Шедеври архітектури, скульптури , живопису Індії

Про матеріал

Презентація містить матеріал з теми "Мистецтво Індійського культурного регіону". Це перший ознайомчий урок, який дає розуміння про Індію як окремий культурний регіон та про особливості розвитку його мистецтва .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ : Шедеври архітектури, скульптури та живопису Індії Мета уроку: Знайомство із особливостями духовних і культурних традицій індійського регіону; знайомство із основними пам’ятками індійського мистецтва; - Формування уявлень про особливості впливу буддизму та індуїзму на мистецтво Індійського культурного регіону ; Розвиток творчої уяви та формування естетичної культури через підвищення рівня мистецьких потреб та вподобань

Номер слайду 3

Територія — 3 166 829 кв. км (є 7-ю країною в світі за географічною площею) Столиця – Нью-Делі Найбільші міста: Калькутта, Мумбаї Офіц. мова — хінді (тимчасово) та англійська, також 17 регіональних мов. Незалежність від 26 січень 1950 року Державний устрій – федеративна республіка, парламентаризм

Номер слайду 4

Кастовість суспільства Націоналізм Релігійні протиріччя Бідність Сепаратизм

Номер слайду 5

Народи Індії: хіндустанці маратхі бенгальці біхарці Орія пенджабці гуджаратці

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В Індії 80% населення сповідують індуїзм. Друга поширена релігія - це іслам з близько 13% послідовників. В Індії зародилися й існують буддизм, джайнізм і сикхизм. 2% населення сповідують християнство. З Індією також пов'язаний іудаїзм ; в країні ці релігії мають по кілька тисяч послідовників. Хоча міжрелігійні шлюби малопоширені, індійці в цілому толерантні до різних вірувань в країні; міжконфесійні зіткнення ніколи не отримували широкої підтримки. Конституція Індії оголошує державу такою, яка дозволяє сповідувати будь-яку релігію. Іслам (Аллах,Коран) Буддизм –це релігійно - філософське вчення ( дхарма) про духовне пробудження; Джайнізм проповідує ненанесение шкоди всім живим істотам в цьому світі(нірвана) Сікхізм - самостійна релігія, що виникла в середовищі індуїзму і ісламу, але не схожа на інші релігії і не визнає спадкоємності. Сікхи вірять в Єдиного Бога, всемогутнього Творця. Його справжнє ім'я нікому не відомо. - - Іудаїзм - поглиблений вченням про створення людини Богом за своїм образом і подобою - наслідком чого є любов Бога до людини, прагнення Бога допомогти людині і впевненість у кінцевій перемозі Добра.

Номер слайду 8

Священні тварини: - корова - мавпа - змія - слон

Номер слайду 9

Індія займає 1 місце в світі по виробництву кінопродукції - Більше 900 фільмів на рік Центром кіноіндустрії є Боллівуд (передмістя Бомбея)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Архітектура Перші пам’ятки індійської архітектури з’являються приблизно у другому тисячолітті до нашої ери Храм Шиви – одне із визначних будівель Індії.

Номер слайду 12

Ступа в Санчі - Найдавніший архітектурний комплекс Індії. Ця кам’яна полусфера символізує небо у нас над головою. На вершині купола встановлено макет гори Меру. Через всю будівлю храму, зверху донизу, проходить стержень — вісь миру. Навколо цього рукотворного миру возвеличується стіна. В її вуглах прикрашені різьбою і скульптурами величні колони - стовпи.

Номер слайду 13

Чайтья в Карлі В I ст. до н. е. в культовій архітектурі ІндіЇ широко розповсюдилися печерні храми — чайтьї. Центральний коридор відокремлений від бокових рядами колон із скульптурними капітелями. В дальньому кінці молитовного залу возвеличується ступа -

Номер слайду 14

Зовнішній фасад Чайтьї в Карлі Прикрашають скульптурні рельєфи чоловічими та жіночими фігурами. Пари, які зображені на фасаді чайтьї, уособлюють два ідеали краси, і два начала в природі — чоловіче і жіноче.

Номер слайду 15

Капітелі колон храму в Карлі Колони храму в Карлі мають вигляд дуже потужних та монументальних. Їх основа схожа на глиняний глек для води, а на капітелях колон размістилися групи алегоричних людських фігур, сидячих на спинах слонів, які приклонили коліно.

Номер слайду 16

Колони Ашоки Чи не найдавніші пам’ятки індійської культури Знаменита скульптура левів увінчувала колону.

Номер слайду 17

Архітектура храм Парашурамешвара в Бхубанешварі, VIII в. Храм Махабодхи в Бодхгайе, XIII в. Рельєф

Номер слайду 18

Буддійські печери в Аджанті Всього нараховують 29 печер. Фасад печерного Центральний неф з монолітною Будийского храму № 19 ступой. Печера №129. Печера №29.

Номер слайду 19

Гопура - монументальна споруда ( свого роду ворота) над проходом через огорожу храму Храм Парабрахмана в Оачирі

Номер слайду 20

Храм Кайласанатха в Елорі Храм Кайласанатха в Елорі є неперевершеним шедевром і одним із самих вражаючих архітектурних споруд. Храм будувався на протязі 150 років, в його споруджені брали участь 7 тисяч чоловік. Він займає площу, яка в два рази превышающую площадь Парфенона в Афінах, по висоті превосходит его в полтора раза. Храм посвящен богу Шиві.

Номер слайду 21

Скульптура Статуя Буди Статуя Бодхісатх із Гандхари Кругла скульптура

Номер слайду 22

Бронзові статуетки Індії Історія індійських бронзових статуеток нерозривно пов’язана з історією самої Індії, виникненням і занепадом династій, з розвитком ідейних, релігійних і філософських течій. Жінка, що молиться. 20 в. Статуетка бога Вишну. 19 в. Крішна.19 в. Бронзова скульптура Лакшмі. 20в.

Номер слайду 23

У світі автопортретів Впізнай художника Довідка: Леонардо да Вінчі, Рафаель Санті,Сальвадор Далі, Вінсент ван Гог, Іван Айвазовський , Рембрант ван Рейн

Номер слайду 24

Живопис Найвідомішим пам’ятником давньоіндійського живопису є розписи на стінах в печерах Аджанти. В цьому буддійському комплексі , який складається із 29 печер живопис покриває стіни та стелю внутрішніх приміщень. Стіннопис Аджанти відноситься до IV-VII вв. Танцівниця, яка молеться раджу про помилування Виїзд раджі Махаджанаки. Аджанта. Стеля над фігурою.

Номер слайду 25

Кришна Ашок – сучасний індійський художник

Номер слайду 26

Художниця з Тегерана Зохра Салтана, що народилася без рук і навчилася писати картини ногами, стала натхненником для художника з Індії Ані До. Майстер пише свої картини язиком. Ні, він не тримає пензлика ротом, а дійсно пише полотна язиком, занурюючи його у фарбу. Крім того, майстер викладає уроки малювання в одній зі шкіл у штаті Керала. Спершу натхненний художник намагався малювати картини носом, але потім дізнався, що до нього вже з'явилися подібні умільці. Але йому дуже хотілося творити подібні шедеври і тоді він спробував творити язиком/Написавши перші картини подібним чином, Ані До став отримувати багато позитивних відгуків, про нього почали писати газети. Та диво-художника почали доймати проблеми зі здоров'ям: нудота та головний біль через хімікати і запахи фарби. Але маляр не зупинявся, намагався творити свої шедеври, і поступово нудота й болі пройшли - у майстра виробився імунітет. На написання картини у Ані в середньому йде 3-4 дні. Зараз майстер пише портрети відомих індійських історичних особистостейта індуїстських богів. А останні 5 місяців художник працював над репродукцією «Таємної вечері». АНІ ДО

Номер слайду 27

Книжкова мініатюра Індії Головна особливість могольскої мініатюри, розквіт якої припадє на період правління перших імператорів, — це наростаюча тенденція до передачі реального виду людей, предметів, природи. Одним із найцікавіших досягнень став «могольский портрет». Основна його мета ─ передати схожість, характерні особливості обличчя, а при нагоді можливости и психологичну характеристику персонажа. Основні розміри зображень: погрудні, поясні і у весь ріст.

Номер слайду 28

Самостійна робота Щоб закріпити інформацію, пропоную виконати завдання , де потрібно віднайти та з’єднати стрілочками форми вираження архітектури і скульптури із назвами релігій, під впливом якої вони виникли. РОБОТА ІЗ СЛОВНИКОМ : Гопурам – монументальна споруда над проходом через огорожу індуїського храму; Ступа – найдавніший буддійський архітектурний комплекс в Санчі; Віхара – тимчасове місце перебування монахів ; Печерні храми Торана - Парадні ворота в огорожі навколо ступи у північних районах Стародавньої Індії Чайтья – печерний храм ( загальна назва- архітектурний тип , відноситься до буддизму ) СКУЛЬПТУРА Кругла скульптура –повна тривимірна обємна форма, що вирізалася із мяких пород каменю; Рельєф – вид скульптури, яка виступає над площиною фону; Фрески – живопис по сирій штукатурці Мініатюра -в образотворчому мистецтві мальовничі, скульптурні та графічні твори малих форм, а також мистецтво їхнього створення. Тханка – іконографічний огляд буддизму

Номер слайду 29

Індуїзм і буддизм у мистецтві індійського регіону Форми вираження Індуїзм Буддизм Архітектура Гопурам Ступа Віхара Печерні храми Торана Чайтья СКУЛЬПТУРА Кругла скульптура Рельєф ЖИВОПИС Фрески Мініатюра Тханка

Номер слайду 30

Індуїзм і буддизм у мистецтві індійського регіону Форми вираження Індуїзм Будизм Архітектура Гопурам Ступа Віхара Печерні храми Торана Чайтья СКУЛЬПТУРА Кругла скульптура Рельєф ЖИВОПИС Фрески Мініатюра Тханка

Номер слайду 31

Індія завжди мала один незмінний ідеал – злиття зі світом. Рабіндранат Тагор Давньоіндійська культура впливала на культуру інших країн. Уже із глибокої давнини її традиції переплелися із традиціями Сходу. В сучасній Індії з повагою ставляться до культурної спадщини. Для цієї країни характерна довговічність давніх традицій і не дивно, що багато досягнень давньоіндійської цивілізації ввійшли в загальнокультурний фонд індійців. Вони стали невід’ємним компонентом світової цивілізації, а сама Індія залишається однією із самих улюблених і загадкових країн в світі, “ країною мудреців” .

ppt
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
4360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку