Сенсорні системи смаку та нюху

Про матеріал
Презентація дотеми сенсорні системи смаку та нюху, можна використовувати, як на дистанційному так і на очному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Що зображено на картинках?

Номер слайду 4

СЕНСОРНІ СИСТЕМИ СМАКУ ТА НЮХУ

Номер слайду 5

Цілі нашого уроку: Сформувати знання про смакову і нюхові сенсорні системи; встановити взаємозв’язок між будовою і функціями органів смаку і нюху; встановити їх значення в житті людини

Номер слайду 6

Сходинка успіху на початок уроку…… ПРОДОВЖІТЬ РЕЧЕННЯ : Від уроку я очікую…….

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Перевірка домашнього завдання Перейти за посиланням : https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6531574

Номер слайду 9

Проблемні запитання : 1.Чи впливає концентрація запаху приготованої їжі на смак? 2.Чому під час нежиттю погано розрізняєш смак їжі?

Номер слайду 10

описати його дуже важко... усім відома емоційна влада запахів, здається, що вони відвойовують те, що забрали могутні суперники – кольори та звуки; усі запахи викликають різні переживання – приємні та неприємні, “байдужих” запахів немає ЩО ТАКЕ ЗАПАХ?

Номер слайду 11

Запах- властивість певних речовин діяти на рецептори нюхового аналізатора і спричиняти специфічні відчуття. Хеморецептори - специфічні рецептори, що сприймають вплив різних хімічних речовин. Нюх – це здатність сприймати запахи. Яке значення запахів?

Номер слайду 12

РОБОТА В ГРУПАХ І група : Сенсорна система нюху ІІ група Сенсорна система смаку

Номер слайду 13

Нюхова сенсорна система – це функціональна система, яка спеціалізується на сприйнятті хімічних подразників і формуванні специфічного відчуття запаху.

Номер слайду 14

ФУНКЦІЇ НОСА

Номер слайду 15

Будова нюхового аналізатора Хеморецептори носової порожнини Нюховий нерв (І пара ЧМН) Нюхова зона (скронева частка кори ГМ) таламус , гіпоталамус Нервовий імпульс Нервовий імпульс Молекули речовин

Номер слайду 16

Будова нюхової сенсорної системи (аналізатора) Нюхові рецепторні клітини (хеморецептори) булавоподібної форми розміщені у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини і мають війки,що постійно коливаються. Рецептори здатні сприймати молекули різних пахучих хімічних речовин за умови, що вони леткі і розчинні у воді чи жирах. Площа рецепторної зони 2-5 см, де розміщено понад 10 млн рецепторних клітин (у собак 200 млн). Людина розрізняє понад 10 тис нюхових відчуттів.

Номер слайду 17

Класифікація запахів Горілий Гнилісний Смолянистий Квітковий Фруктовий Приправочний

Номер слайду 18

визначають за найменшою концентрацією речовини,яка спричинює відчуття запаху; її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в 1 см3 повітря; нюхова система швидко звикає до запаху; якщо людина заходить до кімнати з певним запахом,то через деякий час перестає його відчувати; на гостроту нюху впливає температура і вологість; оптимальна температура для сприйняття запахів становить +30 °С. ГОСТРОТА НЮХУ

Номер слайду 19

ХВИЛИНКА РОЗМИНКА

Номер слайду 20

*

Номер слайду 21

Смакова сенсорна система – це функціональна система, яка спеціалізується на сприйнятті хімічних подразнень хеморецепторами ротової порожнини і формуванні відчуттів смаку. Яке значення смаку?

Номер слайду 22

Будова смакового аналізатора Хеморецептори ротової порожнини Язикоглотковий нерв (ІХ пара ЧМН) Довгастий мозок, таламус, гіпоталамус, смакова зона (скронева частка кори ГМ) Нервовий імпульс Нервовий імпульс Молекули речовин

Номер слайду 23

Рецептори смаку (хеморецептори) - це спеціалізовані клітини розташовані у смакових бруньках (цибулинах) слизової оболонки внутрішньої поверхні щік і піднебіння та на язиці. Смакові бруньки утворюють смакові сосочки язика (10-300 бруньок). Кожна смакова брунька язика з'єднана з ротовою порожниною невеликим отвором – порою, вона веде в невелику камеру, заповнену рідиною, на дні якої розташовані смакові рецептори, що реагують на речовини, з яких складається їжа, подразнюються, і сигнали у вигляді нервових імпульсів через смаковий нерв прямують до головного, де й формується відчуття смаку. ОРГАН СМАКУ епітелій пора війки рецепторів смакова клітина нервові волокна до мозку

Номер слайду 24

мінімальна концентрація речовини, за якою людина може визначити її смак смаковий поріг неоднаковий для різних хімічних речовин    СМАКОВИЙ ПОРІГ

Номер слайду 25

Метод  «Виправ помилку Спостерігається досить чітка спеціалізація рецепторів до сприйняття різних смакових подразнень. Так, до солодкого найчутливішим є корінь язика до солодкого – його край до кислого – корінь язика, а до гіркого – кінчик і край Відчуття смаку відіграє важливу роль у формуванні апетиту, регуляції травлення. Людина, в організмі якої надмірна кількість кухонної солі, вважатиме навіть пересолену їжу не солоною.

Номер слайду 26

Метод  «Виправ помилку Спостерігається досить чітка спеціалізація рецепторів до сприйняття різних смакових подразнень. Так, до солодкого найчутливішим є корінь язика (кінчик), до солодкого – його край (кінчик і край), до кислого – корінь (край) язика, а до гіркого – кінчик і край (корінь язика). Відчуття смаку відіграє важливу роль у формуванні апетиту, регуляції травлення. Людина, в організмі якої надмірна кількість (не вистачає) кухонної солі, вважатиме навіть пересолену їжу не солоною.

Номер слайду 27

  1. Позначте агрегатний стан речовини, в якому сприймається її запах:        а) газоподібний;        б) рідкий;        в) твердий.    2. Виберіть орган ротової порожнини, який містить різні смакові рецептори:        а) зуби;        б) язик;        в) слинні залози;        г) піднебіння.    3. Вкажіть частину язика, де розташовані рецептори, які розрізняють смак солодкого:        а) на кінчику;        б) на корені;        в) по краях;        г) на кінчику і по краях. ПОДУМАЙ

Номер слайду 28

Сходинки успіху на кінець уроку : Продовжіть речення….. На уроці мені вдалося….. Було складно…… Оцінюю на уроці свою роботу…… ( Відмінно,добре, могло б бути краще, Нічого не зрозумів ( ла)

Номер слайду 29

В історичній мініатюрі В.Пікуля “Запашна симфонія життя” є такий цікавий епізод: до молодої дівчини залицялися двоє суперників – співак та парфюмер. На концерт свого суперника парфюмер приніс великий кошик фіалок і поставив на кришку рояля. Співак з ганьбою втікає, бо не може взяти ні однієї високої ноти. ОЦІНИ ФАКТИ Виявляється, парфюмер добре знав, що запах фіалок здатний руйнувати гармонію голосових зв’язок. число помилок програміста знижується на 20%, коли він дихає запах лаванди, на 33% - від запаху жасмину, на 54% - від запаху лимону; встановлено, що запахи лаванди і розмарину діють заспокійливо і знімають стресовий стан, а запахи лимону і евкаліпту збуджують і підвищують продуктивність праці

Номер слайду 30

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ §46, повт.§41-45, письмово виконати завдання на с.220

ppt
Додав(-ла)
Єщенко Лариса
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
13 березня 2023
Переглядів
2162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку