини, дасть змогу вчителеві працювати творчо, ініціативно, з більшою професійною майстерністю.

 

Мультимедійна презентація – це програма, яка може містити текстові матеріали, фотографії, малюнки, слайд-шоу, звукове оформлення і дикторський супровід, відеофрагменти і анімації.

1. Дотримання єдиного стилю оформлення.

2. Всі слайди презентації повинні бути виконані в програмі Microsoft PowerPoint будь-якої версії в єдиному стилі.

3. Розмір файлу повинен бути не більш ніж 2Мб, кількість слайдів 15-20шт.

4. Має бути титульний, інформаційний та закріплюючий слайди.

5. Титульний слайд повинен відображати тему презентації і хто її виконав (прізвище, ім’я, школа, місто). На закріпдюючому слайді вказується, звідки взяли інформацію і ілюстрований матеріал (автор, рік видання, адреса сайту).

6. Формат слайдів.

Параметри сторінки:

- розмір слайдів – екран;

- орієнтація – альбомна;

- ширина – 24 см.;

- висота – 18см.;

- нумерація слайдів з "1”.

7. Формат видачі слайдів – "Презентація на екрані”.

8. Оформлення слайдів:

- шрифти для використання: TimesNewRoman, Arial, ArialNarrow. Не можна змішувати різні типи шрифтів в одній презентації;

- написання: звичаний, курсив, напівжирний;

- колір і розмір шрифту має бути підібраний так, щоб всі надписи чітко читати на вибраному полі слайду.

9. В титульному і завершувальному слайді використання анімаційних об’єктів не допускається.

10. Не слід заповнювати один слайд великим об’ємом інформації.

11. Потрібно використовувати короткі слова та речення.

12. Найбільш важлива інформація повинна знаходитись в центрі екрану.

13. Вимоги до інформації: достовірність, повнота, використання сучасних джерел інформації, достатність.

14. Вимоги до тексту: науковість, логічність, доступність, однозначність, лаконічність, завершеність.

15. Відсутність граматичних та інших помилок.

16. На одному слайді рекомендується використовувати не більш ніж 3 кольри: один для фону, другий для заголовку, третій для тексту.

17. Для фону слід використовувати більш холодні відтінки (синій, зелений).

18. В мультимедійній презентації необхідно підібрати таке співвідношення: фон – колір шрифту, яке не стомлює очі і дозволяє легко читати текст.

19. Використовуйте можливості комп’ютерної анімації для представлення інформації на слайді.

20. Слід використовувати ефекти анімації в середині слайду та при зміні слайду.

21. Анімація об’єктів повинна проходити автоматично. Анімація об’єктів "gjщелчку” не допускається.

22. Таблична інформація вставляєтьсся в матеріал, як таблиця текстового процесора MS Word або табличного поцесора MS Excel.

23. Не слід використовувати таблиці з великою кількістю даних.

24.Діаграми готуються з використанням майстра діаграм табличного процесора MS Excel.

25. Надписи до ілюстрованого матеріалу повинні сприяти правильному сприйняттю запропонованого матеріалу (Н.: Не "Ми у лісі”, а краще використовувати "Дослідження рослинності лісу за ярусами”).

27. Бажано добавляти в мультимедійну презентацію звукові фрагменти, мультиплікації, фрагменти фільмів для забезпечення емоційного впливу.

 

     Використання презентацій, відеороликів є доцільним на будь-якому етапі вивчення теми і на будь-якому етапі уроку: під час пояснення нового матеріалу, закріплення, повторення, контролю. 

 

 Специфіка і структура  мультимедійного уроку в початковій школі

( виступ Полив’ян Л.В.)

            Активний розвиток та впровадження інформаційних технологій у різні сфери життя, в тому числі в освіту, ставить перед школою одним з основних завдань формування інформаційної культури сучасних школярів. Комп’ютерні технології – це потужний інструмент для одержання дитиною найрізноманітнішої інформації, ефективний засіб підвищення інтересу до навчання, а також мотивації, наочності, науковості тощо.

           Запровадження інформаційно-комунікаційних технологій у початковій ланці – це не данина моді, а необхідність сьогодення, оскільки більшість дітей ознайомлюються з комп’ютером набагато раніше, ніж це їм може запропонувати школа.

         Необхідно враховувати, що до школи приходять нові покоління дітей, які живуть в інформаційному, динамічному, емоційно напруженому середовищі.

          Інформаційні технології стають  потужним багатофункціональним засобом навчання. Їх використання привчає учня жити в інформаційному середовищі, сприяє залученню школярів до інформаційної культури.

Одним із головних завдань  початкової школи є застосування ІКТ у процесі вивчення більшості навчальних предметів.

Учнів привертає новизна проведення мультимедійних уроків У класі під час таких уроків створюються умови для активного спілкування, за якого учні прагнуть висловити думки, вони з бажанням виконують завдання, виявляють цікавість до матеріалу, що вивчається. Учні вчаться самостійно працювати з навчальною, довідковою та іншою літературою з предмета. Дана технологія може використовуватись для анонсування теми уроку, як супровід до пояснення вчителя, як інформаційно-навчальний посібник та для контролю знань.

            Урок складається з певної кількості кроків – структурних елементів, що містять сукупність зображень, аудіо і відеофрагментів, тексту, об’єднаних за певною ознакою (наприклад, розучування пісні, розповідь про правила дорожнього руху, формування обчислювальних або мовленевих навичок тощо). 

           Для підготовки та проведення уроку в початковій школі із застосуванням комп’ютера вчителю слід знати структуру пропонованого уроку, зміст кожного етапу.

           Мультимедійний урок (комбінований) в початковій школі складається з логічно-обґрунтованих частин, які мають таку послідовність:

-       оголошення теми уроку;

-       вступ (вступна бесіда);

-       пояснення нового матеріалу з використанням мультимедійної демонстрації;

-       формування практичних навичок;

-       тестові завдання;

-       підведення підсумків уроку.

Послідовність частин (кроків) може змінюватись.  Незмінними кроками є: тема уроку, вступ (вступна бесіда), тестові завдання, підсумки уроку.

            Наведу приклад застосування мультимедійних технологій під час здійснення кожного етапу уроку в початковій школі.

Оголошення теми уроку: на екрані з’являється запис теми уроку. Учитель разом з дітьми читає запис.

Вступ (вступна бесіда): на екрані з’являються головні герої, які розповідатимуть про тематику уроку. Вони вітаються з учнями, ведуть між собою та учнями діалог відповідно до теми уроку.

Учитель (за бажанням) може продовжити з учнями цей діалог.

Пояснення нового матеріалу з використанням мультимедійної демонстрації: на слайдах розташовується необхідна тестова, графічна, відеоінформація. Учні можуть слідкувати за зображенням разом з головними героями.

Формування практичних навичок:  використовуються тренажери або ППЗ. Аналіз виконуваних дій:  питання головних героїв до учнів. Учні відповідають самостійно, іноді – за допомогою підказок на моніторі або з допомогою вчителя.

           Учитель може доповнити аналіз власними питаннями, завданнями.

Тестові завдання (завдання): питання для перевірки знань матеріалу уроку з варіантами відповідей.

Підведення підсумків уроку: діалог головних героїв. Учитель, за бажанням, може продовжити з учнями цей діалог.

                 Кожен із типів уроків має свої особливості.

         Комбінований урок є, по суті, уроком засвоєння нових знань, але за формою – поєднанням різних форм діяльності (засвоєння теоретичних понять і термінів, напрацювання практичних навичок) та пізнавальної діяльності (сприймання, усвідомлення, аналіз навчальної інформації та перевірка її засвоєння). Такими є більшість уроків.

         Урок-узагальнення (урок контролю знань) містить декілька складових: тестові завдання, питання тематичної вікторини. Такий тип уроку може бути використаний учителем для тематичного оцінювання, адже перераховані форми роботи на уроці дозволяють бачити результати підготовки учня.

        Урок-узагальнення (урок-вікторина) використовують для оцінювання рівня набутих учнями знань і вмінь.

         Сучасний урок – це поєднання традиційних технологій та нових інформаційних джерел, які передбачають використання теле- та радіомовлення, періодики, архівних матеріалів, ресурсів мережі Інтернет тощо. Це використання додаткового матеріалу, який можна знайти для різних категорій учнів і для різного рівня підготовки.

 

Отже, мультимедійна інформація відрізняється чіткістю, лаконічністю, доступністю. У процесі роботи з нею учні вчаться аналізувати, висловлювати власну думку, вдосконалюють уміння працювати на комп'ютері. Якщо застосування мультимедійних технологій добре продумане, заняття буде образним, наочним, цікавим, життєвим, дозволить розвивати уміння учнів працювати в парах і групах, що є однією з умов Нової української школи.

 

Використання медіатехнологій в НУШ ( виступ Лапуренко В.Л.)

 

Діти ХХІ ст. народились, зростають, навчаються, опановують професії, живуть і працюють в інформаційну еру, де оточуючий світ все більше втрачає риси матеріального світу і перетворюється на світ інформаційно-знаннєвий. Відповідно повинні змінитися та на часі вже змінюються засоби навчання, синтетична частка навчального процесу все більше замінює взаємодію «людина-людина» та «людина-матеріальний носій інформації», фізичне моделювання явищ природи значно розширюється за рахунок ІКТ-можливостей, у т.ч. швидко перейшовши від традиційних ресурсних центрів до ресурсних центрів дистанційного навчання та хмарно- і туманно-орієнтованих.       

              Серед дев’яти ключових компонентів, з яких складається формула нової школи, є: по-перше, новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, потрібних для успішної самореалізації в суспільстві та, по-друге, сучасне освітнє середовище, яке забезпечить необхідні умови, засоби і технології для навчання учнів, освітян, батьків не лише в приміщенні навчального закладу. А серед 10-ти ключових компетентностей, які «мають набути діти під час вивчення різних предметів на всіх етапах освіти» є інформаційно-цифрова компетентність, яка «передбачає впевнене, а водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі та приватному спілкуванні… Розуміння етики роботи з інформацією (авторське право, інтелектуальна власність тощо)».

Переважна більшість педагогів, нажаль, самі не мають таких компетентностей та не володіють практикою використання нових дидактичних засобів в освітньому процесі. Тому головним завданням сьогодення є забезпечити та здійснити особистісне та професійне зростання педагогів, щоб подолати існуючий цифровий розрив між педагогами та їх учнями.

    Освітяни відчувають гостру потребу: розширення і поглиблення власної цифрової компетентності, вміння застосовувати інноваційні методи викладання та різні форми інтегрованого навчання, набуття навичок створення освітнього середовища, здатність оцінити  власну практику в контексті освітніх новацій, здійснення моніторингу розвитку учнів, використовуючи при цьому сучасні інформаційнокомунікаційні технології, інноваційні освітні сервіси та ресурси глобальної мережі.

    Ми живемо у ХХІ столітті, яке осучаснило наше життя різноманітною аудіоапаратурою, відеотехнікою, комп’ютерами. Можливо тому, останніми роками невиправдано зменшився інтерес батьків і дітей до газет та журналів для наймолодших. Але у пошуку необхідного мовного матеріалу суттєву допомогу надають саме дитячі видання. А їх чимало! То ж на уроках розвитку зв’язного мовлення слід вчити дітей створювати шкільну, або класну газету. Як результат – учні навчаться писати замітку до газети, збагатять свій словниковий запас.

    У сучасному інформаційному світі постійно виникає потреба шукати нові діючі засоби навчання. До таких нетрадиційних методів можна віднести: створення реклами улюбленої частини мови, написання «Музичного диктанту», створення презентацій, авторських міні-книжечок, пошук необхідної інформації в газеті, журналі, вікіпедії, розкадрування прочитаного твору, підготовка коміксів за мотивами прочитаних творів.

   Щоб розвинути в учнів спостережливість, візуальне та дослідницьке мислення, навички самостійної творчої праці, можна організувати з учнями віртуальні та інтерактивні екскурсії, використовуючи матеріали веб-проектів та світлин, зроблених власноруч під час екскурсій, відвідувань музеїв, виставок, мандрівок.

Цікавою формою роботи для дітей є створення фотоколажу. Крім стандартних фотознімків можна використовувати вирізки з газет, журналів, різні предмети. Створювати фото колажі можна на різну тематику і з різних предметів:

  •                     поєднати слова і частини мови (українська мова);
  •                     знайди правильну відповідь (кількість предметів – лічба в межах 10);
  •                     розподіліть предмети живої, неживої природи та предмети, створені людиною (Я досліджую світ), тощо.

   Використання сучасних засобів наочності, таких, як буклет, дає можливість при мінімальній площі вмістити максимум інформації, яку необхідно донести до учнів. Інформація, подана в буклетах, привертає увагу учнів, підвищує інтерес до навчання. Для створення буклетів доцільно використовувати онлайн конструктр.

     Підвищує інтерес учнів до навчання і використання на уроках різноманітних постерів: плакати, афіші, календарі, репродукції, графіки, діаграми.

  Одним із захоплюючих занять є створення буктрейлерів. Це можливість розкрити творчі здібності, навчитися мислити по-новому, бути модним і сучасним. І це дійсно працює – підвищує читацький інтерес. Буктрейлер – короткий інтригуючий відеоролик за мотивами книги. Метою його створення є спонукання до прочитання твору. А візуалізація його змісту може бути втілена у вигляді фільму, набору слайдів з цитатами та ілюстраціями або у вигляді мультфільму.

 Буктрейлери можуть бути ігровими, неігровими, анімаційними, виготовленими у формі акторської гри, комп’ютерної графіки, мультиплікації, колажу.

    Поєднуючи класичні підходи до засвоєння знань з сучасними технологіями навчання , слід залучати дітей до роботи над медіатекстами, великою базою мультфільмів (казок, аудіо книг, пісень, розвиваючих відео).

  Фотографія є найбільш простою з медіатекстів: її можна розглядати, як картинку, багато раз перевертаючись, розмовляти про зміст. І в той час вона відрізняється від картинки своєю «документальністю». Якою б художньою фотографія не була, вона ближча, ніж картина, до дійсності. Недаремно її називають «знімком».

     При роботі з фотографією учні засвоюють такі основні поняття «фотознімок», «фотоколаж», « сімейний альбом», опановують первинні навички аналізу медіа тексту. Учням можна дати такі завдання:

  •                     зроби власний знімок своєї сім’ї  за улюбленим заняттям, дай йому назву;
  •                     сфотографуй найулюбленіші місця біля школи та створи фото колаж «Моя школа»;
  •                     «Подорож до сімейного альбому» - розкажи про себе і свою сім’ю (рзм);
  •                     Вигадай історію по фотографії;
  •                     Знайди фотографію до тексту;
  •                     Про що розмовляють люди на фото? (інсценуй діалог), тощо.

     Дитячі періодичні видання призначені здебільшого для використання в позаурочний час. Однак з огляду на цільове спрямування (пізнавальні, розвивальні, розважальні та навчальні) їх ефективно застосовувати і у навчальній діяльності.

  За вимогами навчальної програми з української мови уже першокласники під час роботи  з дитячою книжкою знайомляться з періодичними виданнями, навчаються практично розрізняти дитячі часописи (газети, журнали), правильно називати 1-2 журнали для дітей.

     Для забезпечення доступу до електронної бібліотеки та он-лайн читання електронних книг або журналів сучасні підручники та посібники вміщують спеціальні QR –коди для зв’язку з онлайн-контентами.

    Карта знань (інтелект-карта) – це спосіб зображення процесу загального системного мислення за допомогою схем. Вони активно включають дітей різного віку в творче мислення, організацію і вирішення проблем. Гнучкість карт знань дозволяє розглядати будь-яку тему, або питання, залучаючи до цього як окремих учнів, мобільних груп, так і усього класу. Інтелект-карти не тільки зберігають факти, а і демонструють взаємозв’язки між ними, тим самим забезпечуючи глибше розуміння предмета.

 Одним із популярних інтерактивних сучасних засобів навчання є інтерактивний плакат. Використання їх в навчальному процесі сприяє тому, що учні краще сприймають матеріал, поширюється інтерес до предмета, підвищується якість їх самостійної роботи.

    Інтегровані уроки – пріоритетний напрямок Нової української школи. Як їх організувати? Для створення цікавих незвичайних уроків можна залучити у навчальний процес інтернет-ресурси.

З їх допомогою, як педагоги, так і школярі зможуть створювати власні проекти у межах опанування будь-якої навчальної дисципліни.

Movie Maker – спеціальна програма, яка призначена для здійснення відеомонтажу з використанням світлин, малюнків, існуючих аудіо та відеофрагментів. За її допомогою можна створити слайд-шоу або відеоролики. Ця програма є базовою у пакеті «Основні компоненти Windows».

 

Функціональні можливості Movie Maker:

  •                               створення слайд-шоу із зображень;
  •                               склеювання, обрізання, додавання відеозаготовок до існуючого відео;
  •                               створення переходів між фрагментами, додавання спецефектів;
  •                               додавання титрів;
  •                               накладання звуку.

 

Anime Studio Pro – професійна програма для створення анімацій у 2D. При творені мультфільму можна як малювати власних героїв, так і користуватися набором готових персонажів із бібліотеки.

Функціональні можливості Anime Studio Pro:

  •                               створення якісних мультиплікацій 2D за допомогою вбудованого графічного редактору;
  •                               залучення вбудованої бібліотеки візуальних об'єктів, акторів і персонажів для створення власної мультиплікації;
  •                               редактування зображення пошарово;
  •                               покадрова обробка проекту;
  •                               можливість накладання аудіо та відеодоріжок;
  •                               експорт та імпорт сцен з інших програм, завдяки підтримці Unity 3D;
  •                               можливість додавання до проекту фонів, а також зображень з Adobe Photoshop;
  •                               інтегровані опції імітації фізики руху та упорядкування файлів.

 

Як це можна використати:

Створення власної  анімації із залученням функціональних можливостей Anime Studio Pro. Школярі завжди віддають перевагу практичним завданням, тим паче, при виконанні яких можна максимально проявити власні творчі здібності та кмітливість!

   Кожний учитель обирає свій власний шлях у викладанні предмету. Але при цьому, на мою думку, необхідно пам’ятати про слова В.Сухомлинського «Творчість народжується там, де створюється сплав глибоких і міцних знань з досвідом практичної діяльності, який склався в процесі самостійної роботи». Завдання кожного вчителя під час викладання предмету полягає не лише у навчанні, але і у вихованні учнів та розвитку їх вмінь спілкуватися, відстоювати власну житттєву позицію, тобто формуванню активної й успішної особистості.

 

 

 

Практична частина.

 

 

 

Висновки, рекомендації.

Опрацювавши обрану тему, можна зробити висновок, що мультимедійна презентація – це один з ефективних методів організації навчання на уроках, потужний педагогічний засіб, що виходить за межі традиційної класно-урочної системи і багаторазово посилює можливості здійснення особистісно-орієнтованого підходу у навчанні. Мультимедійна презентація дає змогу економити час і дає можливість вирішити велику кількість завдань, які ставить сучасний учитель перед уроком.

Мультимедійна презентація є одним із провідних напрямків використання ІКТ в початковій школі, які практикують вчителі на уроках в початковій школі.

Основними завданнями сучасного вчителя при розробці уроку з мультимедійною презентацією – сконструювати такий урок, який буде найбільш ефективно досягти поставленої мети.

Створенні вчителем мультимедійні презентації, відеоролики повинні відповідати педагогічним, ергономічним та естетичним вимогам.

1.      Вчителю важливо дотримуватись Державних санітарних норм та правил використання мультимедійної техніки на уроках в початковій школі.

2.     Також слід враховувати вимоги, які обумовлені психологічними особливостями сприйняття інформації школярами молодшого шкільного віку.

3.     Необхідно пам’ятати про головну мету мультимедійної презентації, відеоролику – досягти глибшого запам’ятовування навчального матеріалу через образне сприйняття, посилення емоційного впливу.

4.     Ефективність супроводу уроку мультимедійною презентацією буде залежати в першу чергу від рівня ілюстративного матеріалу, тому вчителю варто особливу увагу звертати при добору матеріалу для створення презентації для власних уроків.

Також важливо дотримуватися вимог до оформлення презентації. Вчитель, плануючи урок з мультимедійною презентацією, відеороликом повинен чітко визначати, з якою метою він її створює.

Також важливо усвідомлювати, яке місце буде займати презентація на уроці. Адже її можна використовувати на всіх етапах уроку. Змінюватися може лише тривалість деяких етапів та їх послідовність на уроці.

Слід враховувати, що мультимедійною презентацією можливо супроводжувати уроки для вивчення нового матеріалу, для закріплення вивченого, узагальнення та систематизації знань, тобто на уроках всіх типів.

Як би не був розроблений урок і якою б яскравою не була презентація, створена до нього, багато чого залежить від вчителя, від його вміння тримати ритм і темп уроку.

·       Найчастіше вчителі початкових класів використовують мультимедійні презентації, відеоролики під час перших днів навчання дитини в школі на уроках навчання грамоти, щоб знизити психологічні та фізичні навантаження, які відчувають діти під час перших днів у школі. Використання презентацій допомагає утримувати увагу маленьких школярів, викликає інтерес та зацікавлення.

·       На уроках літературного читання мультимедійна презентація, відеоролик допомагають розвивати творчу ініціативу учнів, сприяють розвитку навчально-пізнавальних умінь учнів. Презентацію, відеоролики найчастіше використовують для ілюстрування окремих епізодів творів, допомагать учням детальніше ознайомитися з біографією письменників.

·       Широкі можливості відкриває мультимедійна презентація перед вчителем на уроках української мови. Особливо доцільним буде її використання на уроках розвитку зв’язного мовлення та для проведення різних видів диктантів: малюнкових, зорових, зорово-слухових, творчих та ін.

·       На уроках математики мультимедійну презентацію вчителі використовують для проведення усного рахунку, вивчення складу числа, таблиць множення та ділення. Особливо доцільними буде використання презентації під час роботи над задачами.

·       Для уроків природознавства мультимедійна презентація – справжня знахідка. Слайди можна використовувати для демонстрування наочності, а також вирішення різних цікавих завдань.

Презентація як ефективний засіб організації навчального процесу оптимізує досягнення триєдиної дидактичної мети уроку (освітньої, розвивальної, виховної), розширює освітній простір уроку і підвищує його продуктивність, а також сприяє індивідуалізації і диференціації процесу навчання.

При цьому не слід забувати, що жодна якісна мультимедійна презентація, відеоролик не може замінити вчителя, але може стати ефективним інструментом в його руках, якщо він буде правильно використовувати сучасний освітній контент.

 

 

 

 

 

 

 


 

1

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
4197
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку