Шептицький -апостол віри ,єдності і любові

Про матеріал
Ця презентація використовується під час проведення виховного заходу присвяченого життю андрея Шептицького
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Шептицький-апостол віри, єдності і любові”“Слідами Митрополита Андрея Шептицького (1865-1944).”“НЕ ПОТОКОМ ШУМНИХ І ГАЛАСЛИВИХ ФРАЗ, А НЕВТОМНОЮ ПРАЦЕЮ ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ!”

Номер слайду 2

Митрополит Андрей:« Пам'ятайте , що християнське виховання є більшим добром, ніж усе добро світу » (Лист до вірних, 1899)

Номер слайду 3

«Коли людина полюбить Бога, тоді для неї є милим усе, що Богові належить, що до Бога веде і що Йому миле. Тоді дорогим і милим стає їй Боже Слово, через яке вона краще пізнає Бога, і Божий Закон, у якому виражена Його воля, і молитва, якою з Ним розмовляє… Мила їй також кожна людина, бо в ній вона бачить Божу дитину. Так любов Божа просвічує ціле життя людини. А головно, просвічує вона стосунки між людьми…» (митр. Андрей Шептицький).

Номер слайду 4

МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ: ГЛАВА УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ;МИТРОПОЛИТ ГАЛИЦЬКИЙ;АРХІЄПИСКОП ЛЬВІВСЬКИЙ.

Номер слайду 5

Рід Шептицьких подарував церкві своїх синів-ігуменів єпископів, трьох митрополитів. Це старовинний боярський рід, який відіграв велику роль в нашому церковному та національному житті.

Номер слайду 6

Народився Андрей Шептицький 29 липня 1865 року в мальовничому селі Прилбичі,що на Яворівщині біля Львова в сімї графів Івана Шептицького та Софії Фредрів. При хрещенні його назвали Романом.

Номер слайду 7

Тепер вже добре розумію,Куди спішу і що я вмію,В стражданнях  – не один. В Христі знаходжу я підмогу,Без Нього  – навіть до порогу!Сягаю до небес чертогу,Бо я-християнин!..

Номер слайду 8

29 червня 1888 року Роман вступив у монастир в Добромилі. Він отримав особливий дозвіл пропустити трьохмісячну програму кандидата, бо він і так був затриманий батьком на 4 роки Нарешті Роман почав життя, до якого прагнув так багато років.   Після року послушництва Роман 13 вересня 1889 року склав перші обіти. За цей рік він навчився жити релігійним життям – життям убогості, чистоти і послуху.  В цей час Роман отримав нове ім’я – Андрей, в честь св.. Андрея, Апостола, який приніс Добру Новину про Ісуса слов’янському народові. Брат Андрей повернувся в Краків, де він вивчав теологію в Колегіїї о.Єзуїтів. Ці студії були підготовкою до висвячення на священика.

Номер слайду 9

 Брат Андрей мав величезний талант до вивчення мов. Він володів десятьма мовами:грецькою, латинською, старослов’янською, польською, німецькою,французькою,італійською,англійською,єврейською,українською. Цей особливий дар був плідно використаний для поширення Євангелія Ісуса серед багатьох людей.11 серпня 1892 року брат Андрей склав вічні обіти у василіанському монастирі в Кристинополі. Через кілька тижнів, 3 вересня, він був висвячений на священика. У 34 роки отець Андрей, ще молодий монах, був обраний єпископом. Це відбулося 19 вересня 1899 року. Молодий єпископ зразу ж виявив свою відданість іншим. Він відвідував покинутих і ув’язнених. Почав будівництво духовної семінарії і був ініціатором реконструкції собору у Станіславові. 12 січня 1901 року Єпископ Андрей став Архиєпископом Львова і Митрополитом Галичини.

Номер слайду 10

 Андрей Шептицький був  Главою Греко-Католицької  Церкви майже півстоліття. Це були важкі  і відповідальні часи для українського народу. Митрополит завжди допомагав, захищав і оберігав свою паству. Він завжди був зі своїм народом, постійно голосячи святе Боже слово.

Номер слайду 11

Через три місяці після початку Першої Світової війни російські царські війська окупували Західну Україну. Почалося переслідування Греко-     Католицької Церкви. Митрополита Шептицького звинуватили в антиросійській політичній діяльності і 18 вересня 1914 року  арештували. 12 березня 1917 року Митрополита було звільнено з ув’язнення. У вересні 1923 року  його знову арештували, але тепер вже польський уряд. В січні 1924 року йому дозволили повернутися до Львова.

Номер слайду 12

 Прикутий до крісла-візка, через перенесені хвороби, виснажливу роботу, ув’язнення, Митрополит продовжував покращувати добробут своєї Церкви і вірних. З роками ентузіазм не згас, особливо він сконцентрував свої зусилля на виданні релігійної літератури і літургічному оновленні

Номер слайду 13

 З кожним днем Митрополит все слабшав. Вночі 31 жовтня 1944 року він оголосив свій духовний заповіт і останні слова. Він передбачив знищення Греко-Католицької Церкви, яке було здійснене після його смерті. О 1.30 після обіду 1 листопада 1944 року Митрополит Андрей Шептицький помер. Його свята душа пішла зустрітися з його Творцем. Йому було 79 років і 56 з них він піклувався про Христових овець.

Номер слайду 14

3 листопада тіло Митрополита поклали в дубову труну. Після панахиди домовину Шептицького було покладено в крипту собору Св. Юри у Львові.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

29 липня 2015 року президент України Петро Олексійович Порошенко у Львові відкрив пам'ятник Митрополиту на честь 150-річчя з дня його народження.

Номер слайду 22

27 серпня 2015 року пам'ятник Андрею Шептицькому було відкрито і у Івано-Франківську.

Номер слайду 23

29 липня 2011року в селі Прилбичі було відкрито пам'ятник братам Шептицьким

Номер слайду 24

У сквері між бульваром Шевченка і вулицею Січових Стрільців у місті Тернополі 2001 року відкрито погруддя митрополита Андрея Шептицького

Номер слайду 25

Учні нашої школи відвідали місця, де народився Андрей Шептицький.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Митрополит понад усе ставив цінність людського життя, шанував будь-яке віросповідування, любив кожну націю. Ризикуючи життям жив за принципом Христа і, як Він, готовий був дати себе розіп'яти за свій народ. Пізнаючи життя і діяльність великого Митрополита , немов відкриваєш для себе дорогоцінний скарб. І в якусь мить відчуваєш, що багатієш: у вірі, у правді, у духовності. Хочеться за прикладом Його прийти до Бога, служити своєму народові і жити для нього. Хочеться за його прикладом бути просто справжнім, свідомим християнином.

pptx
Додав(-ла)
Лемішка Оксана
Додано
28 березня 2022
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку